maanantai 21. elokuuta 2023

Yhteenveto naisten mm-kisoista

 

80-luvulla menestyneen The Bangles-yhtyeen hiitibiiseistä yksi kantoi nimeä Manic Monday, vapaasti käännettynä maaninen maanantai. Kirjoitushetkellä on jälleen maanantai-päivä ja eilen ratkaistiin naisten jalkapallon maailmanmestaruus. Voiton vei tähtipelaajien boikotoima ja ristiriitoja täynnä ollut Espanja, joka kaatoi lukemin 1-0 Englannin. 

Espanjan ongelmat koskivat palkkaa ja liiton toimintaa. Naispelaajat haluaisivat yhtä suuret palkat, kuin miesten maajoukkue mihin maan jalkapalloliitto ei ole suostunut. Vaikka peli on kehittynyt ja stadionit ovat täyttyneet, niin rahakiistat ovat yleisiä naisjalkapallossa.

Itse loppuottelussa Espanjan organisoitu, vastahyökkäyksiin pohjautuva ja pallonhallintaa korostava pelitapa toimi, sillä Englannin yritykset olivat kehnoja Lauren Hempin ylärimaan osunutta laukausta lukuun ottamatta. Muut maalintekoyritykset menivät maalin ohi tai yli ja Espanjan puolustus pystyi siivoamaan irtopallot kauas maaliltaan.

Voittomaalin teki puolen tunnin kohdalla Espanjan vastahyökkäyksestä Olga Carmona, joka palkittiin ottelun parhaana pelaajana. Oheisesta linkistä näette muut turnauksen palkitut.

Espanja nousi mestaruudellaan Saksan rinnalle maana, joka on voittanut maailmanmestaruudet sekä miesten että naisten puolella.

Mitäs itse ajattelen näistä kilpailuista? Ensinnäkin on annettava kehuja tasoerojen kaventumiselle, ottelut olivat tasaisia ja maalikeskiarvo oli naisten kisojen historian pienin. 2,56 maalia ottelua kohden. Suosikkien Yhdysvaltojen ja Saksan (oma suosikkini) putoaminen olivat yllätyksiä, etenkin DFB-Frauenin heikot peliesitykset ja pikkuinen ylimielisyys helpon lohkon vuoksi.

Ruotsin kilpailut päättyivät lopulta pronssimitaleihin, mikä antoi edes lohtua pettymykseen päättyneen välierän myötä. Sinikeltaiset pelasivat kahdesti draamaa täynnä olleen pudotuspeliottelun. USA-kamppailussa mentiin rangaistuspotkukilpailuun, missä Lina Hurtigin laukauksen torjui maalivahti Alyssa Naeherin käden kautta maaliin. Hän teki vielä toisen torjuntaliikkeen pallon leijuessa ilmassa, mutta maaliviivateknologian mukaan pallo oli ylittänyt maaliviivan - millimetrillä. Tapaus, josta tulleen jatkossakin puhumaan.

Välierissä Espanjaa vastaan ruotsalaiset tasoittivat 88' minuutilla, mutta minuuttia Olga Carmona teki voitto-osuman. Tunteiden vuoristorataa koettiin länsinaapurin tv-ruuduissa.

Kisojen toinen emäntämaa Australia teki itseeni vaikutuksen viihdyttävällä pelillään ja fanit hurmanneilla suorituksilla. Välierässä Sam Kerrin iskemä kaukolaukaus on oma valintani komeimmaksi maaliksi. Sekään ei auttanut, kun Englanti meni finaaliin. Maalivahti Mackenzie Arnoldin kylmähermoisuus ja tarkat torjunnat nostivat hänet fanien suosikiksi, samoin kävi Ruotsin maalivahdille Zecira Musovicille, jota alettiin isosti hehkuttamaan ruotsin lehdissä.

Kilpailut osoittivat, että naisten jalkapalloa ei kannata väheksyä ja loppuunmyydyt pudotuspeliottelut vahvistivat tätä asemaa. Ei kannat enää erotella jalkapalloa sukupuolen mukaan - lopulta kyse on samasta pelistä. Maailmanlaajuisesti kilpailujen nostama innostus tulee antamaan kipinää nuorille tytöille ja Euroopan isot sarjat Englannissa, Saksassa ja Espanjassa houkuttelevat enemmän yleisöä katsomoihin. FC Barcelona ja Chelsea ovat jo osan tulevan kauden peleistä siirtäneet miesten edustusryhmien kotinurmille.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti