maanantai 19. kesäkuuta 2023

Max voitti - Bottas hävisi pistesijan loppusuoralla

Eilinen Kanadan Grand Prix ei ollut mitenkään kummallinen, vaikka tapahtumiakin riitti. Red Bullin Max Verstappen ajoi lähdöstä maaliin voittajana ja podiumille seuraksi nousivat Aston Martininilla loistavaa kautta ajava Fernando Alonso ja Mercedeksen Lewis Hamilton.

Kilpailun onnistujiin kuuluu ehdottomasti Williamsin Alexander Albon. Thaikuski ajoi sateisissa aika-ajoissa Q3-osioon, eikä kilpailuissakaan hermo pettänyt, vaikka taaempana ohitusmahdollisuutta hakivat kaksi McLarenia, Esteban Ocon sekä Lance Stroll. Albon tuli maaliin seitsemäntenä ja toi kauden avauspisteet heikossa jamassa olevalle brittitiimille.

Edeltävällä viikolla tallipäällikkö James Vowles oli todennut, että tallin käyttämä teknologia ja työtekijöiden ajatusmaailma on päivitettävä tämän vuosikymmenen vaatimuksille, jotta menestyksestä voitaisiin tulevaisuudessa jälleen haaveilla. Tallin 70-luvulla perustanut ja pitkään johtanut Frank Williams oli pihi uudistuksille ja halusi pitää pitkään kiinni itsenäisyydestään, edesmennyt Williams kieltäytyi myymästä tallia autonvalmistaja BMW:lle 2005, jonka myötä talli hidas putoaminen kärkitallien joukosta alkoi.

Sauberin Valtteri Bottas oli pitkään kiinni yhdeksännessä tilassa, mutta Aston Martinin Lance Stroll ohitti hänet maalisuoralla ja maksoi kalavelkoja kauden 2017 Bakun ohituksesta. Nastolalainen sai viimeisen pistesijan, kiitos Lando Norrisin, joka sai viiden sekunnin aikasakon hidastelusta turva-auton aikana.

Mercedeksen toisella brittikuskilla, George Russellilla oli epäonnea. Hän osui ensimmäisten kierrosten aikana seinään, mutta pystyi nousemaan pistesijoille. Osuma aiheutti kuitenkin vaurioita auton jarruihin, jotka ylikuumenivat radalla, missä jarrujen kuluminen on suurta.

Verstappen otti uransa 41. voiton ja nousi voittojen määrässä Ayrton Sennan rinnalle ja ikää hollantilaisella on vasta 25 vuotta. Kauden loppuun mennessä Verstappen lähestyy jo Alain Prostin 51 voiton määrää. Mestaruudet ovat teoriassa selviä, ellei mitään dramaattista tapahdu. Itse usko, että alkusyksystä juhlitaan Maxin kolmatta maailmanmestaruutta.

Palou voittoputki jatkuu

Road American Indycar-kilpailu tarjosi tiukkoja tilanteita ja hiekoille menoja. Andretti-tallin Romain Grosjeanilla oli jälleen huono päivä, sillä ranskalainen pyörähti kilpailun 12. kierroksella. Hän ajoi lopulta maaliin 25. sijalla.

Paalulta lähtenyt Colton Herta johti suuren osan kilpailusta ja lähti viimeiseltä stopiltaan kovemman seoksen renkaat autossaan. Kierrosta myöhemmin pysähtyi Ganassi-tallin Alex Palou ja vahvaa menoaan jatkanut espanjalainen teki ohituksen kalifornialaisesta seitsemän kierrosta ennen maalia. Hertan vauhti sakkasi pääsuoralla ja hän putosi lopputuloksissa viidenneksi, kun Palou ajoi toisen voittonsa peräjälkeen ja kasvatti pistejohtoaan. Toiseksi ajoi Josef Newgarden ja Pato O'Ward oli kolmas.

F1-sarjasta poiketen Indycar-auto voidaan turva-auton aikana käynnistää uudelleen apukäynnistimen eli startterin avulla, tämän tehtävän hoittaa onnettomuustilanteissa apuun rientävä turvatiimi. Varikolla saman tempun voi tehdä mekaanikot.

Molemmat sarjat jatkuvat heinäkuun ensimmäisenä sunnuntaina. F1-autot ajavat Itävallan Red Bull Ringillä ja Indycar jatkaa kautta Mid-Ohion moottoriradalla.