keskiviikko 3. heinäkuuta 2024

Kahdeksan parasta jäljellä futiskisoissa


EM-kisoissa on neljännesvälierät pelattu ja perjantaina, kirjoitushetkellä ylihuomenna alkavat puolivälierät. Edeltävällä kierroksella nähtiin pari jännittävää peliä, jossa pieni futismaa kiusasi isompaa, sekä VAR-tarkastusten aiheuttamaa polemiikkia.

Tähän asti tapahtunutta

Saksan ja Tanskan välisen ottelun videotarkastukset aiheuttivat usean fanin mielestä porua, etenkin niiden, jotka fanittivat Tanskaa. Syytöksiä tuli, että haluttiin väkisin isäntämaa jatkoon. Ilta-Sanomien Johanna Nordling totesi kolumnissaan, että videotarkistukset tuovat peliin oikeudenmukaisuutta ja hänen kanssa olen samaa mieltä. Jos paitsio poistettaisiin, se johtaisi puolustuspelin muutokseen. Pelaajat ryhmittyisivät maalin eteen, kuten käsipallossa (olen käynyt paikanpäällä käsipallo-ottelussa).

Tanskan puolustajan käsi ei ollut vartalossa kiinni pallon siihen osuessa, joten tuomio rangaistuspotkusta oli oikea. Samoin paitsio, johon Tanskan hyökkääjä syyllistyi syöttötilanteessa. Semi-automaattinen paitsiojärjetelmä totesi tanskalaisen olleen paitsioasemassa kengän kärjen verran. Saksa voitti ottelun 2-0, joka oli hetken keskeytyksissä avausjaksolla ukkosen vuoksi.

Slovakia oli lähellä jättiyllätystä, mutta Englannin Jude Bellingham tasoitti lisäajalla ja Harry Kane teki jatkoajan alussa voittomaalin. Samoin Slovenia antoi tiukan vastuksen Portugalille, kun 120 minuuttia ei tuonut ratkaisua. Rangaistuspotkukilpailussa Lusitaanien maalivahti Diogo Costa torjui Slovakian laukaukset ja Cristiano Ronaldo saa jatkaa uransa toisen EM-kullan jahtia.

Espanjalle ja Hollannille vastus oli helppo, silllä La Roja voitti Georgia 4-1 ja oranssipaidat Romanian 3-0. Viime lauantaina Sveitsi järjesti yllätyksen ja pudotti heikosti pelanneen Italian 2-0 ja Turkki taisteli Itävallasta 2-1 voiton Leipzigin kaatosateessa. Merih Demiral teki molemmat Turkin maaleista kulmapotkutilanteista.

Entä jatkossa?

Puolivälierissä kiinnostavimmat ottelut pelataan ensin, sillä Saksa kohtaa Espanjan perjantaina iltaseitsemältä ja myöhäispelissä klo 22 Portugali kohtaa Ranskan. Lauantaina sitten Englannilla on suupalana Sveitsi ja Hollanti kohtaa Romania. Moni väsäilee jo valmiiksi Saksan ja Englannin unelmafinaalia, sillä he ovat esiintyneet tulevia vastustajiaan paremmin, mutta eipäs nuolaista, ennen kuin tipahtaa. Etenkin suurin osa suomalaisista toivoisi lädien menevän päätyyn saakka, kuten kolme vuotta aiemmin, paitsi minä.
Kotiyleisön edessä on Saksalla loistava paikka palauttaa Henri Delaunayn nimeä kantava pokaali maahan 28 vuoden tauon jälkeen. Kukapa ei unohtaisi Olivier Bierhoffia kultaista maalia Wembleyllä 1996. Viime vuodetkin ovat olleen suorastaan kauheita. 2014 MM-kullan jälkeen kahdesti lohkovaiheeseen päättyneet MM-kisat, sekä tappio EM-välierässä kahdeksan vuotta sitten. Edeltävät EM-karkelot päättyivät neljännesvälierätappioon Englannille.

Sunnuntai-aamuna tiedämme, ketkä neljä pelaavat ensi viikon välierissä. Myös YLE:n selostajien määrä harvenee, sillä sanomme kiitokset freelancer-keikkoja tehneille HJK-kuuluttaja Toni Saukkolalle, että Ilveksen kiekkoselostaja Mikko Aaltoselle. Valtion kanavan ykkösselostaja Matti Härkönen selostaa loput peli viimeisestä puolivälierästä lähtien.

Tämä tältä erää, mutta vielä yksi asia. Mikko on yleinen urheilutoimittajan nimi suomessa ja moni on siviiliammatiltaan luokanopettaja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti