sunnuntai 17. syyskuuta 2023

Kuningas Carlos





Singaporen GP oli lähtövalojen sammumisen ja avauskierrosten hektisyyden jälkeen taktista kyttäilyä, jossa varikkotaktiikat ja paineensietokyky osoittautuivat ratkaiseviksi tekijöiksi.

Kilpailun 44. kierroksella Alpinen Esteban Oconin autoon iski mekaaninen vika ja hänen autonsa pysähtyi varikon ulostulolle, joten tuomaristo laittoi virtuaalisen turva-auton radalle, jolloin kuljettavat hidastavat vauhtia ajaen radan sektoreita tietyllä nopeudella. Tämä antoi mahdollisuuden viimeisille varikkopysähdyksille, joista nerokkaimman suoritti Mercedes-talli. Lewis Hamilton ja George Russell tulivat yhtä aikaa sisään ja heidän autoihinsa laitettiin käyttämättömät keskimmäisen kovuuden renkaat. Kilpailun toisena ajanut Charles Leclerc ei tullut omalle stopilleen ja hän putosi nopeasti Mercedes-kaksikon taakse, sillä he ajoivat jatkuvasti muita nopeampia kierroksia.

Tämän myötä viimeisille kierroksille saatiin jännitystä, sillä kilpailua lähdöstä johtaneen Carlos Sainzin renkaat osoittivat kulumisen merkkejä. Espanjalainen turvautui McLaren vuosien tallikaverin Lando Norrisin apuun, sillä Sainz pudotti vauhtiaan jotta takana olevalla Norrisilla olisi käytössään avattava takasiipi DRS-alueilla. Tämä taas hankaloitti Hamilton-Russell kaksikon ohitusyrityksiä.

Viimeisellä kierroksella toisena ajanut Russellin auto kimposi seinään pienen ajovirheen seurauksena radan 10. mutkassa. Kylmähermoinen Sainz ajoi uransa toiseen voittoon ja iloinen espanjalainen täräytti radiossa 80-luvun hittibiisiä Smooth Operator. Kesätauon jälkeen Ferrari on löytänyt vauhtia autoonsa ja se on näkynyt suorituksissa viimeisissä kilpailussa. Kaksi perättäistä paalupaikkaa, kolmas sija ja voitto.

Norris ajoi urallaan yhdeksännen kerran podiumille, mutta avausvoitto jäi vielä odottamaan tulevia kilpailuja. Tallitoverinsa keskeytyksen myötä Lewis Hamilton oli kolmas.

Viikonlopun suurempi epäonnistuja on Red Bull. Auto ei toiminut mitenkään Max Verstappenilla, eikä Sergio Perezillä. Normaalista poikkeava ratakin aiheutti hankaluuksia, sillä pinta oli pomppuinen ja suurin osa mutkista 90 asteen käännöksiä, mikä näkyi vaikeuksissa vaihteelta toiselle vaihtaessa.

Kympin ulkopuolelta ja kovilla renkailla lähteneet Max ja Checo eivät saaneet ihmeitä aikaan sunnuntainakaan ja tallin voittoputki näin katkesi. Maalissa sijoitukset viisi ja kahdeksan. Sisartalli AplhaTaurin Liam Lawson pudotti Verstappenin aika-ajojen päätösosiosta ja virheettömän kilpailun, eikä päästänyt helpolla radan uudella osuudella hallitsevaa maailmanmestaria edelleen. Yhdeksäs sija ja pisteet uransa kolmannessa kilpailussa.

Astom Martinilla Fernando Alonson kilpailu ei mennyt parhaiten, viiden sekunnin aikasakko varikon sisääntulon oikaisusta ja pysähdyksellä, jolloin tuli myös rangaistus kärsittyä, mekaanikoilla oli vaikeuksia renkaiden kiinnityksessä. Vauhtia ei ollut ja lopussa pieni ajovirhe ja viimeinen maaliin ajaneista. Aika-ajoissa pahan kolarin ajanut Lance Stroll ei saanut osallistumislupaa. 

Sauberin Valtteri Bottas ajeli pääasiassa joukon perällä ja hän joutui keskeyttämään auton ylikuumenemisen vuoksi. Muutama vuosi sitten tuo olisi harmittanut, nyt ei tuohon kiinnittänyt edes huomiota. Ehkä hänenkin ajatuksetkin ovat talviloman pyöräilyretkissä.

Ensi viikolla ajetaan suosikkeihini kuuluvalla Suzukan radalla Japanissa. Uskon, että Red Bull on saanut pienet vaikeutensa korjattua ja viikon päästä kuunnellaan Hollannin kansallishymniä.

(Kuva:F1Twitter)




















(Kuva:F1/Twitter)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti