maanantai 27. toukokuuta 2024

Leclerc mursi kotikisan kirouksen

Kuten tuli jo viime viikolla todettua. Nykyiset veneitä muistuttavat F1-autot eivät sovi Monacon ahtaalle katuradalle ja eilen nähtiin jälleen malliesimerkki tästä.

Kilpailun lähdössä paalulta lähtenyt Charles Leclerc sai parhaimman startin, mutta hänen tallikaverinsa Carlos Sainzin kilpailu oli tyrehtyä avauskierrokselle, sillä pieni osuma McLarenin Oscar Piastrin kanssa hajotti auton jousituksen. Taaempana kolaroitiin ja isosti. Haasin Kevin Magnussen ahnehti liikaa ohittaessaan Sergio Perezin Red Bullia avauskaarteen jälkeisellä suoralla ja tuuppasi meksikolaisen kaiteisiin. Auto meni täysin rusinaksi, mutta kuljettaja nousi autosta ilman haavereita. Tanskalaisen tallikaveri Nico Hülkenberg oli myös kolarin osapuolena.

Alpine-kuljettajat Pierre Gasly ja Esteban Ocon osuivat keskenään ennen tunnelia ja osuman johdosta Oconin auto kävi hetken aikaa ilmassa. Gasly oli raivoissaan radiossa, kun Ocon ei huomannut takana olevaa tallitoveriaan. Taisi tulla jälleen särö työsuhteeseen.

Radalle tuli niin paljon romua, että aiheesta kilpailu keskeytettiin punaisella lipulla ja ratavirkailijat aloittivat nopeat siivoustyöt. Noin puolen tunnin tauon jälkeen jatkettiin ja Sainzin korjattu auto koitui espanjalaisen pelastukseksi. Uusintalähdön jälkeen kilpailussa ei tapahtunut mitään mainittavaa. Kaikki ajeli kiltisti maaliin, eikä ohituksia tapahtunut kärkikymmenikössä. McLarenin Landon Norris seuraili Sainzia, mutta ei koskaan päässyt ohittamaan edes DRS:n avustuksella, sillä punainen Ferrari sai paremman ulostulon pääsuoralle.

Leclerc ajoi lähdöstä maaliin kärjessä ja voitti uransa kuudennen osakilpailun ja vieläpä kotiyleisön edessä. Voitto oli hänelle tunteikas, sillä monacolainen varttui vain kivenheiton päässä legendaarisesta katuradasta. Hän sai kilpailun myötä kipinän formulahaaveilleen pikkuveljensä Arthurin tavoin. Haastattelussa Charles muisteli vuonna 2017 menehtynyttä isäänsä, joka myös oli kilpa-autoilija.

Oscar Piastrille uran paras sijoitus, kun hän ajoi toiseksi ja Sainz tuli kolmanneksi. Heikon viikonlopun ajanut Max Verstappen oli kuudes, mutta hänen ja tallinsa johto sekä kuljettajien, että valmistajien mm-sarjassa säilyy. Leclerc on kuronut eroa umpeen ja mikäli monacolainen napsii lisää voittoja, mestaruustaistelu voi saada eloa.

Kahden viikon kuluttua ajetaan seuraava kilpailu samankaltaisella Montrealin radalla Kanadassa. Vaikka rata on kunnon kilparata, muurit ovat lähellä, joten turva-auton mahdollisuus on suuri. Kaksi ohitusmahdollisuuden tarjoavaa suoraa sekä klassinen mestareiden muuri takaavat viihdearvoa. Maailmanmestareista Verstappenin lisäksi Fernando Alonso ja Lewis Hamilton eivät ole vielä kyseiseen muuriin täräyttäneet menopeliään.

Newgardenille Indy 500-voitto

Myös toinen autokilpailujen klassikko. Indianapolisin 500 mailin ajo, tuttavallisemmin Indy 500 saatiin ajettua rankkasateen aiheuttaman viivästymisen jälkeen.
Avauskierroksella tuli kolmen auton kolari, jonka osapuolina olivat Marcus Ericsson, Marcus Armstrong sekä Tom Blomqvist. Callum Ilott osui Pietro Fittipaldin autoon päätäen brasilialaisen kilpailun.

Uusintalähtö koitti 9. kierroksella, mutta kolmetoista kierrosta myöhemminen Katherine Leggen autosta hajosi moottori. Kuusi kierrosta myöhemmin oli Linus Lundqvistin vuoro keskeyttää ulosajoon. Paikat radalla vaihtuivat tiuhaan ja suoralla mentiin jopa neljä autoa rinnakkain.
Pohjoismaiden edustajilla ei ollut hyvä päivä, sillä Felix Rosenqvistin auton moottori hajosi 55. kierroksella. Maaliin heistä ajoivat Christian Lundgaard ja hänen edellään etunimikaima Rasmussen.

Andretti-suvun Indy-kirous sai jakoa, kun Marco osui ratavalliin 114. kierroksella. Kukaan lähiskulaisista, eikä poika Michael koskaan voittaneet legendaarista kilpailua. Pojanpoika Marco Andretti ajoi nyt uransa 19. Indyssä.
Viimeiset 46 kierrosta ajettiin keskeytyksettä ja voitosta käytiin kiivasta taistelua Scott Dixonin ja Josef Newgardenin välillä. Erinomaista kilpailua ajanut Arrow Mclarenin Pato O'Ward käytti nopeita käsiään pelastaakseen autonsa kolarilta kilpailun puolivälissä ja loppuvaiheilla hän taisteli podiumpaikasta Alexander Rossin kanssa.

Meksikolainen väänsi taisteluruuviaan tiukemmalle ja haastoi Penske-autolla ajavaa Newgardenia kilpailun voitosta nousten viimeisen kierroksen alussa johtajan paikalle. Tenneseeläinen tuli kuitenkin imusta ohi ulkokautta toiseksi viimeisessä vasurissa ja ajoi toiseen perättäiseen voittoonsa. O'Ward jäi niukasti toiseksi ja Scott Dixon oli parhaana Honda-koneita käyttävänä kilpailijana kolmas. 
Voittajan maitoa kulauttanut Newgarden nousi voitollaan pisteissä kymmenen joukkoon. Espanjan Alex Palou jatkaa kärjessä 20 pisteen erolla kuusinkertaiseen mestariin Dixoniin.
Heti ensi viikolla ajetaan seuraava kilpailu Detroitissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti