sunnuntai 18. toukokuuta 2025

Max meni menojaan Imolassa


Imolassa ajettu kauden seitsemäs Formula 1-kilpailu ei tarjonnut jännitystä. Red Bullin Max Verstappen meni heti lähtökiihdytyksessä McLarenin Oscar Piastrin riinalle ja šikaanissa ohitse. Hollantilainen kasvatti johtoaan ja Esteban Oconin keskeytyksen tuoma virtuaalinen turva-auto oli kuin taivaan lahja hänelle ja tallilleen, joka osallistui 400. kerran F1-kilpailuun.

Piastri ja Lando Norri eivät pystyneet oikein haastamaan missään vaiheessa Verstappenia ja pöhinää yritettiin saada aikaan tuomalla pitkäksi aikaa turva-auto kilpailu loppuvaiheilla Mercedeksen Kimi Antonellin keskeytyksen vuoksi. Kilpailun ainoiksi jääneissä keskeytyksissä autot olivat jääneet vaaralliseen paikkaan ja ne oli saatava ratavallien taakse ennen kilpailun jatkoa täydellä kaasulla.

Kuten aiemmin todettu, kilpailun johtajalla on suuri etu uusintalähdöissä ja tämän Max jälleen todisti. Häntä ei saatu kiinni, joten helpon oloinen voitto hänelle ja podiumilla kuultiin Hollannin kansallishymni. Piastrin renkaat olivat kuluneet ja Norris ajoi viimeisen stoppinsa jälkeen tuoreilla kumeilla, joten hän pääsi lopulta MM-sarjan kärkimiehen ohi ja ajoi toiseksi Piastrin tullessa maaliin kolmantena.

Vaikka F1-Forumilla Yuki Tsunoda saa jälleen risuja, niin itse lasken japanilaisen kilpailun onnistujiin. Viikonloppu oli vaikea, sillä aika-ajoissa tullut ulosajo hajotti auton täysin. Varikolta matkaan lähdettyään hän teki parhaansa ja tuli maaliin kymmenentenä. Papukaijamerkin saavat myös molemmat Ferrari-kuljettajat, sillä hekin osoittivat kisavauhtinsa olevan kunnossa aika-ajon epäonnistumisesta huolimatta. Lewis Hamlton ajoi neljänneksi ja Charles Leclerc oli kuudes. Willliams-talli sai mukavasti pisteitä, kun Alex Albon oli viides ja Carlos Sainz kahdeksas. 

Pisteissä Piastri johtaa Norrisia 13 pisteen erolla (146-133). Max Verstappen on kolmantena 124 pisteellään . Valmistajien puolella McLarenilla on selvä johto Mercedekseen ja Red Bulliin verrattuna. Tämä toisaalta kertoo erinomaisesta autosta, joka sopii molemmille kuljettajille. Sekä Piastri, että Norris pystyvät taistelemaan voitosta. Vielä on liian aikaista alkaa suosimaan toista.

Kahden viikon sisään ajetaan kaksi kilpailua. Viikon päästä legendaarinen Monacon Grand Prix. Ohituskelvottomaksikin haukutulla radalla aika-ajon osuus on kilpailua paljon suurempi ja tämän vuoden kilpailun erikoisuus on kaksi pakollista varikkopysähdystä, jolla pyritään edes jotain viihdettä saamaan aikaan. Toki pakollinen pysähdys on ollut tavallaan käytössä jo vuodesta 2007 asti, jolloin sääntöihin tuli lisäys, että kuivan keli kilpailussa on käytettävä kahta eri rengasseosta. Aikoinaan kolminkertainen maailmanmestari Nelson Piquet totesi, että Monacolla ajaminen on, kuin ajaisi polkupyörällä olohuoneessa. Itse olen radan hankaluuden todennut videopelikokemuksen perusteella. Niissäkään ei saa autoa käännettyä Loews-hiusneulassa.

sunnuntai 11. toukokuuta 2025

Indycar-raportti - Indy GP


Kello oli jo lähemmäs puolta yötä Suomessa, kun vihreä lippu heilui Indy GP:n alkamisen merkiksi Indianapolis Motor Speedwayn radalla. Tässä kilpailussa käytettiin ovaaliradan sisälle tehtyä mutkarataversiota, jota on muokattu viimeisen F1-kisan jälkeen, joka ajettiin 2007. Vuodesta 2014 alkaen Yhdysvaltain formulaluokkien pääsarja on ajanut tämän kilpailun eräänlaisena lämmittelynä kohti arvostetuinta kilpailua eli Indy 500-ajoa.

Ganassi-tallin Alex Palou lähti paalupaikalta, mutta Graham Rahl ohitti hänet ulkokautta ja siirtyi johtoon. Andretti-tallin Colton Herta kurvasi jo avauskierroksen jälkeen varikolle vaihtamaan hajonneen etusiipensä. Neljännen kierroksen alkaessa Herta johti Palouta 0,5 sekunnilla ja Devlin DeFransesco oli kolmantena. Kärjen takana nähtiin ohituksia kilpailun alkuvaiheessa ja kun ensimmäinen neljännes oli takana oli ensimmäisten pysähdysten aika.

DeFransesco haastoi Palouta pääsuoran jarrutuksessa, kun Palou pehmeistä renkaita oli pito lopussa. Hän teki ensimmäisen pysähdyksensä 19. kierroksella. Devlin ja Rahal tekivät omat stoppinsa seuraavilla kierroksilla. Kilpailun puolivälissä Rahal oli edelleen kärjessä eron pysyessä vieläkin puolessa sekunnissa Espanjalaiseen nähden. 42. kierroksella edellä mainitut kilpakumppanit tekivät pysähdyksensä, jolloin Paloun autoon laitettiin kovemmat renkaat, kun taas Rahalin autossa olivat pehmeän seoksen kumit.

Tämän jälkeen Palou ajoi Rahalia nopeampia kierrosaikoja ja ohitusyritys tuli 59. kierroksena alussa. Rahal piti paikkansa kärjessä, mutta hallitseva mestarin uusi yritys onnistui takasuoran jarrutukessa. Rahal valitti radiossa ongelmista auton takapään kanssa. Ehkä siinä oli selitys, miksi hän menetti kärkipaikkansa. 

Palou teki viimeisen pysähdyksensä 18 kierrosta ennen maalia ja kasvatti eroa Arrow McLaren-tallin Pato O'Wardiin yli kymmeneen sekuntiin. kun 72. kierroksella heiluivat kauden toiset keltaiset turva-auton merkiksi. David Malukasin autosta tuprutti savua ja hänen kilpailunsa päättyi keskeytykseen. Kaksi kierrosta myöhemmin suoritettiin uusintalähtö, eikä Meksikolainen O'Ward pysynyt haastamaan Palouta, joka otti kauden neljännen voittonsa kuuden sekunnin erolla. Kolmanneksi ajoi Will Power ja Scott McLauglin oli neljäs, joten Penskeltä erinomainen kilpailu. Muut kympin joukkoon ajaneet olivat Scott Dixon, voitosta taistellut Rahal oli kuudes. Hänen jälkeensä seitsemäs oli Marcus Armstrong, kahdeksas Kyle Kirkwood, yhdekäsä oli Rinus VeeKay ja Ruotsin Felix Rosenqvist oli kymmenes.

Sarjapisteissä Alex Paloun johto on jo 97 pistettä eli lähes kahden osakilpailuvoiton verran. Kyle Kirkwood on toisena ja kolmantena on Christian Lundgaard. Kahden viikon päästä ajetaan Indy 500, mutta ensi viikonloppuna ajetaan aika-ajot, joissa järjestys määräytyy neljän kierroksen keskinopeuden mukaan. Amerikkalaiseen tapaan nopeudet mitataan maileina.

Ferrarin juhlaa Belgiassa

Eilen ajettiin myös Span kuuden tunnin kilpailu, joka oli viimeinen WEC-sarjan kilpailu ennen Le Mansin 24 tunnin ajoa. Ferrari pähkäili varikkotaktiikan kanssa ja otti molemmat autonsa sisään yhtä aikaan kilpailun puolivälissä. Autot #50 ja #51 vaihtoivat paikkojaan ennen pysähdystään varikkosuoralla, mitä selostajatkin ihmettelivät. 
Punaiset autoivat ajoivat tässä järjestyksessä maaliin, joten Maranellon punainen ori otti jo kolmannen peräkkäisen voittonsa tämän kauden sarjassa. Tuleeko kolmas peräkkäinen Le Mans, sen aika näyttää. #51 autoa ajoivat Alessando Pier Guidi, James Calado sekä Antionio Giovinazzi. 
GT3-luokassa myös Ferrari sai juhlittavaa, sillä voittoon ajoi #21 Vista AF Corsen autokunta, jota ajoivat Francois Heiau, Simon Mann ja Alessio Rovera.

Tämä tältä erää.

maanantai 5. toukokuuta 2025

F1-Raportti - Miami

 

Miamin F1-osakilpailu ajettiin iltamyöhään suomen aikaan, enkä ole uusintaa kilpailusta kirjoitushetkellä vielä katsonut. Kerron silti kilpailun päätapahtumat ja vaikutukset MM-sarjaan tässä kirjoituksessa.

Paalulta lähtenyt Max Verstappen piti ensimmäisen kierroksen jälkeen johtopaikkansa, vaikka otti yhteen Lando Norrisin kanssa. Tämä sai britin kiehumaan radion välityksellä syyttäen hollantilaista radalta pois ajattamisesta. Jack Doohanin ja Liam Lawsonin kolarointi toi radalla virtuaalisen turva-auton, jotta romut saatiin siivottua. Kierroksella 4 oli uusintalähdön vuoro ja McLarenien kisavauhti alkoi näkyä, kun Norris ja Oscar Piastri nousivat Verstappenin kantaan.

14. kierroksen alussa Piastri nousi kärkeen ohittamalla Mad Maxin avauskaarteessa ja viisi kierrosta myöhemmin Verstappen putosi Norrisin taakse kolmanneksi. Renkaiden kuluminen alkoi vaikuttaa. Oliver Bearmanin Haasin voimayksikkö hajosi 30. kierroksella, mikä johti varikkokäynteihin virtuaalisen turva-auton aikana. Tämän jälkeen Piastri ei ajoi kylmänviileästi karkuun ja otti kolmannen voittonsa perätysten. Viimeksi samaan oli pystynyt Mika Häkkinen vuosina 1997 ja 1998, jolloin suomalainen otti ensimmäisen kahdesta MM-tittelistään. Häkä voitti Jerezin kilpailun 1997 ja kauden 1998 Australian ja Brasilian GP:t. Norris oli toinen ja Mercedeksen George Russell oli kolmas. Verstappen oli neljäs ennen loistavasti ajanutta Williamsin Alex Albonia. Sprinttipaalulle ajanut Kimi Antonelli ajoi kuudenneksi. Loput pistesijat menivät Charles Leclercille, Lewis Hamiltonille, Carlos Sainzille ja Yuki Tsunodalle.

MM-Pisteet 6/24 kilpailua 

  1. Piastri 131
  2. Norris 115
  3. Verstappen 99
Valmistajien pisteissä Mclaren johtaa Mercedestä 105 pisteen erolla. Red Bull on kolmantena (105 pistettä). Väliviikon jälkeen ajetaan kolme kilpailua perätysten järjestyksessä Imola-Monaco-Barcelona.

Palou helppoon voittoon

Myös Indycar-sarjan kilpailun ajettiin sunnuntaina Alabaman Barberin radalla. Kilpailu oli siitä poikkeuksellinen, että kaikki ajoivat maaliin eikä turva-autoa nähty. Kilpailijoihinsa nähden päinvastaisella rengastaktiikalla ajanut Ganassi-tallin Alex Palou ajoi ylivoimaisesti kauden kolmanteen voittoonsa. Toiseksi ajoi Tanskan Christian Lundgaard ja kolmas oli Uuden-Seelannin Scott McLaughlin. 
Palou aloitti toukokuun toivomallaan tavalla ja haastattelussa totesi kilpailun olleen paras tähänastisella urallaan. Ensi lauantaina ajetaan Indy GP ovaaliradan mutkaversiolla ja kuun lopussa legendaarinen Indy 500, jota espanjalainen ei ole vielä voittanut.

Pisteet 4/17 kilpailua
  1. Alex Palou (Ganassi) 196
  2. Christian Lundgaard (Arrow Mclaren) 136
  3. Kyle Kirkwood (Andretti Global) 127

maanantai 28. huhtikuuta 2025

Japanin autokisoista asiaa

 

Saanen kertoa yhden muiston lapsuudestani? Perheelläni oli 14 vuotta valkoinen Honda Accord. Autossa oli mm. antenni radiota varten, stereot, ilmastointi sekä penkinlämmitin. Ei ollut mitään kosketusnäyttöjä, automaattivaihteistoa tai äänimerkkejä. Kaikki toiminnot tehtiin näppituntumalla. Tämän vuoksi minusta on aikojen saatossa tullut Honda-fani, pienoismallikokoelmassani on paljon merkin autoja sekä moottoripyöriä.

Aikoinaan tuli pelattua Gran Turismo-autopelejä ja ne sisälsivät paljon japanilaisia autoja, olihan kyseessä japanilaisen Polyphony Digital-pelistudion tuotos. Pelisarjasta on julkaistu kirjoitushetkeen mennessä pääsarjaksi laskettavat seitsemän osaa sekä muita versioita, joista olen ottanut selvää Youtuben kautta. Pelissä on paljon japanilaisen Super GT-autourheilusarjan autoja, jotka on erotuksen vuoksi nimetty sponsoriensa mukaan. Esimerkkeinä Castrol Honda NSX sekä Castrol Tom's Supra ja Calsonic Nissan Skyline. Tämä on herättänyt aikojen saatossa uteliaisuutta ja kun Suomen Heikki Kovalainen ajoi Super GT-sarjassa viime vuosikymmenellä, niin aloin tarkemmin seuraamaan Japanin suosituimpia kilpasarjoja.

Kuten arvata saattaa, tämän artikkelin aiheena on Japanin moottoriurheilu pähkinänkuoressa. 

Super Formula

Japanissa on ajettu organisoidusti autokisoja 60-luvun alusta alkaen eri autoilla ja säännöillä ja vuonna 1977 ajettiin ensimmäinen kansallisen formulasarjan kausi. Tuolloin nimi oli Formula 2. Myöhemmin maassa on ajettu Formula 3000-luokan autoilla ja nykyään sarjan nimi on Super Formula. Nykyinen nimi tuli käyttöön 2013 korvaten Formula Nippon-nimellä tunnetun sarjan.

Aikoinaan sarjassa oli paljon runko- ja rengasvalmistajia, mutta reilun parinkymmenen vuoden ajan on useiden formulasarjojen tapaan (pl. F1) ajettu yksityyppirungolla ja yhden valmistajan renkailla. Vuodesta 2013 lähtien Super Formulassa on ajettu Dallaran autoilla. Bridgestone oli pitkään renkaidentoimittajana, mutta kaudesta 2016 lähtien on ajettu Yokohaman renkailla.

Autoissa on joko Toyotan tai Hondan valmistama 550 hevosvoimaa tuottava moottori ja auton komponenteista osa on tehty kierrätettävistä materiaaleista. Autoissa on myös ohitusnappi eli push-to-pass toiminto, mikä antaa lisätehoa ohittamiseen rajoitetun ajan. Sama systeemi on käytössä Indycar-sarjassa.

Kuljettajista valtaosa on japanilaisia, mutta joukossa on myös muutama ulkomaalainen ja he myös kiertävät Super GT-luokkaa, josta myös kerron myöhemmin. Kilpailut järjestetään maan tunnetulla radoilla, kuten Suzukassa, Fujissa ja Motegissa ja nykyään viikonloppuisin ajetaan kaksi lähtöä. Sarja ei kuulu FIA:n omaan formulaportaikkoon, joten pistemäärä on erilainen ja superlisenssiä varten sarjan mestari saa vain 25 lisenssipistettä, vaikka auto on F1:sten jälkeen toiseksi nopein formula-auto Autospport-lehden tekemän vertailun mukaan. 

Kilpailun kymmen parasta saa pisteitä voittajan saadessa 20, toinen 15, kolmas 11. Neljännestä sijasta kaava menee 8-6-5-4-3-2-1. Tämän lisäksi aika-ajojen kolme parasta saavat pisteitä 3-2-1 kaavalla.

Super GT

Super GT-nimeä kantava sarja sai alkunsa 1994, kun C-ryhmän prototyyppiautoilla kilpailu loppui. Aluksi sarja tunnettiin nimellä JGTC eli Japan Grand Touring Championship ja nykyinen nimi tuli vuonna 2007. Sarjassa ajetaan kahdessa luokassa, jotka ovat yhtä aikaa radalla. Luokat on nimetty moottorien hevosvoimamäärän mukaan, joista isoin on GT500 ja toinen GT300. Jälkimmäisessä kilpailee globaalin GT3-luokan autoja Porschesta Mercedekseen, sekä Subaru BRZ-mallillaan ja Mazda RX7-autoja, joten variaatiota riittää.

GT500-luokan autot muistuttaa ulkoisesti siviiliautoja, mutta ovat täysiä kilpa-autoja. Mukana ovat Japanin kolme suurinta valmistajaa eli Nissan, Honda sekä Toyota. GT500-luokan autoissa on valkoiset numerotarrat ja GT300-autoissa tarrat ovat keltaisia. 

Kilpailujen pituus on yleensä ajallisesti kaksi tuntia, mutta joukossa on kaksi kolmen tunnin kilpailua, joista yksi on Fujin osakilpailu toukokuun alussa osana paikallisia pyhiä. Tämän vuoksi kilpailu on järjestetty jopa keskellä viikkoa. Säännöissä on pakollinen varikkopysähdys, jonka aikana on vaihdettava kuljettajaa, tämän vuoksi autokunnassa on kaksi kuljettajaa. Sarjan kilpailut tarjoavat tapahtumia alusta loppuun ja katsomot ovat täynnä automerkin tunnuksilla varustettuja lippuja heiluttavia faneja. Näin hehkutetaan sarjan englanninkielisessä promootiovideossa.

Historiasta voin kertoa, että vain kerran on ulkomaalainen auto voittanut mestaruuden. Vuonna 1996 sen teki Mclaren F1 GTR. Kahdesti mestariksi ajanut kuljettajapari on ollut täysin ulkomaalainen. Vuonna 1996 he olivat David Brabham ja John Nielsen ja vuotta myöhemmin Saksan Michael Krumm ja tuleva F1-kuski, espanjalainen Pedro de la Rosa. Japanissa pidetään arvossa suoritusta, johon harva pystyy. Super Gt- ja Super Formula-mestaruuksien voittamista samana vuotena. Tähän suoritukseen on pystynyt kuusi kuljettaja. Aiemmin mainitun Heikki Kovalaisen, Pedro de la Rosan ja David Brabhamin lisäksi Super GT mestaruuden voittaneita entisiä F1-kuskeja ovat Ralph Firman, Toranosuke Takagi sekä Jenson Button.
Yhteistä japanin isoimmille autokisoille on katsojan näkökulmasta viihdyttävyys sekä nettiaikakautena helppo tiedonsaanti. Sarjoilla on englanninkieliset kotisivut ja kilpailut lähetetään myös englanninkielisellä selostuksella ja tallenteet näistä löytyvät nopeasti muutaman päivän päästä. Myös ruuduissa näkyvät grafiikat on käännetty englanniksi, joten kisojen seuraaminen on helppoa.

Tämä tältä erää, ensi viikolla jälleen F1-raportti.

maanantai 21. huhtikuuta 2025

F1-rapotti - Saudi Arabia

Kauden viides Formula 1-sarjan osakilpailu ajettiin eilen illalla Saudi-Arabiassa Jeddahin katuradalla. Max Verstappen sai paalupaikalta hyvän lähdön, mutta sai tuomaristolta lepsun rangaistuksen, kun ei antanut McLarenin Oscar Piastrille tarpeeksi tilaa ohitukselle. Hollantilainen itse ajautui ulos radalta ja jatkoi kilpailun johdossa. Sääntöjen mukaan Verstappenin olisi pitänyt antaa sijoitus Australialaiselle. 

Hän yritti kasvattaa eron muihin yli viiteen sekuntiin ennen omaa varikkokäyntiään, mutta hän ei onnistunut yrityksessä. Pysähdyksen jälkeen Verstappen olikin Piastrin takana. Joidenkin mielestä edellä mainitusta tilanteesta annettu viiden sekunnin aikasakko oli lievä ja tiukempaa linjaa toivottaisiin - näin ainakin F1-forumilla kommentoijat kertoivat. Vanha kunnon varikonläpiajorangaistus olisi yhtä hyvin kelvannut.

Verstappenin tallitoveri Yuki Tsunoda kolaroi avauskierroksella Pierre Gaslyn kanssa ja turva-auto tuli ainoan kerran radalle. Molempien kilpailu päättyi tuohon yhteentörmäykseen. Japanilainen toi autonsa varikolle, mutta sitä ei voitu enää korjata. Alkukierrosten tapahtumien jälkeen kilpailu jotenkin lässähti, kun mitään dramaattisen kaltaista ei yleisölle tarjottu. Piastri teki uhkarohkean ohituksen ulkokautta Ferrarin Lewis Hamiltonista oman varikkokäyntinsä jälkeen, mutta muuten ajeltiin renkaita säästellen maaliin.

Piastri otti kauden kolmannen voittonsa ja nousi MM-sarjan kärkeen. Verstappen oli toinen ja Charles Leclerc toi Ferrarille kauden ensimmäisen palkintosijoituksen. Lando Norris teki parhaansa ajaen neljänneksi, kun oli matkaan lähtenyt aika-ajon ulosajonsa myötä kymmenestä ruudusta. Britti oli joutunut tuomariston syyniin varikon ulostuloviivan ylityksestä, mutta selvisi tilanteesta ilman sanktiota. Tuomaristolla on käytössään tarkemmat kamerat, kuin Tv-yhtiöille tarjottavasta lähetyksessä.

Mercedeksen George Russellin kilpailua vaikeutti korkea rengaskuluma, joten vauhti jäi sen vuoksi piiloon. Maalissa hän oli viides ja virheitä välttelevä tulokas Kimi Antonelli ajoi neljännen kerran pisteille.  Williams-tallin kilpailu meni nappiin, sillä sekä Alex Albon, että Carlos Sainz ajoivat kympin joukkoon. Racing Bullsin Isack Hadjar oli kymmenes.

Seitsemänneksi ajanut Hamilton valitteli pidon puutetta takarenkaissa. Hänen mukaansa auto ikään kuin luisteli radalla. Hän on jäänyt jokaisessa kilpailussa Leclercin taakse, joten sopeutumisvaikeuksia uuteen menopeliin on. Mikäli sama jatkuu kesälläkin, niin oma mielipiteeni hänen palkkaamisesta pr-mielessä pitänee paikkansa.

Vaikka kausi on vasta alussa, niin mielestäni McLarenin kannattaisi nyt antaa ykköskuskin titteli viilipytty Piastrille. Hän ajaa kovaa, mutta taktisesti ylilyöntejä välttäen. Yliyrittäminen on nimittäin Norrisin heikkous. Verstappen voi korjata viidennen mestaruutensa, mikäli McLaren ei ala panostaa Australialaiseen. Toisaalta brittitallin pieni etu muihin kaventuu, kun Espanjan kisasta lähtien, jolloin FIA tarkistaa etusiiven taipumiseen liittyvät säännöt. Viimeksi mainittu on aiheuttanut varikolla porua. Kun formula-auto kulkee kovaa, niin ilmavirtaus voi saada siivekkeet taipumaan muutaman asteen verran.

Toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna ajetaan Miamissa ja tämä kilpailu menee itselläni maanantai-uusinnan katseluun. Kilpailu ajetaan suomen aikaan vasta puolen yön aikaan, jolloin lasten pitäisi oikeasti olla nukkumassa. Tuolloin televisiosta voi tulla K18-ikärajan saavia kauhuelokuvia.

Lopuksi

Vaikka Ferrari ei juhlinut Saudi-Arabiassa, niin kotimaansa Italian kamaralla riitti juhlittavaa. Imolan radalla katsomot olivat täynnä, kun kestävyyskisojen MM-sarja eli WEC ajoi kauden toisen kilpailunsa. Ferrarin auto #51 voitti ko. kilpailun ja auton jakoivat kuuden tunnin kilpailussa Alessandro Pier Guidi, James Calado sekä Antonio Giovinazzi. Podiumin muille sijoille ajoivat BMW:n ja Alpinen kolmikot.
GT3-luokan voittoon ajoi Porsche #92, jonka autokunnassa ajoivat Ryan Hardwick, Riccardo Pera sekä Richard Lietz.
Ferrari johtaa myös valmistajien MM-sarjaa, toisena on BMW ja kolmantena Toyota. Sarja sai mukavia uutisia viikolla, sillä pääluokka Hypercariin liittyvät ensi vuonna Hyundai Genesis-brändillään sekä McLaren 2027. WEC-sarjan seuraava kilpailu ajetaan Span radalla toukokuussa. 
Vaikka kisatapahtumia en ole nähnyt, niin eipä hätää. Tämän viikon aikana sarja laittaa Youtube-kanavalleen tallenteen sekä aika-ajoista, että kilpailusta. Siinäpä minulle viihdettä.

maanantai 14. huhtikuuta 2025

F1-raportti - Bahrain

 

Bahrainin F1-osakilpailu tarjosi kiivasta taistelua sijoituksista, teknisiä vikoja sekä Australian kansallishymnin. Näin siis lyhyesti todettuna.

Paalupaikalta lähtenyttä Oscar Piastria ei kukaan pystynyt haastamaan ja ero oli tarpeeksi suuri turva-auton tullessa radalle, että varikkokäynninkin sai tehtyä menettämättä johtoaan. Australialainen ajoi varmasti uransa neljänteen voittoon. 

Toisesta sijasta Norris ja Mercedeksen George Russell kävivät kiivasta kamppailua. Radiossakin valitteluja tuli radalta ulossysäämisestä. Norris sai kolme varoitusta ratarajojen rikkomisesta ja hänen kilpailunsa alkuvaihetta haittasi kymmenen sekunnin aikasakko, jonka sai oltuaan väärin sijoittuneena ruudukossa. Sääntöjen mukaan ennen lähtöä kuljettajan auton on pysyttävä lähtöruudussa olevan keltaisen viivan takana.

Russellin ajoa vaikeutti autossa olevan signaalilähettimen eli transponderiin tullut häiriö, mikä taas vaikeutti ajanottojärjestelmien päivitysongelmiin. Tämän vuoksi tuloslista hävisi tv-ruutujen grafiikoista. Russellin aikaero muihin päivittyi vain maaliviivalla, eikä sektoreilla, joihin rata jaetaan ajanoton toimivuuden helpottamiseksi. Hänen autonsa DRS-järjestelmään oli myös tullut häiriö, minkä vuoksi siipi aukesi väärissä kohdissa. Selitys tuomaristolle meni läpi, eikä rangaistuksia tullut.

Ferrarilta ihan ok suorittamista, vaikka parasta vauhtia ei ole vielä löytynyt. Charles Leclerc oli neljäs ja Lewis Hamilton viides. Alpinen Pierre Gasly ajoi erinomaisen viikonlopun. Ranskalainen oli aika-ajoissa neljänneksi nopein ja kilpailussa seitsemäs. Haasin Oliver Bearman oli paras tulokas napaten viimeisen pistesijan.

Red Bullilla oli heikko viikonloppu. Aika-ajoissa Max Verstappenilla ongelmia pidon kanssa ja kilpailussa varikkokäynnit menivät pieleen liikennevalojärjestelmän vian vuoksi. Sama koksi Yuki Tsunodaa. Hollantilaisen toisella pysähdyksellä oikean eturenkaan kiinnitys kesti liian kauan.. Ehkä tikkarimiehen pitäisi tulla takaisin - varmuuden vuoksi. Maalissa Max oli kuudes ja Yuki yhdeksäs.

Racing Bullsin Liam Lawson kolaroi kilpakumppaneitaan aiheuttaen hiilikuitupalasten irtoamisen. Tämän roskan siistimiseksi otettiin turva-auto kilpailun puolivälissä radalla. Terävät palata voivat puhkaista renkaita. Uusi-Seelantilainen sai tempuistaan aikasakkoa. 

Ensi viikolla ajetaan naapurimaassa Saudi-Arabiassa Jeddahin katuradalla. Radan nopea luonne pimeine mutkineen on altis ulosajoille, joten turva-auto voi tulla useasti radalle, eikä punaisilta lipuilta vältytä. Pistetilanne kirjoituksen lopussa.

Kirkwood paalulta voittoon

Indycar-sarja ajoi kauden kolmannen kilpailunsa Long Beachin katuradalla. Paalulta lähtenyt Andretti-tallin Kyle Kirkwood johti joukkoa lähdössä ja oli muutaman kierroksen jälkeen neljän sekunnin johdossa toisena olevaan Alexander Rossiin. Taaempana nähtiin ohituksia ja kovaa kamppailua sijoituksista. Kaksi kierrosta Kirkwood kävi ensimmäisen kerran varikolla ja Tanskan Christian Lundgaard siirtyi johtoon. Kun kaikki olivat käyneet omilla pysähdyksillään, Kirkwood jälleen kärjessä 31. kierroksella. 

Ganassi-tallin Alex Palou ajoi virheettömästi, mutta Kirkwoodia kolminkertainen mestari ei pystynyt tiukalla katuradalla haastamaan. Näin Floridan osavaltiosta kotoisin oleva Kirkwood otti uransa kolmannen voiton, toisen Long Beachin radalla. 
Palou nousi sarjapisteissä kärkeen toisen sijansa ansiosta ja kaksi skandinaavia nähtiin viiden joukossa, kun Lundgaard oli kolmas ja Felix Rosenqvist neljäs. Penske-tallin Will Power oli viides ja Scott McLauglin kuudes. Sarjan tähtikuski Josef Newgardenin kilpailu oli hankala, sillä hän joutui kahdesti käymään varikolla löysien turvavöiden vuoksi. Kilpailu oli siitä harvinainen, että kaikki ajoivat maaliin, eikä turva-autoa nähty.
Kausi jatkuu toukokuun alussa Barberin radalla Alabamassa.

Pisteet 3/17 kilpailua
1. Alex Palou 142
2. Kyle Kirkwood 108
3. Christian Lundgaard 96

(Kuva: Formula 1/X)









maanantai 7. huhtikuuta 2025

F1-raportti - Japani

 


Verstappen voitti, kärki tuli maaliin aika-ajojen mukaisilla sijaluvuilla, kaikki ajoivat maaliin eikä edes turva-autoa nähty. Kiva, kiitti, hei!

Oliko eilinen Japanin gp niin tylsä, että haluan jättää blogitekstini yhden lauseen pituiseksi? Näin voisi ensivaikutelmalta luulla, mutta kyllä uneliaan omaisesta kilpailusta voisi saada jotain kirjoitettua.

Max Verstappen ajoi siis paalulta voittoon Suzukassa, hän lainasi johtopaikkansa Mersu-tulokas Kimi Antonellille, jolloin hänestä tuli historian nuoria kilpailua johtanut kuljettaja. McLarenin Lando Norris tuli samalla kierroksella sisään Verstappenin kanssa, mutta palasi varikkosuoralle rinnakkain hollantilaisen kanssa. Brittikuski ajautui nurmikon puolelle ulostulossa ja radiossa alkoi valitus estelystä. Ihan oma moka, kuten Sky Sportsin selostajatkin totesivat.

Kilpailun loppuvaiheessa Oscar Piastri ajoi Norrista nopeampia kierroksia, joten mikäli McLaren olisi antanut australialaisen nousta Norrisin edelle, niin hän olisi voinut haastaa Vestappenin voittokamppailussa. Näin ei kuitenkaan toimittu. 

Tulokaskuskeista parhaiten ajoivat edellä mainittu Antonelli sekä Racing Bullsin Isack Hadjar. Ranskalainen ajoi toistamiseen aika-ajoissa Q3-osioon ja kilpailussa pisteille. Antonelli osoitti piileviä kykyjään ajamalla kilpailun nopeimman kierroksen. Italialainen ajoi kuudenneksi. Hadjar on jättänyt kiroilut pois ja osoittanut kylmäpäisyyttään ratin takana. Oli jälleen tallikaveriaan nopeampi ollen ruutulipun heiluessa kahdeksas. Red Bull-talliin nostettu Yuki Tsunodan aika-ajo meni pieleen, kun jäi ulos viimeisestä osiosta ja jäi sunnuntaina pisteittä. Haasilla ajava Oliver Bearman oli kymmenes ja Liam Lawsonin lisäksi myös Alpinen Jack Doohan jäi kympin ulkopuolelle.

Liam Lawsonin ja Tsunodan tallivaihto aiheutti keskustelua ja moni on osoittanut syyttävän sormensa tallin johtoon. Daniel Ricciardo pystyi viimeksi haastamaan samassa tallissa Verstappenin 2018 ja tämän jälkeen viisi kuljettajaa on istunut kakkoskuskin paikalla ilman suurempia ilonaiheita. Myös porua on aiheuttanut Lawsonin hyljeksintä F1-debyytin suhteen, hän olisi voinut ajaa kakkostallissa AlphaTaurissa jo kaudella 2023 Nyck de Vriesin sijasta, jolloin hänellä olisi nyt enemmän F1-kokemusta. Uusi-Seelantilaisen on nyt löydettävä vauhtinsa tai muuten F1-ura vaihtuu kestävyysautojen MM-sarjaan, joka elää tosin nyt aikamoista buumia. 

Kausi jatkuu tulevana viikonloppuna Bahrainin Sakhirin radalla. Ennusteet lupaavat erityisen korkeita lämpötiloja, mitkä voivat auttaa Ferraria menestymään.


                                            
(Kuva: Formula 1/X)

                    

  











maanantai 24. maaliskuuta 2025

F1-raportti - Kiina

 

Kauden toinen F1-viikonloppu paketoitiin sunnuntai-aamuna suomen aikaan osakilpailulla, joka ei tarjonnut dramatiikkaa Albert Parkin kilpailuun verrattuna.

Lähtövalojen sammuttua Shanghain radalla McLarenin Osacar Piastri piti paikkansa kärjessä ja tallitoveri Lando Norris nousi Mercedeksen George Russellin ohi toiseksi. Varikkopysähdysten ajan johtajan paikalla kävi myös Williamsin Alex Albon, mutta päivän teemana oli renkaiden säästäminen sekä riskien välttely. Yhden pysähdyksen taktiikkaan turvautui suurin osa kärjessä ajavista ja Piastri ajoi turvallisen tuntuisesti voittajana maaliin.

Norris olisi halunnut myös taistella voitosta mutta loppuvaiheen ongelmat jarrupolkimen kanssa vesittivät tämän ja kisainsinööri Will Joseph pyysi radiossa pitämään sijoitukset nk. lukittuina. Russell ajoi kolmantena maaliin, joten podiumilla nähtiin kolme lippua, jotka sisälsivät Iso-Britannian Union Jack-lipun. Australialla tietenkin pienemmässä koossa valkoisin tähdin koristeltuna. Liput siis heiluivat palkintokorokkeen taustalla olevalla näytöllä, eikä fyysisesti, kuten Häkkisen aikoihin. Red Bullin Max Verstappen oli neljäs.

Ferrarin viikonloppu meni pitkän kilpailun osalta pieleen, kun Charles Leclerc osui tallikaveri Lewis Hamiltoniin ja menetti etusiivestään vasemman päätylevynsä. Tämä ei kuitenkaan vauhtia haitannut. Autot todettiin tarkastuksissa alipainoisiksi, joten molemmat hylättiin. Tähän peilaten Hamiltonin voitto lauantain sprintissä on mitätön. Myös Alpinen Pierre Gaslyn suoritus hylättiin alipainoisen auton vuoksi. Tämän seurauksena pistesijat menivät uusiksi viidennestä sijasta alkaen. Haasin Esteban Ocon oli viides ja Kimi Antonelli parhaana tulokkaana kuudes. Seitsemänneksi ajoi Alex Albon, kun taas kahdeksas oli Oliver Bearman. Viimeiset kaksi pistesijaa menivät Lance Strollille ja Carlos Sainzille.

Aika-ajoissa yllättänyt Isack Hadjar kävi mukavaa taistelua Jack Doohanin kanssa kympin ulkopuolella ja oli lopulta parempi, sillä australialainen sai aikasakon pakotettuaan Hadjarin radan ulkopuolelle ohitustilanteessa aiemmin.

Red Bullin kakkoskuljettaja Liam Lawson oli lopulta kahdestoista, mutta siirtohuhut takaisin Racing Bullsille käyvät jo kuumana. Väitteiden mukaan Tsunoda tulee tilalle kotikilpailuunsa. Itse antaisin vielä enemmän aikaa tottua uuteen autoon. Kaveri ajaa vasta nyt ensimmäistä täyttä kautta F1:ssä. Mikäli kesäkuuhun mennessä ei ole otteet parantuneet, niin sitten voidaan harkita vaihtoa tai viimeistään kesätauolla.

Pisteet 2/24 kilpailua, kolmen kärki

  1. Norris 44
  2. Verstappen 36
  3. Russell 35
Valmistajien puolella Mclaren johtaa Mercedesiä 21 pisteen erolla. Viikonlopun kaksoisvoitto oli legendaarisen tallin 50:s Kausi jatkuu kahden viikon päästä suosikkiradallani eli Japanin Suzukassa ja taas saa aamukisan aikana juoda kahvia. (Ehkä se on Saludoa)

Palou juhli toistamiseen voittoa

Kaliforniassa sijaitevalla Thermal Clubin radalla ei oikeastaan pitäisi ajaa minkään mestaruussarjan kilpailua. Rata on rakennettu yksityisklubin jäsenille, jotka haluavat pitää hauskaa autonsa kanssa, jonka vuoksi katsojamäärä on rajattu. Toiseksi rata sijaitsee kuvainnollisesti keskellä ei mitään.
Indycar-sarja kuitenkin ajoi siellä kauden toisen kilpailunsa. Paalupaikalta lähti Arrow McLaren-tallin Pato O'Ward, joka kasvatti johtoaan yli 20 sekuntiin ennen ensimmäistä varikkopysähdystään. 
Korkeat lämpötilat aiheuttivat ongelmia, sillä Pensken Scott McLauglin kärsi hybridijärjestelmän ylikuumenemisesta ja kesken kilpailun FOX-kanavan lähetys oli mennyt poikki ja lähetys kärsi teknisistä ongelmista. Tämä vaikutti myös kansainväliseen kuvayhteyteen. Ongelmat saatiin lopulta korjattua, mutta aika nolo tapaus sarjan uudelle tv-kumppanille. Paikalliset katsojat nimittäin näkivät tuona aikana mainoksia ja sitten Nascar-kilpailun lähetystä.
Kaksikymmentä kierrosta ennen maalia toisena ollut Christian Lundgaard kävi viimeisellä pysähdyksellään ja Palou nousi hänen edelleen ja alkoi kuroa O`Wardin johtoa umpeen. Tanskalainen otti sijansa takaisin espanjalaisen pysähdyksen jälkeen, mutta Paloun autossa olikin nyt pehmeät renkaat ja tämä auttoi häntä nousemaan takaisin toiseksi viisitoista kierrosta ennen maalia samalla, kun O'Ward kävi renkaidenvaihdossa.
Palou siirtyi kärkeen kymmenen kierrosta ennen maalia, eikä katsonut taakseen. Kolminkertaiselle mestarille kauden toinen voitto. O'Ward oli toinen ja Lundgaard ajoi kolmanneksi. Pisteissä kolmen kärki on.
  1. Palou 102
  2. O'Ward 63
  3. Dixon 61
Huhtikuun puolivälissä ajetaan Long Beachin katuradalla.


maanantai 17. maaliskuuta 2025

F1-raportti - Australia

 

Sateiset olosuhteet tekivät F1-kauden avauksesta mielenkiintoisen. Heti lämmittelykierroksella Racing Bullsin tulokas Isack Hadjar pyörähti ulos radalta hajottaen autonsa. Tämän myötä lähtö viivästyi puolisen tuntia. Kun valot sammuivat lähtöruudukon yläpuolelta, Mclarenin Lando Norris sai paalupaikalta parhaimman lähdön. Taaempana kuitenkin kolisi, kun Alpinen Jack Doohan lipsautti autonsa kaiteisiin. Ei muuta, kuin turva-auto radalle.

Renkaiden lämmittäminen autoa kääntäen vasemmalta oikealle on vaikeampaa kosteassa kelissä. Tämän sai kokea Williamsin Carlos Sainz, joka pyöräytti autonsa seinään radan viimeisessä mutkassa. Albert Parkin katuradalta puuttuvat huoltoreitit johtavat turva-autojakson pidentymiseen, kun autojen siirtäminen pois radalta kestää normaalia pitempään.

7. kierroksella vihreä lippu heilui ja Norris piti johtopaikkansa, kun taas tallitoveri Oscar Piastri ja Max Verstappen taistelivat kakkostilasta. Olosuhteiden kuivuessa kilpailuun tuli myös suvantovaihe. 34. kierroksella Aston Martinin Fernando Alonso pyörähti, joten turva-autolle oli jälleen käyttöä. Suurin osa kävi varikolla vaihtamassa kuivan kelin renkaat ja Mercedes-talli hyötyi eniten tästä, kun sekä George Russell että Kimi Antonelli nousivat lähemmäs kärkisijoja.

12 kierrosta ennen maalia pieni rankkasade yllätti ja molemmat McLarenit kävivät nurmikon puolella. Valitettavasti Piastrin auto jumittui pitkäksikin aikaan. Hän sai lopulta autonsa takaisin radalle kotiyleisön hurratessa, mutta podiumpaikka oli jo mennyttä. Turva-autoa tarvittiin jälleen, kun tulokaskatraaseen kuuluvat Liam Lawson ja Gabriel Boroteto pyörähtivät ulos radalta. Uusintälähtö koitti, kun maaliin oli kuusi kierrosta ja Verstappen yritti päästä ohitusetäisyydelle, jotta voisi hyötyä DRS-alueella avattavasta takasiivestä.

Näin ei kuitenkaan käynyt, joten Norris aloitti uuden kauden, kuten oli edeltävän päättänyt eli ajamalla paalulta voittoon. Hänen ja Verstappenin seuraksi podiumille nousi George Russell. Kimi Antonelli ei hermoillut sateessa, vaan ajoi kypsänoloisesti tullen maaliin neljäntenä. hän oli saanut viiden sekunnin aikasakon Sauberin Nico Hülkenbergin estelystä, mutta tallin protesti meni läpi ja rangaistus mitätöitiin.

Hülkenbergin kokemus sadekelillä kantoi hedelmää, sillä hän tuli seitsemäntenä ruutulipulle ja avasi tallinsa pistetilin heti ensimmäisessä kilpailussa. Sijan tuoma pistemäärä on suurempi, kuin viime kauden ainoat kaksi pistettä, jotka Guanyou Zhou toi tallille Qatarin kilpailusta. Williamsin Alex Albonilta myös erinomainen kilpailu ja palkinnoksi kuudes sija. Ferrrarilta myös ihan ok kilpailu, vaikka Charles Leclerc tuli kahdeksanneksi ja Lewis Hamilton sai viimeisen pistesijan. Aiemmin pyörähtänyt Piastri tuli maaliin yhdeksäntenä.

Tulokkailla oli hankala viikonloppu Antonelli pois lukien. Tähän voi osasyynä olla sadekeli ja osittain vieras rata, vaikka sitä on ajettu simulaattoreissa ja F2-autolla. Haasin Oliver Bearman pääsi maaliin, mutta viikonloppu meni jo perjantain harjoituksissa sattuneen ulosajon myötä piloille. Lauantain harjoitusten ulosajo taas hajotti auton, jota korjattiin aika-ajojen ajan. Lawson, Hadjar, Bortoleto ja Doohan keskeyttivät, joten debyytti ei heidän kannalta ollut paras mahdollinen. Annetaan heidän oppia tämä kausi ja pientä helpotusta tulee, kun toukokuussa sarja aloittaa nk. Euroopan kautensa.

Heti ensi sunnuntaina kausi jatkuu Kiinan Shanghaissa ja tuolloin kilpailun lähtöaika on tämän artikkelin kirjoittajalle mieluisa. Voin samalla juoda aamukahvit.

Lopuksi

Katselin edeltävällä viikolla ratti- ja mahakelkkailun MM-kisoja, jotka pidettiin Yhdysvaltain Lake Placidissa. Saksa otti mestaruudet kahden- ja neljän miehen kelkoissa, sekä kahden naisen kelkkakisoissa. Iso-Britannia juhli kaksoisvoitto miesten mahakelkkailussa, kun Matt Weston voitti ja Marcus Wyatt oli toinen. Yhdysvaltain kaksi mestaruutta tuli mahakelkkailun joukkuekilpailussa sekä naisten monobobissa eli yhden naisen ohjastamassa rattikelkkailukilpailussa. Naisten mahakelkkailun mestaruuden voitti Hollannin Kimberley Vos.

Vielä ei ole julkaistu koostetta Sebringin 12 tunnin kilpailusta, mutta sen voin kertoa, että Porsche ajoi Daytonan tapaan kaksoisvoittoon. GTD-luokassa toiseksi ajoi BMW:n autokunta, jossa mukana oli myös Suomen Jesse Krohn.

maanantai 3. maaliskuuta 2025

Indycar-kausi avattu ja Ferrarin juhlat Qatarin yössä


Vaikka Formula 1-kauden alkuun on vajaa kaksi viikkoa aikaa, niin itselleni kaksi mielekästä autourheilusarjaa avasivat viikonloppuna uuden kautensa. Niistä asiaa tässä kirjoituksessa.

Indycar-kausi alkoi perinteiseen tapaan St. Peterburgin katuradalla Floridan osavaltiossa ja Penske-tallin Scott McLaughlin sai loistavan startin paalupaikalta. Valitettavasti hänen tallikaverinsa Will Power kolaroi heti avauskierroksella McLarenin Nolan Siegelin ja sarjatulokas Louis Fosterin kanssa. Uusi-Seelantilaine johti ensimmäiset 30 kierrosta, teki ensimmäisen pysähdyksensä kierrosta myöhemmin ja palasi jälleen kärkeen, kun ensimmäiset pysähdykset olivat kaikilta suoritettu.

Kilpailun puolivälissä Tanskan Christian Lundgaard oli johdossa. Hänen takanaan oli Alexander Rossi, heidän oli kuitenkin tehtävä vielä pysähdys, sillä sääntöjen mukaan kilpailuissa on ajettava kahden eri seoksen renkailla.

67. kierroksella Lundgaard oli vielä kärjessä, mutta vauhti oli hidastumaan päin kuluneiden renkaiden vuoksi. Lopulta hän meni varikolle kolme kierrosta myöhemmin. Ganassi tallin Scott Dixon ja Alex Palou tekivät viimeiset pysähdyksensä samoihin aikoihin. Palou teki omansa 72. kierroksella, Dixon seuraavalla. Kun McLaughlin tuli varikolle, niin Palou siirtyi kärkeen Josef Newgardenin ollessa toisena ja Dixon oli kolmas.

Loppukierrosten ajan Palou juuttui kierroksella jääneen Sting Ray Robbin taakse, mikä taas auttoi kaksinkertaista mestaria Newgardenia kuromaan eroa umpeen. Viisi kierrosta ennen maalia Robb päästi kärkikolmikon edelleen.

Paloun ei tarvinnut huolehtia takana olevistaan ja kolminkertainen mestari avasi kautensa voitolla. Viimeisellä kierroksella Dixon ohitti Newgardenin ja toi Ganassi-tallille kaksoisvoiton. Josef Newgarden oli siis kolmas ja kymmenen kärkeen ajoivat myös McLauglin, Kyle Kirkwood, Marcus Ericsson, Felix Rosenqvist, Lundgaard, Rinus VeeKay sekä Alexander Rossi.

Kilpailu oli nopeatempoinen, sillä avauskierroksen kolarin jälkeen turva-auton ei tarvinnut käydä radalla. Kausi jatkuu kolmen viikon kuluttua Kaliforniassa sijaitsevalla Thermal Clubin radalla. Alun perin yksityiskäyttöön rakennettu rata sisältää pitkiä suoria ja nopeita kaarteita korkeuseroineen. Tämän vuoden kilpailu kuuluu myös Indycar-sarjaan, joten pisteitä on tiedossa.

Ferrarille kolmoisvoitto

Kestävyysajojen MM-sarja (WEC) alkoi perjantaina Qatarissa kymmenen tunnin mittaisella kilpailulla. Virallisesti kilpailussa ajetaan joko 1812 kilometriä tai aiemmin mainittu tuntimäärä. Luku viittä Qatarin itsenäisyyspäivään.

Näyttämönä toiminut Lusailin rata tarjosi viihdettä paikalle saapuneille, sekä ruutujen välityksellä seuraajille. Debyytin tehneillä Aston Martineilla ei ollut paras kilpailu, vaikka Hypercar-luokan ajokkina ollut V12-moottorinen Valkyrie tarjosi komeat käyntiäänet. Yhdestä heidän autostaan irtosi nimittäin ovi. Heidän autoistaan kuitenkin toinen #7 ajoi maaliin seitsemäntenä. 

Ferrareilla alkoi kausi mitä parhaiten, sillä plakkariin tuli kolmoisvoitto tehdastallin #50 auton johdolla. Auton jakoivat Antonio Fuoco, Miguel Molina ja Nicklas Jensen. Robert Kubica oli mukana yksityistallin keltaisessa #83 autokunnassa, joka oli kilpailun toinen ja Autoa #51 ajoivat Antonio Giovinazzi, Alessandro Pier Guidi sekä James Calado.

Viime vuosina MM-sarjaa hallinnut Toyota tulee saamaan tänäkin vuonna haastetta. Heidän autonkuntansa tulivat maaliin viidentenä ja kuudentena.

GT3-luokan voitti #33 Tf Sport Corvetella, jota ajoivat Ben Keating, Daniel Juncadella sekä Jonny Edgar

WEC-sarjan seuraava kilpailu ajetaan Imolassa ensi kuun puolessavälissä.

tiistai 18. helmikuuta 2025

Formulakauden ennakointia



Kuluvan vuoden formula 1-kausi alkaa virallisesti maaliskuun 14. päivä Australian Melbournessa ajettavilla harjoituksilla. Sitä ennen ajetaan kuitenkin ensi viikolla kolmipäiväiset testit Bahrainissa ja kirjoitushetkestä seuraavana päivänä (Tiistai 18.2) pidetään Lontoon O2-arenalla näyttävä kauden avajaistapahtuma, jossa esitellään kauden kuljettajat.

Koska yhtään testipäivääkään ei ole ajettu, on vaikea muodostaa edes kirkasta kuvaa, miten tuleva kausi tulisi etenemään. Kuitenkin on mukava rustailla omia formula-ajatuksia jo ennen ensimmäistä kilpailuviikonloppua, joten tässä sellainen.

Talli- ja kuljettajaennakot

Viime kaudella valmistajan mestaruuden voittanut McLaren tulee antamaan kovemman haasteen, sillä kaksikko Lando Norris, Oscar Piastri osoittivat viime vuonna toimivuutensa tallin eduksi. Norrisilla on varmasti enemmän nälkää mestaruuden suhteen, mutta viime kaudella läpimurron tehnyt Australialainen antaa vähintään taustatukea MM-kullan tavoittelussa tai hän voi myös ottaa johtavan kuljettajan aseman oranssissa tallissa.

Alkava kausi on viimeinen, ennen ensi kauden sääntömuutoksia, jotka vaikuttavat autojen ulkonäön lisäksi myös moottoriin. Polttomoottorin ja hybridimoottorin suhde tasoitetaan, jotta molempien hyötysuhde on 50/50. DRS eli avattava takasiipi poistuu autoista tämän kauden jälkeen. Kuten aikaisemmilla sääntöuudistuskerroilla, joku talleista voi saada alkuvuosiksi suuren edun, joten tämä kausi tulee olemaan ehkä tasaisin sitten kauden 2021.

Max Verstappen tulee saamaan McLarenilta kovan vastuksen, jos hän haluaa saada viidennen mestaruutensa perätysten. Red Bull on perinteiseen tapaan yhden kuljettajan talli eli kaikki voimavara laitetaan johtavan kuljettajan menestymiseen. Toinen perinne on hankkia tallitoveri omasta kuskiakatemiasta. Edelliset kokeilut eli Pierre Gasly ja Alex Albon olivat floppeja härkätallissa, joten tilalle otettiin Sergio Perez. Checo antoi hyvää tukea kaksi ensimmäistä vuotta, mutta sitten taso putosi ja talli reagoi potkuilla. 

Perezin paikalle on tullut Uuden-Seelannin Liam Lawsson, joka on käytännössä tulokas, vaikka on ajanut jo 11 kilpailua. Yhtään täyttä kisakautta hänellä ei ole takanaan ja heti joutuu kovaan testiin. Onko hän brittimedian hypetyksen arvoinen vai pyyhkiikö Super Max hänellä kuvainnollisesti sanoen asvalttia? Lawson on kykenevä saavuttamaan pisteitä, mutta ei ole vieläkään päässyt kilpailussa viiden parhaan joukkoon. Sopeutumiskykyä ainakin, on sillä hän pääsi nopeasti sinuksi RB-tallin auton kanssa tuurauskeikalla 2023 ja aiemmin oli ajanut sarjapisteissä toiseksi sekä DTM- että Super Formula-luokissa.

Suuri kysymys on, mitkä ovat Lewis Hamiltonin tavoitteet Ferrarilla? Onko motivaatiota hankkia se kahdeksas mestaruus vai ajella mukavasti kohti eläkepäiviä nostaen samalla Ferrarin markkina-arvoa? Charles Leclerc on se tallin johtava kuljettaja, joten toiveissa on ettei talli mokaa taktiikoissa tai varikolla, niin voittoja voi Monacolaiselle tulla.

Kahdesti viime vuonna voittaneella George Russellilla on nyt mahdollisuus viedä Mercedes takaisin menestyksen tielle. Hän on tähän valmistautunut vuosien ajan, sillä olihan jo edeltävinä vuosina se ykköskuljettaja. Seuraavan sukupolven lupauksena pidetty Italian Andrea Kimi Antonelli debytoi heti huipputallissa ja sopeutumiseen tulee menemään aikaa. Tulevalla kaudella voi tulla podiumeja tai sitten kyseessä on oppivuosi. Suomifanit tietysti toivovat varakuskina toimivan Valtteri Bottaksen paluuta hopeanuoleen mahdollisimman pian.

Aston Martin jatkaa siitä, kuten viime vuonna jäi. Fernando Alonso ottaa pisteitä ja pohtii samalla uransa jatkoa. Omistajan poika Lance Stroll taistelee viimeisitä pistesijoista tai pahimmillaan ajaa autonsa tuusan päreiksi. Honda on tulossa moottoritoimittajaksi 2026, joten siinä on houkutin Alonson uran jatkolle.

Alpinen toimistolla on ovi käynyt ja vanha herra Flavio Briatore vetelee naruista, vaikka tiimipomon virkaa hoitaakin britti Oliver Oakes. 2000-luvun väriläiskän Briatoren suojatti Jack Doohan tekee nyt oikeasti debyyttinsä täyden kauden osalta. Hän on arvoitus, sillä pienemmistä luokista ei ole isoja meriittejä. Irvileuat ovat todenneet, että Doohan on saanut paikan Motogp-legenda Mick Doohanin ansiosta tai sitten lohtuna Piastrin menetyksen vuoksi. Joidenkin mielestä Doohan voi floppaa jo alkukaudesta, mikä taas antaa paluumahdollisuuden Argentiinan Fraco Colapintolle. Syksyllä Williamsin puikoissa säväyttänyt Colapinto toimii Alpinen varakuljettajan roolissa.

Aikoinaan Toro Rosso-nimellä tunnettu Red Bullin kakkostalli on jälleen vaihtanut nimeä, viime kauden Visa CashApp-nimihirviön tilalle on tullut yksinkertaisempi Racing Bulls, joten fanien suusta tuttu RB-nimitys on jälleen käytössä. Tallissa on nyt kaksi nk. kiroilevaa siiliä, sillä Yuki Tsunodan lisäksi radioon kiroilee Ranskan tulokaskuljettaja Isack Hadjar. Sen, mitä algerialaistaustaisesta kuljettajasta jäi mieleen alemmissa sarjoissa on, että hän ei heti puhkea kukkaan, vaan menestystä tulee kauden päätöspuoliskolla. Oppivuosi tulee olemaan Hadjarillakin. 

Tsunodan taas pitäisi olla tasaisempi kuljettaja, kuin ennen ja hyödyntää sauman paikat jättipottiin, sellainen oli mahdollista syksyllä Brasilian sadekisassa. Monien mielestä Tsunodan ajot sarjassa turvaa Hondan tuki, joten tuleva kausi voi olla hänellä f1-sarjan viimeinen, ellei paikkaa löydy tulevaisuudessa Aston Martinin joukoista. Suun kanssa pitää olla tarkkana, sillä uusien sääntöjen mukaan kansainvälinen autoliitto FIA antaa tuntuvat sakot kirjoilemisesta. Ymmärrän kuskien kritiikin asian kohtaan, sillä on hölmöä tukahduttaa heidän tunteensa kilpailun aikana.

Alaa seuraavan median mielestä kiroilukiellon takana on tavoite tehdä FIA:n puheenjohtajasta Mohammed bin Sulayemista entistä vaikutusvaltaisempi, kun moottoriurheilua koskevista päätöksistä sovitaan.

Toyotan kanssa yhteistyötä tekevä Haas alkoi toimia, kuten oikea kilpatalli ja se näkyi radalla. Viime kauden sarjasta tallin sijoitus oli seitsemäs. Kevin Magnussen ja Nico Hülkenberg on vaihdettu kokeneeseen Esteban Oconiin sekä tulokas Oliver Bearmaniin. Bearman ajoi kolmessa kilpailussa viime kaudella ja ajoi kahdesti pisteille, mutta ratojen ajaminen F1-autolla on eri planeetalta F2-kilpuriin verrattuna. Hänelle tulee kauden aikana vastaan Suzukan ja Austinin kaltaisia ratoja, joilla ei ole toistaiseksi ajanut. Parhaimmillaan Bearman voi hätyytellä viiden kärkeä, mutta sen homman voisi antaa Oconille, mikäli olosuhteet ovat tallin autolle sopivat. Karhumies tulee kamppailemaan tallille tärkeistä jämäpisteistä.

Hamiltonin vietyä toisen Ferrari-paikan, viime kaudella kahdesti voittanut Carlos Sainz jatkaa uraansa Williamsin riveissä. Ottaen huomioon Sainzin kunnianhimon ajaa huippusijoista ja Alex Albonin yllätysvalmiuden. Williams on tallina motivoitunut palaamaan vuosien korpivaelluksen jälkeen huipputallien joukkoon. Tänä vuonna se ei kutenkaan vielä toteudu, mutta podiumpaikat voivat olla ulottuvilla, mikäli kuljettajien alla on toimiva menopeli säätöineen.

Sauber on valmistautunut Audin aikakauteen vaihtamalla porukkaa sekä molemmat kuljettajansa. Haasilta lähtenyt Hülkenbergin tavoite on tuoda pistesijoja sekä opettaa F2-mestari Gabriel Bortoletolle tavat toimia auton kanssa. Perusasiat brasilialaisella on kunnossa junnuluokista, mutta F1-autolle tyypillisten pienten säätöjen hiomisessa menee aikaa. Tärkeintä on kuitenkin sopeutua uuteen ympäristöön.

Lopuksi

Itseäni ilahduttaa suuri tulokaskuskien määrä. Kun viime kauden alussa ei ollut heitä yhtään niin nyt debyytin tekee kuusi kuljettajaa. Heistä isoimmat otsikot saavat kärkitalleissa ajavat Lawson ja Antonelli. Bearman ja Bortoleto herättävät myös mielenkiintoa, mutta kuten aikaisin maintisin, niin Jack Doohan on arvoitus kuljettajana. Onko hän tarpeeksi valmis kuninkuusluokkaan? Tähän voidaan saada jonkinlainen vastaus kevään aikana. 

Kuten viime vuonna, niin aikataulujen vuoksi katson muutaman kisan jälkilähetyksenä. Voisinhan minä herätä ns. kukonlaulun aikaan katsomaan Australian kilpailua, mutta parempi saada hyvät unet. sama koskee myös Las Vegasin kilpailua, jonka lähtö on myös kello kuusi aamulla. Toisaalta aamukisoissa on se mukava puoli, että pitkää odotusta ei tule ja voi samalla juoda aamukahvit. Euroopan kisat ajetaan Britannia pois lukien tuttuun tapaan neljältä iltapäivällä. Tarkemmat aikataulut löytyvät F1-sarjan kotisivuilta. Syksyllä jo totesin vähemmän olevan parempi. Kilpailuja on nykyään aivan liikaa. Kun itse aloin katsomaan nassikkana, niin niitä oli joka toinen sunnuntai. Kun ei ajeta formuloita, voin fiilistellä toisella suosikki kilpasarjalla eli Indycarilla sekä katsoa autokaravaaneja täydessä vauhdissa eli kestävyyskilpailuja.

Tämä tältä erää. 

maanantai 10. helmikuuta 2025

Keikkailukausi lähes paketoitu

 

Talvisin moottoriradoilta ei kuulu autojen ääniä, ralleja kuitenkin ajetaan. Viimeksi mainitusta kirjoitan vähemmän, sillä olen aina pitänyt ratakisoista enemmän. Lätkäjutut kirjoitan Jatkoaika-sivustolle. Viikonloppuna laskettiin kelkkailun puolella sekä ohjas- että rattikelkkojen puolella, joten tämä artikkeli käsittelee kyseisen lajin tapahtumia.

Ohjaskelkkailun MM-kisat laskettiin viikonloppuna Kanadan Whisterissä. Vancouverin olympialaisista tutulla radalla huippunopeus nousee 145 kilometriin tunnissa. Saksa oli tuttuun tapaan ylivoimainen voittaen seitsemästä kilpailumuodosta kultaa viidessä. Voitot tulivat miesten ja naisten yksilökilpailun lisäksi miesten kaksikossa, että mixed singles-kilpailussa. Viimeksi mainitussa laskevat yksi mies- ja naislaskija ja nopein yhteisaika voittaa. Pahottelut, että kilpailulle ole sopivaa suomenkielistä termiä.

Itävalta puolestaan otti voitot naisten kaksikossa sekä sekaparien kilpailussa, jossa joukkueen muodostavat nais- ja mieskaksikko. Kisat päättäneessä joukkuekilpailussa nähtiin draamaa, kun Italian joukkue hylättiin varaslähdön vuoksi. kun miesten kaksikon muodostaneet Ivan Nagler ja Fabian Malleier osui lähtöporttiin ennen valon vaihtumista. Latvian joukkue keskeytti kilpailun, kun heidän naiskaksikkonsa kaatui radan 11. kaarteessa. Saksan lisäksi mitaleille pääsi Itävalta ja kautensa päättänyt Kanada kotiyleisönsä edessä. Kanadan joukkue ei lähetä laskijoitaan maailmancupin päätöskilpailuihin aasiaan. Yksittäisistä urheilijoista Saksan Max Langenhan ja maanainen Julia Taubitz voittivat molemmat neljä maailmanmestaruutta. He voittivat yksilökilpailujen lisäksi myös joukkuekilpailut. Ensi vuonna on vuorossa olympialaiset ja mm-mitaleista lasketaan seuraavan kerran kahden vuoden kuluttua Itävallan Innsbruckissa.

Ratti- ja ohjaskelkkailun maailmancup saatiin päätökseen Norjan Lillehammerissa. Mahakelkkailun puolella voittoon laskivat miehissä Kiinan Qinwei Lin ja naisissa Itävallan Janine Flock, joka voitti myös Euroopan mestaruuden. Miesten mestaruuden vei maamies Samuel Maier. EM-tuloksiin lasketaan vain eurooppalaisten kilpailijoiden tulokset.  Miesten kahden miehen kelkoissa voittaja oli Saksan Francesco Friedrich ja maamies Johannes Lochner voitti nelimiehisten kilpailun. Saman maan Laura Nolte voitti sekä naisten yksilökelkan, että kahden naisen kelkkakilpailut.

Cupin kokonaiskilpailujen voittajat mahakelkkailussa ovat viikonlopun kilpailun voittanut Janine Flock, sekä miesten kilpailussa kahdeksanneksi laskenut britti Matt Weston. Weston oli ylivoimainen, sillä hän jäi vain kerran palkintopallin ulkopuolelle. Francesco Friedric voitti molemmat miesten cupit, että kokonaiskilpailun. Naisten osalta kausi päättyy samalla radalla ensi viikonloppuna ja Laura Nolten kanssa kokonaiskilpailun voitosta taistelee Lisa Buckwitz.

Tämä tältä erää.

tiistai 21. tammikuuta 2025

Seuraavaa tähteä etsimässä


Kirjoitin viime vuonna autourheilun laajasta kirjosta Formula 1-sarjan ulkopuolella, josta haetaan kilpa-autoilun huumaa, kun kuninkuusluokkaan ei ovet aukea. Nyt käännän kupin nurinpäin ja kerron nk. pikkuformulaluokista.

Miten formuloihin pääsee?

Nykyään f1-sarjaan päästääkseen on kuljettajilla oltava superlisenssi, minkä ansaitakseen on kilpailtava pikkuformulaluokissa kolmesta neljään vuotta. Lisenssin saamisen käytännöt ovat vaihtuneet vuosien saatossa. Aikanaan Kimi Räikkönen sai poikkeusluvalla lisenssin, vaikka oli ajanut vain 23 autokilpailua. Tuoreempi esimerkki on kymmenen vuoden takaa, kun tuolloin 17 Max Verstappen siirtyi Toro Rosson F1-tallin vain yhden F3-kauden jälkeen. Muutama vuosi aiemmin hän oli ajanut vielä karting-autoja.

Lisenssin saadakseen on kuljettajan kerättävä kolmen vuoden ajalta vähintään 40 pistettä, ne kertyvät sarjoissa menestymisen mukaan. Sarjamestaruudesta maksimipisteiden saaminen vaihtelee arvon mukaan. FIA:n luomassa lisenssijärjestelmässä painotetaan heidän itsensä järjestämiä sarjoja, mikä tarkoittaa esimerkiksi Yhdysvalloista kotoisin olevan kuljettajan siirtymisen Euroopan radoille nuorena. Karting-uran jälkeen ensimmäinen autoluokka on Formula 4 ja siitä ylöspäin luokat ovat Formula Regional, Formula 3 ja Formula 2. Nykyään moni nuorukainen kuuluu F1-tallin ylläpitämään akatemiaohjelmaan, mikä takaa rahoituksen ja priimat harjoitteluolosuhteet. Kaupan päälle kuljettajan kilpa-auto maalataan samoihin väreihin, kuten F1-tallilla.

Formula 4 ja Formula Regional-sarjat ovat alueellisia, mutta Regional-luokan korkein sarja on Euroopan mestaruussarja (Formula Regional European Championship by Alpinen, Freca). Regional-luokan autot ovat vain 10 hv Formula 3-autoja alitehoisia, jolloin siirtyminen ylemmälle tasolle on helpompaa. Regional-luokka luotiin Formula 3-luokkien tilalle, kun GP3-nimelllä tunnettu sarja uudelleennimettiin F3-sarjaksi ja FIA hankki nimeen yksinoikeuden.

Formula 2 luokka on korkein luokka ennen F1-sarjaa ja nämä kilpailut ajetaan F3-kilpailujen tapaan F1-viikonlopun yhteydessä, mikä takaa tulevaisuuden kuljettajille näyttöpaikan tallipomojen silmän alla. Myös tv-näkyvyys on taattu, sillä kilpailujen tv-oikeudet sisältyvät F1-sarjan oikeudet omistavan Formula One Managementin (FOM) myymään tv-sopimukseen.

Entä Amerikassa?

Suomen ainoa Indy 500-kilpailuun osallistunut kuljettaja, Tero Palmrooth käynnisti viime vuonna Indy Junior Academy-hankkeen, jonka tavoitteena on koulia nuorista suomalaisista Indycar-kuljettajia. Ensimmäisenä tähän valittiin 16-vuotias Vilho Aaltola. Moni on ymmällään Amerikan pikkuformuloista, joten pieni selitys on paikallaan.

Yhdysvaltojen korkeimpaan formulasarjaan eli Indycariin on myös oma polkunsa, joka kantaa nimeä USF Pro Champioships. Tämän nimikkeen sisällä ovat USF Juniors, USF 2000 ja Pro 2000-luokat sekä Indy Nxt. Luokkien kilpailut ajetaan samana viikonloppuna Indycar-sarjan kanssa ja lähtöjä on sarjasta riippuen kahdesta kolmeen kappaletta. Sarjan mestari saa stipendin seuraavalle kaudelle korkeammassa luokassa, mikä lisää motivaatiota mestaruuden tavoitteluun, että helpottaa taloudellista taakkaa. Tällaista ei ole tarjolla Euroopan puolella. 

Lopuksi

Vaikka junioriformulasarjojen kirjo on laajaa, niille on yhdistävänä asiana yksityyppiluokka. Auton runko, renkaat ja moottori tulevat samalta valmistajalta - tämä vaihtelee sarjan mukaan, mikä takaa tasaisuuden ja viihdyttävät kilpailut. Näin ollen kuljettajan ajotaidot ja auton säädöt radan mukaan ratkaisevat kilpailun voiton. Euroopan sarjoissa tekniset säännöt eli auton koko ja moottori uusitaan noin viiden vuoden välein. Näin tehtiin viime vuonna F2-autoille ja samoin tulevan kauden F3-autot uudistuivat, jotta ne olisivat limittäin F1-sarjan sääntöjen kanssa.

Itse olen juuri viihdyttävyyden vuoksi katsonut pikkuformulakilpailuja, toinen näkökulma tähän on kiinnittää huomiota tuleviin F1-kuskeihin, jo ennen ensimmäistä testiä. 

maanantai 13. tammikuuta 2025

Kelkkakisojen antia

 

En ole kadonnut minnekään, kuukauden mittainen kirjoitusloma on pidetty on aika palata blogin työstämiseen ääreen. Välissä olen tietysti katsonut urheilua, Netflix-palvelusta Squid Gamen tuoreimman kauden sekä Yle Areenasta erinomaista Queen of Fucking Evertyhing-sarjaa. Toisin sanoen olen ruokkinut itseäni viihteellä. Kirjoittamista en ole täysin unohtanut, sillä Jatkoaika-sivustolle olen kirjoittanut lätkäuutisia.

Kelkkailun maaailmancupit ovat täydessä käynnissä ja ne yleensä lasketaan alta pois ennen kauden päätapahtumaa, maailmanmestaruuskilpailuja jotka tänä vuonna järjestetään Yhdysvaltain Lake Placidissa. Viime viikolla Ratti- ja skeletonkekkailijat laskivat St.. Moritzin luonnonlumesta tehdyllä klassikkoradalla ja kahden miehen kelkoissa saksalaiset Francesco Friedrich ja Johannes Lochner jakoivat voiton. Samat herrat miehittävät podiumin kaksi korkeinta koroketta sunnuntaina lasketussa neljän miehen kelkoissa. Kolmanneksi laski Iso-Britannian Brad Hallin ajama nelikko. Miesten skeletonissa cupia johtava britti Matt Weston laski voittoon ja ilmaisi tyytyväisyyttään karjaisulla kilpailun päätyttyä. Saksan kaksikko Jaqueline Pfeifer, Axel Jungk voittivat perjantaina lasketun joukkuekilpailun. 

Seuraavat kaksi viikkoa skeleton- eli mahakelkkailijat huilaavat, sillä Innsbruckin ja St. Moritzin toinen kilpailuviikonloppu on omistettu rattikelkoille, tuolloin mukaan tulevat myös naiset kaksikon ja yksilökelkan eli monobobin muodossa. Ensi kuun pulivälissä lasketaan kauden viimeinen maailmancupkisat Norjan Lillehammerissa. Kauden kalenterissa oli erikoisuutena, että skeletonkelkkailijat aloittivat kautensa ennen rattikelkkailijoita kahdella Aasian kilpailussa ennen Eurooppaan siirtymistä. Rattikelkoissa kokonaiskilpailua johtaa Saksan Francesco Friedrich ja naisissa saman maan Laura Nolte. Naisten skeletonissa maailmancupia johtaa Itävallan Janine Flock

Ohjaskelkkailun puolella laskettiin Saksan Altenbergissa ja miesten yksilökilpailussa, jonka katsoin lauantaina suorana Youtuben kautta nähtiin kaatumisia ja valliin osumisia, mitkä sitten pudottivat kilpailijoita lopputuloksissa. Saksa ja Itävalta ovat tälläkin kaudella olleet kovaa valuuttaa sillä yksilökilpailujen voittoon laskivat miesten puolella Max Langenhan ja naisissa Itävallan Madeleine Egle. Pohjoismaisesta näkökulmasta katsottuna oli mukava huomat Ruotsin Svante Kohalan sijoittuneen miesten kilpailussa 15:sta.

Itävaltaan ja Latviaan menivät kaksikkojen kilpailujen ykköstilat ja Latvia otti myös voiton joukkuekilpailussa. Toisin, kuin edeltävässä Siguldan kilpailussa, kaikki osallistujat pääsivät maaliin saakka. Latviassa oli nimittäin ongelmia lähtöportin kanssa ja hylkäyksiä tuli, kun maalialueella olevaan läppään ei osuttu. Tuolloin seitsemästä joukkueesta neljä keskeytti tai sai hylkäyksen. Joukkueeseen on nyt lisätty naisten kaksikko, joten laskujärjestys naislaskija, miespari, mieslaskija, naispari. Ohjaskelkkailijat jatkava Saksan kiertuetta, sillä ensi viikolla on vuorossa Winterbergin kilpailu ja kuun lopussa lasketaan Oberhofissa.

Tämä tältä erää.