maanantai 16. toukokuuta 2022

Luistelua formularadalla

Vaikka formula yksi-sarja piti väliviikon, avopyöräisillä kilpa-autoilla ajettiin viikonloppuna kolme kilpailua kahdella radalla atlantin molemmin puolin. Tässä kirjoituksessa tiivistän tapahtumat.

Indianapolisin ovaalin mutkaversiolla ajettiin kauden viides osakilpailu ja sateinen sää pisti koko homman sekaisin. Talleilla oli arpomista rengastaktiikoiden kannalta, sillä välillä rata oli etusuoralla märkä ja takasuoralla täysin kuiva. Tämä taas näkyi tarkkaavaisena kilpailuna, missä oman sijoituksen pitäminen oli riskinotto, etenkin kuivilla renkailla ajettaessa. Pyörähdyksiä ja hiekoille ajoa nähtiin ja yli puolet ajosta tehtiin turva-auto perässä.

Indycar-autoissa oleva tuulilasia muistuttava ohjaamon suojus eli aeroscreen aiheutti kuljettajille ongelmia näkyvyyden suhteen ja tähän asiaan ollaan kehittämässä ratkaisuja, voisiko se olla tuulilasinpyyhkijät? Turva-auton takana ajoa voitaisiin vähentää ottamalla käyttöön euroopasta tutun virtuaalisen turva-auton, jolla pidetään kuljettajien väliset etäisyydet ja tämän aikana voidaan poistaa nopeasti auto tai radalle jäänyt esine sivuun ja jatkaa nopeasti täydellä vauhdilla.

14. ruudusta matkaan lähteneen Colton Hertan mekaanikot onnistuivat rengastaktiikan ja uusintalähtöjen suhteen ja 50 kierrosta kilpailua johtanut amerikkalainen ajoi uransa seitsemänteen voittoon. Ranskan Simon Pagenaud teki nousun 20. ruudusta palkintopallin toiselle korokkeelle ja kolmanneksi tuli hänen tallitoverinsa Will Power. Power johtaa sarjapisteissä Ganassi-tallin Alex Palouta neljäntoista pisteen erolla. Kärkikuusikko on 30 pisteen sisällä toisistaan ja legendaarisesta Indy 500-kilpailusta on jaossa kaksinkertaiset pisteet. Ensi viikonloppuna ajetaan aika-ajot ja itse kilpailu on vuorossa kuun viimeisenä sunnuntaina.

Berliinissä ajettiin kaksi Formula E-sarjan vauhdikasta lähtöä, jossa molemmissa tarjottiin yleisölle ohituksia ja tiukkoja tilanteita. Sunnuntaina ajettiin päinvastaiseen suuntaan, kuin lauantaina. Mercedes-tallilla oli erinomainen viikonloppu, sillä lauantainan kolmanneksi ajanut Stoffel Vandoorne oli sunnuntain kilpailussa samalla sijoituksella. Kymmeneksi ensimmäisessä kilpailussa ajanut Nyck de Vries voitti näytöstyyliin sunnuntaina.

Venturi-tallin Edoardo Mortara otti voiton jatkeeksi sunnuntain kilpailusta toisen tilan. Vandoorne johtaa MM-sarjaa 11 pisteen erolla sveitsiläiseen. Kausi jatkuu kesäkuun alussa Indonesian Jakartassa.

Ensi viikolla asiaa Espanjan F1-kilpailusta. Suomessa pelataan parhaillaan jääkiekon MM-kisoja ja itsekin käyn paikanpäällä katsomassa niinkin hienon ottelun, kuin Italia-Tanska. Jatkoajan sivuilta löytyy päivittäiset uutiset ja maalikoosteet löytyvät Youtubesta. Minä en maksa 30 euroa kuukaudessa pelien katsomisesta ja Antero Mertarannan selostuksista, joissa toistuu samat maneerit ja maalihuudot, kuin Yleisradion aikana. 

Selostajien jonkinlainen arviointi ansaitsisi oman kirjoituksensa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti