maanantai 20. toukokuuta 2024

Verstappen kesti Lando Norrisin haasteen ja voitti Imolassa

Emilia-Romagnan GP ajettiinajettiin viikonloppuna Imolan legendaarisella radalla. Ferrarin perustajan Enzon ja hänen Dino poikansa muistoksi nimetty rata rakennettiin 1950-luvulla ja se on kokenut monia muutoksia turvallisuuden nimissä. Vanhemmat formulafanit, kuten minä muistame paikan San Marinon GP:n nimellä tunnetun kilpailun pitopaikkana sekä mustasta viikonlopusta vuonna 1994.

Kilpailu ajettiin kahden vuoden tauon jälkeen, sillä viime vuonna Pohjois-Italian tulvat peruivat kolmipäiväisen tapahtuman. Tänä vuonna sää helli paikallaolijoista, joista suurin osa oli Ferrarin faneja eli tifoseja. Itse sunnuntain kilpailu oli kaksijakoinen. Paalupaikalta lähtenyt Red Bullin Max Verstappen kontrolloi kärkipaikalla menoa kasvattaen tasaisesti eroa McLarenin Lando Norrisiin. Norris teki viimeisen pysähdyksensä kolme kierrosta ennen hollantilaista ja aloitti hurjan takaa-ajon, mikä tuhosi renkaat ja sitä myöten pidon. Samoin oli käynyt Verstappenille, mutta hollantilaisen kokemus paineen alla ajamisesta kantoi hedelmää ja uran 59. voitto tuli 0,7 sekunnin erolla.

Ferrari-fanit saivat ilonaihetta, sillä Charles Lecler ajoi kolmanneksi. Tämä oli ensimmäinen, kerta sitten vuoden 2006, kun tallin kuljettaja pääsi palkintopallille Imolan radalla. Kyseisellä näyttämöllä ei ajettu vuosina 2007-2019. McLarenin Oscar Piastri oli neljäs ja kävi kiivasta taistelua Carlos Sainzin kanssa, joka sai tyytyä viidenteen sijaan. Mercedes-kaksikko Lewis Hamilton-George Russell ajoivat seuraavilla sijoilla maaliin ja nuorempi britti sai bonuspisteen nopeimmasta kierroksesta.

Sergio Perez, Lance Stroll ja Yuki Tsunoda miehittivät viimeiset pistesijat. Meksikolainen jatkaa samanlaista taaperrustaan, kuten vuosi sitten ja Red Bullin tehtaalla Milton Keynesissä pohditaan jo korvaajaa hänelle. Kenties Carlos Sainz voisi tulla tilalle. Espanjalaisella on kokemusta huipputallissa ajamisesta ja hän palaisi samalla Verstappenin tallikaveriksi vuoden 2016 Venäjän kilpailun jälkeen. He debytoivat Toro Rossolla edeltävällä kaudella.

Viikonlopun epäonnistuja on Aston Martinin Fernando Alonso. Perjantain harjoituksissa auto ei kulkenut toivotulla tavalla, vaikka oli molemmissa kymmeneksi nopein ja lauantain harjoituksissa ulosajo Rivazza-mutkassa hajotti auton lähes täysin. Aika-ajoihin sentään hän osallistui, mutta lähti matkaan varikolta osien vaihtamisen seurauksena. Vauhtia ei ollut sunnuntaina mitenkään ja ruutulipulle espanjalainen tuli viimeisenä.

Williamsin Alex Albon oli kilpailun ainoa keskeyttäjä. Hän mateli radalla, sillä varikkokäynti oli mennyt pahasti mönkään. Rengas ei ollut kunnolla kiinnitettynä. Yllättävää, että sai ajaa kokonaisen kierroksen, sillä normaalisti tulisi tallilta pyyntö pysäyttää heti auto, jos rengas on irti varikolta lähdettäessä. Thaikuski ajeli varikolle kilpailun loppuvaiheilla ja käänsi autonsa pilttuuseen. Nopeatempoisessa kilpailussa ei nähty turva-autoa, eikä keltaisi heiluteltu.

MM-sarjan kärki pysyi pysyi muuttumattomana sekä kuljettajien että valmistajien puolella. Ensi sunnuntaina ajetaan klassinen Monacon GP ahtaalla katuradalla, missä aika-ajo on voiton kannalta ratkaisevassa asemassa. Nykyautot, jotka muistuttavat kilpa-autojen sijaan veneitä ovat kyseiselle radalle liian isoja.