maanantai 19. joulukuuta 2022

Messi nousi aikansa parhaiden joukkoon

Historian ristiriitaismmat jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut saatiin eilen päätöksen henkeäsalpaavan jännittävän loppuottelun myötä. Argentiinan pyöritteli avausjaksolla Ranskaa ja Lionel Messin rangaistuspotkuosuman sekä Angel di Marian osuman myötä näytti, että finaalista tulisi yksipuolinen näytös. Albicelesten pelaajilta kuitenkin loppuivat voimat 60 minuutin jälkeen ja Les Bleus palasi peliin mukaan.

Valmentaja Didier Deschamps'n avausjakson lopulla suorittama vaihto, jossa Marcus Thuram korvasi Olivier Giroud'n sai sinipaitaiselle ryhmälle uutta virtaa ja minuutteja jatkunut painostus tuotti 80. minuutilla tulosta. Kylian Mbappe kavensi rangaistuspotkusta ja minuuttia myöhemmin tasoitti ottelun, jonka myötä edessä oli jatkoaika. Kuudesta viimeisimmästä finaalista neljä on kestänyt pidempään, kuin 90 minuuttia.

Jatkoajalla ottelun painopiste vaihteli ja maalipaikkoja riiti. 108. minuutilla Laurtaro Martinezin laukauksen torjunut Hugo Lloris ei ehdi irtopalloon ja Lionel Messi siiri Argnetinnan johtoon. Selostajat olivat jo tuomita tilanteen paitsioksi, mutta lippu ei noussut pystyyn ja uusinnan perusteella Martinez pysyi niukasti Ranskan puolustuslinjassa. Animoitu paitsioviiva todisti asian.

Kahdeksan minuuttia myöhemmin Gonzalo Montiel heittäytyy Mbappen vedon eteen, mutta pallo osuu oikeaan käteen ja tuomari vihelsi rangaistuspotkun, jonka kisojen maalikuningas pisti varmasti sisään. MM-finaalin ratkaisu venyi historian kolmannen kerran rangaistupotkukilpailuun.

Argentiian maalivahti Emiliano Martinez osoitti jälleen kylmähermoisuuttaan torjumalla pilkkukisassa Kingsley Comanin yrityksen. Ranskan Aurelien Tchouamenin laukaus meni vasemman tolpan ohi. Randal Kolo piti vielä gallian kukot pelissä mukana, mutta varoituksen jatkoajalla saanut Gonzalo Montiel teki maalin ja Argentiinassa alkoivat villit juhlat.

Maa otti kolmannen maailmanmestaruuden ja ensimmäisen sitten vuoden 1986. Joukkue osoitti läpi turnauksen sitkeyttä ja yhteenkuuluvuutta ja uusia ratkaisijoita nousi esiin. Lionel Messi nosti MM-pokaalin ilmaan arabialaiseen viittaan käärittynä, mikä teki juhlallisuuksista pr-tempun isäntämaalle. Maalivahti Martinez huvitteli laittamalla parhaan maalivahdin palkinnon sukukalleuksiensa kohdalle.

Pelillisesti hienot mm-kisat tullaan kuitenkin muistamaan lahjontaepäilyistä, siirtotyöläisten huonosta kohtalosta ja kuolemista sekä Qatarin valtion harjoittamasta urheilupesusta, joten ikävä sivumaku näistä kekkereistä jää. YLE:n sivuilta löytyy aiheesta hyvä kolumni. Edellämainittujen seikkojen en itse pidä turnausta parhaana. Katsomistani kisoista vuosien 2006, 2010 ja 2014 turnaukset menevät edelle ja unohtaa ei voi sitä innostusta, kun katsoin ensimmäiset mm-kisat 1998.

Tammikuussa jatkuu kehumani Bundesliiga ja muutkin euroopan sarjat palaavat pakotetulta tauolta. Tapani on katsoa vähintään yksi peli sarjasta riippumatta suorana. Lopuista katson koosteet. Täytyyhän sitä tietää, miten Manchester United pärjää ilman Cristiano Ronaldoa. Netin arkistoja selaamalla voin herkutella vanhoilla otteluilla.

Moni ei tajua, että globaalia lajia pelataan euroopan ulkopuolella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti