maanantai 6. syyskuuta 2021

Verstappen dominoi kotiyleisön hurratessa

 

Hollannin Zandvoortin rata on mukavan vanhanaikainen. Ei asvaltilla päälystettyjä turva-alueita, vaan hiekkaa, jota tulee radalle hiukan auton palatessa käydessään ratarajojen ulkopuolella. Kapea ja jouheva, mutka seuraa toisensa perään sekä kaksi kallistettua kaarretta.

Eilisessä F1-kilpailussa katsomot olivat täynnä oransseja paitoja ja ämyreistä soi Max Verstappenin kannatuskappale. MM-sarjan johtaja järjestikin faneilleen ylivoimaisen näytöksen ja otti täydet 25 pistettä. Mercedes-tallin kaksikko Lewis Hamilton ja Valtteri Bottas olivat tuttuun tapaan hänen seuranaan palkintojenjaossa. Draamaa ei kilpailussa nähty. Ainoat keskeytyksetksin johtuivat teknisistä vioista. 

Aikansa parasta kuljettajaa eli Lewis Hamiltonia ottaa kovasti nuppiin, kun on paineiden alla. Valitusta tuli miltei joka kierros renkaiden pidosta. Niinpä talli käski Valtteri Bottaksen hiljentää vauhtia, ettei veisi Hamiltonin nimissä olevaa nopeimman kierroksen lisäpistettä. Hamilton otettiin kilpailun lopussa sisään, jotta saisi puhtaat renkaat. Näin Hamilton sai bonuspisteensä. Bottas ei halunnut noudattaa tallin antamaa määräystä ja ajoi kovempia sektoriaikoja. Tämä johti edellä mainittuun pysähdykseen. Kokonaisuuden kannalta Bottaksen purnaamisella ei ole enää merkitystä. Ensi kaudeksi nastolalainen nimittäin vaihtaa ajohaalarinsa väriä. Uusi talli on Alfa Romeo-Sauber, jossa korvaa uransa lopettavan Kimi Räikkösen.

F1-legendojen joukkoon laskettavan Räikkösen lopettaminen oli jo kauan selvää. Viime viikolla tuli sosiaalisen median kautta virallinen ilmoitus. Hän oli päätöksen tehnyt jo viime jouluna. Miksi Räikkönen on lajin legendoja. Radalla nopea eikä puhu Bottaksen tapaan joutavia haastatteluissa. Sanoo vain pari lausetta ja lähtee pois. Suomalaisella todettiin koronatartunta viikonlopun aikana ja hän jätti kilpailun väliin. Tuuraajaksi tullut Robert Kubica totutteli yli vuoden tauon jälkeen pitiin ajorupeamaiin formula-autossa ja toi autonsa maaliin 15. sijalla.

Varikolta lähtenyt Sergio Perez ajoi loistavasti löytäen toistuvasti ohituspaikan ja vaikka rengaskin lukkiutui jarrutuksessa hidastaen hiukan menoa, meksikolainen ylsi pisteille ja faneilta päivän kuski-maininnan. Verstappen johtaa Hamiltonia MM-sarjassa kolmella pisteellä. 

Ensi viikolla ajetaan vauhtiradalla Italian Monzassa. Ylimääräisiä pisteitä on jaossa lauantain sprinttikisassa, meneeko sekin säästelyajoksi kuten Silverstonessa? Aika-ajot sprinttiä varten ajetaan perjantai-iltana ja rataolosuhteet ovat ajankohtaan nähden toisenlaiset, kuin hollannissa. Avainkysymyksenä on miten kovissa nopeuksissa ja viilenevällä radalla pehmeät renkaat kestävät?

(Kuva:Formula1/Twitter)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti