maanantai 30. elokuuta 2021

Fiasko Belgiassa

Eilen piti ajaa kauden 12. F1-osakilpailu legendaarisella Spa-Francorchampsin radalla, odotukset olivat korkealla jännittävien aika-ajojen myötä. Sen sijan yleisö katsomoissa ja tv-ruutujen ääressä saivat nähdäkseen hernerokkasumua ja jatkuvaa sadetta. Vettä tuli, kuin esterin ahterista, eikä tilanne ollut paranemaan päin. Tuloksena täydellinen pr-farssi sarjalle ja kilpailun järjestäjille.

Lähtöä viivytettiin yli kolme tuntia ja lopulta köröteltiin turva-auton perässä sääntöjen vaatima kahden kierroksen vähimmäismitta ja jaettiin puolikkaat pisteet. Kiva, kiitti, hei. Tulokset löytyvät julkaisun lopusta.

Vesisade ja pilviverho olivat paksuja, eivätkä olleet väistymään päin sääntöjen mukaisen neljän tunnin aikaikkunan aikana. Lippupisteiltä oli vaikea nähdä, mikä loi turvallisuusriskin. F1-sarjan lääkintäautoa ajava Alan van der Merve totesi asian haastattelussa. "Kilpailun" jälkeisissä haastatteluissa kuljettajat ilmaisivat pettymystään faneja, sekä itseään kohtaan. Heille olisi pitänyt tarjota samaa viihdettä, mitä aiemmin ajetut F3- ja W Series-sarjan kilpailut tarjosivat. Lewis Hamilton totesi, että faneille pitäisi palauttaa lippuihin käytetyt rahat.

Miten tulevaisuudessa voitaisiin vastaavanlaisilta farsseilta välttyä? Ehdottaisin ainakin sadekelin renkaiden koostumuksen muutosta, jotta se poistaisi paremmin vettä tien pinnalta. Pitäisikö renkaiden päälle laittaa lokasuojat? Kuivalla säällä auto pääsisi nykyistä kovempaa. Säännöt nykyään kieltävät lokasuojien käytön. Auton rakennettakin voitaisiin muuttaa, jotta isoa vesisuihkua ei tulisi taakse. Tämä on tallien kannalta ikävän kallista. Ensi vuoden uusissa autoissa maaefekti auttaa sateisella kelillä nostamaan nk. vesipatsasta entistä ylemmäs.

Helpoin tapa on opettaa kuljettajat ajamaan simulaattoreissa sadekelin asetuksilla, jotta he pystyisivät sopeuttamaan ajonsa huonoon säähän. Yksi keino on myös järjestää pakollinen sadekelin testi sadettimilla kastellulla radalla , kuten Abu Dhabissa. Sentään 90-luvulla uskallettiin ajaa sateessa. Monacon kilpailut 1996 ja 1997 kuuluvat klassisten sadekilpailujen joukkoon. Unohtamatta Belgian kilpailua 1998.

Spa:n radan sijainti Ardennen vuoristossa tuo aina mahdollisuuden säiden oikutteluun. Tätä voisi helpottaa kilpailun siirtäminen alkukesään, jolloin riski kaatosateeseen pienenisi hiukan.

Rukkaset lähtee myös kilpailun tuomaristolle jatkuvien viivytysten vuoksi. Odottamisen sijaan voitaisiin ilmoittaa hyvissä ajoin kilpailun siirtymisestä tai peruuttamisesta. Mikäli lähtöä ei voida suorittaa normaalina ajankohtana, pitäisi viimeistään kahden tunnin päästä tulla lopullinen päätös kilpailun kohtalosta. Toisin, kuin yhdysvalloissa, missä Tv-yhtiöillä on vaikutus kilpailujen järjestämiseen ja siirtoihin, maanantai-kilpailu ei tullut kysymykseenkään. Perjantaina pitää olla Zandvoortissa ja vapaaehtoisilla on oikeita töitä.

Toivottavasti ensi sunnuntain Hollannin GP:ssä sää on parempi ja saada oikea kilpailu ajettua.

Sentään eri puolilla maailmaa ajettiin moottoripyörä ja koppiautokisoja. Naisten W Series-formulasarja ajettiin kuivuvassa kelissä lauantaina ja Suomen Emma Kimiläinen ohitti komeasti ulkokautta aika-ajon kolme nopeinta ja otti voiton. Ferrari 488-autolla ajava 16-vuotias Luka Nurmi voitti merkkiluokkansa sunnuntain kilpailun saksassa. Saatiinhan sentään suomalaisvoittajia, kun Kimi Räikkönen ja Valtteri Bottas eivät enää pärjää. 

(Kuva:Formula 1/Twitter)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti