maanantai 31. heinäkuuta 2023

Max on lähes varma mestari

 

Kuten viikkoa aiemmin tuli kirjoitettua, niin Max Verstappen on ajamassa kohti ylivoimaista maailmanmestaruutta. Eilinen Belgian GP Spa-Francorchampsin legendaarisella radalla oli nk. HMV (Hajuton, mauton, väritön). Hollantilaisella kesti seitsemäntoista kierrosta nousta kuudennesta lähtöruudusta kärkeen ja jälleen tuli helppo voitto. Nyt kalenterivuoden ajalta Red Bull-tallilla on kaksitoista osakilpailuvoittoa.

Perjantaina ja lauantaina aikataulua häiritsi sade, mutta sunnuntaina paistoi aurinko, eikä mitään turva-autojakaan tarvittu. Martin Brundlen tekemien haastattelujen aikana söin lämmitetyä pipurihärkää riisillä, joka ostettiin netin tilauspalvelusta. Ruoka poimittu kaupan valmisruokahyllystä.

Osakilpailuvoiton lisäksi Verstappen voitti myös lauantain sprintin, jossa toiseksi ajoi aussitulokas Oscar Piastri. Sunnuntaina hänen kilpailunsa päättyi avauskierroksella, kun Ferrarin Carlos Sainz hipaisi hänen autoaan. Oranssi auto oli ikävästi Ferrarin ja varikon reunamuurin välissä, mikä hajotti McLarenin jousituksen. Sainzin auto sai myös kolhuja ja hän nilkutteli sillä kilpailun puoleenväliin. Sainzin tallitoveri Charles Leclerc oli kolmas, joten tällä kertaa italialaistallilla oli onnistunut päivä.

Red Bullin kakkoskuski Checo Perez oli toinen, mutta edeltävistä kisoista poiketen meksikolaisen ei tarvinnut lähteä joukon takaa. Hän lähti toisesta ruudusta matkaan ja johti ensimmäisen kolmanneksen, kunnes kiltisti päästi Max Verstappenin johtoon.

Ne, jotka keskustelupalstoilla kuvittelivat George Russellin vetävän tallikaveri Lewis Hamiltonia kuvainnollisesti maanrakoon voivat hiukan vetää sanojaan takaisin, sillä brittilegenda on parantanut vauhtiaan ja tuonut suorituksillaan tallin mukaan kamppailuun valmistajien sarjan kakkospaikasta. Nuoremmalla britillä voisi sanoa olevan suvantovaihe menossa, mutta pitää muistaa että koulupojan kasvot omaava Russell on tulevaisuuden mestariehdokkaita.

Valtteri Bottaksen suorittamisesta ei olisi mitään sanottavaa, sillä vaikka muutaman kuljettajan pystyi ohittamaan, niin viimeisen pistesijan saavuttamisessa riittää edelleen työtä. Toisaalta Nastolalainen sai kaipaamansa loman, jonka aikana ajaa monesti polkupyörän selässä.

Kuukauden tauon jälkeen ajot jatkuvat Hollannin Zandvoortissa, missä katsomot ovat täynnä soihtuja ja oranssipaitoja, sillä tuolloin on Verstappenin kotikilpailu. Eilinenkin oli myös hänen kotikilpailunsa, sillä hänen äitinsä on belgialainen.

Brittimestari kotiyleisön edessä

Sähköformuloiden eli Formula E:n mm-sarjakausi paketoitiin kahdella Lontoon kisalla erikoisella radalla, josta noin kolmannes ajettiin messukeskuksen sisällä. Viikonlopun kilpailuja väritti punaiset liput. Lauantaina Nissanin Sacha Fenestraz ajoi hurjannäköisesti kohti pehmusteita - onneksi selvisi ja pari kierrosta ennen loppua radan toiseksi viimeiseen kaarteeseen juuttui useampi auto, kun Sebastien Buemin ja Sam Birdin autot tukkivat radan kolaroinninsa seurauksena.
Birdin tallitoveri Mitch Evans voitti tuon kilpailun ja tasaien kauden ajanut britti Jake Dennis varmisti toisella tilallaan maailmanmestaruuden.

Sunnuntaina kilpailua häiritsi rankkasade, minkä takia kilpailu aloitettiin turva-auton perässä ja kuudennella kierroksella liputettiin olosuhteiden vuoksi uudestaan poikki. Pitkä tauon jälkeen kilpailua jatkettiin ja 38 kierroksen kilpailussa ohittaminen osoittautui hankalaksi. Voittajaksi ajoi paalulta lähtenyt Nick Cassidy, jonka edustama Envision-talli vei tiimien mestaruuden. Mitch Evans oli toinen ja tuore mestari Dennis ajoi kolmanneksi.

Vaikka formulat jäävät lomille, kirjoitettavaa riittää. Seuraavalle kerralla juttua jalkapallon naisten mm-kisoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti