maanantai 8. heinäkuuta 2024

Hamiltonin tunteikas paluu voittajaksi

 

F1:sten henkisessä kodissa eli Iso-Britannian Silverstonessa ajettu viikonlopun Grand Prix muodostui rengasruletiksi kiitos vaihtelevan sään. Viimeisillä kierroksilla yleisö sai jännitettävää sekä paikan päällä että kotikatsomoissa.

Aurinkoinen sää helli katsojia kilpailun lähdössä, kun George Russell lähti paalupaikalta ja johti avauskierroksen jälkeen, mutta sade tuli ensimmäisen kerran rata-alueelle 18. kierroksella. Seuraavien kierrosten aikana moni teki ensimmäisen pysähdyksensä ja parhaiten tästä hyötyi McLaren, jonka molemmat kuljettajat Lando Norris ja Oscar Piastri, jotka pysyttelivät kuivan kelin renkailla radalla ja ottivat Mercedes-duolta Russell-Lewis Hamilton tuloslistan kaksi ensimmäistä sijoitusta.

Russell joutui ikävä kyllä keskeyttämään 31. kierroksella teknisen vian vuoksi. Radiossa todettiin, että auton vesijärjestelmään oli iskenyt vika. Seitsemän kierrosta myöhemmin sade kasteli uudestaan radan ja McLaren mokasi voittomahdollisuutensa pitämällä Norrisin kierrosta pidempään radalla Hamiltoniin verrattuna. Piastri teki samalla kierroksella oman pysähdyksensä seitsenkertaisen mestarin kanssa. Nuoremman britin oma pysähdyskin meni pieleen, kun varikkoruutuun ajo meni pitkäksi, mikä näkyi pysähdyksen kestossa.

Viimeisillä kierroksilla Red Bullin Max Verstappen ajoi kovemmilla renkailla, mistä oli hyötyä nopeiden kierrosten muodossa. Hollantilainen ohitti helposti Norrisin. mutta Hamiltonin ohitusetäisyydelle hän ei päässyt, sillä kotiyleisön suosikki säästeli autoonsa laitettuja pehmeän rengasseoksen Pirellejä. Toisaalta heidän välissään oli myös kierroksella ohitettavia, jotka helpottivat Hamiltonin matkaa uransa 104. voittoon.

Lewis Hamiltonin voitto oli ensimmäinen kahteen ja puoleen vuoteen ja yhdeksäs Silverstonen radalla, mikä on ennätys omassa kategoriassaan. Tunteikas Hamilton itki radiossa sekä haastattelussa, mikä toi itselleni mieleen Michael Jordanin NBA-mestaruuksista hänen uransa neljännen vuodelta 1996. Hamilton halasi tallinsa mekaanikkojen ja tallipomo Toto Wolffin lisäksi myös vanhempiaan.

Toiseksi sijoittunut Verstappen kasvatti johtoaan kuljettajien sarjassa Norrisiin 84 pisteeseen ja valmistajien puolella Red Bullin ero Ferrariin on 71 pistettä. Kahden viikon kuluttua ajetaan Hungaroringin hitaalla radalla Unkarissa.

Mclaren juhli Mid-Ohion radalla

Mclaren-talli sai sentään pientä juhlan aihetta aavan meren tuolta puolen, kun Meksikolainen Pato O'Ward ajoi Mid-Ohion Indycar-kilpailun voittoon. O'Ward kävi tiukan taistelun Ganassi-tallin Alex Paloun kanssa, jonka mahdollisuus voittoon hupeni viimeisellä pysähdyksellä, joka venähti pitkäksi auton pysähdyksen vuoksi. O'Ward oli tehnyt oman stoppinsa aiemmin ja hän käytti paikkansa hyväksi ja siirtyi kärkeen espanjalaisen tullessa varikolta. Kilpailu oli yllättävän siisti, sillä vain kaksi kierrosta kului turva-auton takana.

Penske-tallin heikkoon kilpailuun toi lohtua Scott McLaughlinin kolmas tila. Uusi-Seelantilaine oli ainoa, joka pääsi kymmenen parhaan joukkoon Roger Pensken omistamasta tallista.
Kilpailu oli samalla ensimmäinen, missä käytettiin hybridivoimanlähteitä. Moottorivikoja ei nähty, kuin vain Scott Dixonilla. Kuusinkertaisen mestarin kilpailu meni piloille lämmittelykierroksella ja joukon jatkona ajo ei ollut kannattavaa.

Tasaisuutensa ansiosta Palou jatkaa sarjakärjessä, kun ensi viikonloppuna ajetaan kaksi ovaalikilpailua Iowassa. 

Pistetilanne:

Palou 329

Power 281

O'Ward 259

Tämä tältä erää. Ensi viikolla kerrataan futiksen EM-kisojen viimeinen viikko sekä mainitaan Indycar-kilpailuista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti