maanantai 26. lokakuuta 2020

Kuin olisi uusintaa katsonut

Formula 1-sarja palasi 24 vuoden tauon jälkeen portugaliin heille vieraalla radalla. Ratana toimi Autodromo Internacional do Algarve Portimaossa. Rata sisältää nopeita kaarteita ja reilusti korkeuseroja. Viikonlopun aikana ongelmaksi koituivat renkaiden pitävyys. Autot pyörähtelivät harjoituksissa, renkaat menivät lukkoon ja Charles Leclerc sai Ferrarinsa avulla lauantain harjoituksissa kaivonkannenkin irtoamaan. Auton rataa kohti painava on niin kova, että ilmavirta tarttui kanteen ja imaisi sen radasta irti.

Itse kilpailu toisti kärjen osalta samaa, kulunutta kaavaa. Bottas sai hyvän lähdön ja otti kärkipaikan, mutta kulutti renkaansa hajalle. Hamilton meni pääsuoralla helposti ohitse ja lopussa soitettiin Hamiltonin kunniaksi 92. kerran God Save the Queenia. Hamiltonilla on nyt lajin historiassa kaikista eniten voittoja. Yli puolet niistä saavutettu ylivoimaisella Mercedes-autolla. Bottas jälleen toinen ja Max Verstappen tuttuun tapaan kolmas.

Keskijoukossa käytiin komeaa taistelua lopuista pistesijoista. McLarenin Carlos Sainz oli alussa jopa kilpailun johdossa ja Kimi Räikkönen sai superlähdön nousten parhaimmillaan viidenneksi. Räikkönen näytti, että taidot ovat vielä tallella. Sebastian Vettel vei Räikköseltä viimeisen pistesijan, joten suomalaiselle nk. kultainen ananas. Sergio Perez, Pierre Gasly ja Sainz ajoivat kaikki onnistuneen kilpailun. Gasly tuli viidenneksi, mistä hän oli tyytyväinen haastattelussa. Sainz kuudenneksi ja Perez seitsemänneksi. 

Erinomaisesti nopeampia autoja haastanutta Williamsia George Russellia jäi harmittamaan, ettei vieläkään tullut kauden ensimmäisiä pisteitä. Niin hyvin hän ajoi, mutta tuloksena 14. sija.

Ensi viikolla ajetaan kaksipäiväinen viikonloppu legendaarisella Imolan radalla. Hamilton voi tuolloin virallisesti varmistaa seitsemännen mestaruutensa. Aika-ajoja ennen ajetaan vain tunnin mittaiset harjoitukset, mikä voi hiukan muuttaa kilpailun luonnetta. Itse pidän tästä kokeilusta, sillä perjantain harjoitukset ovat aika turhia nykyään.

Indycar-sarja saatettiin päätökseen Floridan St. Peterburgin katuradalla. Paalupaikalta lähteneellä Penske-tallin Will Powerilla oli ongelmia vaihteiston kanssa ja lopulta hän lipsahti muuriin 36. kierrokella. Kilpailussa nähtiin paljon ohituksia, jopa kolme autoa tuli rinnakkain tiukkoihin kaarteisiin. Yksitoista kierrosta myöhemmin Indycar-debyyttinsä tehnyt, kolminkertainen australian vakioatuosarjan Supercarsin mestari Scott McLaughlin osui pyörähti avausmutkassa hollantilaisen Rinus VeeKayn eteen.

Kierroksella 70 pitkään kilpailua johtaneen Alexander Rossin kilpailu päättyy pyörähdykseen radan nopeassa shikaanissa. Uusintakuvasta selviää, että auton takapää yliohjasi heittäsen sen radan likaiselle puolelle. Nejä kierrosta myöhemmin vihreä lippu heilui jälleen uusintalähön merkiksi, mutta hetkeä myöhemmin Takuma Sato osui Marco Andrettin auton takarenkaaseen, jonka seurauksena amerikkalainen pyörähti. Turva-auton aikana kanadan James Hinchcliffe pyöräytti autonsa ympäri.

Kun 79. kierroksella painettiin jälleen kaasu pohjassa. Mestaruutta jahdannut Josef Newgarden sai parhaan lähdön ohittaen sekä Graham Rahalin että Alex Paloun siirtyen johtopaikalle. Vielä yksi turva-autojakso tarvittiin, kun radan 10. kaarteessa Oliver Askew ajoi rengaspehmusteisiin. Josef Newgarden ajoi voittoon, meksikon Pato O'Ward oli toinen ja Ganassi-tallin Scott Dixon varmisti kolmannella sijallaan uransa kuudennen mestaruuden. Uusi-seelantilainen voitti mestaruuden 16 pisteen erolla Newgardeniin.

Vaikka on irrelevanttia vertailla kahden eri moottoriurheilulajin mestareita, koen Dixonin suoritukset kovemmiksi, kuin Hamiltonin. Dixon ei ole voittanut niitä vuosittain ja hän on tehnyt joka vuosi enemmän töitä mestaruuksiensa eteen. Hamiltonin mestaruudet selittyvät ylivoimaisella tallilla ja kasvaneella kilpailujen määrällä. Päätän kirjoitukseni siteeraamalla formula 1-luokan ensimmäistä suomalaismestaria Keke Rosbergia. "Tarvitaan äärimmäisen hyvä tiimi".

Sitaatin alkuperästä ei ole tarkkaa tietoa, ehkä se on poimittu tv-lähetyksestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti