perjantai 21. huhtikuuta 2023

Mikä ihmeen pallopeli tämä on?

 

Urheilulajien kirjo on valtava ja maailmasta löytyy hyvin paikallisia urheilulajeja, joista ulkomailla ei tiedetä hölkäsen pöläystä. Meillä sellaisessa asemassa on pesäpallo (josta tulee blogipostaus). Australiassa on paikallisten suuressa suosiossa laji, joka kerää suuret yleisömäärät, kenttä on soikionmuotoinen ja pelissä sattuu ja tapahtuu - sananmukaisesti.

Allekirjoittanut huomasi aikoinaan eurosport-kanavalla koostelähetyksen australialaisen jalkapallon otteluista ja netistä olen seurannut välillä koostepätkiä. Paikalliset kutsuvat peliä footy- tai aussie rules-nimityksillä ja kummalista kyllä, lajia pelataan yli 30 maassa.

Tämä kummallinen jalkapallopelin muoto on saanut alkunsa 1800-luvun puolivälissä Melbournessa ja säännöt sekä liigat olivat aluksi paikallisia. Ammattilaissarja Victorian Football League (VFL) sai alkunsa 1896 ja kilpailevan VFA:n seurat liittyivät mukaan 1925. Laajeneminen maanlaajuiseksi tapahtui 1980-luvulla ja nykyinen nimi Australian Football League eli AFL otettiin käyttöön 1990.

Kiteytettynä australialainen jalkapallossa sekoittuvat muiden pallopelien tavat. Krikettikentällä 18-miehiset joukkueet kuljettavat kainalossa soikeaa palloa, mutta tärkeänä erona jenkkifutikseen on, että pelivälinettä pitää pompottaa viidentoista metrin välein. Maalitolppia on neljä, kaksi pitempää ja kaksi lyhyempää, joiden välistä pallon on mentävä potkaisemalla sisään. Palloa voi syöttää potkaisemalla tai nyrkillä lyömällä, mutta ei heittämällä.

Pelin pistelaskukin on omituinen. Kahden sisemmän tolpan välistä tehdystä maalista saa kuusi pistettä ja uloimpien tolppien välisestä maalista yhden. Joukkueen kokonaispisteen määrä saadaan kertomalla kuuden pisteen osumat ja lisäämällä näiden yhteislukuun yhden pisteen maalit. Tässähän tarvitsee paljon matikkapäätä. Ottelun kesto on neljä 20 minuutin neljännestä eli yhteensä 80 minuuttia ja suuremman pistemäärän saanut joukkue voittaa.

Tässä kontaktilajissa ei saa taklata selkään polvien alapuolelle ja olkapäiden yläpuolelle. Palin ominaispiirteisiin kuuluu ns. high mark, jossa useampi pelaaja yrittää saada palloa haltuun tarttumalla muiden olkapäihin tai olkapäistä.

Parhaiten tämän lajin sääntöjä havainnollistaa AFL-liigan julkaisema video.

                                        (Video:Youtube/AFL)

Ensi kertaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti