maanantai 19. elokuuta 2024

Mistä näkee ja paljonko pitää pulittaa?

Otsikon mukainen kysymys on ajankohtainen varsinkin, kun Euroopan isot jalkapallosarjat lähtivät käyntiin. Futiksen ja muun urheilun ystäviä on vuosikausia ärsyttänyt urheilun lähes täydellinen siirto maksutelevisioon tai suoratoistopalveluihin, moni tyytyy vain katsomaan Yleisradion kanavia, eivätkä halua maksaa penniäkään kanavien omistajille, jotka suomessa Sanomaa lukuun ottamatta ovat ulkomaisia jättifirmoja.

Ottaen huomioon taloudellisen tilanteen ja maksukykyisyyden, jotka vaihtelevat paljon. Moni jättää houkuttelevan tarjouksen suoratoistopalvelun tilauksesta käyttämättä.

Itse maksan myös suoratoistopalvelusta, joka näyttää elokuvia ja tv-sarjoja, vaikka voisin käydä elokuvateatterissa. Toisaalta on mukavaa katsoa leffa vähintään kerran kuussa mielenrauhassa. Urheilun kohdalla tämä on mennyt monimutkaiseksi kalliiden urheilun lähetysoikeuksien ja hajauttamisen vuoksi. Vielä typerämpi asia on pakottaa mahdolliset asiakkaat maksamaan yhdestä maksupaketista, mikä sisältää urheilun lisäksi viihdehömppää eli suoraan sanottuna turhasta sisällöstä. Missä on tilausvaihtoehto, jossa maksaisit vain urheilusta tai voisit itse valita katsottavan sisällön?

Muutama vuosi sitten oli mahdollista, että maksava asiakas pystyi jakamaan ilmaiseksi tunnuksia esim. kaveriporukan kanssa, mutta tämä on estetty, jotta tuloja ei menetetä.

Sosiaalinen media raivostui viime viikolla, kun MTV nosti Katsomo-palvelunsa kalleimman tilausvaihtoehdon (sis. urheilun ilman mainoksia) peräti 50€/kk, mikä on yhtä paljon kun kilpailevalla Viaplaylla. Molemmat firmat ovat kärsineet taloudellisesta vaikeuksista ja koettavat näin lisärahastuksella päästä kuiville ja tehdä voittoa. Viimeksi mainittu oli kesällä luvannut, että räätälöitäviä tilauksia on tuloilla, mutta niitä ei ole näkynyt. 

Jääkiekon SM-liigan seurojen tulot riippuvat suurelta osin MTV:n omistavan Telian kalliista mediaoikeussopimuksesta, mikä loppuu kolmen vuoden kuluttua. Hintojen nostaminen on raivon lisäksi saanut fanit pohtimaan ilmaisten striimien ja laittomien IPTV-palvelujen käyttöönottoa, mikä on jo tuttua jalkapallofaneille. Tästä on FutisForum-keskustelupalstalla oma aihe ollut jo kymmenen vuotta. Jokainen tehköön, niin kuin parhaaksi näkee.

Yksinkertaisen matematiikan perusteella voi jo päätellä, että viidenkymmenen euron maksu on tyyristä hintaa yhden kalenterivuoden aikana. Mieluiten säästää summan ja käy kahdesti kauden aikana paikanpäällä hurraamassa fanittamalle joukkueelle.

Mieluiten maksaisin jalkapallon ja formuloiden näkymisestä, kun ne saisi kohtuuhintaan ilman tosi-tv yms. hömpän maksamisesta. Onneksi Sanoman Ruutu-palvelu on kohtuuhintainen, mutta urheilun kohdalla firman panostus on kotimaisessa palloilussa ja he välttävät kalliiden oikeuksien hankkimista.

Pientä helpotusta saan arkisin urheilun nälkääni, kun Youtubesta voi katsoa koosteita ja joidenkin urheiluliigojen kohdalla kokonaisia uusintoja otteluista. On myös laillisia palveluja, joihin ei tarvita erillistä maksua, vaan pelkkä rekisteröityminen riittää. FutisForum-palstalta löytyy lista tällaisista sivuista. 

Tai sitten tyytyy lukemaan urheilu-uutiset ja vilkaisemaan urheiluruutua.

Vielä yksi asia

Yhdysvaltain Indycar-sarja ajoi oman kilpailunsa lauantai-iltana St. Louisin ovaaliradalla. Penske-tallin Josef Newgarden pyörähti kilpailun aikana, talli teki nopean varikkokäynnin kilpailun loppuvaiheilla ja viimeisen uusintalähdön kolari, jonka osallisena oli tallikaveri Will Powerin osittain auttoi amerikkalaista ajamaan kilpailun voittoon. Uuden-Seelannin Scott McLaughlin oli toinen ja kolmanneksi ajoi toistamiseen tänä vuonna Ruotsin Linus Lundqvist. Neljänneksi ajanut Espanjan Alex Paloun sarjajohto on toisena olevaan Colton Hertaan nähden 59 pistettä. 

Ensi viikolla palaan formula-asiaan, sillä Verstappen ja kumppanit ajavat Hollannin Zandvoortissa ja Indycar-sarja ajaa Portlandin moottoriradalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti