torstai 20. elokuuta 2020

Futisfani näreissään, osa 1

 

Onhan se mukavaa, että huippujalkapallo on tehnyt paluun - tosin ilman yleisöä. Kuten tiedämme, koronapandemia pysäytti urheilumaailman täysin keväällä ja hidas toipuminen on alkanut. Urheilutapahtumat järjestetään edellä mainitun vuoksi yleisöttä vähintään vuoden ajan. Ihmiskunnan odottaman rokotteen kehittämisessä menee aikansa ja tästäkin asiasta on tehty poliittista peliä.

Kirjoittamishetkellä Eurooppa-liigan loppuottelussa perjantaina pelaavat espanjalainen Sevilla CF ja Italialainen Internazionale, tuttavallisemmin Inter. Mestarien liigan finaalin toinen joukkue on ranskalainen Paris-Saint Germain, lyhyemmin PSG.Vastaan tulee saksan menestynein joukkue Bayern München.

Pelien pakolliseen pelaamiseen vallitsevassa tilanteessa vaikuttivat taloudelliset tekijät, ennen kaikkea kalliit tv-sopimukset. Näin toimittiin myös lajin suurissa sarjoissa, Valioliigassa, espanjan La Ligassa, Bundesliigassa ja italian Serie A:ssa. Jalkapallosta lähes kaikki on maksu-tv:n puolella. Mainostarkoituksena MTV näyttää viikonloppuna ilmaiskanavillaan mainittujen euroopan seurajoukkueturnausten loppuottelut. 

Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan pudotuspelivaihe on loppuottelua lukuunottamatta pelattu kaksiosaisina. Tänä vuonna sitä mahdollisuutta ei annettu puolivälieristä alkaen, mikä on typerää. Hävinnyt osapuoli ei saa uutta mahdollisuutta jatkoonpääsyyn. 

Toisin, kuin moottoriurheilussa, yleisön puute näkyy selvemmin jalkapallossa. Tunnelma on aneemisen oloinen katsojan näkökulmasta. Ihan kuin harjoitusottelu olisi menossa. Yleisön railakasta laulua, jopa buuauksia on ikävä. Tovottavasti kahden vuoden päästä fanit pääsevät takaisin lehtereille.

Tunnelman kannalta latistavaa on ottelujen pelaaminen puolueettomalla kentällä, tosin tähän on turvauduttu myös koripallon NBA:ssa ja jääkiekon NHL:ssä. Futiksen puolella kotijoukkueen kannattajien puute näkyy stadionilla selvemmin, kuin hallissa.

Jatkuu...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti