maanantai 17. lokakuuta 2022

Asiaa kamppailulajeista

 
Viikonlopun puhutuin urheilutapaus oli suomalaisnyrkkeilijän Robert Heleniuksen rahakas ottelu raskaansarjan huippua Deontay Wilderia vastaan. Voittajalle avautui mahdollisuus haastaa britti Tyson Fury painoluokan maailmanmestaruudesta. 

Yhdysvaltalainen voitti Heleniuksen tyrmäyksellä heti ottelun ensimmäisen erän lopussa. Tämän hän oli tehnyt 46 ottelussa 43 kertaa, yksi voitettu kamppailu on ratkennut tuomariäänin ja tappioita kaksi. Ratkaisemattomia otteluja Wilderilla on yksi. Nämä kamppailut Wilder on käynyt Furya vastaan. Wilder osoitti kunnioitusta Heleniusta kohtaan, kysymällä hänen kuntoaan ottelun jälkeen. Heleniukselle tehtiin lääkärintarkastus ja on fyysisesti kunnossa pientä aivovammaa lukuunottamatta. 

Robert Helenius on ollut viime vuosikymmenien menestyneimpiä suomalaisia nyrkkelijöitä Amin Asikaisen, Edis Tatlin ja naisten maailmanmestarin Eva Wahlströmin ohella. Kamppailulajien maailma on hyvin raaka. Voit päästä lyhyessä ajassa mestaruusotteluun, mutta ura voi päättyä yhtä nopeasti. Lisäksi nyrkkeilijän pitää muistaa suojata itsensä vastustajan iskuilta. Tämän opin itse kuntonyrkkeilykurssilla. Kuntoilumuotona nyrkkeily on hyvää kehonhuoltoa, urheiluna brutaali ja väkivaltainen. Ottelijat kutenkin tietävät riskit kehään astuessaan.

Sama pätee myös tämän vuosituhannen suosikkilajiin vapaaotteluun, jonka ideana on selvittää, minkä kamppailulajin taitaja on paras. Lajin ykkösorganisaatio UFC sai alkunsa Denverissä 1993, eikä aluksi ollut tarkkoja sääntöjä. Myöhemmin turvallisuuden nimessä lisättiin tarkat säännöt kielletyistä tempuista.

Sekä ammattinyrkkeilyssä että vapaaottelussa yhteistä ovat lajiliittojen ja organisaatioiden kirjo sekä painoluokkien mestaruudet. Näiden johtopöydissä istuvat promoottorit, joilta löytyy salkullinen riihikuivaa rahaa. Mitä kirkkaammat tähdet, sitä suuremmat palkkiot, lipputulot että tv-sopimukset maksukanaville. Nämä ottelut on lähetetty pitkään suoratoistopalveluissa niin sanotulla PPV-maksulla, jolla ostat katseluoikeuden tietyksi aikaan - samalla tavalla käytiin videovuokraamossa perjantai-iltaisin.

Katsoin vähän aikaa sitten videon, jossa lääkäri vertaili vapaaottelun ja nyrkkeilyn vaarallisuutta. Ensiksimainitussa iskuja tulee useammalle kehon alueelle ja iskuista voi toipua nopeammin. Lisäksi vapaaottelussa potkitaan ja painitaan matossa. Nyrkkeilyssä tulee enemmän iskuja pään alueelle ja paha loukkaantuminen tai menehtymisen riski on suurempi. Aivovammojen riski on huomattavasti suurempi nyrkkeilyssä.

Omasta mielestäni molemmat ovat yhtä vaarallisia ja näitä otteluja en missään tapauksessa antaisi pienten lasten katsottavaksi varsinkin, kun ne ovat netin kautta helposti löydettävissä. Itse katson kamppailulajien otteluja, sillä lopulta onhan nekin urheilumuotoja. Niitäkin silloin, kun on kyllästynyt autokisojen, palloilulajien tai jääkiekon katsomiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti