torstai 10. kesäkuuta 2021

Edessä suuri jalkapallojuhla


Puolentoistavuoden mittainen odotus on ohitse. Jalkapallon euroopanmestaruuskilpailut, Virallisesti Euro 2020 ovat valmiina alkamaan. Koronapandemia siirsi tapahtumaa vuodella ja ottelukaupungeissa ovat tiukat rajoitukset käytössä. Täysiä stadioineita ei tulla näkemään, mutta onneksi kuullaan kunnon lauluja muovisien tehosteäänien sijaan.

Aikanaan Michel Platinin idea pitää iso turnaus 12 kaupungissa kuulosti mielestänti hölmöltä, onneksi tämä jää kertaluontoiseksi. Itse suosin tapaa, jossa korkeintaan kahdessa maassa pidettäisiin maanosien mestaruusturnauksia. Jo hakuprosessi tuottaa suuria kustannuksia ja tämä johtaa tilanteeseen, kuten jääkiekkossa - isännyyksien kierrättämiseen suurten maiden kesken.

Ennakointi on jokaisen urheilun ystävän mielipuuhaa, mutta kuten tapana on, ne tuntuvat menevän pieleen. Tässä artikkelissa kerron oman näkemykseni kustakin lohkosta ja turnauksen aikana tulee viikottainen teksti turnaukseen liittyen. Ajankohtaisemmat tiedot saatte Yleisradion ja Uefan kotisivuilta. YLE näyttää kaikki ottelut, parhaimmillaan kolme päivässä, kuten vuonna 2016, jolloin ensimmäisen kerran lopputurnauksessa pelasi 24 maata.

Pelijärjestelmä on tuttu, jokainen pelaa lohkossaan kolme peliä, ja jatkoon menee kaksi parasta sekä neljä parasta lohkokolmosta. Turnauksen ratkaisupelit pelataan, kuten NCAA-koripallon final four-lopputurnauksessa yhdessä paikassa - tässä tapauksessa Lontoon Wembleyllä. Höpinät sikseen, arviot lohko lohkolta.

A-lohkon suosikki on Italia, Sinipaidoilla ei ollut karsinnoissa ongelmia, lohkovoittaja ennen Suomea. Roberto Mancini on saanut mukaan huippupelaajia Giorgip Chiellini, Leonado Bonuccin sekä maalivahdi Gianluigi Donnarumman muodossa. Ac Milanin ykkösmaalivahdin hoitaessa tonttinsa vastustajien on hankala saada palloa maaliin saati murtaa puolustus.
Hyökkäyksessa Lazio Ciro Immobile ei pärjää yksinään. Toisesta jatkopaikasta käydään tiukempi taistelu vaarallisen Sveitsin, Turkin ja Walesin kanssa.

B-lohkossa kisadebyyttin tekevä Suomi eli Huuhkajat joutuvat tiukkaan paikkaan jo lauantaina, kun vastaan tulee kotiyleisönsä edessä Kööpenhaminan Parkenilla pelaava Tanska, turnaus jatkuu kohti Pietaria ja Venäjä-ottelua, lohkopelit päättyvät Belgiaa vastaan. 
Ottaen huomioon Tanskan ja Venäjän saaman kotiedun, tasapelin saaminen olisi jo kova suoritus. Teemu Pukin ja Joel Pohjanpalon hyökkäysduon varassa ei kannata jatkomahdollisuuksia laittaa, vaan koko ryhmän on toimittava vaihtopenkistä alkaen. Markku Kanervakin on tätä luultavimmin painottanut valmistautumisessa.

Belgia, maailman kärkeen kuuluva joukkue luottaa Thibault Courtois'n maalivahtipeliin ja Hazardin veljesten, Edenin ja Thorganin yhteispeliin. Monipuolinen keskikenttäpelaaja Youri Tielemansia kannattaa suomipoikien ottaa vartiointiin. Hän voi luoda ne ikävät maalipaikat.

Venäjää on vaikeampi arvioida, sillä suurinosa pelaa kotimaansa sarjassa. Historian aikana keskinäiset ottelut ovat kääntyneet naapurimaamme hyväksi. Tärkeintä on nauttia upeasta kokemuksesta kotisohvilla.

Lohko C vaikuttaa kisojen helpoimmalta. Hollanti ja Ukraina eivät joudu ongelmiin Pohjois-Makedoniaa ja Itävaltaa vastaan, ellei mitään totaalikämmäystä tule.

D-lohkossa Englanti voi kostaa kolmen vuoden takaisen MM-välierätappionsa Kroatialle, Jamie Vardy, Jordan Beckford, Marcus Rasford ja kumppanit ovat jälleen saarivaltakunnan katseen alla. Maiden keskinäinen peli on jo sunnuntaina. Tsekki ja Skotlanti täydentävät nelikon ja kokeneempi kisavierailija Tsekki voi pistää Englannin ja Kroatian tiukille.

Lohko E:n Espanja saa vastaansa ilman Zlatania pelaavan Ruotsin, Puolan ja Slovakian. Espanja ei ole enään samanlaisessa asemassa, kuin kymmenen vuotta sitten. Saako Luis Enrique aikaan yhtenäisen ryhmän, joka painaa tiensä jatkoon?

F-lohko on nk. kuolemanlohko. Saksa, Portugali, Ranska ja Unkari. Magyaarit voivat viedä kolmikolta pisteitä tiiviillä puolustamisella ja Adam Szalain tehokkuus sekä Peter  Gulacsin torjunnat voivat aiheuttaa harmaita hiuksia. Nimetön ryhmä on arvoitus huippumaiden valmentajille.

Hallitseva mestari Portugali luottaa jälleen Cristiano Ronaldoon, mutta ei hän pelejä ratkaise. Wolwerhamptonin Diogo Jota ja tuore espanjan mestari Athletico Madridista, Joao Felix tekevät tarvittavat maalit.

Kahden vuoden takainen maailmanmestari Ranska ei lähde lepotilassa, kuten viime syksyn harjoituspelissä Suomea vastaan. Nyt on kaikki pelissä maalivahti Hugo Lloris'n, Raphael Varanen ja Lucas Hernandezin vetämän puolustuksen sekä keksikentä N'Golo Kanten ja Paul Pogban kera. Tähtisikermän täydentää pelin nopein pelaaja Kylian Mbappe. Jos hänet jättää ilman vartiointia, omissa soi.

Vakituinen kisasuosikkini Saksa on täynnä tuttuja pelaajia Manuel Neuerista, Toni Kroosiin sekä Serge Gnabrysta Thomas Mülleriin. Perinteiseen tapaan monilla on tausta Borussia Dortmundista tai Bayern Münchenistä, mutta nyt heivataan seuralogo hyllylle ja pelataan maan puolesta. Kahden vuoden takaista mm-munausta ei haluta nähdä, toisaalta Joachim Löwille varmasti halutaan parhaat jäähyväiset mestaruuden muodossa.

Jokainen peli ei tule olemaan klassikko, enkä jokaista tule katsomaan suorana. Tv-tuotannon arviointi selostajista alkaen voidaan jättää sivuun. Eihän suurta yleisöä kiinnosta, kuka siellä mikki hiiret päässä kälättää. Kunhan peli näkyy ilman erillista lisämaksua. Nauttikaa upeista otteluista ja suomen kamppailuista. Huomenna kello 22 pelataan turnauksen avausottelu Roomassa, kun Italia kohtaa Turkin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti