maanantai 30. marraskuuta 2020

Todelliset sankarit

 

Formula 1-kilpailuissa suurimman huomion vievät tallit ja heidän autojaan ajavat kuljettajat. Eilisen Bahrainin Grand Prix:n teemaksi nousi sankaruus.

Ensimmäisellä kierroksella tapahtui sarjan historian vakavampiin onnettomuuksiin kuuluva tapaus, joka osoitti pelastustoimien ja turvallisuuden etusijan moottoriurheilussa. Neljä autoa ajoi rinnakkain kohti radan neljättä kaarretta ja silmänräpäyksessä tapahtui - Haas-tallin ranskalaisen Romain Grosjeanin auto liukui radan poikki osuen AlphaTaurin Daniil Kvjatiin ja osui ratakaiteeseen katkaisten auton kahtia. Auton keskiosa, jossa polttoaineen turvatankki sijaitsee syttyi tuleen. 

Välittömästi kilpailu keskeytettiin tunnin ajaksi ja kuljettajat odottivat pelokkaina tietoa Grosjeanin tilasta. Kun tv-kuvissa näkyi ranskalainen lääkintäautossa he antoivat helpottuineina aplodit. Grosjean selvisi järkyttävästä onnettomuudesta vain lievillä, käteen tulleilla palovammoilla. Hän lähetti sairaalasta teveiset sosiaalisen median kautta.

Avainkysymys kuuluu, miten tuosta voi selvitä? Heti kolarin tapahduttua kilpailu keskeytettiin ja etelä-afrikkalainen Alan van der Merve ajoi lääkintäautonsa paikalle samalla, kun ratavirkailijat sammuttivat tulipaloa. He saivat suunnattua paloa pois auton kohdalta.

Grosjean oli onnettomuuden aikana tajuissaan ja kiipesi omin voin pois palavasta autostaa vain 28 sekunnissa. Auton etuosa, jossa hän istui oli mennyt turvakaiteen läpi. Lääkäri Ian Roberts auttoi hänet lääkintäautoon suorittaakseen tarkastuksen, jonka jälkeen Grosjean vietiin sairaalahoitoon. 

Ohjaamon ympärillä oleva Halo-turvakaari auttoi suojaamaan päävammoilta. Kaari on niin vahva, että se kestää kaksikerroksisen bussin painon. Kevyt, mutta vahvarakenteinen monokokkirunko, jossa kuljettaja istuu on suunniteltu kestämään kovia törmäysvoimia ja tämän ansiosta Grosjeanin ihmepelastuminen oli mahdollista. 

FIA on jo aloittanut onnettomuustutkinnan ja yhtenä seurauksena voitaisiin pitää turva-kaiteiden tarkastamista ja sijoittelua radalla. Törmäyksen kovuudesta kertovat myös tähän mennessä kerrotut tiedot. Auton törmäysnopeus oli 221 km/h ja törmäyksen tuottama voima, 53 g:tä. G-voimayksiköllä mitataan putoamiskiihtyvyyttä.

Uusintälähdön jälkeen kilpailu lässähti. Lance Strollin auto pyörähti hitaasti ympäri, kun jälleen Kvjatin auto osui Racing Pointiin. Viimeksi mainitun tallin ilta synkkeni, kun kolmannessa sijassa kiinni olleen Sergio Perezin auton moottori poksahti neljä kierrosta ennen maalia. Turva-autoa ajavan Bernd Mayländerin perässä ajettiin loppumatka ja Lewis Hamiltonille helppo voitto - ei yllätä. Red Bullin kuljettajat Max Verstappen ja Alexander Albon pääsivät hänen kaverikseen palkintoseremonioihin.

McLaren onnistui. Carlos Sainz nousi 15. lähtöruudusta komeasti neljänneksi ja Lando Norris säesti viidennellä sijallaan. Valmistajien MM-sarjan kolmas tila alkaa varmistua. Suomalaisten suorituksista en haluaisi sanoa, mutta lukijoiden kiinnostavuuden lisäämiseksi totean, että Valtteri Bottaksen kilpailu sai sananmukaisesti huonon lähdön. Joisi yhtä paljon maitoa, kuin Ben Johnsson. Eiköhän se tee hyvää. Lisäksi hänen autoonsa tuli radan reunoilla olevista kuminpalasista pienet rengasrikot. Kimi Räikkönen ajelee rauhallisesti kohti eläkepäiviä, maalissa viidestoista.

Ensi sunnuntaina jatketaan samalla radalla, tosin rataversio on selvästi lyhyempi ja kierrosaika voi mennä alle minuutin. Ainakin tuo uutta haastetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti