maanantai 10. kesäkuuta 2024

Verstappen voitti viihdyttävän kilpailun


Kanadan GP Montrealin Circuit Gilles Villeneuven nimeä kantavalla radalla tarjosi vaihtelevien olosuhteiden vuoksi viihdyttävän näytöksen.

Taivaalta ripotteli vettä, mutta matkaan lähdettiin normaalisti viiden valon sammuttua välikelin renkailla. Paalulta lähtenyt George Russell johti joukkoa avauskierroksilla ja taaempana Haasin kuljettajat Kevin Magnussen ja Nico Hülkenberg ohittelivat kilpailijoitaan, sillä heidän autossa olivat täyden sadekelin sinisillä raidoilla varustetut renkaat. He odottivat, että sade yltyisi, jotta muut kävisivät omilla pysähdyksillään. Näin ei kuitenkaan käynyt, kun aurinko alkoi tulemaan esiin.

20. kierroksella McLarenin Lando Norris ohitti viimeisessä shikaanissa Max Verstappnenin ja kierrosta myöhemmin Russellin ja otti johtajan paikan. Williamisin maksukuski Logan Sargeant (humoristisesti kutsuttu Kessuksi) pyörähti viisi kierrosta myöhemmin ahtaassa paikassa ja turva-auto tuli radalle. Tämä antoi tilaisuuden kärjelle käydä varikolla. Norris teki omansa kaksi kierrosta myöhemmin Verstappeniin verrattuna ja tämä kostautui, sillä hollantilainen siirtyi kilpailun kärkeen.

Taaempana Alex Albon ohitti sekä Daniel Ricciardon, että Esteban Oconin kilpailun 30. kierroksella. Viisitoista kierrosta myöhemmin Verstappen ja Russell kävivät renkaiden vaihdossta, mutta Norris pysyi radalla. Jälleen kolminkertainen mestari Verstappen otti kärkipaikan takaisin, sillä britin auto lipsui hiukan varikon ulostulossa. Tämä oli ratkaisevaa voiton kannalta.

Russell ohitti Norrisin shikaanissa kierooksella 49, mutta ajoi leveäksi radan yhdeksännessä mutkassa. Muutama kierros myöhemmin turva-auto tuli jälleen radalla, sillä Sergio Perez oli pyörähdyksen myötä osunut seinään ja takasiipi oli hajonnut. Samassa kohtaa Carlos Sainz spinnasi myös ja radalle palatessaan osui Albonin Williamsiin. Ferrarin viikonloppu meni pieleen jo lauantaina, sillä he jäivät aika-ajoissa viimeisen osion ulopuolelle ja Charles Leclerc keskeytti aiemmin kilpailunsa moottoriongelmien vuoksi.

Viimeisillä kierroksilla viimeisestä podiumpaikasta käytiin kiivasta taistelu Mercedes-kuskien ja Oscar Piastrin välillä. Lewis Hamilton ja Russella saivat tallilta luvan ajaa kilpaa keskenään ja Russell kesti Hamiltonin haasteen ja tuli kolmanneksi ruutulipulle. Hamilton seurasi neljäntenä ja sai bonuspisteen nopeimmasta kierroksesta.

Verstappen otti uransa 60. voiton ja on viimeisen kolmen vuoden aikana voittanut älyttömät viisikymmentä kilpailua. Samalla hän kasvatti MM-pisteissä johtoaan 56 pisteeseen Leclerciin nähden. Valmistajien pisteissä Red Bull selvässä johdossa, mutta McLaren nousee hyvien suoritusten johdosta Ferrarin kannoille. Italialaistalli on vielä toisella sijalla, mutta oranssit autot voivat mennä ohitse jo ennen kesälomaa.

Seuraava kilpailu ajetaan juhannuksena Barcelonan moottoriradalla. Tämän kisan katson jälkikäteen, mutta uskon että tutut hymnit soivat kilpailun lopussa. Etenkin jos ajetaan kuivassa säässä.

Powerin juhlat Wisconsinissa

Indycar-sarjaa ajettiin myös eilen. Nyt sentään oikealla moottoriradalla Road Americalla. Edeltävä kilpailu Detroitin katuradalla oli romurallia pomppuisella baanalla, josta kukaan ei tykännyt. 

Tallitoveri Marcus Armstrong pilasi paalupaikalta lähteneen Linus Lundqvistin kilpailun heti avausmutkassa. Kahta kierrosta myöhemmin suoritetussa uusintalähdössä Scott McLaughlin ohitti Kyle Kirkwoodin ja siirtyi kilpailun johtoon. Kierrosta myöhemmin turva-auto tuli jälleen radalle ja turvatiimi korjasi Caymansaarten Kyffin Simpsonin auton hietikolta. Christian Rasmussen oli tuupannut Ganassi-tallin auton nurmikon kautta seinään.

Penske-tallin varikkotaktiikat onnistuivat jälleen ja kun kilpakumppanit tekivät omat stoppinsa, sarjan omistajan tallin autot korjasivat hedelmät. Kymmenen kierrosta ennen maalia Colton Herta oli kärjessä, mutta oman pysähdykensä kannalta ero ei ollut tarpeeksi suuri johdon pitämiseen. Niinpä aiemmin pysähtynyt Will Power hyödynsi tilaisuutensa ja ajoi ensimmäiseen voittoonsa sitten edellisen mestaruusvuotensa 2022. Josef Newgarden oli toinen Scott McLaughlin oli kolmas. 

Avauskierroksella pyrörähtänyt Lundqvist pääsi takaisin kilpailuun, mutta kärkitaisteluun ei ollut asiaa, sijoitus kahdestoista. Juncos Hollinger Racingin Romain Grosjean ajoi kauden parhaan kilpailunsa ollen maalissa seitsemäs. Detroitin kilpailun voittaneen Scott Dixonin päivä meni piloille rengasrikon myötä ja lopputuloksissa vasta 21. sija.

Voittonsa myötä Will Power siirtyi pisteissä kärkeen, mutta ero neljänneksi kilpailussa ajaneeseen Alex Palouhun on vain viisi pistettä. Jenkkiformuloiden kausi jatkuu myös juhannuksensa. Tällä kertaa legendaarisella Laguna Secan radalla.

Tämä tältä erää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti