En pidä kirjoituksista, jotka hipovat henkilökohtaista elämääni. Tiedemaailman legenda, fyysikko ja kosmologi Stephen Hawking halusi tulla tunnetuksi työnsä - ei sairautensa vuoksi. Saavutustensa ansisosta hänen maineensa elää hyvin pitkään.
Tässä kirjoituksessa teen poikkeuksen, sillä kirjoitan paraurheilusta. Suomessa käytetään sanaa vammaisurheilu, mutta itselleni kyseinen sanamuoto maistuu hapankorpulta. Latinankielen sana "para" tarkoittaa suomeksi jonkun kanssa tai yhdessä. Paralympialaiset saivat alkunsa toisen maailmansodan jälkeen pidetyistä Stoke-Mandeville vammaisurheilukilpailuista ja ensimmäiset viralliset kilpailut pidettiin vuonna 1960. Kilpailujen historiasta, lajeista ja tasapuolisuuteen pyrkivästä luokittelujärjestelmästä löydät lisätietoa suomen paralympiakomitean nettisivuilta.
Olen tavannut itsekin muutaman paraurheilijan ja puhunut heidän kanssa nimenomaan urheilusta, mitä he harrastavat. He harjoitttelevat paljon ja yhtä omistautuneesti, kuin vammattomat urheilijat. Tämä huomioiden he ovat samanarvoisia vammattomien urheilijoiden rinnalla.
Pyörätuolikelaaja Leo-Pekka Tähti on nostanut paraurheilun arvostusta suomessa. Hänet valittiin vuoden urheilijaksi 2016. Kansainvälinen supertähti on uupunut sen jälkeen, kun etelä-afrikkalainen juoksija Oscar Pistorius joutui rikoksen tehtyään vankilaan. Hän vannoi oikeudenkäynnissä syyttömyyttään ja viimeisimpien tietojen mukaan on kääntynyt uskoon. Ehkä vammaisurheilun seuraava keulakuva voisi olla yhdysvaltalainen David Brown. Kyseinen sokea juoksija on pinkonut 100 metriä aikaan 10,92. Heikkonäköisten maailmanennätys on norjalaisen Salum Kashafalin nimissä - 10,45. Enhän minä pysyisi heidän perässään. Opasjuoksijan on juostava yhtä kovaa, joten harjoittelu kannattaa.
Luin aikoinaan urheilulehdestä pyörätuolikelaaja Amanda Kotajan haastattelun. Hän kritisoi silloin voimakkaasti median yltiöpositiivista suhtautumista vammaisurheiluun. Pointtina oli, että suorituksen arvioimisen sijaan kirjoitetaan tyyliin "Kiva, kun teet jotain". Vuosien jälkeen olen samaa mieltä. Paraurheilua tulisi käsitellä mediassa samalla tavalla, kuten muutakin urheilua mediassa - ottaen huomioon myös epäonnistumiset ja niiden syyt.
Tämä tästä. Ensi kerralla asiaa talviurheilusta - ulkona on paljon lunta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti