keskiviikko 30. kesäkuuta 2021

Tuleeko pallo kotiin?

 


Otsikon kysymykseen moni englantilainen vastasi eilisen jälkeen yksimielisesti "Kyllä". Samaan aikaan ympäri lähiötä laulettiin "Football's coming home". Tämähän kuulostaa jo jalkapalloaiheisen novellin alkusanoilta.

Kyseinen säkeistö on vuoden 1996 em-kisoja varten tehdystä tunnuskappaleesta "Three Lions", jonka Lightning Seeds-yhtye teki. Kappaleen sanomassa toivottiin englannin voittavan mestaruuden. Sitä ei tuolloin käynyt, sillä välieräottelussa Saksaa vastaan mentiin rangaistuspotkukilpailuun ja ratkaisevan laukauksen missasi Gareth Southgate.

25 vuotta myöhemmin Southgate oli kentän laidalla tyytyväinen, kun Raheem Sterling ja Harry Kane iskivät voitto-osumat 2-0 lukemiin päättyneessä kamppailussa. Wembleyn 45 000 kannattajasta suurin osa lauloi edellä mainittua veisua. Saksa pisti eilen kampoihin, mutta Jordan Pickfordin tärkeät torjunnat ja reagointi vastustajan virheisiin ratkaisi pelin. Thomas Müllerin ohilaukaus läpiajon jälkeen käänsi vaakakupin kolmelle leijonalle.

1-0 maalissa Raheem Sterling vältti niukasti paitsiotilanteen, kun Jack Grealish antoi matalan keskityksen ja tuikkasi kotimaalleen tärkeän maalin. Englanti pelaa puolivälieräottelunsa Roomassa Ukrainaa vastaan, mutta mahdollisen välierän ja finaalin Wembleyn stadionilla, kuten tähänastiset ottelunsa. Voidaan siis puhua epäreilusta kotiedusta.

Maanantaina nähtiin neljännesvälierien jännittävimmät pelit, kun sekä Kroatia, että Sveitsi nousivat kahden maalin tappiosta tasoihin. Kroaattien puhti loppui jatkoajalla, mutta Sveitsi yllätti rangaistuspotkuilla Ranskan. Paul Pogban komean maalin jälkeen hallitseva maailmanmestari lopetti tosissaan pelaamisen. Sveitsi ei heittänyt toivoaan nurkkaan, vaan tuli tasoisin Hafis Seferovicin ja Mario Gavranovicin maaleilla. Pilkkukisan sankarina hääri maalivahti Yann Sommer, joka torjui voiton varmistaneen Kylian Mbappen vedon.

YLE:n studioissa, kuten myös briteissä alettiin heti voiton jälkeen ilakoida englannin mestaruusmahdollisuuksilla. Haloo, turnausta on jäljellä ja loppuviikosta voi olla kotimatkan aika. Vanhempi sukupolvi muistelee Aulis Virtasen selostamat pelit 70-luvulta sekä vakioveikkauksen aloittamisen 30 vuotta aikaisemmin. Iso-Britannia oli jo suomalaisia kiehtova maa 70-luvulla, kiitos pop-kulttuurin ja kuninkaalisten. Englannin kielen kohentuminen opetuksen ansiosta saivat monet lähtemään vaihto-oppilaiksi tai reissaamaan. Ilmankos Englannin jalkapallomaajoukkue on suomalaisten sympatisoima - pois lukien minä.

Pudotuspelikaaviota tutkiessa voisi helposti arvata jatkoonmenijät. Englanti saa välierissä vastaansa Tsekin ja Belgia kohtaa Espanjan. Totuus voi heittää häränpyllyä ja lädit ja La Roja sanovat heipat. Viikonloppuna se sitten nähdään.

Onneksi saadaan muutaman päivän huili sekä muutama tunti unta lisää. Jotta urheilusta ei vieroidu, aamupäivä kuluu uusinnoilla NBA:n pudotuspeleistä sekä Stanley Cupin finaaleista. Viimeksi mainituista tuli jo ensimmäinen katsottua Antti Mäkisen selostamana. Loput mennään perinteisesti kanadalaisen Sportsnet-kanavan lähetyksillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti