sunnuntai 31. maaliskuuta 2024

Mitkä autot ajeli kilpaa?


Otsikon mukaisen kysymyksen kuulen usein isältäni, kun kerron hänelle jossain päin maailmaa ajetusta autokisasta, missä ei ajettu formula-autoilla. Tällä tarkoitan kestävyyskisoja sekä nk. koppiautokisoja, joita löytyy maailmasta useita kansainvälisiä ja paikallisia sarjoja. Mediassa puhutaan myös vakioautokilpailuista, mutta edellä mainitut ilmaisut ovat yhtä hämääviä, kuin rock- ja metallimusiikin eri alalajit.

Monen formulaurasta haaveilevan ura tyssää rahoituksen puutteeseen tai kehityksen pysähtymiseen. On huomattu, että taidot ja rahat eivät riitä, kun siirrytään isompaan pikkuformulaluokkaan. Joillakin ura loppuu F3-luokkaan. On kuitenkin olemassa varasuunnitelma, jota ei kannata jättää käyttämättä. Moni on tähän tarttunut, sillä kilvanajaminen on ollut miellyttävää ja koppiautoissa menestymällä voi ansaita. F1-sarjaan pääsee kuitenkin vain kaksikymmentä kuljettajaa ja vaihtuvuus ei ole kovin tiheää pitkien sopimusten vuoksi.

Suomalaisia ratin takana

Haastattelin aikanaan Saksassa Audi TT Cup-sarjaa ajanutta Joonas Lappalaista tästä asiasta. Hän siirtyi pikkuformuloista koppiautoihin ajopaikkojen suuremman todennäköisyyden vuoksi. Tätä kirjoittaessa hän on ajanut vuosia Audilla Nürburgringin Nordscleife-radalla ajettavia kestävyyskilpailuja.

Moni suomalainen, joka ajaa koppiautoluokissa jäävät ymmärrettävästi mediapimentoon f1- ja ralliuutisten varjoon. Heistä kuitenkin uutisoiden moottoriurheiluun erikoistuneella urheilu-uutiset.com-verkkosivustolla. Vuosia BMW:llä kisoja ajanut porilainen Jesse Krohn ajaa tänä vuonna Yhdysvaltain IMSA-sarjassa prototyyppiluokan BMW:llä ja hänen autokuntansa sijoittui kuudenneksi arvostetussa Sebringin 12 tunnin kilpailussa.

Markus Palttala on myös ajanut kyseisessä sarjassa BMW M3-autolla. Hän voitti BMW Z4 GT3-autolla Span 24 tunnin kilpailun vuonna 2015. Formulalähetyksistä tuttu Toni Vilander on voittanut muun muassa kahdesti GTE-luokan Le Mansin 24 tunnin kilpailussa sekä Bathurstin 12 tunnin kilpailun Ferrarilla.

Kilpailujen laaja kirjo

Kärjistettynä koppiautoiksi tarkoitetaan kilpa-autoja, jotka koriltaan pohjautuvat siviilimalleihin. Korin alta paljastuu kuitenkin täysverinen kilpa-auto tehokkaine moottoreineen, jarruinen ja formuloista tutulla ratilla, jossa vaihteita vaihdetaan silmänräpäyksessä eli puhutaan nk. läppävaihteista.

Monet näistä kilpailuista ovat kestävyyskilpailuja, joiden kesto vaihtelee kahdesta tunnista vuorokauteen. Näihin kilpailuihin osallistuu monta autokuntaa, jossa auton ajovuoron jakavat kaksi tai useampi kuljettajaa. Soolona ei saa ajella. Osallistujat jaetaan luokkiin auton teknisten sääntöjen sekä kuljettajien luokituksen mukaan, joka perustuu ajokokemukseen. Osallistujakatras vaihtelee siis täysipäiväisistä ammattilaisista rahaa polttaviin herrasmieskuskeihin.

On olemassa myös mestaruussarjoja, joissa ajetaan vain tietyn merkin autoilla, esimerkiksi Porschet, joiden 911-autolla ajetaan useita sarjoja ympäri maailmaa. Kilpailut ovat näissä puolen tunnin mittaisia rykäyksiä, eikä mitään varikkopysähdyksiä ole. Jotkut osallistujista ovat erikoistuneet kyseiseen automerkkiin ja menestyminen näissä on tiennyt tehdaskuljettajan sopimusta sekä parhaimmillaan pääsyä prototyyppiauton rattiin ja Le Mansin 24 tunnin kilpailuun.

Kestävyyskisat kukoistaa

Prototyyppiautot ovat oikeastaan f1-autoja suljetulla ohjaamolla varustettuna. Auto on teknisesti kehittynein f1-auton jälkeen ja yhtä kallis. F1-auton tapaan autoissa on polttomoottorin lisäksi hybridimoottori. Kestävyyskisojen kaksi isointa sarjaa eli IMSA- sekä MM-sarja (World Endurance Championship) elävät nyt samanlaista kukoistuskauttaan, kuten 80-luvulla. Kiitos yhdenmukaisten sääntöjen. 

Samalla autolla voi nyt ajaa kilpaa sekä Le Mansissa että IMSA-sarjassa. Ainoa ero tähän on, että viimeksi mainitussa tehdastallin automerkillä on oltava myyntiverkosto Amerikassa. Toinen merkittävä ero on sääntö, jossa auton rungon valmistaa ulkopuolinen firma. MM-sarjassa tehdas tekee auton alusta loppuu itse. Sen vuoksi sarjan GTP-luokassa ei ole Ferrareita. Toinen painava syy on myös kustannukset autojen kuljettamisessa atlantin toiselle puolen. Tämän vuoksi Toyotan tehdastalli osallistuu vain mm-sarjaan.

GTP- ja Hypercar-nimisten prototyyppiluokkien lisäksi on myös LMP2 sekä LMP3-luokat, jotka ovat tehoiltaan pienempiä ja yleensä yhden runkovalmistajan tekemiä eli kaikki osallistujat ajavat samalla menopelillä. 

Suosituimpia kilpailuja ovat GT3-luokkaan lokeroidut kaksiovisiin urheiluautoihin pohjautuvat kilpailut. Näihin lukeutuu jo aiemmin mainittu Span 24 tunnin koitos. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta nämä kilpailut järjestää ranskalainen SRO-organisaatio, jonka GT World Challenge nimisiä kilpailuja on joka kolkassa.

90-luvun koppiautobuumi

Etuvetoisilla ja neliovisilla vakioautoilla ajetaan myös paljon kilpailuja. Nykyään nämä ajetaan TCR-luokituksen mukaisilla autoilla, kuten Honda Civic Type R:llä. 90-luvulla DTM- ja BTCC-kilpailut keräsivät katsomot täyteen ja moni f1-uran lopettanut ajeli näissä kilpailussa.

Saksalaisvetoista DTM-sarjaa ajettiin myös Helsingin Sörnäisissä muutama vuosi. Kävin aikanaan paikan päällä. Kustannukset nousivat liian suuriksi ja sarja meni tauolle. Vuosituhannen vaihteessa aloitettiin uudestaan, mutta edellä mainitun syyn vuoksi sarjassa siirryttiin GT3-autoihin, ne kun ovat halvempia, eikä autotehtaan tukea tarvita. Se riittää, kun yksityinen kilpatalli ostaa pari autoa tiettyyn hintaan.

Netti on helpottanut näiden kilpailujen seuraamista kotoa käsin joko suorana tai jälkikäteen. Jos jollekin hiihtäminen on parasta housut jalassa, niin itselleni ne on autokilpailut. Ilmankos pelaan mielellään autopelejä, sillä niissä voi kokeilla eri ratoja monella eri autolla.

maanantai 25. maaliskuuta 2024

Leikkauspöytää korkeammalle korokkeelle

Viikonloppuna ajettu Australian GP sai alkukierroksilla draamaa, kun Max Verstappenin auton jarrut syttyivät tuleen. Hollantilaisen Red Bull-auton oikeat takajarrut savusivat jo lähdön aikana. Kenties syynä on ollut radan pinnan korkea lämpötila yhdistettynä aurinkoiseen säähän tai auton kova rasitus aikaisemmissa ajotapahtumissa. Keskeytyksen myötä voitosta taistelivat muut kuljettajat.

Ferrarin Carlos Sainz oli ajanut läpi viikonlopun vahvasti toivuttuaan umpilisäkkeen poiston vaatineesta leikkauksestaan. Aika-ajoissa ajoi toiseen lähtöruutuun ja kilpailun ajan ajoi nopeampia kierroksia muihin verrattuna. Upea voitto kuljettajalta, joka ikävä kyllä joutuu jättämään italialaistallin kauden päätteeksi. Mahtaako Ferrarin toimistolla kaduttaa? Tunteikkaan voiton päätteeksi radiosta kuulimme jälleen Smooth Operationin sävelmiä. 80-luvun hittikappaleen laulaminen onnistuneen suorituksen päätteeksi on tehnyt Sainzista fanien suosikin.

Maranellon punaisen orin päivää täydensi Charles Leclerc toisella tilallaan ja kolmanneksi ajoi Lando Norris, joka on saavuttanut jo 14 palkintopallisijoitusta - ilman voittoa. Kotiyleisönsä edessä ajanut Oscar Piastri ajoi neljänneksi. 

Kilpailun puhuttavin tilanne nähtiin viimeisellä kierroksella, kun George Russell ajoi ulos radan kuudennessa mutkassa. Mercedes-kuski selvisi vammoitta hurjannäköisestä kolarista. Tuomaristo katsoi edellä ajaneen Aston Martinin Fernando Alonson epäsuorasti syyllistyneen britin ulosajoon pudottamalla hiukan vauhtia, jotta saisi estettyä Russellin ohitusyrityksen 9-10 mutkayhdistelmässä. Espanjalainen sai kahdenkymmenen sekunnin aikasakon ja putosi lopputuloksissa kaksi sijaa kuudennesta kahdeksanneksi.

Mercedeksellä oli muutenkin heikko päivä, sillä Lewis Hamilton keskeytti tekniseen vikaan kilpailun alkuvaiheessa. Haas-talli avasi pistetilinsä, sillä viimeiset pistesijat menivät Nico Hülkenbergille ja Kevin Magnussenille. 

Kilpailun epäonnistujiin lasken eläkeikää lähestyvä Daniel Ricciardon. Australialainen hävisi jo kolmannen kerran Yuki Tsunodalle. Tulokaskauteensa verrattuna kypsiä otteita osoittava japanilainen ajoi seitsemänneksi ja viimeisien tietojen mukaan Ricciardon on parannettava otteitaan, muuten voi pakkaa tavaransa ja lähteä ovesta ulos.

Valtteri Bottaksen kilpailu meni jälleen piloille epäonnistuneen varikkopysähdyksen aikana. Talli on näköjään saanut väärät mutterit, joita ei pystytä kunnolla kiinnittämään renkaisiin. Mutterien irtoamisesta tallia rankaistiin 5000 euron sakoilla. Nastolalainen sanoi haastattelussa epäsuorasti kyllästyneensä koko touhuun, joten jos minulla olisi valtaa, antaisin hänelle lämpimän kädenpuristuksen kera potkut ja toisin tilalle F2-sarjaa johtavan Barbadosin Zane Maloneyn. Tallin rahapulatkin loppuisivat hetkeksi.

Keskeytyksestä huolimatta Verstappen johtaa mm-sarjaa neljän pisteen erolla Carlos Saiziin. Myös Red Bullin ero valmistajien pistetaulukossa on yhtä suuri Ferrariin nähden.

Kauden seuraava kilpailu ajetaan legendaarisella Suzukan radalla huhtikuun ensimmäisenä viikonloppuna ja tuolloin kilpailun lähtö on itsellenikin mukava eli aamukahdeksalta. Ei muuta, kuin katsotaan kisaa aamukahvia nauttien.

maanantai 11. maaliskuuta 2024

Sama kilpailu toisessa maassa

 

Myönnän tämänkertaisen otsikon olevan tylsä ja jopa lukijan poispäin työntävä, mutta tuollainen ajatus oli jälleen pääkopassani lauantaina ajetun f1-kilpailun myötä.

Kilpailun jännittävimmät kamppailut käytiin viimeisistä pistesijoista, sillä voittoon pyyhälsi jälleen matansininen punaisen härän kuvalla varustettu auto. Kamppailun osapuolia olivat tässä yhteydessä molemmat Haas-kuljettajat sekä Williamsin Alex Albon. Jenkkitalli pelasi härskisti viimeisen pisteen itselleen, sillä Kevin Magnussen otti toilailuistaan kahdesti kymmenen sekunnin aikasakon ja hidasteli Albonin edessä, jotta varikkokäynnin aikana kärsityt rangaistukset auttaisivat hänen tallikaveriaan Nico Hülkenbergiä pisteen saamisessa. 

Magnussenin rangaistukset tulivat vieläpä kilpailun alkuvaiheessa ja kuudennella kierroksella Lance Strollin ulosajon myötä radalle tullut turva-auto tarjosi monelle mahdollisuuden aikaiseen renkaidenvaihtoon, sillä ajan hukkaamiseen oli varaa, koska radalla mentiin tavallista hitaammin. Peräpäässä ajellut RB-talli haluaa tutkinnan tanskalaisen huolimattomuuksista, sillä he kokevat, että KMag omalla typeryydellään pilasi Yuki Tsunodan mahdollisuudet pistesijaan.

Tsunodasta puheenollen, japanilainen on kahden ensimmäisessä kilpailussa ollut nopeampi, kuin hymypoika Daniel Ricciardo. Australialaisella alkaa jo ikä painamaan, eikä ajamisesta taida tulla mitään. Pitäisikö tallin harkita hänen korvaamisensa viime kaudella tuurannella Liam Lawsonilla? 

Samaa ehdottaisin Valtteri Bottakselle, molemmat kilpailut ovat menneet terveisien ajeluun ja ne luvatut kehitysosat taitavat saapua vasta Euroopan kisoihin, joten pienehkö fanijoukko saa maistaa tervanjuontia. Hänet voisi korvata kesken kauden viime kauden F2-mestarilla Theo Pourchairella, mutta pakollinen siirto Japaniin ei alkanut parhaiten. Viimeisten joukossa hänkin oli Super Formula-sarjan avauskilpailussa.

Kilpailun ehdottomin onnistuja oli pikaisella kutsulla Ferrarin rattiin tullut 18-vuotias tallin akatemiakuljettaja Oliver Bearman. Carlos Sainz nimittäin joutui umpilisäkeleikkaukseen, eikä pystynyt osallistumaan torstain harjoitusten jälkeen. Britti ei hermoillut, vaan ohitteli paikan tullen ja ajoi kypsästi. Uransa ensimmäisessä kilpailussa seitsemäs ja hänellä on enemmän pisteitä, kuin Bottaksella. Sainz kuntoutuu Australiaan kilpailuun, mutta "karhumiehestä" tulemme kuulemaan vielä.

Max Verstappen ajoi jälleen voittoon ja Sergio Perez tuli toiseksi. Radalla kulkee, mutta toimistossa riidellään vallan kahvasta. Tallipomo Christian Horneria syytetään epäasiallisesta käytöksestä naistyöntekijää kohtaan, mutta kohun taustalla on energiajuomajätin johdossa tapahtuneet muutokset Dietrich Mateschitzin kuoleman myötä. Halutaan vähentää markkinointia moottoriurheilun puolella. Thaimaalaisomistajat ovat ottaneet toisen pääjehun Helmut Markon puhutteluun ja huhut potkujen saamisesta ovat kasvaneet. Tekevät mukamas haittaa maineelle.

Pahin skenaario olisi, jos Red Bull myisi molemmat tallinsa. Ostohalukkuutta riittäisi, sillä moni f1-tallista haaveilija varmasti haluaisi joukkoonsa alan parhaat osaajat.

Maxin johdolla mennään kohti Australiaa ja viikonloppu mennään perinteisemmän aikataulun mukaan. Toisin kuin pienenä, en pistä herätyskelloa aamukuudelta soimaan, vaan katson kisatapahtumat uusintoina, jotta muistaisin mitä niistä pitää blogiin kirjoittaa.

Newgarden voitti Indy-avauksen

Indycar-kausi alkoi St. Petersburgin katuradalla, mutta kauden avauskilpailu ei ollut mikään klassikko. Radan 10. mutkassa nähtiin ohituksia ja muutama kolari. Romain Grosjean tuuppasi Linus Lundqvistin ulos kilpailusta ja aikaisemmin hänen tallikaverinsa Marcus Armstrong pyöräytti autonsa rengasvalliin. 

Pensken Josef Newgarden hallitsi kilpailua, eikä uusintalähdöissä hänelle annettu paljon haastetta. Tennesseeläinen voitti helposti ja nappasi viikonlopun maksimipistemäärän eli 54 voitosta, johdetuista kierroksista ja paalupaikasta. Toiseksi ajoi Pato O'Ward ja kolmas oli Scott McLaughlin. Viiden kärjessä oli kolme Penske-tallin autoa.

Pisteistä ajetaan seuraavan kerran ensi kuun loppupuolella Long Beachissä, mutta kahden viikon päästä ajetaan Kalifornian Thermal Clubin yksityisradalla näytöskilpailu, jonka voittaja palkitaan miljoonalla dollarilla. Kilpailun formaatti on tehty tv:tä varten, joten kyseessä aika keinotekoinen pr-temppu.

Päivitys: Josef Newgarden ja Scott McLaughlin hylättiin lopputuloksista autossa olleen sänntöjenvastaisen ohjelmiston vuoksi. Ohjelmistolla pystyi kiertämään sääntöjä, joilla estettiin tehonapin (Push-to-Pass) käyttäminen uusintalähdöissä.

tiistai 5. maaliskuuta 2024

Tapahtumia kelkkailun maailmasta ja futista


Viikonlopun pitkissä Urheiluruutu-lähetyksissä on tapana kertoa lyhyinä uutissähkeinä urheilumaailman tapahtumia, ennen kun palataan niihin tärkeimpiin eli mitä suomalaisurheilijamme ovat maailmalla tehneet. Tähän tapaan kirjoitan myös tämänkertaisen postaukseni, sillä tyhjänpäiväinen jaaritteluni voi karkottaa ne harvatkin lukijani brittiläisen rikossarjan pariin.

Talviseen tapaani olen seurannut myös kelkkailun maailmancup-kisoja sekä ohjas- että rattikelkkailun puolelta. Vaikka kelkoilla lasketaan samoja ratoja, niin lajeja ylläpitää eri nimiset järjestöt. Ratti- ja mahakelkkailun kattojärjestö on IBSF (alunperin FIBT) ja ohjaskelkkuilun FIL. Nämä on perustettu aikoinaan ranskankielisissä maissa, mutta ensin mainittu vaihtoi nimensä ja lyhenteensä englanninkieliseen reilu kymmenen vuotta sitten.

Kuten viime kautena, myös tänäkin vuonna Saksa on dominoinut molemmissa lajeissa. Miesten kaksi- ja nelimiehisten maailmanmestaruudet, kuten myös maailmancupin voittajaksi laski jälleen aikansa parhaana kelkkailijana pidetty Fransesco Friedrich. Hänen tasaisuutensa yhdistettynä onnistuneeseen yhteispeliin jarrumiehen ja muun ryhmän kanssa on jälleen toiminut. 

Naisten rattikelkkailun maailmancupin voitti Lara Nolte, joka sijoittui myös toiseksi yhden naisen kelkae eli monobobin kokonaiskilpailussa maanaisensa Lisa Buckwitzin jälkeen. Skeletonin eli mahakelkkailun puolella miesten voittaja oli Saksan Christopher Grotheer ja naisissa Hollannin Kimberley Bos. Tarkistettuani kalenteria huomasin, että vielä on yksi osakilpailu maailmancupissa. Maaliskuun lopulla lasketaan Yhdysvaltain Lake Placidissa. Yleensä kelkkailu kausi päättyy MM-kisoihin.

Ohjaskelkkailun puolella sekä miesten, että naisten kokonaiskilpailun voitot menivät Saksaan Max Lengenhanille ja Lisa Taubitzille. Parikelkkailussa voitot menivät Itävallan ja Italian edustajille.

Jalkapallon tapahtumia

Viikoittain pelataan lukematon määrä jalkapalloa ympäri maailmaa, ettei mitenkään pysty kaikkea seuraamaan. Siksi olen keskittynyt Euroopan suuriin sarjoihin, siellähän ne omat suosikkini pelaavat. 
Valioliigassa pelattiin sunnuntaina Manchesterin derby eli Manchester City kohtasi kotistadionillaan Unitedin, allekirjoittaneen lempijoukkueen. Marcus Rashford laukoi komeasti Manun johtoon 8. minuutilla, mutta muuten City hallitsi peliä. Rashfordin maajoukkuetoveri Phil Foden iski kaksi maalia ja maaliruisku Erling Haaland teki vielä lisäajalla itsekin byyrin, joten City voitti 3-1. He ovat enää pisteen päässä kaikkien suomalaisten lempiseuraa eli Liverpoolia perässä. Manchester United on kuudentena.

Bundesliigassa Lukas Hradeckyn kipparoima Bayer Leverkusen otti 2-0 vierasvoiton FC Kölnistä ja jatkaa ilman tappioita liigan kärjessä. Moni toivoisi ikuisen häviäjän maineessa olevan seuran voittavan ensimmäisen liigamestaruutensa, eikä pelkästään suominäkökulman vuoksi.
Espanjan La Ligassa FC Barcelona pelasi maalittoman tasapelin Athletic Bilbaon vieraana ja on sarjataulukossa kolmantena. Ero johtavaan Real Madridiin on seitsemän pistettä, kun 11 kierrosta on vielä edessä. Italian Serie A:ssa Ac Milan voitti Stadio Olimpicolla Lazion 1-0. Ottelun lopussa Noah Okafor teki voittomaalin ja ottelussa jaettiin kolme punaista kortiia - kaikki kotijoukkueen pelaajille. 

Tämä tältä erää. Ensi viikolla kirjoitan formuloista - siis kahdesta kilpailusta, sillä Indycar-sarjan kausi alkaa tulevana sunnuntaina Floridasta.

sunnuntai 3. maaliskuuta 2024

Kausi alkoi tutuin hymnein

 

Kirjoituksen otsikko on viittaus viime vuosilta tuttuihin kansallishymneihin, joita soitetaan kilpailun voittaneelle kuljettajalle ja valmistajalle, jonka lisenssillä talli kilpailee.

Eilinen Bahrainin osakilpailu oli hmv eli hajuton, mauton ja väritön. Max Verstappen ajoi lähdöstä maaliin voittajana ja johti jokaisen kierroksen. Tämä ynnättynä paalupaikkaan ja nopeimpaan kierrokseen tuo f1-kuljettajalle tenniksestä tutun termin Grand Slamin. Tämä temppu oli hollantilaisen uran viides.

Tallikaveri Sergio Perez ajoi toiseksi, eikä valitellut osaansa tallin kakkoskuljettajana. Carlos Sainz oli Ferrareista parempi tullen kolmanneksi ja haastattelussa antoi kehuja tallilleen, että ovat rakentaneet hyvän auton jo kauden alkuvaiheeseen. Etenkin aika-ajoissa tämän itsekin huomasin, sillä Verstappen ajoi paalupaikalle, mutta ero Charles Leclerciin oli 0,3 sekunitia. Aika-joissa yhdeksän nopeinta oli 0,5 sekunnin sisällä toisistaan, joten yhden kierroksen vedoissa Ferrari pystyy jo nyt haastamaan kukkona tunkiolla istuvaa itävaltalaistallia.

Kilpailun epäonnistujiin voisi lukea Mercedeksen moottoreita käyttäneet tallit. Kaikkien autossa oli ylikuumenemisongelmia ja tämä pakotti vauhdin hiljentämiseen. Aivan täysiä ei siis voinut ajaa, vaikka iltakisoissa ilman lämpötila on pienempi. George Russell ei pystynyt haastamaan Sainzia podiumpaikasta. Lewis Hamilton sekä molemmat Aston Martinit olivat pimennossa, vaikka ajoivatkin viimeisille pistesijoille. Viime kevään piristysruiskeena toimineen Fernando Alonson suoritukset ovat näköjään vain muistoja, ainakin ensimmäisen kilpailun perusteena.

Mersu-koneiden ylikuumenemisongelmat näkyivät myös Williams-autojen menossa. Kun ohjaaja näytti kypäräkamerasta Alex Albonin ajoa, ratin näytössä välähti monesti varoitusteksti kuumasta autosta.

Todellinen epäonnistuja oli kuitenkin Alpine. Ranskalaistallin molempien kuljettajien viikonloppu tyssäsi heikkoon aika-ajoon, eikä kilpailukaan tuonut mitään iloa. Sekä Pierre Gasly että Esteban Ocon ajoivat peräpäässä Sauberin Valtteri Bottaksen kanssa. Moni jo pohtii, pitäiskö vähentää ranskalaisten määrää tallin johtoportaassa ja suunnittelupuolella? Autohan rakennetaan Englannissa, joten paikallisista ammattikouluista saisi osaavaa väkeä.

Jo edellisessä kappaleessa mainitsin Valtteri Bottaksen nimen. Sanotaanpa sen verran, että suomalaiskuljettajamme lauantai meni terveisten ajeluun. Avausmutkassa tuli pieni osuma Nico Hülkenbergin Haas-autoon, eikä vähän hajonnutta etusiipeä edes vaihdettu. Hänen ainoa varikköpysähdyskin meni plörinäksi, kun mekaanikot sekoilivat renkaiden kanssa. Sääntöjen mukaan on vaihdettava kaikki käytetyt renkaat uusiin stopin aikana. Kaiken kukkuraksi maksukuskiksi leimattu Guanyu Zhou ajoi sijalle 11.

Vaikka ihmisenä Bottas antaa itsestään mukavan kuvan ja tykkää postailla someen viiksikuviaan, niin suoraan sanoen hänen on aika hyvästellä f1-kuljettajan ura. Hänen heikentyneet ajonsa näkyvät myös arvona, kun Audi ottaa hänen tallinsa haltuun kahden vuoden päästä. Eikä saksalainen iso autonvalmistaja lähde moottoriurheilun kuninkuusluokkaan vain mainostaakseen uusinta e-tron mallistoaan, vaan he haluavat voittaa.

Hehän hallitsisivat aikaan rallia ja Le Mansia. 80-luvulla voittivat jenkkivalmistajat IMSA-kilpasarjassa autolla, joka myöhemmin kiellettiin. Tammikuussa tuli vihdoin Dakar-voitto, joten he luultavimmin haluavat Ferrarilta vapautuvan poika-Sainzin. Ei pelkästään kuuluisan isänsä vaan Smooth Operatorin tuoman kokemuksen takia.

Seuraava kilpailukin ajetaan ensi lauantaina, tällä kertaa Saudi-Arabian Jeddahin katuradalla. Moni on tietysti jo nyt heittänyt lekan kaivoon jännittävän kauden osalta. Mutta kuten viime vuonnakin sanoin, tallien väliset voimasuhteet tulevat oikeasti esiin kahden kuukauden päästä, kun kevään kaukokisoilta palataan Eurooppaan.