maanantai 26. toukokuuta 2025

Tahallista hidastelua kilpa-radalla


Tämänvuotinen Monacon gp piti olla jonoajelun sijaan jännittävämpi, sillä kilpailua varten tehtiin sääntömuutos, jonka mukaan on käytävä vähintään kahdesti varikolla. Idea oli hyvä, mutta toteutus meni pahasti pieleen, kiitos tallien taktikoinnin. Edellisvuosien tapaan eilinen kilpailu oli perinteistä jonoajelua, joka ei tämän päivän jonneille kelpaa.

Muun muassa Yuki Tsunoda ja Pierre Gasly tekivät ensimmäiset pysähdyksensä jo avauskierroksen jälkeen. Hetkeä aiemmin Kimi Antonelli osui Mersullaan Sauberin Gabriel Bortoletoon tunneliin johtavassa kaarteessa, mutta brasilialainen pääsi jatkamaan kilpailua. Kärkinelikko oli sama, kuin aika-ajoissa eli Mclarenin Landon Norris johti, Charles Leclerc toisena, Oscar Piastri kolmanetena ja Imolan voittanut Max Verstappen ajoi neljäntenä.

8. kierroksella Gasly täräytti Alpine-autonsa tunnelin jälkeisessä jarrutuksessa Tsunodan perään ja molempien kilpailu päättyi siihen. Gasly ajoi romuttuneella autollaan varikolle, mutta se oli korjauskelvoton. Kolarista tuli romua radalle, mutta turva-autoa ei tuotu radalle. Racing Bulls-talli teki nerokkaan ratkaisun, kun Isack Hadjar teki jo 20. kierrokseen mennessä molemmat pysähdyksensä. Useimmat olivat tehneet vain ensimmäisen tai ei yhtään.

Kilpailun merkittävin tapaus oli Williams-tallien tarkoituksellinen hidastelu. Sekä Carlos Sainz, että Alex Albon hidastelivat Mercedes-kuskeja, jotta, tallikaveri voisi vuorollaan tehdä pysähdyksensä menettämättä sijoitustaan. Samoin toimi myös RB-tallin Hadjar ja Liam Lawson myös Mercedes-kuskeja vastaan. Tämä sai George Russellin kiehumaan tiimiradiossa.

Itse kärjessä ei tapahtunut kummia. Verstappen ajoi niin pitkään, kunnes oli pakko tehdä toinen pysähdys eli ennen viimeistä kierrosta kilpailu johdossa. Toisena ollut Norris oli jo ne tehnyt. Maaliin kärkinelikko tuli lähdön mukaisessa järjestyksessä. Norrisille kauden toinen voitto ja uran ensimmäinen Monacossa. Kiitos tiimipelailunsa, Racin Bulls ja Williams saivat kosolti pisteitä, kun Hadjar oli kuudes ja Lawson kaheksas. Williamsin Albon ja Sainz ajoivat viimeisille pistesijoille.

Kahden pakkopysähdyksen sääntö sai aikaan kritiikkiä sekä kuljettajilta, että F1-Forumilla. Perinteiseen tapaan haluttiin Monaco heivata hevon kuuseen F1-ratojen joukosta, mutta moni totesi myös nykyautojen oleva liian isoja ahtaalle katuradalle. Monacon erikoisuus on juuri ahtaus. Kilpailun tarkoitus onkin testata auton nopeutta sekä kuljettajien ajotaitojen muista radoista poikkeavalla profiililla. Erilaisuus on rikkaus, myös F1-kisoissa. Jos haluaa viihdettä, voit vaihtaa kanavaa ja katsoa Salkkareita tai sitten keinotekoista Nascar-kilpailua.

MM-pisteissä kolmen kärki pysyi samana eli Mclaren kaksikko Piastri-Norris kärjessä ja Verstappen kolmantena. Ensi sunnuntaina ajetaan Espanjassa Circuit de Catalunyan moottoriradalla Barcelonan lähellä sijaitsevalla Montmelon kylässä.

Paloun juhlat Indianassa

Indycar-sarjan merkittävin kilpailu, Indy 500 tarjosi jälleen draamaa ja rytinää. Jo ennen lähtöä Scott McLaughlin ajoi seinään kesken lämmittelykierroksen. Viileä keli tuotti vaikeuksia renkaiden lämpenemisessä. Heti lähdössä Marco Andretti ajoi ulos. Turva-auto vierailu useasti radalla kolareiden vuoksi, mutta myös varikolla tapahtui. Paalulta lähtenyt Robert Shwartzman osui mekaanikkoihinsa 87. kierroksella ja aiemmin Alexander Rossin auto syttyi palamaan ja Rinus VeeKayn jarrut hajosivat varikkosuoralla.
Espanjan Alex Palou ajeli kärkiryhmässä odottaen oikeaa ohitushetkeä loppuvaiheilla johtoa pitäneestä Marcus Ericssonista ja hän teki sen, kun 15 kierrosta oli matkaa maaliin. Kierroksella jääneet Devlin DeFrancesco ja Louis Foster loivat edellä likaista ilmaa, mikä esti Ericssonin vastaohituksen. Hän pääsi lähelle viimeisellä kierroksella, mutta keltaiset heiluivat Nolan Siegelin ulosajon myötä ennen ruutulippua. FOX-kanavan ohjaaja näytti Siegelin autoa, kun Palou samaan aikaan ylitti ruutulipun voittajana. Ikävää katsojien aliarvioimista. Nykytekniikalla voidaan näyttää kaksi kuvaa samanaikaisesti.

Kauden kuudesta ensimmäisestä viisi voittanut Palou otti uransa ensimmäisen voittonsa ovaaliradalla ja vieläpä sen arvostetuimman. Kolminkertainen mestari hiljensi täten kriitikot, jotka ovat sanoneet hänen voittavan vain mutkaradoilla. Ericsson ajoi toiseksi, mutta oli ymmärrettävästi pettynyt. Kaksi vuotta oli myös voitto livennyt viimeisillä kierroksilla, joten sarakkeessa on edelleen vuoden 2022 Indy 500-voitto.
Kilpailun jälkeen Ericssonin auton tarkastuksessa todettiin sääntörike ja hänet hylättiin lopputuloksista. Yhdysvaltain David Malukas ajoi kolmanneksi, mutta nousi ruotsalaisen hylkäyksen myötä toiseksi ja kolmannen sijan sai Meksikon Pato O'Ward. Hylätyksi joutuivat myös Kyle Kirkwood, että Prema-tallin Callum Ilott.

Indycar-kausi jatkuu myös ensi sunnuntaina Detroitin katuradalla.

Tämä tältä erää. 

sunnuntai 18. toukokuuta 2025

Max meni menojaan Imolassa


Imolassa ajettu kauden seitsemäs Formula 1-kilpailu ei tarjonnut jännitystä. Red Bullin Max Verstappen meni heti lähtökiihdytyksessä McLarenin Oscar Piastrin riinalle ja šikaanissa ohitse. Hollantilainen kasvatti johtoaan ja Esteban Oconin keskeytyksen tuoma virtuaalinen turva-auto oli kuin taivaan lahja hänelle ja tallilleen, joka osallistui 400. kerran F1-kilpailuun.

Piastri ja Lando Norri eivät pystyneet oikein haastamaan missään vaiheessa Verstappenia ja pöhinää yritettiin saada aikaan tuomalla pitkäksi aikaa turva-auto kilpailu loppuvaiheilla Mercedeksen Kimi Antonellin keskeytyksen vuoksi. Kilpailun ainoiksi jääneissä keskeytyksissä autot olivat jääneet vaaralliseen paikkaan ja ne oli saatava ratavallien taakse ennen kilpailun jatkoa täydellä kaasulla.

Kuten aiemmin todettu, kilpailun johtajalla on suuri etu uusintalähdöissä ja tämän Max jälleen todisti. Häntä ei saatu kiinni, joten helpon oloinen voitto hänelle ja podiumilla kuultiin Hollannin kansallishymni. Piastrin renkaat olivat kuluneet ja Norris ajoi viimeisen stoppinsa jälkeen tuoreilla kumeilla, joten hän pääsi lopulta MM-sarjan kärkimiehen ohi ja ajoi toiseksi Piastrin tullessa maaliin kolmantena.

Vaikka F1-Forumilla Yuki Tsunoda saa jälleen risuja, niin itse lasken japanilaisen kilpailun onnistujiin. Viikonloppu oli vaikea, sillä aika-ajoissa tullut ulosajo hajotti auton täysin. Varikolta matkaan lähdettyään hän teki parhaansa ja tuli maaliin kymmenentenä. Papukaijamerkin saavat myös molemmat Ferrari-kuljettajat, sillä hekin osoittivat kisavauhtinsa olevan kunnossa aika-ajon epäonnistumisesta huolimatta. Lewis Hamlton ajoi neljänneksi ja Charles Leclerc oli kuudes. Willliams-talli sai mukavasti pisteitä, kun Alex Albon oli viides ja Carlos Sainz kahdeksas. 

Pisteissä Piastri johtaa Norrisia 13 pisteen erolla (146-133). Max Verstappen on kolmantena 124 pisteellään . Valmistajien puolella McLarenilla on selvä johto Mercedekseen ja Red Bulliin verrattuna. Tämä toisaalta kertoo erinomaisesta autosta, joka sopii molemmille kuljettajille. Sekä Piastri, että Norris pystyvät taistelemaan voitosta. Vielä on liian aikaista alkaa suosimaan toista.

Kahden viikon sisään ajetaan kaksi kilpailua. Viikon päästä legendaarinen Monacon Grand Prix. Ohituskelvottomaksikin haukutulla radalla aika-ajon osuus on kilpailua paljon suurempi ja tämän vuoden kilpailun erikoisuus on kaksi pakollista varikkopysähdystä, jolla pyritään edes jotain viihdettä saamaan aikaan. Toki pakollinen pysähdys on ollut tavallaan käytössä jo vuodesta 2007 asti, jolloin sääntöihin tuli lisäys, että kuivan keli kilpailussa on käytettävä kahta eri rengasseosta. Aikoinaan kolminkertainen maailmanmestari Nelson Piquet totesi, että Monacolla ajaminen on, kuin ajaisi polkupyörällä olohuoneessa. Itse olen radan hankaluuden todennut videopelikokemuksen perusteella. Niissäkään ei saa autoa käännettyä Loews-hiusneulassa.

sunnuntai 11. toukokuuta 2025

Indycar-raportti - Indy GP


Kello oli jo lähemmäs puolta yötä Suomessa, kun vihreä lippu heilui Indy GP:n alkamisen merkiksi Indianapolis Motor Speedwayn radalla. Tässä kilpailussa käytettiin ovaaliradan sisälle tehtyä mutkarataversiota, jota on muokattu viimeisen F1-kisan jälkeen, joka ajettiin 2007. Vuodesta 2014 alkaen Yhdysvaltain formulaluokkien pääsarja on ajanut tämän kilpailun eräänlaisena lämmittelynä kohti arvostetuinta kilpailua eli Indy 500-ajoa.

Ganassi-tallin Alex Palou lähti paalupaikalta, mutta Graham Rahl ohitti hänet ulkokautta ja siirtyi johtoon. Andretti-tallin Colton Herta kurvasi jo avauskierroksen jälkeen varikolle vaihtamaan hajonneen etusiipensä. Neljännen kierroksen alkaessa Herta johti Palouta 0,5 sekunnilla ja Devlin DeFransesco oli kolmantena. Kärjen takana nähtiin ohituksia kilpailun alkuvaiheessa ja kun ensimmäinen neljännes oli takana oli ensimmäisten pysähdysten aika.

DeFransesco haastoi Palouta pääsuoran jarrutuksessa, kun Palou pehmeistä renkaita oli pito lopussa. Hän teki ensimmäisen pysähdyksensä 19. kierroksella. Devlin ja Rahal tekivät omat stoppinsa seuraavilla kierroksilla. Kilpailun puolivälissä Rahal oli edelleen kärjessä eron pysyessä vieläkin puolessa sekunnissa Espanjalaiseen nähden. 42. kierroksella edellä mainitut kilpakumppanit tekivät pysähdyksensä, jolloin Paloun autoon laitettiin kovemmat renkaat, kun taas Rahalin autossa olivat pehmeän seoksen kumit.

Tämän jälkeen Palou ajoi Rahalia nopeampia kierrosaikoja ja ohitusyritys tuli 59. kierroksena alussa. Rahal piti paikkansa kärjessä, mutta hallitseva mestarin uusi yritys onnistui takasuoran jarrutukessa. Rahal valitti radiossa ongelmista auton takapään kanssa. Ehkä siinä oli selitys, miksi hän menetti kärkipaikkansa. 

Palou teki viimeisen pysähdyksensä 18 kierrosta ennen maalia ja kasvatti eroa Arrow McLaren-tallin Pato O'Wardiin yli kymmeneen sekuntiin. kun 72. kierroksella heiluivat kauden toiset keltaiset turva-auton merkiksi. David Malukasin autosta tuprutti savua ja hänen kilpailunsa päättyi keskeytykseen. Kaksi kierrosta myöhemmin suoritettiin uusintalähtö, eikä Meksikolainen O'Ward pysynyt haastamaan Palouta, joka otti kauden neljännen voittonsa kuuden sekunnin erolla. Kolmanneksi ajoi Will Power ja Scott McLauglin oli neljäs, joten Penskeltä erinomainen kilpailu. Muut kympin joukkoon ajaneet olivat Scott Dixon, voitosta taistellut Rahal oli kuudes. Hänen jälkeensä seitsemäs oli Marcus Armstrong, kahdeksas Kyle Kirkwood, yhdekäsä oli Rinus VeeKay ja Ruotsin Felix Rosenqvist oli kymmenes.

Sarjapisteissä Alex Paloun johto on jo 97 pistettä eli lähes kahden osakilpailuvoiton verran. Kyle Kirkwood on toisena ja kolmantena on Christian Lundgaard. Kahden viikon päästä ajetaan Indy 500, mutta ensi viikonloppuna ajetaan aika-ajot, joissa järjestys määräytyy neljän kierroksen keskinopeuden mukaan. Amerikkalaiseen tapaan nopeudet mitataan maileina.

Ferrarin juhlaa Belgiassa

Eilen ajettiin myös Span kuuden tunnin kilpailu, joka oli viimeinen WEC-sarjan kilpailu ennen Le Mansin 24 tunnin ajoa. Ferrari pähkäili varikkotaktiikan kanssa ja otti molemmat autonsa sisään yhtä aikaan kilpailun puolivälissä. Autot #50 ja #51 vaihtoivat paikkojaan ennen pysähdystään varikkosuoralla, mitä selostajatkin ihmettelivät. 
Punaiset autoivat ajoivat tässä järjestyksessä maaliin, joten Maranellon punainen ori otti jo kolmannen peräkkäisen voittonsa tämän kauden sarjassa. Tuleeko kolmas peräkkäinen Le Mans, sen aika näyttää. #51 autoa ajoivat Alessando Pier Guidi, James Calado sekä Antionio Giovinazzi. 
GT3-luokassa myös Ferrari sai juhlittavaa, sillä voittoon ajoi #21 Vista AF Corsen autokunta, jota ajoivat Francois Heiau, Simon Mann ja Alessio Rovera.

Tämä tältä erää.

maanantai 5. toukokuuta 2025

F1-Raportti - Miami

 

Miamin F1-osakilpailu ajettiin iltamyöhään suomen aikaan, enkä ole uusintaa kilpailusta kirjoitushetkellä vielä katsonut. Kerron silti kilpailun päätapahtumat ja vaikutukset MM-sarjaan tässä kirjoituksessa.

Paalulta lähtenyt Max Verstappen piti ensimmäisen kierroksen jälkeen johtopaikkansa, vaikka otti yhteen Lando Norrisin kanssa. Tämä sai britin kiehumaan radion välityksellä syyttäen hollantilaista radalta pois ajattamisesta. Jack Doohanin ja Liam Lawsonin kolarointi toi radalla virtuaalisen turva-auton, jotta romut saatiin siivottua. Kierroksella 4 oli uusintalähdön vuoro ja McLarenien kisavauhti alkoi näkyä, kun Norris ja Oscar Piastri nousivat Verstappenin kantaan.

14. kierroksen alussa Piastri nousi kärkeen ohittamalla Mad Maxin avauskaarteessa ja viisi kierrosta myöhemmin Verstappen putosi Norrisin taakse kolmanneksi. Renkaiden kuluminen alkoi vaikuttaa. Oliver Bearmanin Haasin voimayksikkö hajosi 30. kierroksella, mikä johti varikkokäynteihin virtuaalisen turva-auton aikana. Tämän jälkeen Piastri ei ajoi kylmänviileästi karkuun ja otti kolmannen voittonsa perätysten. Viimeksi samaan oli pystynyt Mika Häkkinen vuosina 1997 ja 1998, jolloin suomalainen otti ensimmäisen kahdesta MM-tittelistään. Häkä voitti Jerezin kilpailun 1997 ja kauden 1998 Australian ja Brasilian GP:t. Norris oli toinen ja Mercedeksen George Russell oli kolmas. Verstappen oli neljäs ennen loistavasti ajanutta Williamsin Alex Albonia. Sprinttipaalulle ajanut Kimi Antonelli ajoi kuudenneksi. Loput pistesijat menivät Charles Leclercille, Lewis Hamiltonille, Carlos Sainzille ja Yuki Tsunodalle.

MM-Pisteet 6/24 kilpailua 

  1. Piastri 131
  2. Norris 115
  3. Verstappen 99
Valmistajien pisteissä Mclaren johtaa Mercedestä 105 pisteen erolla. Red Bull on kolmantena (105 pistettä). Väliviikon jälkeen ajetaan kolme kilpailua perätysten järjestyksessä Imola-Monaco-Barcelona.

Palou helppoon voittoon

Myös Indycar-sarjan kilpailun ajettiin sunnuntaina Alabaman Barberin radalla. Kilpailu oli siitä poikkeuksellinen, että kaikki ajoivat maaliin eikä turva-autoa nähty. Kilpailijoihinsa nähden päinvastaisella rengastaktiikalla ajanut Ganassi-tallin Alex Palou ajoi ylivoimaisesti kauden kolmanteen voittoonsa. Toiseksi ajoi Tanskan Christian Lundgaard ja kolmas oli Uuden-Seelannin Scott McLaughlin. 
Palou aloitti toukokuun toivomallaan tavalla ja haastattelussa totesi kilpailun olleen paras tähänastisella urallaan. Ensi lauantaina ajetaan Indy GP ovaaliradan mutkaversiolla ja kuun lopussa legendaarinen Indy 500, jota espanjalainen ei ole vielä voittanut.

Pisteet 4/17 kilpailua
  1. Alex Palou (Ganassi) 196
  2. Christian Lundgaard (Arrow Mclaren) 136
  3. Kyle Kirkwood (Andretti Global) 127