perjantai 22. heinäkuuta 2022

Voisiko selostaja olla hiljaa?

Arvatkaa, keneltä mä sain vinkin tähän kirjoitukseen. No tietenkin omilta vanhemmiltani. Heitä alkoi yleisurheilun mm-kisoja seuratessa ärsyttämään selostaja Simo Leinosen jatkuva huutaminen.

Itseasiassa selostajat eivät huuda koko lähetyksen ajan. Heidän on vain puhuttava kovempaa, jotta ääni kuuluisi kuulokemikrofonin kautta tv-ruutujen toiselle puolelle. Jopa Avara Luonnon legendaarinen voice over Jarmo Heikkinen on joutunut nauhoituksissa korottamaan normaalia puheääntään, jotta se on voitu taltioida lähetykseen. Heikkisen rauhallinen kertojaääni tuo varmasti unta, mihin sitä unilääkeitä tarvitaan.

Anssi Kukkonenkin huusi, kun Lasse Viren juoksi kuuluisat kultajuoksunsa Münchehin olympialaisissa 1972. Yleensä nopeatempoisissa urheilulajeissa selostajien on puhuttava normaalia kovempaa, mutta he saattavat huutaa väärässä tilanteessa. Vaikka itsestäni ei tullut selostajaa, osaan kuitenkin huomata, milloin selostajat korottavat äänijänteitään turhaan.

Viime vuonna kuuntelin podcastia, jossa eläkkeelle jäänyt selostaja J-P Jalo kertoi uransa taipaleesta, kokemuksista ja antoi vinkkejä. Etenkin nuoremmalle polvelle, jotka ovat ottaneet lähes tavaksi matkia Antero Mertarantaa (jäisipä hän eläkkeelle). 

Hän muun muassa totesi, että jalkapalloa ei pidä selostaa kuten jääkiekkoa jatkuvalla papatuksella ja armottomalla kiihkolla.

Tästä olen samaa mieltä. Selostus pitäisi sopeuttaa lajikohtaisesti. Koripallossa ja jalkapallossa saa korottaa ääntä, mutta vain tilanteen mukaan. Onneksi tenniksen ja golfin kaltaisissa lajeissa kuullaan asiantuntevia, mutta rauhallisia selostajia.

Tärkein asia mitä hän sanoi, että selostustyöllä ei pitkälle pärjää pienten korvauksien vuoksi. Tämän takia moni tekee freelancerina keikkaa ja siitä voi saada vain muutamia satasia. Keikkaan valmistautuminenkin vie aikaa, kun selvitetään urheilijoiden tai joukkueiden taustat ja pyritään poimimaan ne tärkeimmät, mitä lähetyksessä kannattaa sanoa. 

Sitä paitsi selostajat ympäri maailmaa myös tarpeen vaatiessa huutavat jalkapallo-, jääkiekko-otteluissa sekä autokilpailuissa. Britit ovat aivan onnensa kukkuloilla kun Englanti tekee maalin. Paikallisradioissa on lupa korottaa ääntään, sillä urheilulähetys kuuluu vain tietyillä alueilla. 

Omasta mielestäni hyvällä selostajalla on tilannetajua ja tietää mitä tapahtumaa on tekemässä ja nostaa sen itseään tärkeämmäksi.

Jokaisella selostajalla on oma tyylinsä ja se on makuasia pitääkö siitä vai ei. Tai sitten voi vaihtaa kanavaa ja katsoa saksalaista dekkarisarjaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti