maanantai 15. marraskuuta 2021

Hamiltonin ansaittu pakkovoitto

Vaikka myönnän olevani Max Verstappenin kannattaja, on pakko nostaa hattua aikansa parhaalle kuljettajalle eli Lewis Hamiltonille. Hän teki niska limassa töitä Brasilian GP-voittonsa eteen.

Lauantain sprinttikisaan Hamilton joutui lähtemään takarivistä, sillä hänen aika-ajonsa hylättiin laittoman takasiiven vuoksi. Moottorinvaihdosta seurannut lähtöruuturangaistus oli jo tiedossa, mutta se ei brittiä estänyt ohitusfestivaalin järjestämisestä. Tuloksena viides tila Valtteri Bottaksen voittamassa lyhyessä kilpailussa.

Itse pääkilpailuun Hamilton lähti 10:nestä ruudusta ja nousi avauskierroksen aikana neljänneksi. Tallitoveri Bottas antoi auliisti tilaa ja Hamilton pääsi jahtaamaan kärjessä ajanutta Max Verstappenia. Toisella pysähdyksellä mustaan mersuun laitettiin kovemmat renkaat, vaikka Lewis oli radion välityksellä toista mieltä. Tallin puolelta vakuuteltiin niiden kestävyyttä. Huomio, radiokeskustelut tulevat tv-lähetykseen sensuurin takia viiveellä.

Hamilton otti Verstappenia kiinni pysähdyksensä tehtyään ja viimeisten 25 kierroksen aikana nähtiin ajamalla upeaa kamppailua voitosta. Interlagosin radan takasuoran jarrutus on paras paikka ohittamiseen ja sen uransa kahdeksatta mestaruutta jahtaava Hamilton osoitti. Verstappen piti hänet takanaan, mutta joutui antautumaan kierroksella 58. Lewis tuli avatun takasiipensä avustuksella punnertaen ohitse. Hollantilaisen periksiantamaton, joidenkin mielestä jopa röyhkeä ajotapa keräsi kiitosten lisäksi myös negatiivista palautetta f1-forumilla. Jokainen voi tehdä tulkintansa, ajoiko Verstappen tahallaan Hamiltonin ulos radalta vai ei. Kummatkin antoivat ohituksille tilaa, eikä kauden neljättä kolaria heidän kesken nähty.

Lewis Hamiltonille uran 101. voitto ja shamppanjaa ruiskuteltiin hurraavan brasiliaiyleisön edessä. Tutut miehet podiumilla järjestyksessä Hamilton-Verstappen-Bottas. Ferrareilta jälleen loistava kilpailu. Leclercin ja Sainzin pisteille ajo varmistaa italialaistallille valmistajien mm-sarjan kolmannen tilan - mahdollisesti ennen Abu Dhabin päätöskilpailua. Verstappenin ja Hamiltonin ero kuljettajien MM-pisteissä on hollantilaisen hyväksi 13 pistettä. Ensi viikonloppuna ajetaan ensimmäinen Qatarin Grand Prix moottoripyöräkisoista tutulla Losailin radalla. 

Kauden päättävät kolme arabikisaa ajetaan uusilla radoilla. Saudi-Arabiassa ajetaan Jeddahin katuradalla ja Yas Marinan rataa on muokattu nopeampaan muottiin, mikä toivoittavasti luo parempaa kilpailua. Talleilla ei ole aikaisempaa tietoa rataprofiilista, joten yllätysmahdollisuus on hiukan suurempi. Mestaruustaistelu on täysin avoin, joten yksikin keskeytys voi kääntää kupin joko Mercedeksen tai Red Bullin suuntaan.

Ratamoottoripyörien Motogp-luokan MM-kausi päätettiin Valenciassa Ducatin kolmoisvoittoon. Italian Fransesco Bagnaia otti neljännen voittonsa kauden kuudesta viimeisestä kilpailusta, joten hän antaa kovan vastuksen Yamahan Fabio Quartararolle. Lajilegenda Valentino Rossille annettiin upeat jäähyväiset. Katsomoissa liehuivat keltaiset liput, joita koristi hänen pyöränsä numero 46. Kuljettajat ja tallien henkilökunta tuli vuorollaan kiittivät italialaista mittavasta 25 vuotta kestäneestä urasta. Voi olla, että yhdeksänkertaisen maailmanmestarin numero jäädytetään. Rossi ajoi viimeisessä kilpailussaan sijalle kymmenen.

(Kuva:Formula 1/Twitter)


(Kuva:Motogp/Twitter)
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti