tiistai 21. heinäkuuta 2020

Onko formulakausi jo päättynyt?



Tämä olo jäi päällinmäisenä mieleen sunnuntaina katsomani Unkarin osakilpailun jälkeen. Mercedes-talli ja Lewis Hamilton ajoivat ylivoimaiseen voittoon. Red Bullin Max Verstappen nousi seitsemännestä lähtöruudusta toiselle sijalle, vaikka oli lipsauttanut rengasvalliin lähtöruutuun ajaessaan. Autot lähtevät varikolta lähtoruutuun lähtövalmisteluja varten puoli tuntia, ennen kilpailun alkamista.

Valtteri Bottas ajoi tai oikeastaan körötteli kolmanneksi, vaikka lähdössä auto oli juuttunut vapaalle vaihteelle. Kimi Räikkösen Sauber oli väärässä asennossa lähtöruudussa ja hän sai siitä viiden sekuunin aikasakon. Sillä ei kuitenkaan ollut käytännön merkitystä, sillä uraansa lopetteleva suomalainen oli lopputuloksissa niinkin komealla sijalla, kuin 16. 
Kilpailun ainoa mielenkiintoinen sijoituskamppailu nähtiin Ferrarin Charles Leclercin ja McLarenin tähtikuskin Lando Norrisin kesken. Leclerc oli parempi ollen 11:s. Ferrari on aikamoisessa kriisissä, talli on jäänyt pahimmasta kilpailijastaan kauas taakse ja sunnuntaina Sebastian Vettel oli kuudes - kierroksen voittajalle jääneenä. Kohta toimiston ovi käy Maranellossa.

Vaikka Hamilton johtaa viidellä pisteellä Bottasta MM-sarjassa, sellainen kutina on, että hän kasvattaa johtoa voittamalla Silverstonen radalla ajettavat kaksi seuraavaa kilpailua. Toivottavasti näin ei käy. Kaiken lisäksi Hamilton valitti Sky Sportsin haastattelussa kuljettajien haluttomuutta tehdä solidaarisuuden edessä polvistumisliikettä ennen kilpailua. Parempi olisi jättää aktivismihommat muille ja keskittyä ajamiseen.

Onneksi ratamoottoripyörien mm-sarja palasi pitkältä tauolta ja kuninkuusluokka Motogp ajoi huikean kisan, vaikka Espanjan Jerezissä ei ymmärrettävistä syistä ollut yleisöä paikan päällä. Ranskan Fabio Quartararo otti uransa ensimmäisen voiton. Hallitsevan mestarin Marc Marquezin kausi voi pahimmassa tapauksessa olla ohi. Honda-pyörän etupyötä lähti alta radan kolmannessa kaarteessa Marquez kaatui pahannäköisesti. Kuvien perusteella hän piti tuskaisena ranteestaan kiinni. Moottoripyöräkisat ovat muutenkin täynnä viihdettä, joten jos mahdollista, niin katsokaa niitä tv:n tai netin kautta tai menkää paikan päälle.

Loppuun maininta Indy-formuloista. Viikonlopun kaksi ovaalikilpailua Iowassa olivat Penske-tallin hallintaa. Perjantain kilpailun voittoon ajoi Simon Pagenaud ja lauantain Josef Newgarden. Youtubesta löytyy parhaat palat. Scott Dixon jatkaa pistejohdossa. Viisinkertainen mestari sijoitui kilpailuissa sijoille kaksi ja viisi. Sarjan seuraava kilpailu ajetaan kolmen viikon kuluttua Mid-Ohion radalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti