maanantai 15. toukokuuta 2023

Indycar-raportti GMR Grand Prix

 


Indycar-sarja ajoi kauden viidennen kilpailunsa Indianapolisin mutkaversiolla eli Road Coursella, tämä on muokattu versio vuosina 2000-2007 käytössä olleesta f1-radasta. Ajosuunta myötäpäivään ja ovaaliradan mutka ohitetaan shikaanilla.

Tanskan Christian Lundgaard johdatti joukon vihreälle lipulle. Ganassi-tallin Alex Palou haastoi hänet ohitusyrityksessä jo avausmutkassa ja ensimmäisen kierroksen lopussa kahden vuoden takainen mestari siirtyi kilpailun kärkeen. Keltaiset heiluivat jo toisella kierroksella, kun Dale Coyne Racingin David Malukas ja Sting Ray Robb kolaroivat keskenään.

19. kierroksella Palou kävi varikolla vaihtamassa autoonsa kovemman seoksen renkaat, jolloin Lundgaard otti kärkipaikkansa takaisin. Tanskalaisen, joka ajoi pehmeämmällä rengasseoksella piti kärkipaikkaa yli 20 kierrosta, kunnes tuttu kilpakumppani otti johtopaikan haltuunsa. 

Kilpailun päätöspuolikas olikin sitten Alex Paloun dominanssia. Hän johti kilpailusta 52 kierrosta ja ajoi kauden avausvoittoonsa viidentoista sekunnin erolla toiseksi ajaneeseen Pato O'Wardiin. Mclaren SP-tallin päivää täydensi Alexander Rossin kolmas tila. Lundgaard tuli maaliin neljäntenä. Ironista on, että amerikkalaisuudestaan huolimatta kilpailun kymmenestä parhaasta vain neljä ajoi tähtilipun alla. 

Palou siirtyi pisteissä sarjan kärkeen, mutta tasaisesta kärjestä kertoo sekin, että viidentenä oleva hallitseva mestari Will Power on espanjalaisesta vain 52 pistettä perässä. Tämän saa jos voiton lisäksi johtaa vähintään yhden kierroksen ja ajaa paalupaikalle. Australialainen voi siirtyä takaisen sarjakärkeen voittamalla seuraavana ajettavan legendaarisen Indy 500-ajon. Linkissä kaavio, jonka mukaan jaetaan pisteitä.


Kalle dominoi Portugalissa

Kalle Rovanperä ajoi ylivoimaisesti kauden 2023 avausvoittoonsa Portugalin MM-rallissa. Hän teki lauantaina pohja-ajan kuudella erikoiskokeella kahdeksasta ajetusta ja repäisi turvallisen tuntuisen eron Hyundain Dani Sordoon. Knoppitietona kerrottakoon, että espanjalaiskuljettaja on ajanut vähintään kerran palkintosijoille 18 perättäisenä kautena. Kolmanneksi ajoi Esapekka Lappi, joka ei tällä kertaa sortunut typeriin ajovirheisiin. 

Voiton lisäksi hallitseva maailmanmestari Rovanperä ajoi Power Stage-erikoiskokeen nopeimman ajan ja sai viisi lisäpistettä. Fordin Ott Tänak ajoi neljänneksi ja Belgian Thierry Neuville oli viides. Britti Gus Greensmith voitti etuvetoisten WRC2 luokan, jonka kolmanneksi ajoi Teemu Suninen.

Rovanperä siirtyi voitollaan MM-sarjan kärkeen 17 pisteen erolla Tänakiin. Kolmantena sarjassa on osan kaudesta ajava rallilegendoihin kuuluva Sebastien Ogier.
MM-sarjan seuraava kilpailu ajetaan Sardiniassa kesäkuun alussa.

Ratakisoista poiketen ralli on vaikeasti sovellettava tv-lajiksi, kun erikoiskokeita ajetaan monen kilometrin säteellä kilpailujen pääkeskuksesta, missä autoja huolletaan. Tämäkin laji on nykyajan muodin mukaan viety maksu-tv:lle, mutta jos haluat nähdä pienen palan rallia. Koostepätkiä löytyy YouTuben lisäksi myös rallin promoottorina toimivan Red Bull Media Housen kotisivulta. Nämä videot ovat englanninkielisiä, joten kielitaitosikin kohentuu - ainakin hieman.
Suomessa oikeudet omistava MTV näyttää maksullisella C More-suoratoistossa kaikki erikoiskokeet ja ilmaisella MTV3-kanavalla näytetään 10 minuutin rallikoosteen lisäksi Power Stage suorana, tosin mainosten kera.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti