maanantai 17. huhtikuuta 2023

Indycar-raportti - Long Beach

Kauden kolmas Indycar-sarjan kilpailu ajettiin Long Beachin satamakupunkiin rakennetulla katuradalla. Kilpailuja on järjestetty vuodesta 1975 alkaen eri luokkien autoille ja aikanaan kaupungissa ajettiin Länsi-yhdyvaltain GP:n nimellä tunnettu Formula 1-kilpailu vuosina 1976-83.

Indycar-sarja on ajanut kilpailunsa radalla 84 alkaen ja vuosien varrella tehdyistä muutoksista huolimatta rata on edelleen ahdas ja pomppuinen, mikä toisaalta sopii amerikkalaiselle katuradalle. Sunnuntain kilpailussa yleisöä helli auringonpaiste ja ensimmäistä kertaa paalupaikalta lähtenyt Kyle Kirkwood johdatti joukon avausmutkaan. Helio Castronevesin kilpailu päättyi kyseiseen mutkaan, mutta ei osuman vaan pyörähdyksen seurauksena. Auto saatiin uudestaan käyntiin ja varikolla laitettiin autoon uusi keulapala, mutta kärkeen ei ollut enää asiaa.

Muutenkin kilpailu sujui aika nopeasti, sillä turva-autojaksoja ei ollut kuin ainoastaan kaksi. Näistä toinen Ganassi-tallin Scott Dixonin osuttua rengasvalliin radan kahdeksannessa mutkasta. Tämä oli seurasta meksikolaisen Pato O'Wardin yli-innokkaasta ohituksesta.

Kilpailun ratkaisut nähtiin toisilla varikkopysähdyksillä. Romain Grosjean ja Josef Newgarden tekivät stoppinsa kierrosta aikaisemmin, kuin Kirkwood jolloin floridalainen sai eteensä tyhjää rataa ja sai omaan pysähdykseensä mukavan eron, jotta ei putoaisi kärkipaikalta. Kirkwood johti kilpailun 85 kierroksesta 53 ja Grosjean ei päässyt ohitusetäisyydelle.

Näin ollen Kirkwood kruunasi viikonloppunsa uransa ensimmäisellä voitolla. Grosjean oli toistamiseen tällä kaudella toinen ja Ruotsin Marcus Ericsson ajoi kolmanneksi. Penske-tallia edustavan Josef Newgardenin vauhti putosi ja hän oli lopputuloksissa yhdeksäs.

Ericsson siirtyi podiumsijoituksensa myötä pistejohtoon ja voittoon ajanut Kyle Kirkwood on taulukossa viidentenä. Ero ruotsalaiseen on 36 pistettä Kahden viikon kuluttua ajetaan seuraava kilpailu Barberin radalla Alabamassa.

Hondan juhlat Texasissa

Circuit of the Americasin radalla ajettu Motogp-kauden kolmannessa kilpailussa riitti tapahtumia. Jo avauskierroksen aikana kolme kuljettajaa kolaroivat. Lauantaisen sprintin voittanut Ducatin Fransesco Bagnaia oli turvallisessa johdossa, mutta kaatui kilpailun kahdeksannella kierroksella. Vahvaa viikonloppua ajanut Hondan Alex Rins otti johtopaikan ja piti sen ruutulipulle.

Ykkössija oli Hondan pyörille ensimmäinen puoleentoista vuoteen ja Rinsin edustamalle LCR-tallille ensimmäinen sitten kauden 2018 ajetun Argentiinan kilpailun. Italian Luca Marini ajoi uransa ensimmäisen podiumsijansa ollen toinen ja kolmanneksi ajoi vuoden 2021 maailmanmestari Fabio Quartataro. MM-pisteissä kärjessä on sunnuntaina kuudenneksi ajanut Marco Bezzecchi. Hänen eronsa Bagnaiaan on yhdeksän pistettä.

Kaksipyöräisten kausi jatkuu Espanjan Jerezissä huhtikuun 30. päivä.