maanantai 30. elokuuta 2021

Fiasko Belgiassa

Eilen piti ajaa kauden 12. F1-osakilpailu legendaarisella Spa-Francorchampsin radalla, odotukset olivat korkealla jännittävien aika-ajojen myötä. Sen sijan yleisö katsomoissa ja tv-ruutujen ääressä saivat nähdäkseen hernerokkasumua ja jatkuvaa sadetta. Vettä tuli, kuin esterin ahterista, eikä tilanne ollut paranemaan päin. Tuloksena täydellinen pr-farssi sarjalle ja kilpailun järjestäjille.

Lähtöä viivytettiin yli kolme tuntia ja lopulta köröteltiin turva-auton perässä sääntöjen vaatima kahden kierroksen vähimmäismitta ja jaettiin puolikkaat pisteet. Kiva, kiitti, hei. Tulokset löytyvät julkaisun lopusta.

Vesisade ja pilviverho olivat paksuja, eivätkä olleet väistymään päin sääntöjen mukaisen neljän tunnin aikaikkunan aikana. Lippupisteiltä oli vaikea nähdä, mikä loi turvallisuusriskin. F1-sarjan lääkintäautoa ajava Alan van der Merve totesi asian haastattelussa. "Kilpailun" jälkeisissä haastatteluissa kuljettajat ilmaisivat pettymystään faneja, sekä itseään kohtaan. Heille olisi pitänyt tarjota samaa viihdettä, mitä aiemmin ajetut F3- ja W Series-sarjan kilpailut tarjosivat. Lewis Hamilton totesi, että faneille pitäisi palauttaa lippuihin käytetyt rahat.

Miten tulevaisuudessa voitaisiin vastaavanlaisilta farsseilta välttyä? Ehdottaisin ainakin sadekelin renkaiden koostumuksen muutosta, jotta se poistaisi paremmin vettä tien pinnalta. Pitäisikö renkaiden päälle laittaa lokasuojat? Kuivalla säällä auto pääsisi nykyistä kovempaa. Säännöt nykyään kieltävät lokasuojien käytön. Auton rakennettakin voitaisiin muuttaa, jotta isoa vesisuihkua ei tulisi taakse. Tämä on tallien kannalta ikävän kallista. Ensi vuoden uusissa autoissa maaefekti auttaa sateisella kelillä nostamaan nk. vesipatsasta entistä ylemmäs.

Helpoin tapa on opettaa kuljettajat ajamaan simulaattoreissa sadekelin asetuksilla, jotta he pystyisivät sopeuttamaan ajonsa huonoon säähän. Yksi keino on myös järjestää pakollinen sadekelin testi sadettimilla kastellulla radalla , kuten Abu Dhabissa. Sentään 90-luvulla uskallettiin ajaa sateessa. Monacon kilpailut 1996 ja 1997 kuuluvat klassisten sadekilpailujen joukkoon. Unohtamatta Belgian kilpailua 1998.

Spa:n radan sijainti Ardennen vuoristossa tuo aina mahdollisuuden säiden oikutteluun. Tätä voisi helpottaa kilpailun siirtäminen alkukesään, jolloin riski kaatosateeseen pienenisi hiukan.

Rukkaset lähtee myös kilpailun tuomaristolle jatkuvien viivytysten vuoksi. Odottamisen sijaan voitaisiin ilmoittaa hyvissä ajoin kilpailun siirtymisestä tai peruuttamisesta. Mikäli lähtöä ei voida suorittaa normaalina ajankohtana, pitäisi viimeistään kahden tunnin päästä tulla lopullinen päätös kilpailun kohtalosta. Toisin, kuin yhdysvalloissa, missä Tv-yhtiöillä on vaikutus kilpailujen järjestämiseen ja siirtoihin, maanantai-kilpailu ei tullut kysymykseenkään. Perjantaina pitää olla Zandvoortissa ja vapaaehtoisilla on oikeita töitä.

Toivottavasti ensi sunnuntain Hollannin GP:ssä sää on parempi ja saada oikea kilpailu ajettua.

Sentään eri puolilla maailmaa ajettiin moottoripyörä ja koppiautokisoja. Naisten W Series-formulasarja ajettiin kuivuvassa kelissä lauantaina ja Suomen Emma Kimiläinen ohitti komeasti ulkokautta aika-ajon kolme nopeinta ja otti voiton. Ferrari 488-autolla ajava 16-vuotias Luka Nurmi voitti merkkiluokkansa sunnuntain kilpailun saksassa. Saatiinhan sentään suomalaisvoittajia, kun Kimi Räikkönen ja Valtteri Bottas eivät enää pärjää. 

(Kuva:Formula 1/Twitter)


tiistai 24. elokuuta 2021

Yöajoa kakssataa lasissa.

Viime viikonloppuna ajettiin kaksi autokilpailua atlantin molemmin puolin. Niistä jälkimmäinen ajettiin Ranskan Le Mansissa - tästä lisää myöhemmin.

Illinois'n osavaltiossa yhdysvaltain keskiosissa sijatsevalla Gatewayn lyhytovaalilla ajettiin lauantai-iltana kauden 12. Indycar-sarjan kilpailu. Turva-autoa tarvittiin useasti, kun kilpailijat osuivat toisiinsa, etenkin radan ensimmäisessä kaarteessa. Jo kolmannella kierroksella Sebastien Bourdais ja Graham Rahal tuuppasivat toisensa ulos kilpailusta. 17. kierroksella Penske-kaksikko Simon Pagenaud-Josef Newgarden hipaisivat autojaan. Ranskalaisen autosta irtosi päätylevyn pala etusiivestä radan pintaan.

Mestaruustaiston kannalta merkittävin osuma nähtiin tutussa mutkassa, kun 65. kierros oli menossa. Pistetaulokon kärkinimet Rinus VeeKay, Scott Dixon ja Alex Palou kolaroivat. Kärkijoukon takansa ovaalidebyyttinsä tehnyt Romain Grosjean esitti vahvaa ajamistaan ja haastoi kokeneempia kuljetajia ohituksiin. Hän myös onnistui niiden suorittamisessa ja sai kehuja kisainsinööriltä ja selostajilta.

Johtopaikka vaihtui varikkokäyntien myötä Newgarden ja Colton Hertan kesken, kunnes Hertan viimeisen pysähdyksen yhteydessä auton vetoakseli meni irti oikeasta takapyörästä. Penske-tallin Newgarden ajoi keuden toiseen voittoon ja toiseksi tuli meksikon Patricio O'Ward. Kolmas oli australian Will Power. O'Ward siirtyi pistejohtoon kymmenen pisteen erolla Alex Palouun nähden. Sarja pitää nyt vajaan kolmen viikon tauon ennen kolmea viimeistä kilpailua, jotka ajetaan länsirannikolla järjestyksessä Portland, Laguna Seca, Long Beach.

Le Mansissa ajettiin perinteinen 24 tunnin kestävyyskilpailu ja paikalle päästettiin myös yleisöä. Sateinen sää vaikutti kilpailun ensimmäisellä tunneilla, sillä seremoniallinen lähtö suoritettiin turva-auton perässä (perinteiden mukaan kilpailu lähtee ranskan lipunj heilautuksella). Kun täyteen vauhtiin päästiin, niin ensimmäisellä kierroksella Toyotan auto #8 osui kilpailevaan Glickenhaus-prototyyppiautoon. Onneksi autokunta pääsi jatkamaan.

Päivän vaihtuessa yöksi autoja lipsui hietikolle ja pitkällä takasuoralla kaiteisiin, mikä tarkoitti pitkää ajoa turva-auton perässä. Nopeat ja hassun näköiset prototyyppiautot (yleisterminä Le Mans-autot) puikkelehtivat GT-urheiluautojen ohitse, joten radalla riitti tapahtumia. Viimeisillä tunneilla Toyota kutsui molemmat autonsa varikolle ja päästi auton #8 sisarautonsa edelle. He saivat kunnian tuoda japanilaismerkille neljännen perättäisen voittonsa. Autokunnassa ajoivat Kamui Kobayashi, Mike Conway ja Jose Maria Lopez.

Toisessa Le Mans-autojen luokassa eli Lmp2:ssa, missä autot ovat nk. yksityyppiautoja kilpailu ratkesi vasta viimeisellä kierrokella. Team Wrt:n autokunta, jossa mukana oli f1-kilpailun voittanut Robert Kubica, hyytyi radan varteen. Voittajan ja toiseksi sijoittuneen auton ero oli vain 0,7 sekuntia ja ruutulippumieskin oli vähällä jäädä alle.

Ferrari voitti molemmat GT-luokat. Itse en välitä, vaikka tämän vuoden kilpailussa ei ollut suomalaista osallistujaa. Se on vain mukavaa katsoa, kun radalla on kolminkertainen määrä autoja f1-kilpailuun verrattuna. Ensi viikolla niistä asiaa.


maanantai 16. elokuuta 2021

Indycar-raportti

Jo kolmannen kerra kauden aikana Indycar-sarja vieraili sarjan kotiradalla, Indianapolis Motor Speedwaylla. Lauantaina ajettiin toukokuiseen tapaan kilpailun radan mutkaversiolla eli road course-versiolla. Tästä on kiittäminen sarjan ja radan omistajaa Roger Penskeä, jonka ideana on ollut saada kisaviikonloppu Nascar-autojen kanssa. Viikonloppuna se onnistui.

Kauden kahdestoista kilpailu ajettiin lauantai-päivänä paikallista aikaa. Ensimmäiset 20 kierrosta olivat rauhallista, mutta ohitusrikasta kilpailua ja paalulta lähteneen Patricio O'Wardin varikkokäynnin myötä kärkeen pääsi ajamaan tanskalaistulokas Christian Lundgaard. Australian Will Power otti tuolloin kärkipaikan ja hallitsi kilpailua tasaisella vauhdillaan.

Kilpailun ensimmäinen turva-autojakso tuli vasta 68. kierroksella, kun Ganassi-tallin ja sarjakärkeä pitävän Alex Paloun autosta hajosi moottori. Toiset keltaiset heiluivat 73. kierroksella. Takasuoran päässä uuden-seelannin Scott McLaughlin osui hollannin Rinus Veekayhin. Auto pyörähti ja jumittui. Jo ensimmäisessä uusintalähdössä johtonsa pitänyt Power piti pintansa, ei ottanut turhia riskiä ohitusnapin painamisessa (Autoissa on tehonappi, joka auttaa kilpailevan kuljettajan ohittamisessa. Sitä voi käyttää rajoitetusti). 

Vuoden 2014 mestari otti uransa 40. voittonsa tallin ja omistajan kotiradalla. Romain Grosjean ajoi toukokuisen kilpailun tapaan toiseksi ja kolmanneki tuli Colton Herta. Keskeyttämään joutunut Palou jatkaa edelleen pistejodossa, kun neljä kilpailua on jäljellä. Viiden kärki on nyt 62 pisteen sisällä. Ensi viikolla ajetaan kauden viimeinen ovaalikilpailu lyhyellä Gatewayn radalla. Indycar-autoihin onnistuneen sopeutumisen tehneen Grosjeanin ajatuksena on ajaa myös ovaalikilpailuja tulevina kausina. Hän on käynyt testaamassa ajotaitojaan. Miltä se ranskalaisen ajo näyttää? Sen voi vilkaista oheisesta linkistä.

(Kuva:NBC/Twitter)

(Kuva:NBC/Twitter)





tiistai 10. elokuuta 2021

Romurallia kantrikaupungissa

 
Suomalaisillekin tutun kantrimusiikin synnyinkaupungissa Nashvillessa ajettiin historian ensimääinen katuratakilpailu yhdysvaltain Indycar-formulasarjassa. Kilpailu väritti lukuisat ulosajot, niistä merkittävin tapahtui jo kierroksella neljä, kun ruotsin Marcus Ericsson osui Sebastie Bourdais'n takasiipeen ja hypähti ilmaan, tullen nopeasti alas. Ainoat vauriot tuli etusiipeen. Varikkpysähdyksellä Ericssonin autoon tehtiin säätöjä, jotka auttoivat suuresti kilpailun ratkaisuhetkillä.

60 kierroksen aikana turva-auto kävi radalla seitsemän kertaa, mikä vaikutti kuljettajien tasaisen vauhdin pitämiseen. Radan erikoisuus oli joen ylittävän sillan ajaminen molempiin suuntiin. Takasuoran jälkeisessä 90 asteen kaarteessa useampi lipesi suojakaiteeseen, joko itse tai kilpakumppanin tönäisemänä. Viimeisen viidentoista kierroksen aikana voitosta ajoi Ericssonin kanssa Colton Herta, hänellä oli suorilla vaikeuksia päästä Ericssonin lähettyville yrittämään ohittamista. Kuusi kierrosta ennen maalia Herta yritti, mutta osui muuriin. Hän nousi autosta peukaloaan pidellen. Kilpailu keskeytettiin punaisella lipulla.

Tauko ei kestänyt pitkään, sillä kilpailunjohto halusi autot maaliin normaalisti täydellä vauhdilla. Sarjan säännöt olisivat mahdollistaneet kilpailun päättämisen tuolloin, sillä aurinko oli laskemaan päin. Aiemmin pidettiin pidempi paussi, kun seitsemän autoa kolaroi maaliviivaa edeltäneessä kaarteessa.

Ericsson ajoi kauden toisen voittonsa, joka nousi hänen kotimaansa suurimpien lehtien, Aftonbladetin ja Expressenin urheilusivuille. Toiseksi ajoi tallitoveri Scott Dixon ja kanadan James Hinchcliffe oli kolmas. Pistejohdossa jatkaa espanjan Alex Palou, joka sijoittui sunnnuntaina seitsemänneksi. Viiden kärki on 79 pisteen sisällä, joten tiukka loppu saadaan mestaruustaistolle. 

Heti ensi lauantaina ajetaan, kun palataan sarjan kotipaikkakunnalle Indianapolikseen. Tällä kertaa ajetaan toisen kerran nk. moottorirataversiolla. Mielestäni kolmen kilpailun ajaminen samassa paikassa on typerä idea, mutta tähän päädytty radan ja sarjan omistajan Roger Pensken tahdosta. Samana viikonloppuna ajavat suositut Nascar-sarjan tähdet, joten dollareita putoaa kassaan.

(Kuva: NBC/Twitter)



sunnuntai 8. elokuuta 2021

Hiljaiset kisat

Kirjoitushetkellä vuodella siirretyt olympialaiset ovat päättäjäisiä vaille valmiit. Koronapandemian varjossa käydyt kilpailut jättivät itselleni kolkon vaikutelman. Yleisön kannustusta ja hurraamista kaivattiin upeiden suoritusten mausteeksi, mutta olosuhteiden pakosta kisat käytiin pyöräily- ja maratonkilpailuja lukuunottamatta ilman heitä. Tämä näkyy myös japanin valtiolle taloudellisena tappiona. Kokonaissumma jää pahasti miinukselle. Kilpailujen peruuttaminen oli lähellä, mutta se ei em. syiden ja suuren häpeän pelossa käynyt päinsä.

Jos kilpailuista on nimettävä yksi mieleenpainuvin suoritus, se ehdottamasti on norjalaisen Karsten Warholmin hurja maailmanennätys juoksu 400 metrin aidoissa. Ihan, kuin Omega olisi mennyt hajalle. Toisen kerran perättäin jaetut tv-oikeudet kismittävät varsinkin vanhempia penkkiurheilijoita, minua ei. Ne, mitä ei tullut nähtyä tuli katsottua youtube-klippeinä. Koriksesta katsoin ratkaisupelit alusta loppuun. 

Harkinnassa on maksupalvelun tilaus puolen vuoden päästä pidettäviä Pekingin talviolympialaisia varten, sillä YLE ei näytä sekuntiakaan jääkiekkoa. YLE:n lähetyksissä perinteiseen tapaan hypättiin lajista toiseen ja vierailtiin studiossa sekä näytettiin inserttipätkiä. TV Viiden ja Kutosen lähetyksissä hypättiin pikaisesti mainoksille. Mainosajasta suurimman osan vei Verkkokauppa.comin mainos. Pitäähän muistaa, että maksullisella Eurosportilla näytetään myös mainoksia. Suoratoistoaikakautena ei kaikkea tarvitse katsoa suorana, vaan katsoa valikoidusti. Minä katsoin koripallon ja jalkapallon lisäksi harvinaisempia lajeja, kuten maastopyöräilyä, koskimelontaa sekä maahockeya.

Tulokset ja mitalitilaston löydätte olympialaisten kotisivuilta. Yhdysvallat sai eniten kultamitaleja, Norja paras pohjoismaa. Suomen kaksi pronssia oli hyvä saalis. Media saisi jo unohtaa kultamitalihaaveet. Minähän juon vähintään kerran päivässä kahvia, ihan sama tuliko mitalia vai ei.

Toivottavasti kolmen vuoden päästä pidettävissä Pariisin kesäkisoissa olisi yleisöä paikalla ja kisafiilis saataisiin edes jotenkin kohdalleen. Kisavieroitusta voi helpottaa katsomalla youtubesta vanhoja olympiaklippejä, mm. vuoden 1992 Dream Teamin dominointia Barcelonan korisparketeilla.

Koska urheilusta riittää paljon pohdittavaa, postausten määrä kasvaa kahteen. Maanantaisin moottoriurheilua ja torstaisin muita lajeja. Miksi juuri torstai? Viikonlopun tapahtumat ovat silloin edessä päin. Au Revoir.

maanantai 2. elokuuta 2021

Taktinen moka unkarissa

Sen sijaan, että alkaisin kronologisesti jaarittelemaan eilisen f1-kilpailun kulusta, suosittelen katsomaan kilpailun highlights-pätkän, englanninkielinen selostuskin on Niki Juuselan voivotteluja ja kuluneita eläinvertauksia parempia.

Valtteri Bottas muutti autonsa kostealla radalla keilapalloksi ja kilkkasi itsensä lisäksi molemmat Red Bullit ulos sekä McLarenin Lando Norriksen. Max Verstappenin auto saatiin korjattua kilpailun ollessa keskeytettynä, mutta se ei enään auttanut häntä. Tuloksena yhdeksäs tila. Näinkö suomalainen takaa itselleen jatkosopimuksen brittiläis-saksalaisessa tallissa? Enpä usko, sillä hyvä kakkoskuljettaja turvaa ykköskuskinsa ajamista ja tottelee kiltin koulupojan tavoin käskyjä. Bottas sai heikon lähdön, kun renkaat vielä sutivat ja jarrutuksessa renkaat menivät lukkoon, josta seurasi ketjukolari. Onneksi hän pääsee lomalla nastolaan asuntonsa rannalle rentoutumaan ja pyörälenkille Tiffany-rakkaansa kanssa sekä järjestämään hyväntekeväisyystapahtuman Lahdessa.

Alfa Romeo-Sauberin mekaanikot pilasi molempien kuljettajien kilpailut. Kimi Räikkönen sai aikasakon, kuten myös Antonio Giovinazzi. Kimi päästettiin Haasin Mick Schumacherin tielle ja italian herra painoi hiukan ylinopeutta. Katsojana, eikä vain minua vaan myös F1-Forumilaisia ärsytti Lewis Hamiltonin ainaiset valitukset tiimiradiossa. Tehdäänkö tämä tarkoituksella tv-lähetyksessä, jotta saataisiin z-sukupolven jäsenistä formulafaneja?

Hamilton teki kilpailun alussa mokan, kun ei tullut varikolle vaihtamaan kuivan kelin renkaita, vaikka aurinko paistoi. Hän itse huomasi virheensä ja kävi kierrosta myöhemmin. Huvittavinta oli nähdä hänet yksin uusintalähdön ruudukossa. Episodin jälkeen Hamilton pisti kaasun lattiaan, teki normaalit pysähdyksensä oikealla ajoituksella ja tuli kolmanneksi maaliin. Lopulta hänet nostettiin kilpailun toiseksi. Alpinen Fernando Alonso toimi tulppana, eikä mitenkään päästänyt aikakautensa parasta ohi. 

Häntä voi kiittää, sillä tallitoveri Esteban Ocon ajoi uransa ensimmäiseen voittoon ja La Marseillaise soi palkintojenjakotilaisuudessa. Voitto oli aiemmin Renault-nimellä tunnetulle tallille ensimmäinen. Edellinen ranskalaisen auton, kuljettajan, tallin ja moottorin voitto oli vuodelta 1983. Alain Prost voitti keltamustalla rellulla Etelä-Afrikan GP:n. Voittanut talli on vaihtanut nimeään monesti historian aikana ja lajipiireissä se tunnetaan Team Enstone-nimellä tehtaan sijaintinsa mukaan.

Sebastian Vettel ajoi toisena maaliin, mutta polttoainetta ei jäänyt sääntöjen määrämän litran verran näytteenottoa varten. Kauden toinen podiumsija vaihtui hylkäykseen.

Lewis Hamilton ja Mercedes siirtyivät MM-sarjan kärkeen, kun karavaani jää kuukauden lomalle. Tämän jälkeen ajetaan kolme kilpailua peräkkäisinä sunnuntaina, joista kaksi on Max Verstappenin kotiratoja. Legendaarinen Spa sekä paluun tekevä Hollannin GP Zandvoortin radalla. Vaikka loma alkoi, puhetta tulee riittämään ensi kauden tallipaikoista ja muusta sarjaan liittyvästä. Vanhojen kisauusintojen lisäksi vilkaisen suositun WTF1-sivuston sisältöä sekä kuuntelen Shikaani-podcastin jakson spotifysta.

(Kuvat: Formula1/Twitter)