maanantai 31. lokakuuta 2022

Sunnuntai-ajelua Meksikossa

 

Kauden kolmanneksi viimeinen formula yksi-kilpailu typistyi jo alkumetreillä sunnuntai-ajeluksi. Max Verstappen ajoi helppoon voittoon Lewis Hamiltonin ajaessa toiseksi. Kotiyleisön suosikki Sergio Perez ajoi kolmanneksi. Podiumsijat menivät samoille miehille, kuin viime vuoden kilpailussa. Verstappenin voitto oli kauden neljästoista, mikä on uusi yhden kauden voittoennätys.

George Russell ajoi neljänneksi ja sai vielä lisäpisteen kilpailun nopeimmasta kierroksesta, hän kävi kyseistä tavoitetta varten varikolla kilpailun lopussa, jolloin hänen autoonsa laitettiin pehmeät renkaat. Kilpailun ainoa puhuttavin tilanne oli Daniel Ricciardon röyhkeä sukellus Yuki Tsunodan ajolinjalle. Japanilaisen kilpailun päättyi kolarin seurauksena ja australialainen sai kymmenen sekunnin aikasakon, mikä oli lopulta mitätön, sillä hän repäisi takana oleviin tarpeeksi eroa, jotta sai pitää seitsemännen tilansa.

Fernando Alonson hyvin sujunut kilpailu päättyi loppumetreillä konerikkoon ja auto työnnettiin nopeasti turva-aitojen taakse, jotta turva-autoa ei olisi tarvinnut radalle tuoda. Alfa Romeo Sauberin Valtteri Bottaksen hyvä aika-ajo ei tuonut sunnuntaina tulosta sillä hän putosi pari sijaa lähtökiihdytyksessa ja toisella varikkopysähdykellä autoon laitettiin kovemmat renkaat, vaikka pehmeätkin olivat yhtä kestäviä. Ensimmäinen pistesija sitten kesän on kuitenkin hyvä saavutus, vaikka moni odottikin suurempaa kuin yhtä mm-pistettä.

Selostajatkin ottivat puheeksi liian kestävät renkaat ja toiveissa hiipi ajatus kuluvammasta kumista, mikä toisi edes jotain jännitystä. Sitä ei ollut nimeksikään eilisessä kilpailussa. Suurempaa puhetta saatiin kuljettajien sekä tallien välillä käytävästä sanaharkasta.

Max Verstappen ei antanut ollenkaan haastatteluja Sky Sportsille, sillä tv-yhtiön väkeä edelleen kalvaa viime vuoden mestaruuden ratkaissut tuomarifarssi. Tämän lisäksi Red Bull haluaa muilta talleilta anteeksipyyntöä kulukattosyytöksistä Tallipomo Christian Horner totesi että raja rikottiin vahingossa eikä tarkoituksellisesti. Lajin viehätykseen ovat aina kuuluneet värikkäät persoonat ja suunsoittaminen. Tätä harrastettiin räikeästi Ayrton Sennan huippuvuosina.

Kauden toiseksi viimeinen kilpailu ajetaan Brasilian Sao Paulossa isänpäiväviikonloppuna.

(Kuva:Formula 1/Twitter)


maanantai 24. lokakuuta 2022

Max Verstappen ei saanut helppoa voittoa

Sunnuntai-illan päätteeksi tuli katsottua kauden 19. formula yksi-osakilpailu, joka ajettiin toistamiseen vuoden aikana yhdysvalloissa. Tällä kertaa Texasin osavaltiossa, lähellä Austinia sijaitsevalla Circuit of the Americasin radalla. Näin lyhyesti todettuna kilpailu tarjosi viihdettä ja jännitystä, mutta suomalaislasein katsottuna kilpailu oli jälleen mollivoittoinen. Itse seuraan f1:siä puolueettomasti.

Ferrarin Carlos Sainz sai paalupaikalta huonon lähdön ja Max Verstappen hyödynsi tilaisuuden lähtökiihdytyksessä. Espanjalaisen kilpailu sai ikävän lopun, kun Mercedeksen George Russell pamautti autonsa punaisen kilpurin kylkeen. Sainzin autosta puhkesi vasen takarengas ja näin hän joutui keskeyttämään.

Kilpailun alkuvaiheessa Verstappen kasvatti tasaisella ajolla johtoaan, mutta taaempana nähtiin hienoja ohituksia takasuoran jarrutuksessa. Sebastian Vettel meni Charles Leclercistä kierrokella kaksitoista ja muutama kierros aiemmin Segio Perez ohitti Lance Strollin. Meksikolaisen etusiivestä irtosi oikean puoleinen päätylevy. Tämä tilanne ei johtanut varoituslippuun, mitä näytetään kuljettajalle, joka ajaa rikkoutuneella menopelillä.

18. kierroksella Alfa Romeo Sauberin Valtteri Bottaksen erinomaisesti alkanut taistelu pistesijoista päättyi ajovirheeseen radan viimeisissä kaarteissa. Auto jumittui hietikolle, joten turva-auto tuli radalle. Tässä vaiheessa Leclerc ja Vettel tekivät ensimmäiset pysähdyksensä. 

Turva-auto poistui kolme kierrosta myöhemmin, mutta kutsu radalle tulee, kun takasuoralla kolisee. Fernando Alonson yrittäessä Lance Strollin ohitusta kanadalainen leikkaa Alpinen eteen ja espanjalainen lähtee lyhyeen ilmalentoon. Onneksi keula laskeutui pian alas. Autosta meni etusiiven lisäksi oikea peili hajalle, joka lähti myöhemmin samalla suoralla ilmojen teille.

Strollin loistavalle ajolle ikävä loppu, sillä podiumsijoitus olisi ollut saavutettavissa. Onneksi molemmat selvisivät ehjin nahoin hurjannäköisestä tilanteesta.

Verstappenin helpolta näyttänyt voitto sai uhkakuvia, kun 36. kierroksella tehty pysähdys venyi ylipitkäksi. Vasemman renkaan kiinnittäminen pulttipyssyllä ei onnistunut ja pyssyä jouduttiin vaihtamaan. Hollantilainen putosi Leclercin taakse kilpailussa kuudenneksi, mutta monacolaisen ohittamiseen ei mennyt kuin kolme kierrosta.

Kärjessä ajaneella Lewis Hamiltonilla oli autossaan kovempi rengasseos, mutta britti valitti renkaiden huonosta pidosta Mercedes-varikolle. Takaa tullut Verstappen ajoi medium-renkaille kovempia kierroksia ja heidän välinen ero kutistui. Kuusi kierrosta ennen maalia kaksinkertainen maailmanmestari ohitti aikansa parhaan kuljettajan.

Tämän jälkeen lähetykseen tulleissa radioviesteissä valiteltiin ratarajojen ylityksistä. Mikäli oikaisee enemmän, kuin kolmesti, aikasakkoa rapsahtaa. Tosin hiekan lisääminen estäisi jatkuvat videoiden kelailut ja rankkujen arpomiset.

Voitollaan Max Verstappen varmisti Red Bull-tallille valmistajien mestaruuden, molemmat omistettiin viikonlopun aikana menehtyneelle liikemiehelle, Dietrich Mateschitzille. Hän perusti aikanaan energiajuomia valmistavan yrityksen vuonna 1987. Red Bull on käyttänyt jo vuosia moottoriurheilun lisäksi lumilautailua ja muita vauhdikkaita lajeja markkinointialustanaan. Itse juoma on pahanmakuista. Juo Coca-Colaa.

Kilpailun lopussa Sebastian Vettel ohitti komeasti Haasin Kevin Magnussenin näyttäen, että vielä ei ole eläkepäivien vuoro. Ne koittavat kauden päättävän Abu Dhabin kilpailun jälkeen. 

Fernando Alonso taisteli komeasti hajonneella autolla seitsemänneksi, mutta aikaisemmin irronnut peili pilasi lyhytaikaisen ilon. Tuomaristo antoi 30 sekunnin aikasakon, mikä pudotti espanjalaisen pisteiden ulkopuolelle.

Kausi jatkuu ensi viikolla Meksikon Grand Prix:llä.

Päivitys: Alpine-tallin tekemä valitus Alonson aikasakosta hyväksyttiin, joten Alonso saa pitää seitsemänne sijansa ja siitä saadut pisteet.

Pisteet (Kuva:Formula 1/Twitter)





 

maanantai 17. lokakuuta 2022

Asiaa kamppailulajeista

 
Viikonlopun puhutuin urheilutapaus oli suomalaisnyrkkeilijän Robert Heleniuksen rahakas ottelu raskaansarjan huippua Deontay Wilderia vastaan. Voittajalle avautui mahdollisuus haastaa britti Tyson Fury painoluokan maailmanmestaruudesta. 

Yhdysvaltalainen voitti Heleniuksen tyrmäyksellä heti ottelun ensimmäisen erän lopussa. Tämän hän oli tehnyt 46 ottelussa 43 kertaa, yksi voitettu kamppailu on ratkennut tuomariäänin ja tappioita kaksi. Ratkaisemattomia otteluja Wilderilla on yksi. Nämä kamppailut Wilder on käynyt Furya vastaan. Wilder osoitti kunnioitusta Heleniusta kohtaan, kysymällä hänen kuntoaan ottelun jälkeen. Heleniukselle tehtiin lääkärintarkastus ja on fyysisesti kunnossa pientä aivovammaa lukuunottamatta. 

Robert Helenius on ollut viime vuosikymmenien menestyneimpiä suomalaisia nyrkkelijöitä Amin Asikaisen, Edis Tatlin ja naisten maailmanmestarin Eva Wahlströmin ohella. Kamppailulajien maailma on hyvin raaka. Voit päästä lyhyessä ajassa mestaruusotteluun, mutta ura voi päättyä yhtä nopeasti. Lisäksi nyrkkeilijän pitää muistaa suojata itsensä vastustajan iskuilta. Tämän opin itse kuntonyrkkeilykurssilla. Kuntoilumuotona nyrkkeily on hyvää kehonhuoltoa, urheiluna brutaali ja väkivaltainen. Ottelijat kutenkin tietävät riskit kehään astuessaan.

Sama pätee myös tämän vuosituhannen suosikkilajiin vapaaotteluun, jonka ideana on selvittää, minkä kamppailulajin taitaja on paras. Lajin ykkösorganisaatio UFC sai alkunsa Denverissä 1993, eikä aluksi ollut tarkkoja sääntöjä. Myöhemmin turvallisuuden nimessä lisättiin tarkat säännöt kielletyistä tempuista.

Sekä ammattinyrkkeilyssä että vapaaottelussa yhteistä ovat lajiliittojen ja organisaatioiden kirjo sekä painoluokkien mestaruudet. Näiden johtopöydissä istuvat promoottorit, joilta löytyy salkullinen riihikuivaa rahaa. Mitä kirkkaammat tähdet, sitä suuremmat palkkiot, lipputulot että tv-sopimukset maksukanaville. Nämä ottelut on lähetetty pitkään suoratoistopalveluissa niin sanotulla PPV-maksulla, jolla ostat katseluoikeuden tietyksi aikaan - samalla tavalla käytiin videovuokraamossa perjantai-iltaisin.

Katsoin vähän aikaa sitten videon, jossa lääkäri vertaili vapaaottelun ja nyrkkeilyn vaarallisuutta. Ensiksimainitussa iskuja tulee useammalle kehon alueelle ja iskuista voi toipua nopeammin. Lisäksi vapaaottelussa potkitaan ja painitaan matossa. Nyrkkeilyssä tulee enemmän iskuja pään alueelle ja paha loukkaantuminen tai menehtymisen riski on suurempi. Aivovammojen riski on huomattavasti suurempi nyrkkeilyssä.

Omasta mielestäni molemmat ovat yhtä vaarallisia ja näitä otteluja en missään tapauksessa antaisi pienten lasten katsottavaksi varsinkin, kun ne ovat netin kautta helposti löydettävissä. Itse katson kamppailulajien otteluja, sillä lopulta onhan nekin urheilumuotoja. Niitäkin silloin, kun on kyllästynyt autokisojen, palloilulajien tai jääkiekon katsomiseen.

maanantai 10. lokakuuta 2022

Sääntökikkailua japanissa


Aikamoista arpomista ja sääntösekoilua nähtiin Japanin Suzukassa f1-kisan jälkeen. Voittajasta ei ollut epäselvyyttä, sillä Max Verstappen oli ylivoimainen kaatosateessa. Hänen ajoaan ei edes näytetty, kuin tarpeen mukaan tv-kuvissa (Ne, jotka maksavat F1TV-palvelusta, pystyivät katsomaan hollantilaisen ajoa autokamerasta).

Kilpailu keskeytettiin avauskierroksen kolarin seurauksena. Hiusneulakaarteessa Ferrarin Carlos Sainz pyörähti ja Williamsin Alex Albonin auton tekniikka vikuroi. Pierre Gasly ei saanut radioon ajoissa viestiä ja kaahasi punaisten lippujen aikana 250 kilometrin tuntivauhdissa aivan Sainzin ferraria siirtäneen nostokuormaajan vierestä. 

Ranskalainen sai tilanteesta 20 sekunnin aikasakon, mutta osasyynä voidaan pitää myös ratavirkailijoita, jotka lähettivät kuormaajan vastoin ohjeita liian aikaisin radalle. Hetki ennen kyseistä tapausta ranskalainen oli käynyt varikolla renkaiden vaihdossa ja yritti saada nopeasti kiinnti turva-auton takana ajavat kilpakumppaninsa. Hänen saapuessa Sainzin onnettomuuspaikalle valopaneeli vilkkui punaisena kilpailun keskeytyksen vuoksi.

Kahden tunnin tauon aikana Viaplayn asiantuntija Toni Vilander kävi kiivasta keskutelua toimittaja Mervi Kallion ja Pirellin edustajan Mario Isolan kanssa. Hän ihmetteli miksei tehdä hyviä sadekelin renkaita ja pakotettu talleja käyttämään niitä. Näin tehdään moottoripyörien Motogp-sarjassa. 
Toinen puheenaihe oli aikataulu. Oliko pakko miellyttää euroopan tv-katsojia ja aloittaa kilpailu kello kaksi paikallista aikaa, vaikka etukäteen tiedettiin kaatosateesta? Indycar-sarjassa kalenteri ja aikataulu suunnitellaan joustavasti tv-yhtiö NBC:n ehdoilla. FIA ei näin tee, vaikka f1 on viihdettä ja maksu-tv sekä suoratoistopalvelut antaisivatkin mahdollisuuden aikataulumuutoksille.

Kilpailua päästiin lopulta jatkamaan lyhennettynä, sillä kilpailulle varattua ajoaikaa oli jäljellä vain noin 40 minuuttia. Verstappenin ei tarvinnut huolehtia muista hankalissa olosuhteissa, vaan ajoi varmasti kauden 12. voittoonsa. 
Viihteellisyydestä vastasivat kakkosijasta taistelleet Charles Leclerc sekä Sergio Perez. Monacolainen piti tiukati kiinni sijotuksestaan, mutta meksikolaisen jatkuvan hiillostus pakotti hänet shikaanin oikaisuun kilpailun lopussa. 
Leclerc putosi aikasakon myötä kolmanneksi, joten Red Bull sai juhlia kaksoisvoittoa moottoritoimittajansa kotiradalla.
Esteban Ocon piti kiinni neljännestä sijastaan upeasti, vaikka Lewis Hamiltonilla olikin pieniä ohitusmahdollisuuksia. Kaatosateessa niiden tekeminen on kuitenkin riskialtista.

Kilpailun jälkeen hämmennystä aiheutti paikanpäällä ja tv-katsojien piirissä pisteiden jako sekä kilpailukierrosten määrä. Normaalisti kahden tunnin kisa-ajan jälkeen ajettaisiin vielä yksi täysi kierros, mutta näin ei tehty. Verstappenille näytettiin ruutulippua vaikka kellossa oli neäjä sekuntia jäljellä ja hän itse jatkoi täydellä kaasulla ajoa. Moni oletti että tv-grafiikan kello oli väärässä ajanottojärjestelmän kanssa.

Lopulta kävi ilmi, että grafiikoiden kello olikin aikaikkunaa tarkoittava, mikä näkyi ruudussta punaisten lippujen aikana. Tämä kello raksutti, kun autot lähtivät lämmittelykierrokselle. Kellon käytyä loppuun kilpailu loppuu, kun johtava auto ylittää maaliviivan. Kahden tunnin kisakello voidaan pysäyttää keskeytyksen ajaksi. Kolmen tunnin kello tikittää.

Koska kilpailusta ajettiin hieman yli 50 prosenttia, nykysääntöjen mukaan olisi pitänyt jakaa puolitetut pisteet. Tämä pätee vain tilanteessa, missä kilpailua ei oltaisi ollenkaan jatkettu keskeytyksen jälkeen. Kilpailua kuitenkin jatkettiin normaalisti tauon jälkeen, joten oli mahdollista jakaa täydet pisteet. Tämän myötä Max Verstappen uusi maailmanmestaruutensa, mikä oli muutenkin lähes satavarma.

Molempia sääntöjä tullaan talven aikana tarkentamaan, jotta eilisen kaltaista tunarointia koeta. Selkeämpi tapa olisi ottaa käyttöön Indycarista tuttu sääntö, jonka mukaan puolet ajetusta kisamitasta riittäisi tarpeen tullen täysien pisteiden jakoon. Jenkit ovatkin hyvin yksinkertaisia.

Mikäli tv-yhtiöillä olisi enemmän valtaa, voitaisiin myös kilpailujen pituus muuttaa kierrosmäärästä aikakestoiseksi, jolloin perhetapaamiset ym. menot eivät häiriintyisi. Esimerkiksi kilpailun pituus voisi olla 90 minuuttia + yksi kierros.

Seuraavat kolme kilpailua ajetaan suomen aikaan iltaisin, joten monilla yöunet voi hiukan lyhentyä, tosin kisauusinnan voi katsoa maamantai-iltana, vaikka samaan aikaan telkusta tulisikin salkkareita. Ensimmäinen näistä ajetaan 23. lokakuuta Austinin Circuit of the Americasin radalla yhdysvalloissa. Mestaruuksien ratkettua voidaan rauhassa nauttia formuloista ilman hampaiden kiristelyä.

maanantai 3. lokakuuta 2022

Varovaista menoa sateessa


Kaupunkivaltio Singaporen sijainti päiväntasaajan tuntumassa takaa varmudella kostean ja kuuman sään ja näin saivat fanit, tv-yleisö sekä kuljettajat todistaa kauden 17. f1-osakilpailussa. Hirmuisen kaatosateen seurauksena kilpailun lähtöä alkuseremonioineen viivästettiin tunnilla - samoin tehtiin myös aiemmin Thaimassa ajetussa motogp-kilpailussa, jonka allekirjoittanut katsoi.

Talleilla on mahdollisuus käyttää täysiä sadekelin renkaita, jotka pystyvät poistamaan paljon radalle kertynyttä vettä, mutta niitä ei käytetty, vaan FIA halusi tehdä kuten nascar-sarjassa eli odottaa rauhassa parempia olosuhteita. Minä olisin antanut kilpailijoille ne sinisillä raidoilla koristellut kumit.

Rata oli suomen aikaan neljältä ajettavassa kunnossa, mutta kilpailua korosti varovainen meno, ohittaminen on riskialtista kostealla radalla, sillä renkaiden lukkiutuessa auto voi lipua kohti pehmustevalleja ja näin kävi monille sunnuntain kilpailussa. Williamsin Alex Albonin ja AlphaTaurin Yuki Tsunodan ulosajojen myötä turva-autokin otettiin radalle ja tuolloin kilpailua johtanut Red Bullin Sergio Perez syylistyi rikkeeseen. Meksikolainen piti liikaa väliä turva-autoon ja viittosi käsillään punaisen mersun hidastelusta.

Perez sai tempusta viiden sekunnin aikasakon ja saatuaan tiedon insinööriltä hän kiristi vauhtiaan ja kasvatti eron seitsemään sekuntiin, jotta sai pitää voittonsa. Perezin tarkka ajo sadekelissä oli vakuuttava esitys ja voitto täten ansaittu. Ferrarin Charles Leclerc kavensi toisella sijallaan Max Verstappenin mm-johtoa 18 pisteen verran, mutta ero on hollantilaisen eduksi edelleen hyvin suuri. Carlos Sainz ajoi maaliin kolmantena.

Verstappenin viikonloppu meni muutenkin pieleen lauantain aika-ajojen lopussa. Hän joutui tulemaan varikolle kesken nopean kierroksen, jotta polttoainenäyte olisi riittänyt. Kilpailussa rohkea ohitusyritys Lando Norriksesta meni pitkäksi ja hän putosi neljä sijaa sijaluvulle 12. Nopeat kierrokset kilpailun lopussa takasivat Maxille neljä pistettä kahdeksannesta sijasta. Lewis Hamilton hajotti seinäkosketuksessa etusiipensä ja muutenkin meno oli tahmen näköistä. Britti tuli maaliin yhdeksäntenä. Viimeisen pisteen otti Pierre Gasly joten Valtteri Bottakselle jäi käteen nk. kultainen ananas eli ensimmäinen pisteetön sijoitus.

Kilpailun epäonnistujiin kuuluivat Williams- ja Alpine-tallit. Ensiksimainitulla Albonin ulosajon lisäksi maksukuski Nicholas Latifi kolaroi Guanyou Zhoun kanssa ja ranskalaistallilla oli tekniikkaongelmia. Uransa 350. kilpailun ajaneen Fernando Alonson kilpailu päättyi moottorivikaan. Samoin kävi myös Esteban Oconille näyttävän posahduksen saattelemana.

104 pistettä on ero mm-pisteissä Max Verstappenin ja Charle Leclercin välillä. joten ensi viikolla ajettavassa japanin gp:ssä juhlitaan hollantilaisen uran toista mestaruutta. Suosikkiratoihini kuuluvalla Suzukan radalla ajetaan meidän aikaan aamukasilta, joten mikä sen hienointa, kun herätä kellon pirinään ja syödä aamiaista samalla, kun f1-tunnari tulee viisi minuuttia ennen lähtöä.

Eilen aamulla sai tosin herätä vielä mahtavampaan uutiseen. Rallin uusi supertähti Kalle Rovanperä varmisti kaukansa uudessa-seelannissa maailmanmestaruutensa tyylikkäästi voitolla ja power stage-erikoiskokeen voitolla. Ensimmäinen mestaruus suomalaiskuljettajalle 20 vuoteen. Hänestä tuli myös historian nuorin mestari. Edellinen ennätystä pitänyt oli legendaarinen, vuonna 2007 helikopterionnettomuudessa menehtynyt Colin McRae.

Kun näin tv:stä pikkupoikana ensimmäisissä rallipätkiä, mieleeni jäin McRae ajama sininen Subaru. Kävin itse katsomassa Jyväskylan mm-rallia 1998 ja tulloin näin monen rallilegendan täydessä vauhdissa.