maanantai 13. kesäkuuta 2022

Max on terästä, toiset tulee perästä

 

Bakussa ajettu Azebaidzhanin (maan nimi vaikea kirjoittaa) osakilpailu oli lyhyesti sanottuna tylsä. Lauanatain aika-ajossa hämmästyttävän paalukierroksen ajanut Charles Leclercin kilpailu päättyi 19. kierroksella moottorin hajoamiseen ja alkuvaiheessa tallitoveri Carlos Sainzin autoonkin tuli tekninen vika, mikä pakotti rallikuskin pojan keskeytykseen. Ferrarilla meni arvokkaita pisteitä hukkaan.

Tämä antoi Red Bullille mahdollisuuden tyylitellä helppoon kaksoisvoittoon ja tämä myös taphtui. Sergio Perez antoi tähtikuljettaja Max Verstappenille kohteliaasti tietä ja hollantilainen ajoi kauden viidenteen voittoon. Mercedeksellä tasaisen varmaa työtä tekevä George Russell ajoi kolmanneksi ja Lewis Hamilton ajoi neljänneksi.

Britin selkä kramppasi pahasti auton rajun pomppimisen vuoksi ja voi olla, että häneltä jää ensi viikonlopun kanadan kilpailu ajamatta. Tällöin sijaiskuskin roolia hoitaisi belgian Stoffel Vandoorne tai hollannin Nyck de Vries, joilla on vapaata sähköformulakisoista.

AlphaTauri oli lähellä jättipottia, sillä Pierre Gasly (suomiselostajien suussa Gäsli) sekä Yuki Tsunoda olivat ajaa pisteille. Gaslyn erinomainen ajo palkittiin viidennellä sijalla, mutta japanilaisen kilpailu meni pipariksi takasiiven hajoamisen vuoksi. Siiven DRS-järjestelmä vioittui ja varikolla siipeen laitettiin teippiä. Tsunoda tuli maaliin sijalla kolmetoista.

Valtteri Bottaksen viikonloppu oli hankala alusta saakka. Alfa Romeo Sauberiin tuodut uudet osat eivät toimineet ja vauhti oli kateissa. Jopa Guanyou Zhou oli häntä aika-ajoissa nopeampi. Zhoun kilpailu päättyi moottoririkkoon. Bottas maalissa 11. Parempi olisi palata vanhoihin säätöihin kanadassa.

MM-pisteissä Verstappenin johto Leclerciin on 34 pistettä. Sergio Perez nousi pisteissä toiselle sijalle pudottaen monacolaisen kolmanneksi. Valmistajien puolella Red Bull johtaa Ferraria 80 pisteen erolla.

Ensi viikolla ajetaan Montrealin radalla kanadassa. Pamauttaako joku autonsa legendaariseen mestareiden muuriin? Ferrarin on pakko voittaa ennen kesätaukoa, muuten kausi on italialaistallin osalta taputeltu.

Road American radalla ajetussa Indycar-sarjan kilpailussa nähtiin kolme turva-autojaksoa ensimmäisen kymmenen kierroksen aikana. Tämän jälkeen ratkaisuasemaan nousivat kuskien taktiikat. Paalulta lähtenyt Alexander Rossi menetti johtonsa varikkopysähykdellä Josef Newgardenille, joka kasvatti johtoaan. 

Viimeisten pysähdyten jälkeen Rossi aloitti takaa-ajon ja vaikka kilpailun lopussa tuli kaksikin uusintalähtöä, tenneseestä kotoisin oleva Newgarden piti pintansa ja ajoi kauden kolmanteen voittoon. Indy 500-voittaja Marcus Ericsson ohitti Rossin viimeisessä uusintalähdössä ja otti kakkostilan, vaikka oli pudonnut joukon perälle kolaroituaan Alex Paloun kanssa kilpailun alussa.

Ericsson johtaa sarjaa 27 pisteen erolla Penske-tallin Will Poweriin ja kauden kahdeksassa kilpailussa on nähty kuusi eri voittajaa. Voidaan siis puhua tasaiseta ja viihdyttävästä kilpasarjasta. Voin uteliaille laittaa koostepätkän youtubesta.

Loppuun mainitsen, että Toyota otti viidennen perättäisen voittonsa kestävyyskilpailujen klassikossa eli Le Mansin 24 tunnin ajossa. Voitot ovat tulleet käytännössä ilmaiseksi, sillä heillä ei ole tarjottu kunnon vastusta WEC-sarjan pääluokassa eli Hypercarissa. Ensi vuonna mukaan tulevat Ferrari, Porsche ja Peugeot, joten tulloin panosta riittää. Vottavassa autokunnassa ajaneelle Sebastien Buemille voitto oli uran neljäs. Suomen Toni Vilander sijoittui autokuntansta kanssa GTE AM-luokan kahdeksanneksi.

Haen takkini.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti