maanantai 6. maaliskuuta 2023

Uusi kausi - sama voittaja

Tutut kansallishymnit kuultiin kauden ensimmäisen formula 1-kilpailun päätteeksi. Max Verstappen ja Red Bull olivat täysin ylivoimaisia ja kokonaisuuden täydensi Sergio Perez kakkostilallaan. Kilpailun puhutuin kuljettaja oli Aston Martinin Fernando Alonso.

41-vuotias espanjalainen, joka tunnetaan lempinimellä Oviedon ohjus näytti nuorentuneen parikymmentä vuotta auton ratissa. Sekä George Russell että Lewis Hamilton saivat nähdä peilistään tummanvihreän auton, jota koristi numero 14. Alonso ja Hamilton ajoivat rinnakkain radan ensimmäisen sektorin ajan kahdesti kilpailun aikana ja molemmissa lopputulemana oli espanjalaisen ohitus radan 10. mutkassa.

Alonso ajoi upeasti kolmanneksi, sai ansaitusti maininnan päivän kuljettajana ja tiimiradiossa kuului kaverin iloisuus. Tallikaveri Lance Stroll ajoi kuudenneksi, joten brittitalli on ainakin hiukan parantanut sitten viime kauden. Osatekijöinä ovat Red Bullilta siirtyneet insinöörit sekä pidempi kehitysaika tuulitnnelissa. Saa nähdä onko Aston Martin valmistajien kolmen kärjessä, kun saavutaan eurooppaan toukokuussa.

Ferrarilla ei mennyt viikonloppu parhaiten. Charles Leclercin autoon jouduttiin ennen kilpailua vaihtamaan akku ja lopulta sekin hajosi. Monacolainen pysäköi auton turvalliseen paikkaan, joten oikeaa turva-autoa ei tarvinnut radalle kutsua. Carlos Sainz oli neljäs, mutta renkaissa ei ollut tarpeeksi pitoa ja vauhdin puutekin näkyi. Alonso tuli heittämällä maamiehensä ohi podiumille.

Tästä kilpailusta on annettava risuja McLarenille. Brittitallin autoissa oli lähes joka sessiossa pientä vikaa. Lando Norrisin hyvä aika-ajo ei hyödyttänyt kilpailussa ja britti oli viimeinen maaliinpäässyt - kaksi kierrosta voittajalle jääneenä. Oscar Piastrin debyytti päättyi keskeytykseen, kun ohjauspyörän vaihdeläpät lakkasivat toimimasta. Varikolla vaihdettiin uutta rattiin, mutta näytössä näkyi numeroiden sijaan sinistä. Hankala kausi näköjään edessä.

Williams ja Alfa Romeo Sauber sentään onistuivat. Alex Albon toi heti avauskisassa pisteen, eikä tulokas Logan Sargeant ollut teiden tukkona. Jenkki tuli maaliin sijalla kaksitoista, mutta tärkein tavoite eli maaliinpääsy ongelmitta toteutui.

Valtteri Bottaksen lähtö ja varikköpysähdys onnistui eikä muutenkaan hänellä ollut murheita. Kahdeksanteen sijaan on syytä olla tyytyväinen.

Alpinen Esteban Ocon toheloi kunnolla ja sai tuomaristolta kolmesti aikasakkoa. Ilmankos ajamisesta meni maku ja parempi oli parkkeerata auto pilttuuseen. Tosin sakot tuli helpoista virheistä. Auto oli väärin pysäköity lähtöruutuun, ensimmäistä rangaistusta ei kärsitty asianmukaisesti ja varikolla ajettiin ylinopeutta. 30 vuotta sitten vastaavanlaisesta oltaisiin jo näytetty mustaa lippua, joihin verraten nykypäivän aikasakot tuntuvat lepsuilta rangaistuksilta.

Kahden viikon päästä ajetaan Saudi-Arabiassa Jeddahin katuradalla, mutta moni on jo sanonut mestaruuden ratkenneen. Ollaanpa sitä hätähousuja. Itse pidän tallien voimasuhteiden mittarina ensimmäistä euroopassa ajettavaa kilpailua. Kaukokisojen aikana on mahdotonta kehittää autoa huippuunsa.

Mikäli Imolan kisaan mennessä kärki ei ole tiivistynyt, niin tuolloin voitaisiin mestaruus antaa Max Verstappenille ja Red Bullille.

Tällaista tällä erää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti