lauantai 12. lokakuuta 2024

Rugbyasiaa

 

En ole minnekään kadonnut, olen vain ollut muutaman viikon lomalla. Normaaliin kirjoitusrytmiin osui myös käyntini Berliinissä, joten sen vuoksi en ole voinut kirjoittaa maanantaisin.

Muutama vuosi sitten kirjoitin amerikkalaisesta jalkapallosta, joka pohjautuu englantilaiseen rugby-nimiseen peliin. Korona-aikana katselin paljon vanhoja rugby-otteluja ja teen näin edelleen tasaisin väliajoin, joten on hyvä kertoa tästä pelistä perusasioita ja erot jenkkifutikseen.

Historia ja suosio

Legendan mukaan Rugby sai alkunsa samannimisessä paikassa sijainneessa Rugby Schoolissa, kun koulun oppilas William Webb Ellis otti pallon käteensä kesken jalkapallo-ottelun ja juoksi sen kanssa vuonna 1823, 40 vuotta ennen englannin jalkapalloliiton perustamista. Ko. henkilön nimellä tunnetaan lajin MM-kisojen voittopokaali. Lajin alkuaikoina säännöt olivat vapaammat ja riitoja tuli sääntöjen yhtenäistämisen kanssa.

1800-luvun loppupuolella Rugby erkani kahteen edelleen pelattavaan muotoon, Union- ja League-lajeihin, jotka ovat samankaltaisia, mutta silti toisistaan eroavia. Laji ammattilaistui virallisesti 1990-luvun lopulla, mutta sitä ennen oltiin pelaajille ojennettu palkkioita ruskeissa kirjekuorissa. Laji on suosittu Iso-Britanniassa ja sen entisissä siirtomaissa. Tyynenmeren saarivaltioissa laji on kansallisurheilun asemassa, joista tunnetuin esimerkki on Uuden-Seelannin maajoukkue, lempinimeltään All Blacks.

Säännöt

Tärkein ero Rugbyn ja amerikkalaisen jalkapallon välillä on sääntö, mikä kieltää pallon eteenpäin syöttämisen, sekä vähemmät pelikatkot. Rugbyssa palloa kuljetetaan sivuttain syöttämällä, minkä vuoksi hyökkäävä joukkue etenee rintamalla kohti maalialuetta. Vaihtoehtoisesti palloa voi kantaa kädessä tai potkaista eteenpäin, jolloin laitahyökkääjät juoksevat täysillä sitä kohti. Jenkkifutiksessa maali syntyy, kun pallo menee maaliviivan yli joko pelaajan ottaessa kiinni heitetty pallo, tai juoksemalla. Rugbyssa maalin syntymiseen pelaajan on painettava pallo maahan vastustajan maalialueella.

Rugbyn Union-muodossa kentällä on 15 pelaajaa, kun taas League-muodossa heitä on kaksi vähemmän. Leaguessa hyökkäävällä joukkueella on kuusi yritystä maalintekoon, mikäli ei onnistu, vastustaja pääsee yrittämään maalintekoa.

Pisteiden teko Union-muodossa

  • Maali (Try), 5 pistettä, 
  • Lisäpiste (Conversion) 2 pistettä, 
  • Rangaistuspotku ja pudotusmaali (drop goal) 3 pistettä
League:
  • Maali, 4 pistettä
  • Lisäpiste, 2 pistettä
  • Rangaistuspotku, 2 pistettä
  • Pudotusmaali, 1 piste
Pelille ominaista ovat ruck- ja scrum-tilanteet, jotka vastaavat jääkiekon aloitustilanteita, näissä peli käynnistetään uudelleen katkon jälkeen ja taistellaan pelivälineen haltuunsa saamisesta. Kummassakin lajissa peliaika on 2x40 minuuttia ja pelikello pysäytetään pelaajan loukkaantumisen tai videotarkistuksen ajaksi. Puoliajan ja ottelun päättyessä soi summeri ja peli jatkuu, kunnes pallo on poissa pelikentältä tai kunnes pallonkantajaa taklataan.
Rikkeen tehdessä pelaaja saa keltaisen kortin, mikä tarkoittaa kymmenen minuutin jäähyä, mutta videotarkistus voi muuttaa tuomion ulosajoa tietäväksi punaiseksi kortiksi. Vaarallisista rikkeistä tuomari näyttää punaista korttia.

Kilpailut ja sarjat

Molemmista lajeista on myös olemassa nopeatempoisempi seitsemän pelaajan muoto, josta Union-versio on ollut kolmesti olympialaisten ohjelmassa. Rugbyn Union-muoto on levinnyt ympäri maailman ja lajin MM-kisat on järjestetty vuodesta 1987 asti, naisten vastaava turnaus näki päivänvalon 1991. Molemmat kilpailut järjestetään parittomina vuosina kahden vuoden välein toisistaan (Seuraavat naisten MM-kisat 2025 ja miesten 2027). Kaikki mestaruudet ovat menneet englanninkielisiin maihin ja nykyään virallisessa nimessä ei näy sukupuoliviittausta, vaan ne ovat brändätty Rugby World Cup-nimellä.

Rugby Leaguen MM-kisoja on järjestetty vuodesta 1954 saakka ja lajin suurvalta Australia on voittanut neljää lukuun ottamatta kaikki mestaruudet. Myös ammattilaissarja NRL on maan suosituimpia sarjoja, mutta joukkueista suurin osa sijaitsee Sydneyn suurkaupunkialueella.
Rugby Unionissa MM-kisojen lisäksi arvostettuja kilpailuja ovat kuuden Euroopan maan kesken pelattava Six Nations-turnaus, sekä jalkapallon mestareiden liigaa vastaava Champions Cup. Eteläisen pallonpuoliskon maajoukkueet eli Argentiina, Uusi-Seelanti, Etelä-Afrikka sekä Australia pelaavat The Rugby Championship-turnauksia ja Tyynenmeren mailla on oma mestaruusturnaus.

Sekä miesten, että naisten maailmanrankingissa Suomi on pakan pohjimmaisten joukossa, harva edes lajipiirin ulkopuolella tietää, että Suomessa pelataan lajin suomenmestaruudesta.

Tämä tältä erää.

Lähteet:



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti