maanantai 29. heinäkuuta 2024

Ei paras tapa voittaa


Belgian F1-osakilpailu ajettiin aurinkoisessa säässä, mikä oli täysin päinvastaista edellisen päivän kaatosateeseen verraten. Tallien eriävät varikkotaktiikat toivat kilpailuun jännitystä.

Max Verstappenin lähtöruuturangaistuksen myötä paalulta lähtenyt Ferrarin Charles Leclerc johti ensimmäisten kierrosten ajan. Mercedeksen Lewis Hamilton sai kolmannesta lähtöruudusta erinomaisen lähdön ja ohitti Red Bullin Sergio Perezin nousten Monacolaisen taakse toiseksi. Kolmannella kierroksella Hamilton painoi avattavan takasiiven (Drs) avustuksella Leclercistä ohitse kilpailun kärkeen.

Kun ensimmäiset varikkopysähdykset oli tehty 20. kierrokseen mennessä. Hamilton oli jälleen kärkipaikalla. Monet kuljettajista suosivat kahden pysähdyksen taktiikkaa, mutta George Russell kävi vain kerran renkaidenvaihdossa, sillä se yksinään täyttää pakon käyttää kahta rengasseosta kilpailun aikana. Tämän hän teki jo kilpailun 10. kierroksella.

Viimeisten kierrosten aikana nähtiin Russellilta puolustavan ajotavan parasta näytettä, sillä hän ajoi kärjessä kuluneilla renkailla, kun taas Hamiltonilla ja McLarenin Oscar Piatrilla oli autoissaan tuoreemmat kovemman seoksen kumit. Piastri ajeli kärkikaksikkoa tiukasti kiinni. Hamilton pääsi vajaan puolen sekunnin päähän tallitoveristaan ja heidän annettiin kilpailla toisia vastaan, mutta aikansa paras kuljettaja ei päässyt yrittämään ohitusta radan viidennessä, Les Combes-shikaanissa. 

Russell ajoi voittoon ja sai isoimman pokaalin, mutta ilo oli lyhytaikainen sillä katsastuksessa huomattiin auton olevan 1,5kg kevyempi, kuin säännöt sallivat. Britti hylättiin tuloksista ja Hamilton sai uransa 105. voiton. Toisen sijan sai Piastri ja kolmannen Charles Leclerc. MM-sarjan kärjessä jatkava Verstappen oli lopulta kilpailun neljäs. Hollantilaisen ero Lando Norrisiin on kesätauolle mentäessä 79 pistettä.

Kilpailun ainoa keskeyttäjä oli Sauberin Guanyou Zhou, joka jätti leikin kesken teknisen vian saattelemana viidennellä kierroksen. Tallitoveri Valtteri Bottas oli 15., eikä vieläkään ole tältä kaudelta pisteitä plakkarissa. Ei taida suomalainen enää välittää koko touhusta. Lomalla pääsee vierailemaan kotimaisemiinsa järjestämään oma Duathlon-tapahtumaansa. 

Vaikka medialle Bottas on kertonut halustaan jatkaa uraansa, niin itse olen skeptinen asian suhteen. Tallin menestymättömyyden myötä motivaatio tuntuu kadonnen ja muut asiat tuntuvat kiinnostavan. Mikäli kilvanajo kiinnostaa, niin ajamisen iloa voisi löytää Australian Supercars-vakioautosarjasta, tai sitten hyppää polkupyörän selkään. Se on hyvää liikunnalle ja Vihreiden puoluetoimistossakin hymyillään.

Kesätauon jälkeen F1-sarja jatkuu rajan toisella puolen Hollannin Zandvoortissa. Old School-tyylisen kilparadan katsomot ovat täynnä oranssipaitaisia faneja, mutta Maxin voitto ei ole läpihuutojuttu. Mercedes ja Mclaren tulevat syksyn aikana antamaan kovan vastuksen.

Ehkä itse voisin pitää hiukan lomaa tästä puuhasta. Olympialaisten jälkeen kirjoitan yhteenvedon kisojen mitalirohmuista ja suomalaisten menestymisestä.

maanantai 22. heinäkuuta 2024

Piastrin voitto sai ikävän sivumaun

Viikonloppuna ajetun Unkarin osakilpailun F1 sai lajinsa historiaan uuden voittajan, kun nuori kiharatukkainen Australian Oscar Piastri ajoi ensimmäisenä ruutulipulle. Omasta mielestäni kilpailu oli unettavan tylsä, sillä radalla ei tapahtunut oikeastaan mitään, sitä enemmän kuljettajien radiokeskusteluissa.

Piastri sai tallikaveri Lando Norrisiin verrattuna paremman lähdön ja johti avausmutkan jälkeen suurimman osan kilpailusta. Viimeisten varikkopysähdysten jälkeen Norris siirtyi kilpailun kärkeen ja ei ollut kuulevinaan kisainsinöörinsä kehotusta radiossa päästää nuorempi kuljettaja ohitseen. Hänelle sanottiin, että et voita mestaruutta yksin, vaan tarvitset siihen koko tallin tukea. Myös muita kiertoilmaisuja käytettiin, jotta Lando ymmärtäisi päästää Oscar edelle.

Näin lopulta myös Norris teki kolme kierrosta ennen maalia ja Melbournesta kotoisin oleva toisen kauden kuljettaja ajoi voittoon, tiimiradiosta ei kuulunut voitonkiljahduksia, vaan pahoiteltiin että kilpailusta piti tehdä tallin puolesta hankala. Molemmat kuljettajat olivat asiasta vähäsanaisia Nico Rosbergin haastattelussa.

Kisojen dramaattisin tilanne nähtiin loppuvaiheilla, kun Max Verstappen kiilasi sisäkautta ensimmäisessä kaarteessa Lewis Hamiltonin Mercedestä päin ja autojen renkaat osuivat toisiinsa. Hamilton pääsi jatkamaan kilpailua kolmantena, jonka hän piti maaliin asti. Verstappen putosi viidenneksi ja kiroili radioon. Hollantilainen teki sitä lähes koko kilpailun ajan valittaen huonosta autosta taktiikkaan sekä muistakin kuljettajista. Sensuurinappi oli ahkerassa käytössä Lontoossa, josta kansainvälinen kuvayhteys ajetaan vastaanottimiin radalla kuvatusta materiaalista.

Verstappen oli kuulemman mukaan pelannut simulaattorilla vielä puoli neljän aikaan yöllä ja Sky Sprtstin selostaja David Croft sanoi tämän olevan syynä heikkoihin uniin, jotka sitten näkyivät kilpailussa. Red Bull on väittänyt tämän selityksen olevan roskapuhetta.

Vaikka Red Bull on menettänyt alkukauden kalustoetunsa, Max johtaa edelleen kuljettajien MM-sarjaa ja itävaltalaistalli valmistajien sarjaa. Ennen kesälomaa ajetaan vielä Belgiassa.

Herta voitti Toronton romurallin

Indycar-sarja puolestaan vetäytyi omalle lomalleen Toronton katuratakilpailun myötä. Tässä kilpailussa nähtiin viihdyttävän kilvanajon lisäksi kolareita. Ensimmäisen viiden kierroksen aikana nähtiin kahdesti keltaiset. Ensin Christian Rasmussen ajoi autonsa rengasvalliin. Toisena osapuolena ollut Santino Ferrucci sai autonsa varikolle etusiiven vaihtoa varten. Tämän jälkeen Agustin Canapinon ohitus Scott Dixonista meni mönkään.

Ennen ensimmäisiä pysähdyksiä paalulta lähtenyt Colton Herta johti ja hän myös oli kärjessä, kun kilpailu oli puolivälissä. Toinen pysähdysruletti alkoi 54. kierroksella, jonka aikana Penske-tallin Josef Newgardenin pysähdys meni plörinäksi, kun vasenta takarengasta ei heti kiinni autoon.
Kierroksella 68 Caymansaarten Kyffin Simpson ajoi sinikeltaisen autonsa seinään ja kolme kierrosta myöhemmin suoritetussa uusintalähdössä Herta sai paremman lähdön, kuin toisena ajanut Kyle Kirkwood, joka puolestaan painoi kaasua karatakseen Dixonilta.
13 kierrosta ennen maalia radan avausmutkassa tapahtui usean kolari, jossa Ferrucci auto kimpsi ylösalaisin osuttuaan Pato O¨Wardin McLarenin keulaan. Onneksi kaikki olivat kunnossa. Tämän myötä kilpailu poikki punaisella lipulla ja siivoustalkoot käyntiin.

20 minuutin tauon jälkeen kilpailua jatkettiin ja kahdeksan kierrosta ennen maalia nähtiin vielä yhdet keltaiset, kun Penske-kaksikko Scott McLaughlin ja Newgarden osuivat toisiinsa radan viidennessä mutkassa. Kärjen osalta ei muutoksia tullut ja Herta sai juhlia kahden vuoden tauon jälkeen voittoa Kirkwoodin tullessa toiseksi ja Dixonin kolmanneksi. Neljänneksi tullut Alex Palou jatkaa tasaisen ja virheitä välttelevän ajonsa myötä sarjakärjessä. Ero Will Poweriin on 49 pistettä. Seuraava kilpailu ajetaan elokuun puolivälissä Gatewayn ovaaliradalla.

Niille, joille Amerikan autokisat ovat vieraita, voin kertoa liputuskäytännöissä olevan hieman eroja vanhaan mantereeseen verrattuna. Euroopassa sininen lippu tarkoittaa, että kierroksella jääneen on päästettävä nopeampi ohitse, kuten sielläkin päin. Siellä keltaiset tuovat turva-auton radalle, kuin myös Euroopassa, mutta täällä sitä voidaan heiluttaa onnettomuuspaikassa. Kahden keltaisen näyttäminen eli tuplakeltaiset tarkoittaa, että kilpailijoiden pitää valmistautua pysähtymään. Tämän lisäksi turva-autoa ei kutsuta radalle välittömästi, vaan tarpeen mukaan voidaan käyttää virtuaalista turva-autoa (VSC), jolloin autot hidastavat tietylle nopeudelle pitäen välimatkan muihin ennallaan. Jenkeissä viimeksi mainittua ei käytetä.

Valkoinen lippu heiluu jenkeissä viimeisen kierroksen merkiksi, Euroopassa heilutetaan hitaan ajoneuvon vuoksi. Molemmissa punainen lippu keskeyttää ajot. Jenkeissä on yleisön vuoksi tärkeää, että kilpailu ajetaan täysimittaisena loppuun. Tämän vuoksi näkee harvoin tilanteita, että kilpailu lopetetaan ennen kierrosmäärän täyttymistä. Ruutulipun merkityksen tietää kaikki, kilpailu päättyy. Linkissä lisää tietoa.

Näihin sanoihin ja tunnelmiin.

maanantai 15. heinäkuuta 2024

Indycar-raportti - Iowa

Iowan ovaalirata, joka sijaitsee noin 50 kilometriä samannimisen osavaltion pääkaupungista Des Moinesista, ajettiin viikonloppuna kaksi Indyca-sarjan kilpailua.

Lauantain kilpailu sisälsi kolareita ja kaksikamppailuja, mutta paikallisten mielestä se oli tapahtumaköyhä. Keltaiset tuotiin esille niinkin kummallisessa tilanteessa, kuin Colton Hertan puolipyörähdyksen vuoksi. Penske-tallin Scott McLaughlin ajoi ensimmäisen kerran voittoon ovaaliradalla. Sarjakärki Alex Palou ajoi reunavalliin, mutta sijoitus 20:n parhaan ulkopuolella tiesi piste-eron kaventumista muihin nähden.

Sunnuntain kilpailuun Uusi-Seelantilainen lähti paalupaikalta ja johti ensimmäiset vajaa sata kierrosta. Ovaaliradoilla, kun kierrokset tuppaa menemään nopeasti ja pienillä ympyräradoilla ajo tuntuu katsojien silmissä lässähtävän jonoajeluksi. 

McLaughlin teki kärkikuskeista ensimmäisen pysähdyksensä 98. kierroksella ja kaksi kierrosta myöhemmin oli mestaruuskandidaatti Alex Paloun vuoro. Samaan aikaan Argentiinan Agustin Canapino pyörähti ja turva-auto tuli radalle. Kärkeen siirtyi Penske-kuljettaja Will Power, joka kuitenkin joutui omaa varikkokäyntiään odottamaan, kunnes kilpailijat olivat turva-auton takana.

Palou johti joukkoa uusintalähtöön 113. kierroksella. Tämän jälkeen kilpailuun tuli suvantovaihe, jolloin ei merkittäviä tapahtumia nähty. 200. kierroksen tietämillä kärkijoukko teki viimeiset pysähdyksensä ja varikkoruljanssin myötä Power otti kärkipaikan takaisin itselleen 208. kierroksella. Loppukierroksilla ei sijoitusten vaihtelua kärjen osalta nähty, joten australialainen ajoi uransa 43. voittoon. Palou sai helpotusta heikon lauantai-kilpailun jälkeen ollen toinen ja Scott McLaughlin oli kolmas. 

Viimeisellä kierroksella nähtiin neljän auton kolari, jossa Sting Ray Robb meni autonsa kanssa ilmaan ja ylösalaisin. Lääkintäryhmä oli haukkana paikalla ja onneksi kaikkia ovat kunnossa. Robb kävi sairaalassa tarkistuksessa. 

Kauden kuudesta jäljellä olevasta kilpailusta on kolme mutkarataa ja saman verran ovaaleja (Milwaukeessa kaksi lähtöä kisaviikonloppuna). Kaksinkertainen mestari Power on vain 35 pisteen päässä Palousta ja hänen aika-ajomenestyksensä voi tuoda hänelle kolmannen mestaruuden. Paalupaikasta saa lisäpisteen ja australialainen on nopea aika-ajoissa. Hän on myös kokemuksensa myötä kartuttanut voittosaldoaan myös ovaaleilla ja tämän voi katsoa eduksi hallitsevaa mestaria Palouta vastaan.

Muistakaa, että nämä kisaraportit on tehty alaa seuraavien uutissivustojen ja Indycarin Youtube-koosteen perusteella ja koosteet antavat editoinnin myötä erilaisemman kuvan tapahtumista, kuin jos olisi katsonut ne suorana tai uusintoina.

Ensi sunnuntaina ajetaan Toronton katuradalla.

Pistetaulukon top-5. 12/18 kilpailua

  1. Alex Palou 379
  2. Will Power 344
  3. Pato O'Ward 327
  4. Scott Dixon 222
  5. Scott McLaughlin 324

Eläköön Espanjan jalkapallo


Viva Espana, tämän niminen oli 60-luvun hitteihin kuulunut sävellys, joka myös käännettiin suomen kielelle. Tämä kirjoitus ei kutenkaan kerro Espanjan kulttuurista tai matkailusta, eikä edes siitä, miksi suomalaiset haaveilevat siellä käymistä. Tämä on tositapahtumiin pohjautuva kertomus Espanjan jalkapallomaajoukkueen menestyksestä juuri päättyneissä EM-kisoissa sekä yhteenveto kisoista ylipäätään.

Kertausta

Puolivälieräotteluista kolme meni jatkoajalle tai rangaistuspotkukilpailuun ja Espanja pudotti oman vastustajansa Saksan Marc Cucurellan puskumaalilla jatkoajan viimeisellä minuutilla. Chelsea seuratasolla edustava puolustaja oli aiemmin kyseenalaisessa roolissa puolustaessaan joukkueensa maalia, sillä saksalaispelaaja Jamal Musialan laukaus osui häntä käteen. Tilanteesta olisi pitänyt antaa rangaistuspotku, mutta ottelun englantilaiserotuomari ei tätä viheltänyt, eikä edes videotuomari (VAR) tarkistanut tapausta. Tämä sai fanien vihat päälle, mutta selitys asialle oli, että käsi ei ollut luonnottomassa asennossa (Käsi levitettynä vartaloon nähden), että aihetta rangaistuspotkuun olisi ollut.
Sveitsi pisti Englannin tiukoille siirtyen ottelussa ensimmäisenä johtoon, mutta Bukayo Sakan tasoituksen ansiosta mentiin jatkoille ja lopulta rangaistuspotkukilpailuun, jonka Englanti voitti. Samoin kävi Portugalin ja Ranskan kohtaamisessa, kun 120. minuutin jälkeen tulostaululla oli 0-0 lukemat. Ranska vei 11-metriset.
Hollannin ja Turkin välinen kamppailu ratkesi 90. minuutin aikana ja oranssipaidat selvisivät turkkilaisten yrityksistä huolimatta. Toisen jakson puolivälissä Turkki vielä johti, mutta parikymmentä minuuttia myöhemmin Hollanti oli tehnyt kaksi byyriä.

Molemmat välierät päättyivät maalein 2-1. Ranska ei saanut Kolo Mouani aikaisen maalin lisäksi muuta aikaan ja teinitähti Lamine Yamal teki turnauksen komeimpiin kuuluvan 
kierteisen tasoitusmaalin. Nyt kaikki tuntevat nuorukaisen nimeltä. Red Bull Leipzigia edustava Dani Olmo teki ottelun voittomaalin. 
Hollanti siirtyi omassa välierässään johtoon Xavi Simonsin hienolla maalilla jo seitsemännellä peliminuutilla, mutta jälleen kaikkien suomalaisten lempijoukkue Englanti tuli takaa ohitse. Harry Kane tasoitti rangaistuspotkusta 11. minuuttia Simonsin maalista ja vaihtomies Ollie Watkins teki voittomaalin lisäajan alussa.

Finaali

Loppuottelun avausjaksolla pelattiin tarkkaavaista peliä, vaikka Espanjalla oli paremmat paikat. Englanti ei saanut vaarallisia laukauksia kohti Unai Simonin vartioimaa maalia ja useampi hyökkäys päättyi Harry Kanen yrityksiin. Liiallinen luotto häneen vähensi huomattavasti muiden hyökkääjien ratkaisukykyä.
Toisen jakson alussa Espanja hyökkäsi nopeilla syötöillä kohti Englannin maalia ja Lamine Yamal löysi syötöllään Nico Williamsin, joka osumallaan sai espanjalaisfanit riemuun. Englannin valmentaja Gareth Southgate reagoi tähän ottaen tunnin kohdalla kentältä pois flopanneen Kanen ja tuomalla tilalle välierän sankarin Watkinsin. Kun parikymmentäminuuttia oli aikaa jäljellä, Kobi Mainoon korvasi Cole Palmer, joka tasoitti tarkalla kaukolaukauksellaan kuusi minuuttia myöhemmin.
Ottelun ratkaisu nähtiin 86. minuutilla, kun vaihdosta kentälle tullut Mikel Oyarzabal saa Nico Williamisilta tarkasti ajoitetun syötön ja laukoo pallon Jordan Pickfordin selän taakse. Mikäli syöttö olisi tullut hiukan myöhässä, niin Oyarzabal olisi ollut paitsiossa.
Enempää maaleja ei nähty, mutta Dani Olmo pelasti maaliviivalta Englannin mahdollisen tasoitusmaalin. Hetkeä aiemmin Simon oli torjunut valkopaitojen yrityksen. 

Espanjalle neljäs Euroopan mestaruus, jolla se nousi tilaston kärkeen. Monien mielestä joukkueen peli muistutti lyhytsyöttöistä pelaamista 15 vuoden takaa, jolla Espanja voitti EM-kullan 2008 sekä -12 että ainoan maailmanmestaruutensa tähän mennessä. Valmentaja oli luottanut nuoriin, joita oli valmentanut nuorten maajoukkueissa eikä ryhmä koostunut vain suurimpien joukkueiden Real Madridin ja FC Barcelonan pelaajista. Mukana oli pelaajia pienistäkin espanjalaiseuroista, sekä muista Euroopan suurseuroista.

Mitä jäi käteen

Päättyneistä kisoista jäi mieleen uuden sukupolven esiinmarssi. Moni nuori pelaaja teki itsensä tutuksi faneille ja lajia vähemmän seuraaville. Yamalista, Simonsista, Oyarzabalista, Watkinsista ja kumppaneista kuullaan tulevina vuosina. Kaukolaukauksia nähtiin paljon, mutta ei yhtään suoraa vapaapotkumaalia, mikä itselleni oli hämmentävää. Eikö vain uskalleta laukoa maalia kohti, vaan tyydytään muuttamaan maukas erikoistilannemaali keskityspalloksi?

Viihdyttäviä pelejä nähtiin ja paljon maaleja. Muutama tylsähkö peli mahtui mukaan, etenkin alkulohkon Espanja-Kroatia oli edellä mainitun joukkueen näytöstä. Pudotuspelikaaviokin meni joidenkin mielestä epäreiluun muotoon, sillä esimerkiksi Englanti sai pari helppoa vastustajaa ennen välierää ja Saksa joutui kovaan testiin molemmissa jatko-otteluissaan. Jälkikäteen ajattelen, että mitä jos Cucurellan käsivirheestä olisi annettu rangaistuspotku?

Tunnelmaa riitti katsomoissa ja fanialueille, mikä palautti taas hyvät ajat mieleen edellisten korona-ajan kisojen jälkeen. Myös ratkaisu pelata vain yhdessä maassa on paljon parempi, kuin maanosan kattavat karkelot, kuten kolme vuotta sitten. Jos on pakko jakaa kisat usean maan kesken, niin tehdään se matkustusväsymyksen vähentämiseksi naapurimaiden kesken. Neljän vuoden päästä pelataan Britteinsaarilla, kun Englannin lisäksi myös Skotlanti, Irlanti ja Wales isännöivät turnausta. Suurin osa otteluista pelataan Englannin puolella.
Sitä ennen on kuitenkin Amerikassa pelattavat 48 maan MM-kisat 2026, jonne Suomi voi päästä, mikäli karsinnat onnistuvat. Syksyllä alkava Nations League eli Kansojen liiga antaa siihen oljenkorren, sillä menestyminen tässä antaa helpomman karsintalohkon ensi vuodelle.

Tämä tältä erää.







 


maanantai 8. heinäkuuta 2024

Hamiltonin tunteikas paluu voittajaksi

 

F1:sten henkisessä kodissa eli Iso-Britannian Silverstonessa ajettu viikonlopun Grand Prix muodostui rengasruletiksi kiitos vaihtelevan sään. Viimeisillä kierroksilla yleisö sai jännitettävää sekä paikan päällä että kotikatsomoissa.

Aurinkoinen sää helli katsojia kilpailun lähdössä, kun George Russell lähti paalupaikalta ja johti avauskierroksen jälkeen, mutta sade tuli ensimmäisen kerran rata-alueelle 18. kierroksella. Seuraavien kierrosten aikana moni teki ensimmäisen pysähdyksensä ja parhaiten tästä hyötyi McLaren, jonka molemmat kuljettajat Lando Norris ja Oscar Piastri, jotka pysyttelivät kuivan kelin renkailla radalla ja ottivat Mercedes-duolta Russell-Lewis Hamilton tuloslistan kaksi ensimmäistä sijoitusta.

Russell joutui ikävä kyllä keskeyttämään 31. kierroksella teknisen vian vuoksi. Radiossa todettiin, että auton vesijärjestelmään oli iskenyt vika. Seitsemän kierrosta myöhemmin sade kasteli uudestaan radan ja McLaren mokasi voittomahdollisuutensa pitämällä Norrisin kierrosta pidempään radalla Hamiltoniin verrattuna. Piastri teki samalla kierroksella oman pysähdyksensä seitsenkertaisen mestarin kanssa. Nuoremman britin oma pysähdyskin meni pieleen, kun varikkoruutuun ajo meni pitkäksi, mikä näkyi pysähdyksen kestossa.

Viimeisillä kierroksilla Red Bullin Max Verstappen ajoi kovemmilla renkailla, mistä oli hyötyä nopeiden kierrosten muodossa. Hollantilainen ohitti helposti Norrisin. mutta Hamiltonin ohitusetäisyydelle hän ei päässyt, sillä kotiyleisön suosikki säästeli autoonsa laitettuja pehmeän rengasseoksen Pirellejä. Toisaalta heidän välissään oli myös kierroksella ohitettavia, jotka helpottivat Hamiltonin matkaa uransa 104. voittoon.

Lewis Hamiltonin voitto oli ensimmäinen kahteen ja puoleen vuoteen ja yhdeksäs Silverstonen radalla, mikä on ennätys omassa kategoriassaan. Tunteikas Hamilton itki radiossa sekä haastattelussa, mikä toi itselleni mieleen Michael Jordanin NBA-mestaruuksista hänen uransa neljännen vuodelta 1996. Hamilton halasi tallinsa mekaanikkojen ja tallipomo Toto Wolffin lisäksi myös vanhempiaan.

Toiseksi sijoittunut Verstappen kasvatti johtoaan kuljettajien sarjassa Norrisiin 84 pisteeseen ja valmistajien puolella Red Bullin ero Ferrariin on 71 pistettä. Kahden viikon kuluttua ajetaan Hungaroringin hitaalla radalla Unkarissa.

Mclaren juhli Mid-Ohion radalla

Mclaren-talli sai sentään pientä juhlan aihetta aavan meren tuolta puolen, kun Meksikolainen Pato O'Ward ajoi Mid-Ohion Indycar-kilpailun voittoon. O'Ward kävi tiukan taistelun Ganassi-tallin Alex Paloun kanssa, jonka mahdollisuus voittoon hupeni viimeisellä pysähdyksellä, joka venähti pitkäksi auton pysähdyksen vuoksi. O'Ward oli tehnyt oman stoppinsa aiemmin ja hän käytti paikkansa hyväksi ja siirtyi kärkeen espanjalaisen tullessa varikolta. Kilpailu oli yllättävän siisti, sillä vain kaksi kierrosta kului turva-auton takana.

Penske-tallin heikkoon kilpailuun toi lohtua Scott McLaughlinin kolmas tila. Uusi-Seelantilaine oli ainoa, joka pääsi kymmenen parhaan joukkoon Roger Pensken omistamasta tallista.
Kilpailu oli samalla ensimmäinen, missä käytettiin hybridivoimanlähteitä. Moottorivikoja ei nähty, kuin vain Scott Dixonilla. Kuusinkertaisen mestarin kilpailu meni piloille lämmittelykierroksella ja joukon jatkona ajo ei ollut kannattavaa.

Tasaisuutensa ansiosta Palou jatkaa sarjakärjessä, kun ensi viikonloppuna ajetaan kaksi ovaalikilpailua Iowassa. 

Pistetilanne:

Palou 329

Power 281

O'Ward 259

Tämä tältä erää. Ensi viikolla kerrataan futiksen EM-kisojen viimeinen viikko sekä mainitaan Indycar-kilpailuista.


keskiviikko 3. heinäkuuta 2024

Kahdeksan parasta jäljellä futiskisoissa


EM-kisoissa on neljännesvälierät pelattu ja perjantaina, kirjoitushetkellä ylihuomenna alkavat puolivälierät. Edeltävällä kierroksella nähtiin pari jännittävää peliä, jossa pieni futismaa kiusasi isompaa, sekä VAR-tarkastusten aiheuttamaa polemiikkia.

Tähän asti tapahtunutta

Saksan ja Tanskan välisen ottelun videotarkastukset aiheuttivat usean fanin mielestä porua, etenkin niiden, jotka fanittivat Tanskaa. Syytöksiä tuli, että haluttiin väkisin isäntämaa jatkoon. Ilta-Sanomien Johanna Nordling totesi kolumnissaan, että videotarkistukset tuovat peliin oikeudenmukaisuutta ja hänen kanssa olen samaa mieltä. Jos paitsio poistettaisiin, se johtaisi puolustuspelin muutokseen. Pelaajat ryhmittyisivät maalin eteen, kuten käsipallossa (olen käynyt paikanpäällä käsipallo-ottelussa).

Tanskan puolustajan käsi ei ollut vartalossa kiinni pallon siihen osuessa, joten tuomio rangaistuspotkusta oli oikea. Samoin paitsio, johon Tanskan hyökkääjä syyllistyi syöttötilanteessa. Semi-automaattinen paitsiojärjetelmä totesi tanskalaisen olleen paitsioasemassa kengän kärjen verran. Saksa voitti ottelun 2-0, joka oli hetken keskeytyksissä avausjaksolla ukkosen vuoksi.

Slovakia oli lähellä jättiyllätystä, mutta Englannin Jude Bellingham tasoitti lisäajalla ja Harry Kane teki jatkoajan alussa voittomaalin. Samoin Slovenia antoi tiukan vastuksen Portugalille, kun 120 minuuttia ei tuonut ratkaisua. Rangaistuspotkukilpailussa Lusitaanien maalivahti Diogo Costa torjui Slovakian laukaukset ja Cristiano Ronaldo saa jatkaa uransa toisen EM-kullan jahtia.

Espanjalle ja Hollannille vastus oli helppo, silllä La Roja voitti Georgia 4-1 ja oranssipaidat Romanian 3-0. Viime lauantaina Sveitsi järjesti yllätyksen ja pudotti heikosti pelanneen Italian 2-0 ja Turkki taisteli Itävallasta 2-1 voiton Leipzigin kaatosateessa. Merih Demiral teki molemmat Turkin maaleista kulmapotkutilanteista.

Entä jatkossa?

Puolivälierissä kiinnostavimmat ottelut pelataan ensin, sillä Saksa kohtaa Espanjan perjantaina iltaseitsemältä ja myöhäispelissä klo 22 Portugali kohtaa Ranskan. Lauantaina sitten Englannilla on suupalana Sveitsi ja Hollanti kohtaa Romania. Moni väsäilee jo valmiiksi Saksan ja Englannin unelmafinaalia, sillä he ovat esiintyneet tulevia vastustajiaan paremmin, mutta eipäs nuolaista, ennen kuin tipahtaa. Etenkin suurin osa suomalaisista toivoisi lädien menevän päätyyn saakka, kuten kolme vuotta aiemmin, paitsi minä.
Kotiyleisön edessä on Saksalla loistava paikka palauttaa Henri Delaunayn nimeä kantava pokaali maahan 28 vuoden tauon jälkeen. Kukapa ei unohtaisi Olivier Bierhoffia kultaista maalia Wembleyllä 1996. Viime vuodetkin ovat olleen suorastaan kauheita. 2014 MM-kullan jälkeen kahdesti lohkovaiheeseen päättyneet MM-kisat, sekä tappio EM-välierässä kahdeksan vuotta sitten. Edeltävät EM-karkelot päättyivät neljännesvälierätappioon Englannille.

Sunnuntai-aamuna tiedämme, ketkä neljä pelaavat ensi viikon välierissä. Myös YLE:n selostajien määrä harvenee, sillä sanomme kiitokset freelancer-keikkoja tehneille HJK-kuuluttaja Toni Saukkolalle, että Ilveksen kiekkoselostaja Mikko Aaltoselle. Valtion kanavan ykkösselostaja Matti Härkönen selostaa loput peli viimeisestä puolivälierästä lähtien.

Tämä tältä erää, mutta vielä yksi asia. Mikko on yleinen urheilutoimittajan nimi suomessa ja moni on siviiliammatiltaan luokanopettaja.

maanantai 1. heinäkuuta 2024

Russell kiitti kilpakumppanien kolaroinnista

 

Kun Itävallan GP:tä tuli katsottua, tuli taas sellainen fiilis, että tuttua Hollannin kansallishymniä soitetaan palkintopallilla. McLarenin Lando Norris ei saanut parasta lähtöä ja Red Bullin Max Verstappen kasvatti tasaisesti eroa, vaikka britti ajoikin nopeita kierroksia. Itselläni ei ole mitään Maxia vastaan, Lando on noussut viime vuosina suosikkikuskieni joukkoon mukavan persoonansa ja ajotaitojensa vuoksi.

Viimeisillä varikkopysähdyksillä kilpailu kuitenkin sai uuden luonteen. Molemmat tulivat sisään 51. kierroksella, mutta Verstappenin pysähdys oli neljä sekuntia Norrista hitaampi, sillä vasemman takarenkaan kiinnityksessä oli hankaluuksia. Tämä antoi britille mahdollisuuden taistella voitosta ja viimeisten kierrosten aikana nähtiin kunnon kissa ja hiiri-leikki sääntöjen harmaalla alueella. Molemmat valitteli sääntöjenvastaisista otteista radiossa ja Norris sai viiden sekunnin aikasakon ratarikkeistä. Mikäli Norris olisi ohittanut Verstappenin ja voittanut, hän olisi menettänyt sen sakkonsa ansiosta. Sakko lisätään kuljettajan kilpailuaikaan ja Norrisin ero olisi pitänyt olla tässä tapauksessa suurempi.

Kuusi kierrosta ennen maalia tapahtui ja kunnolla. Radan kolmannessa mutkassa, ylämäen hiusneulassa Verstappen tuuppasi kunnolla Norrisin auton ulos radalta ja molempien autoista puhkesi rengas. Verstappen sai tempustaan ansaitusti kymmenen sekunnin aikasakon, mikä pudotti hollantilaisen lopputuloksissa viidenneksi. Norrisin auto meni täysin hajalle, minkä vuoksi hän joutui keskeyttämään. Puhjennut rengas tekee vaurioita auton pohjaan, jos sillä joutuu linkuttamaan varikolle.

Tilanne antoi Mercedeksen George Russellin tilaisuuden kauden avausvoittoon ja sen myös Yrjö teki. Australian Oscar Piastri toi Mclarenille lohtua kakkostilallaan. Haastattelussa hän totesi, että hänellä oli mahdollisuus jopa voittaa. Viimeisillä kierroksilla ero voittaneeseen Russelliin oli kutenkin liian suuri. Ferrarin Carlos Sainz oli kolmas. Haas-talli ajoi kauden parhaan kisansa, sillä Nico Hülkenberg oli kuudes ja Kevin Magnussen kahdeksas. Epäonnisin kuljettaja oli Ferrarin Charles Leclerc, sillä kuudennesta ruudusta matkaan lähtenyt Monacolainen hajotti etusiipensä avauskierroksella osuessaan Piastrin autoon. Varikolla vaihdettiin uusi siipi, mikä pudotti hänet joukon perukoille. Maalissa sijoitus yhdestoista.

Valtteri Bottaksen kilpailusta ei mitään sanottavaa, sillä hän tuli 16:sta maaliin. Fernando Alonson vauhti on hidastunut ja vaikka sai kilpailun nopeimman kierroksen, hän tuli viimeisenä ruutulipulle.

MM-pisteissä Verstappen ja Red Bull jatkavat ylivoimaisessa johdossa ja kolaritilanteesta saatiin mukavaa puheenaihetta ja kitkaa Norrisin ja Maxin välille, kun tulevana sunnuntaina ajetaan Silverstonessa.

Se on jo toinen tarina.