maanantai 28. elokuuta 2023

Tuttu voittaja värikkäässä kilpailussa

 

Hollannin f1-kilpailun näyttämönä toimiva Zandvoortin rata sijaitsee pohjameren rannikolla ja on altis sääolosuhteille. Tämä todistettiin kunnolla sunnuntain kilpailussa.

Jo avauskierroksella taivas repesi sadekuuron ajaksi ja tallit reagoivat tilanteeseen ottamalla kuljettajiaan renkaidenvaihtoon. Ferrarilla mekaanikot jälleen möhlivät, kun Carlos Sainzin varikkopysähdykseen ei oltu varauduttu, renkaat jouduttiin hakemaan pilttuun perukoilta asti.

Rata kuivui nopeasti ja Max Verstappen teki kuivan kelin pysähdyksensä 11. kierroksella ja tallikaveri Sergio Perez kierrosta myöhemmin. Viisi kierrosta myöhemmin Williamsin Logan Sargeant lipsautti autonsa reunavalliin ja jenkki oli syystäkin pettynyt, aika-ajoissakin oli käynyt sama kämmi vieläpä Q3-osiossa. Uusintalähdön jälkeen kilpailun tahti kärjessä rauhoittui ja Verstappen ajeli menojaan.

Isompi sadekuuro tuli 61. kierroksella ja kahta kierrosta myöhemmin Perez ajoi leveäksi ensimmäisessä kaarteessa ja samassa paikassa Sauberin Guanyou Zhou ajoi ulos. Tuomaristo nosti punaiset liput ja kilpailu keskeytyi reilun puolen tunnin ajaksi. Tauon jälkeen turva-auto veti letkaa parin kierroksen ajan ja täydellä kaasulla ajettiin viimeiset kuusi kierrosta. 

Max Verstappen ajoi kotiyleisönsä edessä yhdeksännen perättäisen voittonsa ja Fernando Alonso ajoi ensimmäisen podium-sijoituksensa sitten Kanadan kilpailun. Alpinen Pierre Gasly sai kilpailun aikana aikasakon ylinopeudesta varikolla, mutta samaan syyllistyi Perez, joka putosi sen myötä lopputuloksissa ranskalaisen taakse neljänneksi. Hän ajoi muutenkin hyvän kilpailun, joten Ilmankos Gasly oli tyytyväinen ja kiitti talliaan haastattelussa. 

Sainz tuli lopulta viidentenä maaliin, joten edes jotain pisteitä Ferrarille, Charles Leclercin auto ei kulkenut, vaikka hajonnut etusiipikin vaihdettiin, joten monacolaisenkin päivä meni piloille.

Sauberin Valtteri Bottaksen kilpailu oli sitä samaa tervanjuontia, kuin kuluva kausikin - jälleen sijoitus viimeisten joukossa. Pikahälytyksellä AlphaTaurin rattiin hypännyt Uuden-Seelannin Liam Lawson ajeli virheitä vältellen maaliin ja hankki tärkeää kokemusta mahdollisia tulevia ajokeikkoja varten. 

Australian Daniel Ricciardolla kuluu muutama viikko vasemman käden kuntoutuksessa, joten luultavimmin ensi viikolla Monzassa näemme viime kauden F2-luokan kolmanneksi ajaneen Lawsonin radalla. Tällä kaudella hän on ajanut Japanin Super Formula-sarjaa ja on mukana mestaruustaistelussa, kun kahden kuukauden päästä ajetaan kaksi viimeistä lähtöä Suzukassa.

Verstappenin ja Red Bullin ylivoimaiset piste-erot kasvoivat ja viikon päästä Monzassa hollantilainen voi tehdä historiaa, mikäli ajaa voittoon. Kukaan ei ole yhden kauden aikana voittanut perätysten kymmentä kilpailua.

Palou voi vielä hävitä mestaruuden

Penske-talli osoitti vauhtiaan Gatewayn ovaalilla ottaen kärkipaikat harjoituksissa ja aika-ajoissa. Nopeinten ajanut Soctt McLaughlin sai lähtöruuturangaistuksen, joten sunnuntain kilpailuun lähdettiin Josef Newgardenin vetämänä. Heti avausmutkaan jäi auto, nimittäin tulokas Benjamin Pedersenin auto osui seinään. Kymmenen kierrosta myöhemmin heilui vihreä lippu uusintalähdön merkiksi ja 24. kierroksella kärjessä ajaneen Josef Newgardenin johto Colton Hertaan oli puoli sekuntia, mikä ei tarkoita mitään ovaaliradalla.

60. kierroksen jälkeen kuljettajat alkoivat tehdä ensimmäisiä pysähdyksiään ja Newgardenkin kävi vaihtamassa autoonsa pehmeät renkaat. Tallitoveri Will Power ja Ganassi-tallin Scott Dixon jatkoivat radalla ja kun he tekivät stoppinsa, kärjessä ajeli jälleen tennesseeläinen.

Newgarden teki toisen pysähdyksensä 104. kierroksella ja tuolloinkin Uusi-Seelantilainen Dixon jatkoi menoaan radalla ja tuli toisen kerran varikolle 20 kierrosta myöhemmin turva-autojakson aikana. Tallitoveri Takuma Sato oli pyöräyttänyt ajokkinsa.

Newgarden pysyi kilpailua johtaneen Dixonin kannassa, mutta kolmannen pysähdyksensä jälkeen hänen eteensä tuli kierroksella ohitettavia, mikä taas helpotti kuusinkertaisen mestarin urakkaa johtopaikalla. Kun matkaa maaliin oli vajaa 50 kierrosta, Penske-kuljettaja sini-valkoinen auto lipsui reunavalliin ja kilpailu päättyi hänen kohdallaan varikolle.

Dixon kurvaili ylivoimaiseen voittoon ja kavensi pistejohtoaan Alex Palouhun nähden 74 pisteeseen, joten seitsemänneksi ajaneen espanjalaisen on annettava kaikkensa ensi sunnuntaina ajettavassa Portlandin kilpailussa. Mikäli hän keskeyttää ja Dixon ottaa voiton lisäksi lisäpisteet paalupaikasta sekä isoimmasta johtokierrosten määrästä, niin jälleen kerran Indycar-mestaruus ratkaistaan Laguna Secan päätöskisassa.

 Tämä tältä erää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti