maanantai 13. syyskuuta 2021

Kuin Senna ja Prost aikanaan

Autodromo Nazionale di Monza, vanhin yhä käytössä oleva moottorirata Pohjos-Italiassa oli jälleen käytössä, kun Formula 1-sarja ajoi Italian Grand Prix:n. Kahden edellisen kilpailun tapaan paikalle saapuneille tarjottiin viihdettä, kuten myös kotisohville ja Mercedes-talli jäi ilman voittoa.

Lauantaina ajettu sprintti toimi unettavana esikilpailuna. Valtteri Bottas ajoi voittoon ja sai palkinnoksi viisikulmaisen mitalin, jonka ojensi tuore 100 metrin olympiavoittaja, isäntämaan Lamont Marcell Jacobs. Mclaren-duo Daniel Ricciardo ja Lando Norris petasivat tallille erinomaiset lähtöpaikat varsinaiseen kilpailuun ottamalla sijat kolme ja neljä. Heidän takana Lewis Hamilton.

Sunnuntaina lähtövalojen sammuessa australialainen sai loistavan lähdön ja meni kiihdytyksessä paalupaikalta lähteneen Max Verstappenin ohitse. Verstappen ja Hamilton osuivat toisiinsa avauskierroksella Roggia-shikaanissa. Kärjen takana Carlos Sainz ja Alfa Romeo-Sauberin Antonio Giovinazzi osuivat toisiinsa ja viimeksi mainitulta meni etusiipi. Ei muuta, kuin varikolle uutta hakemaan. Lando Norris puolusti kakkospaikkaansa Hamiltonia vastaan, kun aikansa paras pyrki nuoremmastaan ohi kierrokella 12.

Red Bullin mekaanikot sähläsivät totaalisesti Verstappenin pysähdyksen ja tuolloin näytti, että Hamilton kuittaa ohitse helppoon voittoon, mutta hänenkään pysähdys ei ollut paras mahdollinen ja molemmat tulivat rinnakkain radan ensimmäiseen shikaaniin. 

Verstappen yritti härskisti ohitse ja PAM!, mestaruuskandidaatit ulos kilpailusta ja Mclarenit takaisin kärjessä. Uusinnasta näkyi, kuinka Verstappen puski autonsa jarrutuksessa leveäksi ja kimposi ilmaan oikaisuja estaävästä ns. makkarakanttarista. Hollantilaisen auton takarengas jäi Halo-turvakaaren päälle, estäen näin Hamiltonin vakavan loukkaantumisen.

Tuomaristo antoi kolarista Verstappenin kolmen lähtöruudun rangaistuksen seuraavaan kilpailuun. Tapaus tuo vanhemmilla faneilla mieleen Ayrton Sennan ja Alain Prostin kolarit Suzukassa 1989 ja -90. Tästä tullaan puhumaan vielä.

Turva-auton vetäydyttyä varikolle Daniel Ricciardo meni muilta karkuun ja Lando Norriksen noustua toiseksi talli päätti jäädyttää tilanteen. Näin McLarenin oranssit autot kurvasivat maaliin ja legendaarinen brittitalli sai ensimmäisen voittonsa lähes kymmeneen voittoon. Edellisestä kaksoisvoitosta oli jo kulunut 11 vuotta. Valtteri Bottas ajoi paineettomassa tilassa upean kilpailun. Moottorivaihdoksesta saadun rangaistuksen seurauksena viimeisestä ruudusta lähtenyt suomalainen ohitti muut leikitellen ja oli lopulta kolmas.

MM-pisteissä Verstappenin ja Hamiltonin ero säilyi muuttumattomana. Väliviikon jälkeen ajetaan yököttävällä Sotshin katuradalla Venäjällä. Kimi Räikkönen on siihen mennessä saanut luvan ajaa jälleen.

Lyhyesti Indycarista. Portlandin osakilpailussa radan avausmutka tuotti pyörähdyksiä ja kolarointeja. Kilpailun ratkaisut tehtiin varikolla, sillä suurin osa ajoi kolmen pysähdyksen taktiikalla. Paalupaikalta lähtenyt espanjan Alex Palou otti voiton, toiseksi ajoi Alexander Rossi ja kolmas oli Scott Dixon. Palou johtaa pisteissä, mutta viiden kärki on vain 75 pisteen erolla toisistaan, kun kaksi kilpailua on jäljellä. Seuraava ajetaan ensi sunnuntaina yhdysvaltain kuuluisimmalla mutkaradalla Laguna Secassa.

(Kuva: NBC/Twitter)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti