maanantai 2. toukokuuta 2022

Kolmen kisan kimara

Vappua vietettiin ympäri suomen ja myös muualla maailmassakin, mutta se ei estänyt moottoriurheilukilpailujen järjestämistä. Tässä kirjoituksessa kertaan kolmen kilpailusarjan tapahtumia viikonlopulta.

Alabaman Barber Motorsports Parkin radalla ajettiin kauden neljäs Indycar-sarjan kilpailu ja hollannin Rinus VeeKay lähti kilpailuun paalupaikalta. Hän myös johti eniten kierroksia ja sai palkinnoksi bonuspisteen. Hän ja meksikon Patricio O'Ward erkanivat muilta karkuun ja kun 20 kierrosta oli ajettu, ero heidän välillä oli noin kaksi sekuntia.

Kilpailun ainoan turva-autojakson aiheutti britti Callum Ilott, kun hän kolaroi Helio Castronevesin kanssa ajautuen hiekalle. VeeKayn johto kilpailun puolivälissä O'Wardiin nähden oli 2,5 sekuntia. Voittokamppailun ratkaisu nähtiin 61. kierroksella VeeKayn ja O'Wardin tehdessä viimeiset varikkopysähdyksensä. O'Wardin mekaanikot onnistuivat täydellisesti. O'Ward tuli hollantilaisen imusta ulkokautta ohi radan viidennessä kaarteessa, mikä on radan paras ohituspaikka.

Kärjen takana australian Scott McLaughlinin ohitusyritys Scott Dixonista meni leväksi ja Penske-tallin kuljettaja käväisi nurmikon puolella museum-nimeä tuntevassa mutkayhdistelmässä. Ganassi-tallin Alex Paloun viimeinen pysähyskin meni nappiin ja hän pystyi myös VeeKayn ohittamaan ottaen kilpailun toisen sijan. O'Ward ei ottanut viimeisillä kierroksilla turhia riskejä ja hän otti uransa kolmannen voiton. Palou siirtyi pistekärkeen toisen sijan myötä ja VeeKay tuli maaliin kolmantena.

Kauden 2014 mestari Will Power teki upean nousun neljänneksi lähdettyään kilpailuun ruudusta 19 ja viiden kärjen täydensi Scott Dixon. Seuraava kilpailu ajetaan Indianapoliksen ovaalin mutkaversiolla toukokuun 14. päivä.

Ratamoottoripyörien Motogp-sarja ajoi kauden viidennen kilpailunsa Espanjan Jerezissä ja paikanpäälä oli yli 53 000 katsojaa. Kuninkuusluokan kilpailu oli ihan miellyttävä, vaikka voitosta ei nähty jännittävää taistelua. Ducatin Fransesco Bagnaia kontrolloi kilpailua lähdöstä maaliin ja Yamahan Fabio Quartararo seurasi perässä ottaen toisesta tilastaan 20 pistettä siirtyen samalla pistekärkeen

Viimeisestä podium-paikasta käytiin kamppailua Aleix Espargaron, Marc Marquezin ja Jack Millerin kesken. Aprilialla ajava Esparagaro oli heistä etevin.

Loppuun vielä sähköfomuloita. Monacon kuuluisa katurata kyhättiin valmiiksi jo tälle viikonlopulle, kun Formula E-sarja ajoi oman MM-kilpailunsa. Vaikka autot ovatkin todella leveitä ja futuristisen näköisiä, ohituksia tai ainakaan niiden yrityksiä ei puuttunut radan ensimmäisessä kaarteessa ja tunnelin jälkeisessä shikaanissa. Mercedeksen Stoffel Vandoorne ajoi ensimmäisenä ruutulipulle.

Palkintopallin muut sijat menivät Jaguarin Mitch Evansille ja Techeetah-tallin autolla ajava Jean-Eric Vergne oli kolmas. Belgialainen Vandoorne johtaa MM-sarjaa kuuden pisteen erolla Vergneen. Sarjan kaksi seuraavaa kilpailua ajetaan kahden viikon päästä Berliinin Tempelhofin lentokentälle tehdyllä radalla.