maanantai 27. syyskuuta 2021

Lewiksen voitto oli arvattavissa


Lando Norris lähti ensimmäistä kertaa paalupaikalta Sotšin katuradalla ajettuun Venäjän osakilpailuun, mutta parhaan lähdön sai Ferrarin Carlos Sainz. Neljäntenä matkaan lähtenyt Mercedeksen Lewis Hamilton ei saanut parasta lähtöä, mutta jatkoi varmaa nousuaan kohti kärkeä. Joukon perältä moottorirangaistuksen seuraukena lähtenyt Max Verstappen oli jo muutaman kierroksen jälkeen 15:sta. Valtteri Bottas päästi hänet kiltisti edelleen.

Sekä Mclarenilla että Red Bullilla oli vaikeuksia varikkokäyntien aikana. Daniel Ricciardon ja Max Verstappenin pysähdykset venyivät turhan pitkiksi. Ongelman juurena on kesken kauden tehty sääntömuutos, mikä estää alle kahden sekunnin kestävät pysähdykset. Lando Norris kasvatti eroa takanaoleviin Hamiltonin kovasta vauhdista huolimatta, mutta loppukierroksilla alkoi satamaan. Sade oli tuloillaan, mutta sen määrä yllätti kilpailijat ja onnistujat olivat ne, jotka tulivat oikeaan aikaan vaihtamaan autoihinsa välikelin vihreäraitaiset renkaat. Norris viivytteli omaa pysähdystään insinöörinsä pyynnöistä huolimatta ja tämä kostautui kolme kierrosta ennen maalia. Britti ajoi radan viidennen mutkan leveäksi ja Hamilton kuittasi ohi. Pettynyt Norris tuli maaliin seitsemäntenä.

Hamilton otti uransa sadannen voittonsa ja sadekelin mestarina tunnettu Verstappen otti MM-sarjan kannalta torjuntavoiton kakkostilallaan. Ero kaksikon välillä on vain kaksi pistettä. Carlos Sainz oli kolmas. Valtteri Bottas tuli viidenneksi ja Kimi Räikkönen oli kahdeksas. Sijoituksesta saadut neljä pistettä ovat todennäköisesti uran viimeiset. Kahden viikon päästä ajetaan Turkin Istanbulissa. Mikäli sää on samanlainen, kuin viime vuoden kilpailussa. Hamilton on jälleen vahvoilla. 

Lewis Hamiltonin saavutukset ovat uskomattomat, jos vertailukohdaksi otetaan myös muut moottoriurheilulajit. Nascar-legenda Richard Petty voitti myös seitsemän mestaruutta ja osakilpailuvoittoja 200 ja ratamoottoripyöräilijä Jonathan Rea on voittanut kuusi Superbike-luokan maailmanmestaruutta ja 109 kilpailua. Täysin vertailukelpoisia ne eivät ole, sillä Nascar-kauden aikana ajetaan 36 kilpailua ja Superbike-kilpailuja ajetaan kaksi yhden kilpailuviikonlopun aikana. 

Hamilton ennätykset eivät kestä vertailu Michael Schumacherin ja Ayrton Sennan kanssa. Heidän aikanaan kilpailujen määrä rajattiin kuuteentoista kautta kohden. Nyt kilpailuja on yli 20. Hamilton on saavuttanut suuren osan menestykestään hybridiaikakauden ylivoimaisen autonsa ansiosta.

Paloun juhlat Kaliforniassa

Yhdysvaltain Indycar-formulasarjan kausi saatiin eilen illalla päätökseen Long Beachin katuradalla. Mestaruustaistelu ratkesi jo avauskierroksella, kun Ed Jones osui meksikon Patricio O'Wardin takapyörään. O'Ward pääsi jatkamaan kilpailua, mutta keskeytys tuli 20. kierroksella auton vetoakselin hajottua. Oikein ajoitetut pysähdykset toimivat tässäkin kilpailussa ja katuradalla, missä ohittaminen on vaikeaa uusintalähdön merkitys oli suuri. Viimeinen uusintalähtö nähtiin kierroksella 65. 

Kärjessä ajanut Colton Herta sai hyvän lähdön, vaikka autossa oli hitaasti lämpenevät kovemmat Firestone-renkaat. Takaa-ajaneille Josef Newgardenilla ja Scott Dixonilla sitä vastoin punaraitaiset eli pehmeämmät renkaat. Herta puolusti loistavasti kaksinkertaisen mestarin ohitusyrityksiä ja otti kauden päätöskisan voiton. Newgarden ja Dixon nousivat hänen seurakseen podiumille. 

Päivän juhlituin sankari oli neljänneksi ajanut espanjan Alex Palou, joka otti uransa ensimmäisen mestaruuden. Ennen kautta tapahtunut siirto Ganassi-talliin oli oikea päätös ja tasaisuus yhdistettynä rauhalliseen ajoon auttoivat häntä kauden aikana. Portlandin kilpailu voitto oli itseluottamuksen saamisen kannalta iso juttu. Paloun kilpailut Indyn mutkaradalla ja Gatewayn ovaalilla olivat päättyneet kesketyksiin.

Paloun voitto nousi myös kotimaansa espanjan suurimman urheilulehden, Marcan etusivuille. Onhan kyseessä maan historian ensimmäinen formulamestaruus atlantin toisella puolella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti