maanantai 13. joulukuuta 2021

Tuomaristo ratkaisi mestaruuden

 

Pitkään näytti siltä, että Lewis Hamilton kurvailee helppoon mestaruuteen Abu Dhabin voiton myötä. Britti sai loistavan lähdön ja hänen pahin vihollisensa Max Verstappen työnsi rohkealla yritykellä hänen Mercedes-autonsa radan ulkopuolelle. Tuomaristo ei alkanut tutkimaan tapausta. Maxin autossa olleet pehmeät renkaat kuluivat pian loppuun ja ensimmäinen pysähdys varikolle tuli kierroksella 13. Tämän jälkeen Hamilton pamautti tauluun nopeita kierroksia ja ero kaksikon välillä kasvoi. Red Bull-talli antoi Sergio Perezille tehtävän pidätellä Hamiltonia radalla, jotta Verstappen pääsee ohitusetäisyydelle. Meksikolainen teki upeaa työtä ja sai radiossa ansaitut kehut. Moni katsoja taisi jo kilpailun puolivälissä sammuttaa tv:n ja mennä tekemään muita hommia.

36. kierroksella Verstappen teki toisen pysähdyksensä ja alkoi ajamaan tuoreilla kovan seoksen kumeilla Hamiltonia kiinni. Takaa-ajo oli tyrehtyä kokonaan, kunnes kuusi kierrosta ennen maalia Williamsin Niclas Latifi pyörähti seinään ja turva-auto tuli radalle. Verstappen kävi varikolla vaihtamassa pehmeisiin renkaisiin, mutta Hamilton pysyi radalla. Mercedeksellä uskottiin, että turva-auton perässä tullaan maaliin, mikä olisi ollut upealle mestaruustaistolle antikliimaksinen päätös. Kilpailun tuomaristo päätti puuttua kilpailuun ja isosti.

Ensin päätettiin, että kierroksella jääneet eivät saa ohittaa turva-autoa, mutta päätös kumottiin. Normaalisti kaikki autot olisivat ohittaneet Bernd Mayländerin ohjaaman Aston Martinin, mutta tässä tapauksessa vain viisi autoa sai varvata turva-auton. Kilpailunjohtaja Michael Masi päätti vetää turva-auton pois radalta, jotta kilpailu ja samalla maailmanmestaruus ratkeaisi viimeisellä kierroksella. Ennenkuulumaton päätös vaihtaa sääntöjä kesken kilpailun.

Max Verstappen ja Lewis Hamilton saatiin rinnakkain viimeiselle kierrokselle ja hollantilainen iski rinnalle ja ohi radan viidennessä mutkassa. Hollantilainen heilutteli autoaan takasuoralla ja esti britin ohitusyrityksen. Verstappen voittoon ja maailmanmestaruuteen.

Tämä ei kuitenkaan ole vielä ohi. Mercedeksen tallipäälikkö Toto Wolff raivosi tuomaristolle kilpailun kyseenalaisesta päätöksestä radiossa ja talli jätti kaksi protestia kilpailun päätöksestä. Molemmat hylättiin, mutta brittiläis-saksalaistalli valittaa päätöksestä kansainväliselle autoliitolle FIA:lle. Tapauksesta on kerättävä todisteet torstaihin mennessä, jolloin se käsitellään vetoomustuomioistuimessa.

Kimi Räikkösen uran viimeinen kilpailu päättyi keskeytykseen, kun jarrut pettivät pitkän suoran jarrutuksen yhteydessä. Lajiyhteisö ja sosiaalinen media jättivät viikon ajan kiitosviestejä hänen komeasta urastaan. Nyt voimme hänet jättää rauhaan. Myös Antonio Giovinazzin f1-ura päättyi radan varteen. Ensi kaudella italialainen kokeilee menestymistä Formula E-sarjassa.

Valtteri Bottaksen viimeinen kilpailu mercedeksellä oli väritön, samaa totesi C Moren asiantuntija Toni Vilander. Nastolalainen odottaa jo innolla tällä viikolla ajettavia rengastestejä, jolloin hän pääsee tutustumaan uuden tallinsa, Alfa Romeo-Sauberin työympäristöön.

Kilpailun päätöskierrokset aiheuttivat tietenkin porua keskustelupalstoilla. Yleisin toteamus oli, että mestaruus voitettiin väärällä tavalla. Ihan, kuin oltaisiin tarkoituksella haettu jännittävää loppua, kuten Nascarissa tai urheiluleffoissa, joissa sankari voittaa pahiksen viimeisillä hetkillä. Näin saatettiin toimia, jotta amerikkalaisomistajat saavat f1:n julkisuuskuvan nousuun.

Kauden aikana nähtiin tuomaristolta monta eriskummallista ja puolueelliselta kuulostavia päätöksiä. Parasta olisi, että Michael Masi ymmärtäisi jättää tehtävänsä ja tilalle saataisiin jämäkkä ja selkeitä päätöksiä tekevä henkilö.

Yksi asia on varmaa, ensi maaliskuussa Netflixiin ilmestyvä Formula 1: Drive to Survive-dokumenttisarjan uusin tuotantokausi on katsomisen arvoinen. Itslläni on kyseinen suoratoistopalvelu muutaman kuukauden kokeilussa, joten viihdytän sen avulla itseäni pimeiden talvikuukausien ajan. Blogia en kuitenkaan pistä tauolle. Asiaa tulee tarpeen mukaan muustakin urheilusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti