maanantai 16. syyskuuta 2024

Puolustamisella voittoon

 

Lukemalla otsikon ihmettelet, mitä tekemistä puolustamisella on moottoriurheilun kanssa. Itse asiassa paljonkin, sillä kilpailun johtava kuljettaja tekee kaikkensa estääkseen kilpakumppanien mahdollisuudet viedä isoin pokaali, mikäli jaetaan hymnien jälkeen. Tämä toimi McLarenin Oscar Piastrin tapauksessa, sillä aussi ajoi ansaitusti uransa toiseen voittoon.

Bakun kilpailun lähdöstä alkaen oli selvää, että Piastri ja Ferrarin Charles Leclerc taistelevat voitosta. He nimittäin saivat kasvatettua tasaisesti eroa muihin. Piastri teki ainoan pysähdyksensä 15, kierroksella ja Leclerc kierrosta myöhemmin. Piastrin kierrokset ennen ja jälkeen varikkopysähdyksen olivat nopeita, mikä auttoi kuromaan eron kärjessä ajaneeseen Leclerciin umpeen.

Viisi kierrosta myöhemmin pääsuoran jarrutuksessa Piastri ohitti sisäkautta monacolaisen ja siirtyi kilpailun kärkeen estäen kierros toisensa jälkeen Ferrari-kuljettaja ohitusyritykset. Tämä taas aiheutti renkaiden loppuun kulumisen Leclercin autossa, jolloin Piastri sai turvata johtonsa viisi kierrosta ennen loppua. Maaliin tultiin virtuaalisen turva-autotilanteen aikana, sillä toiseksi viimeisellä kierroksella Carlos Sainzin ja Sergio Perezin taistelu kolmannesta tilasta päättyi kolarointiin. Uusintakuvan perusteella Checo ei väistänyt kaistaa vaihtanutta Sainzia, joka pyrki pääsemään Leclercin taakse radan toisen DRS-suoran (osuus, jolla voi avattavaa takasiipeä käyttää) alussa. Tilaa meksikolaisella oli ja reilusti. Tilanteesta ei jaeltu sanktioita.

Kolmannen paikan sai täten Mercedeksen George Russell ja aika-ajoissa epäonnistunut Lando Norris ajoi neljänneksi saaden myös bonuspisteen nopeimmasta kierroksesta. Max Verstappenilla ei auto oikein toiminut, sillä jarruongelmista kärsinyt hollantilainen oli viides. Pisteille ajoivat myös Fernando Alonso, Alex Albon, Franco Colapinto, Lewis Hamilton sekä Oliver Bearman. Colapintolle uran ensimmäiset pisteet ja Bearman teki historiaa olemalla ensimmäinen kuljettaja, joka on saman kauden aikana ajanut debyytissä pisteille eri valmistajan autolla.

Sauberin Valtteri Bottas oli viimeinen maaliin ajaneista. Ilta-Sanomien kolumnissa ehdotetaan jo suoraan F1-uran lopettamista.

Norris kuroi hiukan Verstappenin johtoa MM-sarjassa, joten hallitsevalla mestarilla ei ole hädän päivää. Tallin näkökulmasta on ikävää, että papaijanvärisellä tallilla on nyt enemmän pisteitä, kuin keväällä, kiitos kahden huippukuljettajan. Red Bull tarvitsee kipeästi Sergio Pereziltä parempia suorituksia. Eilen oli mahdollisuus saada niitä, mutta kolari vei nekin viemäristä alas. Ensi sunnuntaina ajetaan Singaporen iltavaloissa.

Power lahjoitti mestaruuden

Indycar-sarja ajettiin tämän vuoden osalta päätökseen Nashvillen ovaalilla, mutta mestaruustaistelu lässähti kilpailun alkuvaiheilla. Penske-tallin Will Power kurvasi varikolle jo 12. kierroksella, slllä turvavyöt eivät olleet kunnolla kiinni. Hän palasi radalle - viisi kierrosta muista jäljessä Ganassi-tallin Alex Palou nousi 24. lähtöpaikaltaan tasaisesti ja oli maalissa kilpailun yhdestoista. 
Kilpailun ensimmäisen puolikkaan ajan Josef Newgarden taisteli kärkipaikasta sekä Kyle Kirkwoodin, että Colton Hertan kanssa. Eri taktiikalla ajanut Arrow McLarenin Pato O'Ward johti kilpailun jälkimmäisen puoliskon ajan, mutta viisi kerrosta ennen maalia Herta ohitti hänet ja ajoi voittoon vajaan kahden sekunnin erolla. Kolmanneksi ajoi Newgarden ja alussa kilpailua johtanut Kirkwood oli neljäs.
Pisteissä ero Paloun ja Powerin välillä oli 31 pistettä. Espanjalaiselle mestaruus on kolmas ja hän on ensimmäinen kolminkertainen mestari sitten Dario Franchittin, joka otti kolme titteliä putkeen vuosina 2009-11.
Ensi kausi alkaa maaliskuussa St. Peterburgin katuradalta. Kymmenen vuoden ajan on tätä sarjaa ajettu NFL-kauden ehdoilla eli kauden pituus on vain puoli vuotta. Tämä on ollut yksi osatekijä sarjan markkinoinnin heikkoon laatuun ja muun muassa tästä Mclaren-pomo Zak Brown kirjoitti  avoimessa kirjeessä.

maanantai 2. syyskuuta 2024

Ferrarin neronleimaus toimi

 

Moni maallikko tai ns. tuulipukukansan edustaja luulee, että Formula 1-kilpailut ovat kuljettajien välisiä. Totuus on kuitenkin päinvastainen, sillä kuljettajalla pitää olla olosuhteisiin parhaiten sopiva auto ja tässä otetaan huomio jokainen muuttuja. Säätila, radan lämpötila renkaiden kestävyys, mekaanikkojen taidot varikkopysähdyksissä. Paksu sääntökirja tutkitaan pienintäkin yksityiskohtaa myöten ja insinöörit sekä suunnittelijat pyrkivät löytämään pienenkin edun kilpailijoihin nähden. Tarvitaan siis äärimmäisen hyvä tiimi.

Edellä mainitussa parhaiten onnistui eilen Ferrari. Tallin autot eivät olleet nopeampia, mutta taktiikassa he onnistuivat. Avauskierrosten jälkeen punaisen orin tähti Charles Leclerc nousi toiseksi Oscar Piastrin ja Lando Norrisin väliin ja talli kutsui monacolaisen ainoalle pysähdykselleen jo 15. kierroksella. Leclerc ihmetteli tätä radiossa.

Talli arvio kovan rengasseoksen kestävyydestä osoittautui oikeaksi, sillä molemmat Mclarenit joutuivat käymään renkaidenvaihdossa kahdesti. Mclarenilla oli hankaluuksia taktisten päätösten kanssa. Piastri oli nimittäin radiossa sanonut, että kahden pysähdyksen taktiikka voisi toimia, vaikka yhtä pysähdystä oltiin myös radiossa ehdotettu. Isompi ongelma oli, että australialainen oli ohittanut Norrisin avauskierroksella radan toisessa, Roggia-shikaanissa. Tallimestaruustaiston kannalta tuli iso pistepotti kiitos podiumsijoitusten, mutta jos pienetkin haaveet Norrisin mestaruudesta voitaisiin pitää elossa, niin Oscarin olisi parempi antaa tietä radalla britille.

Kilpailun loppuvaiheilla Unkarissa voittoa juhlinut Piastri pyrki kuromaan eroa Leclerciin umpeen, mutta kierrokset hupenivat loppuun.

Leclerc ajoi kauden toiseen voittoonsa ja Ferrarin kannattajat, tifosot menivät onnesta sekaisin. Edes kansallishymnejä ei tv-lähetyksessä yleisön tuottaman pauhun vuoksi kuullut kunnolla. Viimeisen Ferrari-kisansa Monzassa ajanut Carlos Sainz täydensi päivää neljännell sijoituksella. Red Bullilla oli jälleen heikko päivä. Max Verstappenin auto ei toiminut haluamallaan tavalla ja toinen varikkopysähdys meni pieleen renkaanvaihdon vuoksi. Max hakkasi rattia, kun oli palaamassa radalle. Haastattelussa hollantilainen totesi, että jotain on pahasti pielessä ja auto pitää saada kuntoon ennen seuraavaa Bakun kilpailua. Maalissa Verstappen oli kuudes.

Viihdyttävimmän puolen tarjosi Mercedeksen George Russellin ja Sergio Perezin välinen kamppailu pistesijoista. Paikkoja vaihdeltiin pääsuoran jarrutuksessa ja lopulta britti oli kilpailun seitsemäs ja meksikolainen kahdeksas. RB-tallin Yuki Tsunoda oli ainoa keskeyttäjä. Tekninen vika lopetti ajot 7. kierroksella. Valtteri Bottas körötteli maaliin viimeisten joukossa (16:s) ja tragikoomista tässä on, että suomalainen majailee koko pistetaulukon viimeisenä ja edellä ovat alkukaudesta sijaiskuskina Ferrarilla pisteille ajanut Oliver Bearrman, sekä kisadebyytissä sijalle kaksitoista ajanut Williamsin Argentiinan Franco Colapinto.

Valmistajien pisteissä Mclarenin ero Red Bulliin on vain kahdeksan pistettä, mutta kuljettajien puolella Verstappenilla on vielä selkeä 62 pisteen ero. Kärjistettynä Norris tarvitsee kahden voiton, sekä nopeimman kierroksen bonuspisteiden lisäksi Verstappenin keskeyttämisiä, jotta kuljettajien mestaruudesta voisi kamppailla.

Turva-auto ei ole käynyt radalla sitten kesäkuun Kanadan kilpailun, mutta sille on suurempi todennäköisyys kahdessa seuraavassa, sillä ne ajetaan katuradoilla. Ensi 15. päivä Azerbaidzhanin (vaikea kirjoittaa) Bakussa ja siitä viikon päästä Singaporen iltavaloissa.

Paloun pistejohto hupenee

Milwaukeen mailin mittaisella ovaalilla ajettiin viikonloppuna kaksi Indycar-sarjan osakilpailua. Lauantaina McLarenin Pato O'Ward juhli voittoa ja mestaruutta jahtaava Will Power oli toinen. Kyseinen kilpailu oli meksikolaisen näytöstä, sillä hän johti 250 kilpailukierroksesta 133.

Sunnuntain kilpailu alkoi pisteissä kärkipaikkaa pitävän espanjan Alex Paloun kannalta ikävästi, sillä Ganassi-tallin keltainen auto ei lähtenyt käyntiin lämmittelykierroksella. Autoa korjailtiin varikolla, kun kilpailu oli jo virallisesti alkanut turva-auton perässä. Penske-duo Josef Newgarden-Scott McLaughlin johdatti ryhmän vihreälle lipulle, mutta uusintalähdössä kolaroivat Tennesseeläisen pyörähdettyä Linus Lundqvistin ja Marcus Armstrongin osumien myötä. Ruotsalainen ei huomannut, että lähtö viivästyi, sillä kilpailijat eivät olleet parijonossa.

12 kierrosta myöhemmin Scotty Mac laittoi tallan pohjaan, kun uusintalähtö saatiin sääntöjen mukaisesti alta pois ja taaempana nähtiin sijoitusten vaihtumisia, joiden myötä tulosluettelo sai niin sanotusti eloa. Kilpailun 62. kierroksella David Malukasin autoon tuli teknisiä ongelmia ja keltaisten hieluessa kolmen kärki oli Will Power, Alexander Rossi sekä Scott McLaughlin. Erot pysyvät pieninä, kiitos kierroksella ohitettavien autojen. Keltaisten aikana tehtiin myös varikkopysähdyksiä, jonka myötä kärkipaikka vaihtoi myös omistajaa.

Alkuvaiheessa kärkisijoilla ajanut Power oli vaikeuksissa 120 kierrosta ennen maalia, sillä kaksinkertainen mestari joutui seuraavan seitsemän kierroksen aikana käymään kahdesti varikolla ja oli näin kierroksen jäljessä kilpailua johtanutta Rossia. McLaughlin palasi kärkipaikalle taisteltuaan Rossin sekä Colton Hertan kanssa, kun kolmisenkymmentä kierrosta oli matkaa maaliin. Viimeinen uusintalähtö tuli 238. kierroksella ja kärjessä ollut McLaughlin sai parhaimman lähdön. Hänen takanaan kuusinkertainen mestari Scott Dixon ohitti Hertan, mutta nuorempi veijari ei luovuttanut vaan jatkoi taistelua toisesta sijasta. 
Vaaleansinisellä Penske-autollaan ajanut McLaughlin piti kärkipaikkansa ja ajoi kauden kolmanteen voittoonsa. Haastattelussa hän totesi kilpailun olleen viihdyttävä. Dixon oli toinen ja Herta kolmas.

Ainakin paikanpäälle tulleille kilpailu tarjosi tapahtumia, sillä ohituksia nähtiin yhteensä 763, joista suurimman määrän keräsi Santino Ferrucci, joka ohitti 63 kertaa.

Piseet ennen Nashvillen päätöskilpailua.
  1. Alex Palou 525
  2. Will Power 492
  3. Scott McLaughlin 475
Kauden viimeinen kilpailu ajetaan 15.9 Nashvillen 2,1 kilometriä pitkällä betonipäällysteisellä D-kirjaimen muotoisella ovaalilla. Viimeksi avopyöräiset ovat tuolla radalla ajaneet 2008.