maanantai 29. toukokuuta 2023

Ei ollut Maxille pysättäjää


Kauden kuudes F1-osakilpailu Monacon kaduilla tarjosi kaksijakoisen kisaviikonlopun. Lauantain aika-ajo oli lähihistorian tiukimpia, mitä ahtaalla katuradalla on nähty. Kolmannen osioon päässeiden kymmenen auto ero oli lopulta 0,8 sekuntia.

Lämpenenevä rata tarjosi tuolloin paremmat olosuhteet pehmeälle rengasseokselle ja ajat tipppuivat. Lopulta Max Verstappen otti paalupaikan ilmiömäisellä kierroksellaan. Hän oli radan toisessa sektorissa kaksi kymmenystä Aston Martinin Fernando Alonsoa hitaampi, mutta silti pystyi nappaamaan kärkipaikan ajamalla nopeiten viimeisen sektorin. Rata jaetaan ajanottoa varten kolmeen sektoriin, joista voidaan verrata kuljettajien aikoja toisiinsa ja inssi kertoo kuskille, missä kohtaa rataa on parannettavaa.

Sunnuntain kilpailu ei tarjonnut kummallisuuksia. Kilpailun loppua maustoi sade, joka pisti tallien rengastaktiikat uusiksi. Fernando Alonso menetti voitonmahdollisuudet, kun otti sileät kuivan kelin kumit kostealle radalle. Kuljettajat ajoivat tuolloin mummovauhtia, joten turva-autoakaan ei nähty. Verstappen ajoi johdossa varmuudella, eikä sortunut typeriin virheisiin. Kokemus on rauhoittanut hänen ajamistaan, eikä mitään ylilyöntejä ja kiilailuja ole vuosiin nähty.

Hollantilainen ajoi uransa 39. voittoonsa ja uutta kevättä kokeva Alonso toiseksi. Kolmanneksi ajoi onnistuneella ajolla Alpinen Esteban Ocon. Ferrarilla ei taaskaan onnistuttu. Charles Leclercin  viikonloppu meni piloille lähtoruuturangaistuksen myötä, eikä Carlos Sainzillakaan onnistunut, kun hajotti etusiipensä osuessaan kilpailu alkuvaiheessa Oconin autoon. Punaiset ajoivat maaliin sijoilla viisi ja kahdeksan.

Alfa-Romeo Sauberin Valtteri Bottas teki parhaansa, mitä autollaan pystyi ja sai nk. kultaisen ananaksen ollen maalissa ensimmäinen pisteittä jäänyt kuljettaja. Tämä ananas-termi on peräisin Oskari Saaren selostuksista. Epäonnistujiin kuuluu ehdoitta Red Bullin Sergio Perez, joka hajotti lauantain aika-ajoissa autonsa osuessaan seinään Sainte Devote-mutkassa. Checo kävi aikaisin varikolla ja autoon laitettiin pehmeämmät renkaat ja nopeita kierroksia tuli. Tällä ei kuitenkaan ollut merkitystä, sillä pisteille ei ollut asiaa.

MM-sarjassa sekä Verstappenin että Red Bullin johto kasvoi entisestään ja ensi viikolla ajetaan jälleen kunnon radalla eli Espanjan Catalunyan radalla. Tuolloin huomataan, kuinka paljon hyötyä on tallien päivitetyistä autoista. McLaren ja Mercedes ovat tehneet kaaroihinsa aerodynamiikkaan vaikuttavia viilauksia, jotka piti pakon sanelemana tuoda jo Monacoon. Alunperin tarkoitus oli käyttää niitä Imolassa, mutta alueen tulvien vuoksi kisa peruttiin.

Newgarden joi voiton kunniaksi maitoa

Legendaarinen Indy 500-kilpailu ajettiin eilen illalla ja kilpailussa oli vauhtia, ohituksia sekä taktiikkapeliä. 92. kierroksella heiluivat kilpailun ensimmäiset keltaiset, kun Sting Ray Robb ajoi seinään. Tämä tiesi varikkohärdelliä, jonka päätteeksi Felix Rosenqvist oli kärjessä. Paalumies Alex Paloun kilpailu vaikeutui, kun hän joutui kolariin varikkosuoralla Rinus VeeKayn kanssa. Espanjalainen paranteli asemiaan ja oli lopulta maalissa neljäs.

Ovaalityyliin kuskit ajoivat tiukassa pakassa ja johtopaikka vaihtui useasti. Romain Grosjean keskeytti ulosajoon, kun 50 kierrosta oli matkaa maaliin ja viime vuoden voittaja Marcus Ericsson johti joukkoa uusintalähtöön kuusi kierrosta myöhemmin.

Pahin tilanne nähtiin, kun 16 kierrosta oli maaliin. Rosenqvist pyörähti, eikä Kyle Kirkwood ehinyt väistää. Amerikkalaiskuskin auto kääntyi ympäri ja rengas lensi parikkipaikalle. Onneksi vakavilta loukkaantumisilta vältyttiin.

Kilpailun loppupuoli meni tavallaan pelleilyksi, kun ymmärrettävästi isojen kolarien vuoksi kilpailu keskeytettiin kolmesti viimeisen neljäntoista kierroksen aikana. Turvallisuus edellä tietenkin mennään, mutta onko pakko pistää homma poikki, jotta saadaan nascar-tyylinen jatkoaika etenkin, kun kärkisijoilla on sarjan ja radan omistajan Roger Pensken tallin kuljettaja? Ilmankos some alkoi vilisemään salaliittoteorioita.
Viimeisellä kierroksella Josef Newgarden ohitti takasuoralla Ericssonin ja ajoi tähänastisen uransa tärkeimpään voittoon. Kuuden kärki maalissa oli: 

1. Newgarden
2. Ericsson
3. Ferrucci
4. Palou
5. Rossi
6. Dixon

Alex Palou jatkaa Indycar-sarjan kärjessä, kun kausi jatkuu jo ensi viikolla Detroitin uudella katuradalla, jonka profiili muistuttaa samassa kaupungissa vuosina 1982-88 ajettua f1-rataa.

Mukavaa viikonalkua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti