maanantai 1. maaliskuuta 2021

Vihreä lippu on heilunut - moottorit pörisee

Moottoriurheilukausi pyörii eri puolilla maailmaa ja suomessa ajettiin talvisissa olosuhteissa historiallinen ralli.

Jotta rallin mm-sarjaan saataisiin lumiralli, Rovaniemi järjesti nopealla aikataululla kuplaolosuhteet Tunturirallista tuttuihin maisemiin. Kilpailu oli alusta saakka Hyundain näytöstä ja viron Ott Tänak sai juhlia selvää voittoa. Kalle Rovanperä tykitti Power Stage-erikoiskokeella nopeimman ajan sijoittuen toiseksi. Kilpailusta saadun 23 pisteen ansioista suomalainen rallitähti nousi historian nuorimpana mm-sarjan kärkeen.

Myös alemmissa luokissa tuli menestystä, kun Wrc2-luokan voitti Esapekka Lappi ja Wrc3-luokan Teemu Asunmaa. Autot ovat nelivetoisia, pääluokassa, jossa Rovanperä ajaa autot ovat takavetoisia. Kilpailun jälkeen pidettiin hiljainen hetki perjantainan syöpään menehtyneen legendan Hannu Mikkolan muistolle. Mikkolan menestysvuodet ajoittuivat 80-luvun "hulluihin vuosiin". B-ryhmän Audi Quattron moottorista lähti yli 700 hevosvoiman tehot.

Saudi-Arabian Diriahin iltavalaistuksessa ajettiin sähköformuloihen eli Formula E:n historian ensimmäiset viralliset maailmanmestaruussarjan lähdöt. Sarjan seitsemäs kausi käynnistyi perjantai-iltana Mercedes-tallin Nyck de Vriesin hallinnassa. Hollantilaisen perässä podiumille nousivat Venturi-tallin Edoardo Mortara ja Jaguarin Mitch Evans.

Lauantain kilpailu tarjosi ohituksia ja kiivasta taistelua sijoituksista. Kilpailu päättyi ikävään kolariin, kun britti Alex Lynnin auto osui Evansin takarenkaaseen, kiepsahti ylösalaisin ja liukui ratavalliin. Onneksi turvakaari suojasi onnettomuudessa ja Lynn selvisi ehjin nahoin. Virgin-talli tiedotti hänen olevan kunnossa ja kilpailevansa kuukauden kuluttua Rooman kilpailussa.

Punaisella lipulla kilpailu lopetettiin ja kärjessä ollut Sam Bird sai juhlia urana kymmenettä osakilpailuvoittoa. Toiseksi ajoi Robin Frijns ja kolmas oli hallitseva mestari Antonio Felix da Costa. Alunperin kolmantena ollut Jean-Eric Vergne sai aikasakon, kun hän ei käyttänyt auton ylimääräisiä tehoja takaavaa Attack Mode-toimintoa. Osakilpailujen voittajat de Vries ja Bird johtavat sarjaa tasapistein.

Australiassa suosittu Supercars-vakioautosarja käynnistyi kahdella kilpailulla korkeuseroja sisältävällä ja nopealla Mount Panoraman radalla. Molemmat 250 kilometrin pituiset kilpailut voitti Shane van Gisbergen. Jälkimmäinen lähtö oli lauantaiseen verrattuna tapahtumaköyhä. Edes turva-autoa ei tarvittu. Chaz Mostertilla oli hyvä viikonloppu. Sijat kaksi ja kolme. Sarja jää pohjolassa pimentoon, mutta kilpailuja voi katsoa Viaplay-suoratoistopalvelun kautta myös jälkikäteen, itse en ole aamuvirkku.

Tämä tältä erää, ensi kerralla koripalloa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti