maanantai 28. lokakuuta 2024

F1-raportti - Meksiko

Meksikon F1-osakilpailua suosi pääosin aurinkoinen, puolipilvinen sää. Lähtökiihdytyksessä Max Verstappen nousi paalupaikalta lähteneen Ferrarin Carlos Sainzin edelle, mutta takana RB-tallin Yuki Tsunoda kolaroi Williamsin Alex Albonin kanssa, joten turva-auto tuli radalle.

Kolminkertaisen röyyhkeät otteet uusintalähdön jälkeisessä kamppailu McLarenin Lando Norrisin kautta sai suuremman huomion. Hollantilainen ajoi kahdesti leveäksi ajolinjalta, jolloin samalla "työnsi" rinnalla ajaneen britin ulos radalta. Tuomaristo rankaisi tilanteesta antamalla kahdesti kymmenen sekunnin aikasakon, jonka Verstappen kärsi varikkokäyntinsä yhteydessä.

Edellä mainittu tilanne hyödynsi Ferrari-kuljettajia, sillä Sainz nousi kärkeen ja tallikaveri Charles Leclerc toiseksi. Loppukilpailun ajan Max teki parhaansa rangaistuksen aiheuttaman harmin minimoimiseksi ja nousi lopulta kuudenneksi. Leclerc ei pystynyt pitämään kakkostilaansa, sillä monacolainen ajoi kahdeksan kierrosta ennen maalia leveäksi pääsuoralle tultaessa. Norris kuittasi ohitse ja teki nopeita kierroksia, mutta tasaisen varmasti ajanut Sainz oli liian kaukana.

Espanjalainen otti kauden toisen voittonsa ja Norris oli toinen Leclercin ajettua kolmanneksi. Mercedes-kuljettajat saivat vapaasti ajella toisiaan vastaan kilpaa, joten George Russell ja Lewis Hamilton tarjosivat näin yleisölle sekä paikan päällä, että ruutujen ääressä viihdettä. Ferrarin ajo puvun ensi vuonna pukeva aikansa paras oli neljäs ja tallin kuskiakatemian käynyt Russell viides. Verstappenin takana pisteilla ajoivat Haasin Kevin Magnussen, McLarenin Oscar Piastri, Nico Hülkenberg sekä Pierre Gasly.

Toisella Red Bull-kuljettajalla, kotiyleisönsä edessä ajaneella Sergio Perezillä kilpailu meni piloille aikasakon myötä. Hän sai sen oltuaan väärin sijoittuneena läthtöruudukossa. Ruuduissa on keltainen viiva, jonka takana auton eturenkaiden on oltava lähtöhetkellä.

Perez oli viimeinen maaliin ajanut kuljettaja, kierroksen jäljessä kuten olivat muutkin kahdeksan parhaan ulkopuolelle jääneet. Sisartallin (RB) Liam Lawson osui ohitustilanteessa Checon autoon, mikä aiheutti pieniä vaurioita. Molemmat kävivät kuumana tiimiradiossa ja Uusi-Seelantilainen näytti pääsuoralla kaikille tuttua käsimerkkiä (Tämä ei näkynyt kansainvälisessä kuvayhteydessä). Moni puhuu jo meksikolaisen irtisanomisesta, vaikka hänellä on sopimus ensi kaudesta tallinsa kanssa.

Sauber-kuljettajien kilpailusta ei oikeastaan tarvitse sanoa mitään. Valtteri Bottas 14. ja Guanyou Zhou 15. Bottas pääsi aika-ajoissa toiseen osioon, mutta tähän auttoi Piastrin, Perezin ja Franco Colapinton epäonnistumiset q1-osiossa.

MM-pisteissä Verstappenin johto Lando Norrisiin on edelleen turvallinen 47 pistettä, joten hollantilaiselle riittää pelkät kolmannet tilat mestaruuteen, jos Norris voittaisi loput kilpailut. Neljän gp-kilpailun lisäksi ajetaan vielä kaksi sprinttiä, mitkä voivat auttaa Verstappenia varmistamaan mestaruuden aikaisemmin. Maxin päästessä voittojen makuun mestaruusjuhlat voivat alkaa aikaisintaan Las Vegasin iltakilpailun myötä. Valmistajien pisteissä Ferrari nousi toiseksi ohi Red Bullin, joten Itävaltalaistalli tarvitsee oikeasti Perezin apua, muuten tallimestaruudella voi sanoa hyvästit. Ferrari on tällä hetkellä vahvoilla tasaisen ja tuloksia tekevän parivaljakon Sainzin ja Leclercin myötä.

Ensi viikolla ajetaan Brasilian Interlagosin radalla Sao Paulossa ja tuolloin ajetaan myös sprintti.

maanantai 21. lokakuuta 2024

Ferrarin juhlaa Amerikassa


Eilen illalla ajettu Yhdysvaltain Grand Prix tarjosi jännitystä, vaikka voitosta ei taisteltu. Ferrarin Charles Leclerc sai parhaimman startin ja hyödynsi avausmutkassa avopaikan, kun Max Verstappen ja Lando Norris ajautuivat ulos radalta. Monacolainen siirtyi kärkeen ja ajoi vakuuttavaan voittoon. Tallitoveri Carlos Sainz ajoi toiseksi, joten Ferrari sai kauden toisen kaksoisvoittonsa. Leclercille voitto oli kauden kolmas ja uran kahdeksas.

MM-sarjan kärkikaksikko Max Verstappen ja Lando Norris kävivät kovaa taistelua viimeisestä podiumpaikasta kilpailun 15 viimeisen kierroksen aikana. Norrisilla oli autossaan tuoreemmat renkaat Hollantilaiseen nähden, joten hänellä oli paremmat mahdollisuudet ohitukseen. Verstappenin puolustava ajotapa osoitti, miten periksiantamaton hän on ratissa. Norris pääsi ohitse kaksi kierrosta ennen maalia takasuoran jarrutuksessa, mutta se tapahtui radan ulkopuolella, joten tuomaristo antoi viiden sekunnin aikasakon, jonka myötä sijoitukset vaihtuivat ruutulipulla. Verstappen oli siten kolmas ja Norris neljäs. 

Loppukierroksilla viihdettä tarjosi myös Red Bullin ja Mercedeksen kakkoskuskien Sergio Perezin sekä George Russellin kamppailu kuudennesta tilasta, jonka britti vei nimiinsä. Pisteille ajoivat myös Haasin Nico Hülkenberg, RB-tallin Liam Lawson sekä toistamiseen lyhyellä urallaan Argentiinan Franco Colapinto Williamsilla. Sääliksi käy jos nopeasti F1-sarjaan sopeutuneen kuljettajan ura tyssää, jolloin edessä on siirtyminen urheiluautoluokkiin.

Uusi-Seelantilainen Lawson ajoi pitkään renkailla, joilla lähti kilpailuun ja teki ainoan pysähdyksensä 38. kierroksella. Joukon hänniltä lähteneenä kuljettajalupaus osoitti ohituksillaan ja varmalla ajollaan ansainneensa paikkansa F1-sarjassa. Pisteille uran kuudennessa kilpailussa, edellinen tuli viime kauden viiden kilpailun sijaisena samassa tallissa (Tosin nimi oli AlphaTauri) Singapressa.

Alpinen Esteban Ocon ryösti pisteille ajaneilta mahdollisuuden bonuspisteeseen ajamalla kilpailu nopeimman kierroksen kilpailun lopussa. Onneksi lisäpiste poistetaan ensi kauden säännöistä, se on aiheuttanut typerää taktikointia kilpailun aikana.

Viikonlopun epäonnistujiin kuuluu Mercedeksen Lewis Hamilton. Ensi kaudella Ferrarilla ajava britti epäonnistui aika-ajoissa jääden ulos ensimmäisessä osioissa ja kilpailussa pyörähti ulos radan 19. mutkassa. Sauber-auto olivat jälleen peränpitäjien joukossa. Valtteri Bottas jää luultavimmin pisteitä koko kauden aikana ja mikä erikoisinta, hän on pistetaulukon sijalla 23, kun kauteen lähti 20 kuljettajaa. Kauden kolme sijaiskuskia eli Oliver Bearman, Franco Colapinto sekä Liam Lawson ovat saaneet häntä enemmän pisteitä. Hän voisi tehdä, kuten Itävallan Alex Wurz vuonna 2007 ja lopettaa uransa ennen viimeistä kilpailua.

Sprintin voiton ja gp:n kolmannen sijansa myötä Verstappenin johto Norrisiin kuljettajien MM-sarjassa on 57, kun viisi kilpailua on jäljellä. Toisin sanoen ei mitään hätää mestaruuden karkaamisen suhteen. Valmistajien puolella Ferrarin kaksoisvoitto nosti tallin lähelle McLarenia ja Red Bullia, joten tästä mestaruudesta tulee kova taistelu.

Amerikan kiertue jatkuu Yhdysvaltain rajan eteläpuolen ensi sunnuntaina Meksikossa.

lauantai 12. lokakuuta 2024

Rugbyasiaa

 

En ole minnekään kadonnut, olen vain ollut muutaman viikon lomalla. Normaaliin kirjoitusrytmiin osui myös käyntini Berliinissä, joten sen vuoksi en ole voinut kirjoittaa maanantaisin.

Muutama vuosi sitten kirjoitin amerikkalaisesta jalkapallosta, joka pohjautuu englantilaiseen rugby-nimiseen peliin. Korona-aikana katselin paljon vanhoja rugby-otteluja ja teen näin edelleen tasaisin väliajoin, joten on hyvä kertoa tästä pelistä perusasioita ja erot jenkkifutikseen.

Historia ja suosio

Legendan mukaan Rugby sai alkunsa samannimisessä paikassa sijainneessa Rugby Schoolissa, kun koulun oppilas William Webb Ellis otti pallon käteensä kesken jalkapallo-ottelun ja juoksi sen kanssa vuonna 1823, 40 vuotta ennen englannin jalkapalloliiton perustamista. Ko. henkilön nimellä tunnetaan lajin MM-kisojen voittopokaali. Lajin alkuaikoina säännöt olivat vapaammat ja riitoja tuli sääntöjen yhtenäistämisen kanssa.

1800-luvun loppupuolella Rugby erkani kahteen edelleen pelattavaan muotoon, Union- ja League-lajeihin, jotka ovat samankaltaisia, mutta silti toisistaan eroavia. Laji ammattilaistui virallisesti 1990-luvun lopulla, mutta sitä ennen oltiin pelaajille ojennettu palkkioita ruskeissa kirjekuorissa. Laji on suosittu Iso-Britanniassa ja sen entisissä siirtomaissa. Tyynenmeren saarivaltioissa laji on kansallisurheilun asemassa, joista tunnetuin esimerkki on Uuden-Seelannin maajoukkue, lempinimeltään All Blacks.

Säännöt

Tärkein ero Rugbyn ja amerikkalaisen jalkapallon välillä on sääntö, mikä kieltää pallon eteenpäin syöttämisen, sekä vähemmät pelikatkot. Rugbyssa palloa kuljetetaan sivuttain syöttämällä, minkä vuoksi hyökkäävä joukkue etenee rintamalla kohti maalialuetta. Vaihtoehtoisesti palloa voi kantaa kädessä tai potkaista eteenpäin, jolloin laitahyökkääjät juoksevat täysillä sitä kohti. Jenkkifutiksessa maali syntyy, kun pallo menee maaliviivan yli joko pelaajan ottaessa kiinni heitetty pallo, tai juoksemalla. Rugbyssa maalin syntymiseen pelaajan on painettava pallo maahan vastustajan maalialueella.

Rugbyn Union-muodossa kentällä on 15 pelaajaa, kun taas League-muodossa heitä on kaksi vähemmän. Leaguessa hyökkäävällä joukkueella on kuusi yritystä maalintekoon, mikäli ei onnistu, vastustaja pääsee yrittämään maalintekoa.

Pisteiden teko Union-muodossa

  • Maali (Try), 5 pistettä, 
  • Lisäpiste (Conversion) 2 pistettä, 
  • Rangaistuspotku ja pudotusmaali (drop goal) 3 pistettä
League:
  • Maali, 4 pistettä
  • Lisäpiste, 2 pistettä
  • Rangaistuspotku, 2 pistettä
  • Pudotusmaali, 1 piste
Pelille ominaista ovat ruck- ja scrum-tilanteet, jotka vastaavat jääkiekon aloitustilanteita, näissä peli käynnistetään uudelleen katkon jälkeen ja taistellaan pelivälineen haltuunsa saamisesta. Kummassakin lajissa peliaika on 2x40 minuuttia ja pelikello pysäytetään pelaajan loukkaantumisen tai videotarkistuksen ajaksi. Puoliajan ja ottelun päättyessä soi summeri ja peli jatkuu, kunnes pallo on poissa pelikentältä tai kunnes pallonkantajaa taklataan.
Rikkeen tehdessä pelaaja saa keltaisen kortin, mikä tarkoittaa kymmenen minuutin jäähyä, mutta videotarkistus voi muuttaa tuomion ulosajoa tietäväksi punaiseksi kortiksi. Vaarallisista rikkeistä tuomari näyttää punaista korttia.

Kilpailut ja sarjat

Molemmista lajeista on myös olemassa nopeatempoisempi seitsemän pelaajan muoto, josta Union-versio on ollut kolmesti olympialaisten ohjelmassa. Rugbyn Union-muoto on levinnyt ympäri maailman ja lajin MM-kisat on järjestetty vuodesta 1987 asti, naisten vastaava turnaus näki päivänvalon 1991. Molemmat kilpailut järjestetään parittomina vuosina kahden vuoden välein toisistaan (Seuraavat naisten MM-kisat 2025 ja miesten 2027). Kaikki mestaruudet ovat menneet englanninkielisiin maihin ja nykyään virallisessa nimessä ei näy sukupuoliviittausta, vaan ne ovat brändätty Rugby World Cup-nimellä.

Rugby Leaguen MM-kisoja on järjestetty vuodesta 1954 saakka ja lajin suurvalta Australia on voittanut neljää lukuun ottamatta kaikki mestaruudet. Myös ammattilaissarja NRL on maan suosituimpia sarjoja, mutta joukkueista suurin osa sijaitsee Sydneyn suurkaupunkialueella.
Rugby Unionissa MM-kisojen lisäksi arvostettuja kilpailuja ovat kuuden Euroopan maan kesken pelattava Six Nations-turnaus, sekä jalkapallon mestareiden liigaa vastaava Champions Cup. Eteläisen pallonpuoliskon maajoukkueet eli Argentiina, Uusi-Seelanti, Etelä-Afrikka sekä Australia pelaavat The Rugby Championship-turnauksia ja Tyynenmeren mailla on oma mestaruusturnaus.

Sekä miesten, että naisten maailmanrankingissa Suomi on pakan pohjimmaisten joukossa, harva edes lajipiirin ulkopuolella tietää, että Suomessa pelataan lajin suomenmestaruudesta.

Tämä tältä erää.

Lähteet: