maanantai 16. joulukuuta 2019

Kelkkamäkeen...


Kelkkailun maailmancupia on laskettu tämän kauden osalta muutaman kilpailun verran ja nyt on joulutauon aika. On siis sopiva tilaisuus kerrata kilpailutapahtumia.

Lake Placidissa laskettiin kauden toinen ratti- ja mahakelkkailun cupkilpailut. Myös ensimmäiset kilpailut lakettiin viikkoa aikaisemmin, sillä alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen Park City ei pystynyt kilpailuja järjestämään. Molempien kilpailujen herra ja hidalgo oli Kanadan Justin Kripps, joka otti voitot viime viikonlopun molemmisa lähdöissä. Kaksi viikkoa sitten voitot otti Saksan Francesco Friedrich.
Naisten kelkkailussa molemmat kilpailut on vienyt nimiinsä Yhdysvaltain Kailie Humphries. Naiset eivät lakse neljän naisen kelkoilla ainakaan vielä.

Mahakelkkailussa eli Skeletonissa voittoihin ovat laskeneet Saksan Axel Jungk ja Venäjän Aleksander Tretjakov. Naisten puolella voittajina ovat juhlineet Jaqueline Lölling ja Elena Nikitina, jotka ovat myös edellä mainittujen maiden edustajia.

Ohjaskelkkailun maailmancupia johtaa Whistlerin viikonlopun jälkeen naisissa Venäjän Tatijana Ivanova ja miehissä Roman Repilov. Kaksikossa cupia johtavat Toni Eggert ja Sasca Benecken. Kolmen päälajin lisäksi ohjaskelkkailussa lasketaan joukkuekilpailua sekä pikakilpailu, johon pääsevät yksinkelkkailun 15 parasta laskijaa. Joukkuekilpailussa tärkeintä on osua maaliviivan yläpuolella olevaan läppään, joka aukaisee lähtöportit. Aika koostuu miehen, naisen ja kaksikon yhteisajasta ja nopein voittaa.

Kerrataan vielä eroavaisuudet. Mahakelkkailussa lasketaan pää edellä, ohjaskelkkailussa jalat edellä ja molempia ohjataan vartalon avulla. Rattikelkkaa, missä ei nimestä huolimatta ole rattia ohjataan valjaksilla. Ratti- ja mahakelkkaa kiihdytetään 60 metriä ennen kelkkaan astumista. Ohjaskelkassa istutaan valmiina ja vauhtia saadaan työntämällä piikkihansikkain.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti