perjantai 19. toukokuuta 2023

Naisten jalkapallo on muuttunut totisemmaksi

 


Heinä-elokuussa pelataan historian 9. naisten jalkapallon mm-kisat Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Odotettavissa on upea turnaus, jossa katsomot ovat täynnä etenkin emäntämaiden otteluissa. Voittajasuosikit ovat jälleen hallitseva mestari Yhdysvallat tähtipelaaja Megan Rapinoen johtamana, sekä Saksa, Englanti, Hollanti ja aasian paras - Japani.

Naisten jalkapallo on kohdannut pitkän historiansa aikana paljon vähättelyä pelin sopimattomuudesta heille. Englannissa ja Saksassa naiset pelasivat itseasiassa salaa 1900-luvun alussa ja em. maassa naisjoukkueiden väliset ottelut keräsivät viitisen tuhatta katsojaa 1920-luvulla, kunnes se kiellettiin 50 vuodeksi.

Naisten joukkueet ja sarjat otettiin uudestaan lajiliittojen haltuun 70-luvulla. Suomessa naisten jalkapallon suomenmestaruudesta on pelattu vuodesta 1971 alkaen ja pudotuspelit pudotettiin kauden 1985 jälkeen. Maajoukkue eli Helmarit on päässyt neljästi em-lopputurnaukseen, mutta ei kertaakaan mm-kisoihin. Viime kesän kisoissa kritisoitiin joukkueen heikkoja otteita huippumaita vastaan, mutta toisaalta hehkutettiin tasa-arvoa ja että kuinka kivaa on, kun naisetkin pelaa. Nuo tasa-arvohöpinät voitaisiin lopettaa ja puhua mediassa vain joukkueiden välisistä kamppailuista ilman sukupuolen korostamista.

Olen katsonut FIFA:n kotisivuilta Saksan vanhoja naisten mm-kisaotteluja, jotta olen huomannut pelillisen kehityksen myös naisten puolella. Maalivahdit ja puolustaminen ovat kehittyneet, sillä harvakseltaan pistetään pitkää palloa eteenpäin, jota kohti juostaan ja ottelut päättyisivät  tennislukemin. Puolustus ottaa kohteeksi pallollisen pelaajan ja pyrkii riistämään sen omalle joukkueelleen.

Peli on myös tullut fyysiseksi. Rikkeitä sattuu ja välillä ns. hella käy kuumana. Hyökkäyksiä rakennellaan huolella kiirehtimättä ja tempo nousee, kun huomataan vastustajan takalinjoissa olevan vapaata tilaa. Helppoja virheitäkin sattuu, kuten kävi Arsenalille Wofsburgia vastaan naisten mestarien liigan välierien jälkimmäisen osaottelun jatkoajalla. Punapaidat menetti maaliin johtaneissa tilanteissa pallon vastustajalleen oman maalinsa läheisyydessä.

Viimeisen vajaan kymmenen vuoden aikana naiset ovat saaneet enemmän huomiota jalkapallossa. Euroopan suurseurat ovat perustaneet joukkueensa myös naisille tarjotakseen pelaajille mahdollisuuden pelata sekä taatakseen samat huipputason harjoitusolosuhteet kuten miehillä. Toinen syy on seuran brändi ja uskottavuus median silmissä.

Viime vuoden naisten mestarien liigan ottelu FC Barcelona-Real Madrid pelattiin Camp Noulla ja samalla tehtiin naisten jalkapallo-ottelun yleisömäärän maailmanennätys, 91,648 katsojaa. Tässä kuussa pelattu naisten FA Cupin finaali keräsi Wembleylle yli 77 000 silmäparia, mikä on naisten kansallisen jalkapallo-ottelun korkein yleisömäärä. Saksan cupin finaalia kävi katsomassa noin 45 000 katsojaa.

Naisten korkein sarjataso englannissa - Superliiga kerää jatkuvasti korkeita yleisömääriä. Pelit kiinnostavat myös tv-yhtiöitä ja suomen maajoukkueen huippuja on käynyt siellä pelaamassa. Suomessa näytetään maksu-tv:llä naisten huippuliigoista Superliigan lisäksi naisten bundesliigaa ja Serie A:ta. Youtubesta voi ilman lisämaksua katsoa mestarien liiga-ottelut sekä espanjan liigaa.

Korkeasta tasosta kertovat myös alati nousevat palkat. Superliigan keskipalkka kaudessa on 25.000 puntaa. Suositussa FIFA-videopeleissä esiintyvät naisten maajoukkueiden lisäksi myös seurajoukkueita.

Eipä muuta tällä kertaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti