maanantai 1. toukokuuta 2023

Unilääkettä Bakusta

Kauden neljäs F1-osakilpailu ei ollut tapahtumarikas, ainoat keskeytyksetkin johtuivat teknisistä vioista ja turva-auto piipahti radalla muutaman kierroksen. Tuolloin Max Verstappen teki varikkopysähdyksensä ja putosi tallitoverinsa Sergio Perezin taakse. Red Bull-duo ajoi omaa kilpailua ja kärkikymmenikössä ei tapahtunut muutenkaan ihmeellistä.

Taaempana hiukan viihdettä tarjosivat Haasin Nico Hülkenbergin ja Alpinen Esteban Oconin välinen kaksinkamppailu. Molemmat ajoivat renkaansa loppuun ja tekivät ainoan pysähdykensä vasta kilpailun loppuvaiheilla. Oconin pysähdyksen aikaan valokuvaajat olivat rynnänneet parc ferme-alueelle. Hiukan vaarallista ja tästä FIA antaa tästä järjestäjille noottia. 

Perez otti kauden toisen voittonsa jälleen katuradalla ja Verstappen tuli perässä toisena maaliin. Hyvän viikonlopun ajanut Ferrarin Charles Leclerc oli kolmas. Nopeus yhdellä kierroksella tuli osoitettua sekä gp:n, että sprintin aika-ajoissa. Kunhan kisavauhti saataisiin kuntoon, niin saisimme podiumilla kuulla Italian kansallishymniä Ferrarin kunniaksi.

Se lauantainen sprinttikin oli jälleen umpitylsä. Ohituksia avauskierroksilla ja sitten renkaita säästellen maaliin. Ne ei toimi F1:ssä, joten ne voisi jättää pikkuformuloille ja Motogp-kisoihin, joissa aina on äksöniä. Lauantaina ajetussa WEC-sarjan kuuden tunnin kilpailussa Belgian Spa:ssa, oli myös enemmän tapahtumia, vaikka voittoon ajoi tutusti Toyotan autokunta.

Alfa Romeo Sauberin Valtteri Bottaksen viikonlopun voi summata yhdellä sanalla: Väritön. Auto ei kulkenut kilpailussa, eikä aika-ajossakaan lähelle pistesijoja ja menoa haittasi ilmavirtoja ohjaavaan diffuusoriin tullut vaurio. Hän oli viimeinen maaliintulijoista. Ilta-Sanomat antoi asiaankuuluvasti krittiikkiä todeten, että onko järkeä ajaa, jos tahti ei parane.

Mikäli sama meno jatkuu kevään aikana, uran lopettaminen ja pyöräilyretkien teko Nastolan ympäristössä houkuttelevat.

Max Verstappenin johto MM-sarjassa on kuusi pistettä Checo Pereziin ja ensi viikolla ajetaan normaali viikonloppu ilman sprinttejä Miamissa. Sielläkin ajetaan katuradalla, joten varautukaa Meksikon kansallishymnin soimiseen.

Grosjeanille jälleen kakkostila

Andretti Autosportin Romain Grosjean sai loistavan lähdön paalupaikalta Indycar-sarjan neljänteen kilpailuun Alabaman Barberissa. Hän johti ensimmäiselle varikkopysähdykselle asti ja samaan aikaan oman stoppinsa teki toisena ajanut Alex Palou. 

38. kierroksella turva-auto tuli radalle, kun Sting Ray Robbin auto oli hyytynyt radan varteen. Hetkeä aiemmin Josef Newgarden ja Alexander Rossi tekivät oman pysähdyksensä ja Grosjean johdatti joukon uusintalähtöön neljä kierrosta myöhemmin.

Loppukilpailu olikin sitten kiivasta taistelua ranskalaisen ja Scott McLaughlinin välillä. Kierroksella 63 McLaughlin teki oman pysähdykensä, mutta ei kylmillä renkailla pystynyt tekemään Grosjeaniin eroa ja ex-Haas kuljettaja painoi hänestä ohi kaksi kierrosta myöhemmin radan viimeisessä kaarteessa. Uusi-seelantilainen ei luovuttanut, vaan jatkoi hiilostamistaan. Tämä palkittiin, kun 19 kierrosta oli jäljellä. Grosjean ajoi radan viidennessä mutkassa leveäksi ja Penske-kuljettaja kuittasi hänen virheensä.
McLaughlin ajoi kauden ensimmäiseen voittoonsa ja jokaisessa kilpailussa on tällä kaudella nähty eri voittaja. Viiden kärki oli maalissa seuraavanlainen.

1. McLaughllin
2. Grosjean 
3. Power
4. O'Ward
5. Palou

Romain Grosjeanille kakkostila oli kauden kolmas, mutta meno on sen mukaista, että uran ensimmäinen Indycar-voitto on todella lähellä seuraavissa kilpailuissa. Pistetilanne on myös hyvin tasainen, viiden kärki vain viidentoista pisteen sisällä. Kahden viikon päästä ajetaan Indy GP, mikä toimii eräänlaisena esikisana legendaariselle 500:n mailin ovaalikilpailulle.

Ensi kertaan.

(Kuva:Indycar/Twitter)





 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti