lauantai 26. marraskuuta 2022

Hapanmakuiset futiskisat menossa

 


Kaikkien aikojen kyseenalaisimmat jalkapallon mm-kisat ovat käynnissä öljyllä ja maakaasulla rikastuneessa Qatarin arabivaltiossa. He ovat käyttäneet naapurimaidensa tapaa nk. urheilupesua, jossa urheilutapahtumilla peitetään läntiseltä maailmalta maan julkeat ihmisoikeudet ja naisten kohtelu.

Kisojen myöntämisestä ja FIFA:n korruptioskandaalista löytyy netistä paljon artikkeleita ja dokumentteja, joista tuorein julkaistu on netflix-suoratoistopalvelussa, joten tässä kirjoitan vain pelikentän tapahtumista samalla, kun brittiläisen metalliyhtyeen Bring me the Horizonin Teardrops-kappale soi taustalla.

Pelejä on pian viikko takana ja lohkovaihe on edennyt jo toiselle pelikierrokselle. Puhuttavimmat asiat ovat olleet varsinaisen peliajan jälkeen annettavien lisäaikojen hurja minuuttimäärä, maalittomat tasapelit sekä katsojamäärien vääristely. 

Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA on tarkoituksella ohjeistanut tuomareita antamaan paljon lisäaikaa, jotta aktiivista peliä nähtäisiin enemmän. Kokonaispeliaika on lisäajan myötä noussut keskiarvoltaan korkeammaksi, kuin aiemmin. Peliaika on siis yhtä pitkä, kuin jatkoajalla, jota pelataan tarpeen vaatiessa pudotuspeleissä. Kärjistäen halutaan vähentää yöunia, vaikka myöhäisin peli alkaa suomen aikaa iltayhdeksältä.

YLE:n studiossa vieraillut huuhkajien valmentaja Markku Kanerva ehdotti siirtymistä muista palloilulajeista tuttuun tehokkaaseen peliaikaan, jossa kello pysäytetään, kun peliväline ei ole kentällä. Itsekin siirtyisin tähän - tosin muutamin poikkeuksin, jotka listaan seuraavasti.

- Sivurajaheitoissa kello pyörii, kuten myös maalipotkuissa ja paitsion jälkeisissä vapaapotkuissa.

- Kulma-, rangaistus- ja vapaapotkuissa, joissa käytetään muuria kello pysäytetään.

- VAR-tarkistuksissa myös kello seis. (VAR=videoerotuomari)

Voitasiin myös kokeilla rugbyn käytäntöä eli lisäaikaa pelattaisiin, kunnes pallo on poissa kentältä.

Maalittomien tasapelien määrä on tähän mennessä jo viisi kappaletta, mikä on kaltaiselleni hyökkäävän jalkpallon ystävälle ikävää luettavaa. Ehkä joukkeet välttävät riskien ottamista, sillä se voi tietää huonoa lähtökohtaa seuraaviin peleihin sekä huippupelaajien loukkaantumisriskin vähentämistä, valmistautumisaika näihin kilpailuihin on poikkeavan ajankohdan vuoksi jäänyt väliin.

Kolmas puhuttavin asia on ollut katsojamäärien vääristely. Ottelujen yleisömääriksi on ilmoitettu todellista korkeammat lukemat, jotta saataisiin medialle välittettyä kuvitelmat kisahuumasta. Tämä kuulostaa vahvasti liioitellulta, sillä tv-kuvissa on näkynyt tyhjiä istuimia ja lukema sisältää stadioneilla käyneet ihmiset. On tapauksia, joissa ihminen vain ottaa kännykällään kuvan katsomosta, jakaa sen sosiaalisessa mediassa ja lähtee pois. Paikallisille on maksettu, jotta he voivat pukeutua kisoissa pelaavan joukkueen kannattajiksi.

Onneksi aitoa futishuumaa nähdään Bundesliigan pelipäivinä, vuoden 2024 em-kisoissa Saksassa sekä neljän vuoden päästä pidettävissä Pohjois-Amerikan MM-kisoissa. Kanada, USA ja Meksiko jakavat 48 osallistujamaan kilpailut ja otteluaikataulu muokataan, jotta eurooppalaisten ei tarvitse valvoa öisin. Striimipalvelujen aikakaudella ei mun tarvitse muokata päviärytmiä urheilutapahtumien vuoksi.

Oma suosikkini Saksa pelasi heikon avausottelun ja hävisi Japanille 1-2. Die Manschaft pelasi käytännössä vain avausjakson ja toisen puoliskon aikana alkoivat varmistelemaan, mikä kostautui Japanin voittomaalissa. Puolustaja Nikla Süle jäi uneksimaan, kun samaan aikaan vastustajan hyökkääjä kipitti täysiä pallon kanssa kohti maalia ja teki voitto-osuman. Joukkue on nyt pakko-voiton edessä huomenna Espanjaa vastaan, eikä ottelusta tule helppoa.

Ottelulla oli heikot katsojaluvut kotimmaassaan. Saksan noin 70 miljoonasta asukkaasta vain 9,2 miljoonaa katsoi ottelua, mikä oli pieni ottaen huomioon lajin suuren aseman maassa. Toisaalta tämä on ymmärrettävää, sillä paikalliset boikotoivat Qatarin ihmisoikeuksia sekä FIFA:n läpinäkyvää korruptiota ja ahneutta. Ahneus on yksi seitsemästä kuolemansynnistä.

Lohkovaiheen aikana tulee yhden päivän aikana jopa neljä ottelua, joten perinteiseen tapaan katson yhden ottelun, jos jaksan. Muista katson koosteet Fifan kotisivuilta, joten itselläni ei ole vaatimusta ottelun näkemisestä suorana. Ensi viikonloppuna alkavat pudotuspelit, joten sitten on mielenkiintoisia otteluja, mikä houkuttelee ruudun ääreen.

Ensi viikolla lisää mm-kisoista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti