torstai 3. elokuuta 2023

Naisten MM-kisoissa tosipelien aika

Jalkapallon naisten MM-kisoissa on lohkovaihe pelattuna ja kilpailut ovat tähän mennessä tarjonneet komeita maaleja, tiukkoja kamppailuja sekä yllätyksiä. Kisojen laajentuminen 32 joukkueen kokoiseksi toi useita ensi kertalaisia naisjalkapallon suurimmalle näyttämölle, kuten Panaman, Irlannin ja Portugalin.

Vaikka Panama jäi omassa lohkossaan viimeiseksi ja hävisi Ranskalle maalirikkaassa ottelussa 3-6, niin hyökkääjä Marta Cox teki komean vapaapotkumaalin. Yhtä komean teki vastapallosta kierteisen laukauksen Etelä-Afrikan verkkoon laukonut Argentiinan Sophia Braun. Suurimpiin yllätyksiin kuuluvat Filippiinien voitto Euroopan huippuihin kuuluvasta Norjasta sekä Brasilian jääminen pudotuspelien ulkopuolelle ensi kerran, sitten vuoden 1995 kilpailujen. Pelin legendoihin kuuluva Marta ei saanut uralleen komeaa lopetusta.

H-lohkon piti olla helppo tie Saksalle jatkoon, mutta kaksinkertaisen maailmanmestarin peli oli epätasaista. Avauspelinsä he hoitivat rutiininomaisesti kaataen Marokon 6-0, mutta Kolumbia-ottelussa oli hankaluuksia. Toisen jakson alussa Linda Caicedo teki johtomaalin, mutta Saksan painostus tuotti tulosta, kun varsinaisen peliajan lopussa Alexandra Popp teki rangaistuspotkusta tasoituksen. Tämä olisi jo riittänyt jatkopaikkaan, mutta lisäajalla kulmapotkun puolustaminen oli heikonlaista ja 97' minuutilla Manuela Vanegas iski voitto-osuman.

Etelä-Koreaa vastaan DFB-Frauen tarvitsi kolme pistettä ja se näkyi pelin tunnelatauksessa. Kuudennella minuutilla Korean Sonyun Cho sai joukkuetoveriltaan tarkan syötön ja laukoi punapaitaiset johtoon. Saksa aloitti painostuksen, mutta maalintekoyritykset olivat heikonlaisia ja Korean vahva puolustus oli rautaa. 42' minuutilla Popp iski turnauksen neljän osuman hänelle tyypilliseen tapaan eli puskemalla.

Toisella jaksolla Saksan vyörytys jatkui, mutta eivät mitään saaneet aikaan. Vajaan tunnin pelin kohdalla Popp teki jälleen maalin, mutta videoerotuomari eli VAR hylkäsi osuman paitsiona. Tv-uusinnassa nähty 3d-mallinnus todensi tuomion oikeaksi. Lisäksi loukkaantumiset ja hoitotoimenpiteet pidensivät ottelua, mikä näkyi annetun lisäajan määrässä. Lisäajallakin nähtiin katkoja, joten ottelua pelattiin ysikympin päälle vielä viisitoista minuuttia.

Kun Marokko voitti samaan aikaan pelatussa lohkon toisessa ottelussa Kolumbian 1-0, tiesi tasatulos 1-1 Saksan jäämistä lohkovaiheeseen - ensimmäisen kerran naisten kisoissa. Marokko voitti kaksi lohkopeliään, mutta Saksa voitti, pelasi tasan ja hävisi yhden ottelun. Maalierokin oli Marokon hyväksi - vain yhden osuman verran.

Stadionit ovat olleet monessa ottelussa täynnä ja emäntämaista toinen, Australia kohtaa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Tanskan. Suursuosikki Yhdysvallat kohtaa Ruotsin. Neljännesvälierät alkavat lauantaina ja otteluita pelataan kaksi per päivä ensi tiistaihin saakka.

Muutama huomio tähän loppuun. Naisten peli ei ole pelkästään tempoltaan ja taktiikaltaan kehittynyt vuosien saatossa, vaan ottelut ovat myös fyysisempiä. Kolhuja tulee ja kortteja viuhuu. Tähän mennessä on varoituksia on jaettu 92 kappaletta ja viisi pelaajaa on ulosajettu.

Keväällä pelattujen miesten alle 20-vuotiaiden MM-kisojen tapaan FIFA on ottanut kokeiluun jenkkifutiksesta tutun videotuomioiden kuuluttamisen yleisölle. Vaikka englannin kieli voi tuottaa pienoisia hankaluuksia niille, joille se ei ole äidinkielensä, niin kokeilu on saanut positiivista palautetta.